PREVIEWS PICKS (FEB 2011): The “Green” Pages

Ήρθαν και πάλι εκείνες οι ημέρες του μήνα, που στεκόμαστε μπροστά από ένα PREVIEWS και αντιπαραβάλλουμε τα λεφτά που μας έχουν απομείνει με τις νέες κυκλοφορίες που θέλουμε να αποκτήσουμε.

Επειδή είχα αρκετό καιρό να κάνω Previews Picks (το είχα συνειδητοποιήσει μόνο εγώ και οι υπόλοιποι δε με πίστευαν για κάποιο λόγο…), σκεφτόμουν να κάνω κάτι πρωτότυπο, κάτι διαφορετικό, ελκυστικό και πρωτοποριακό – δε σκέφτηκα κάτι άξιο ενασχόλησης, όμως, οπότε θα δείτε μια από τα ίδια, όσον αφορά στο format του post που ακολουθεί.

Σκέφτηκα, επίσης, να αφιερώσω κάποιες αράδες και σε κάποιες αηδίες -παύλα- επιταγές του μάρκετινγκ -παύλα- χαρά των fanboys, και να γράψω πράγματα όπως “επιτέλους, εισακούστηκαν οι προσευχές μας για ένα prequel των ταινιών PLANET OF THE APES σε comic (BOOM! Entertainment , p.253, $3.99), “ξεχάστε τον Brad και την Angelina, τον Άδωνη και την Ευγενία, το νέο hot ζευγάρι είναι η Danger Girl και ο Ash στο DANGER GIRL AND THE ARMY OF DARKNESS #1 (Dynamite Entertainment, p.264, $3.99)και “μα καλά, πόσα GREEN HORNET comics υπάρχουν;” (αυτό είναι του Άρη Κώτση και τον ευγνωμονώ για αυτό, καθώς, διαφορετικά, θα είχα ξεμείνει από φράσεις-παραδείγματα), αλλά δε θα το κάνω. Όχι γιατί νιώθω καλός άνθρωπος, αλλά επειδή προτιμώ να ασχοληθώ με comics που αξίζουν της προσοχής μας, με τη θετική έννοια. (Με μια μόνο εξαίρεση.)

Ας ξεκινήσει το ξεφύλλισμα, λοιπόν!

ZOMBIE TALES OMNIBUS (Boom! Entertainment, p.256, $19.99)

Η συγκεκριμένη επιλογή σίγουρα δεν ανήκει στα καλύτερα αυτού του μήνα, αλλά μη βιαστείτε να την απορρίψετε, ακόμη κι αν δεν ανήκετε στους fans του zombie genre. Το ZOMBIE TALES OMNIBUS συγκεντρώνει όλες τις ιστορίες της ανθολογίας της Boom! (έχουν κυκλοφορήσει δύο volumes – το πρώτο σε ένα trade και το δεύτερο σε μηνιαία σειρά). Εκτός του ότι οι περισσότερες ιστορίες ήταν σχετικά καλές και ασχολούνταν, στην πλειοψηφία τους, με ενδιαφέρουσες πτυχές και twists του είδους, η ομάδα των συντελεστών έχει στις τάξεις της ονόματα όπως οι Mark Waid, Keith Giffen, Steve Niles και Fabio Moon. Οφείλω, βέβαια, να ομολογήσω ότι, κάπου μετά από τρία-τέσσερα τεύχη του vol. 2, σταμάτησα τη σειρά, αυτό, όμως, οφειλόταν στην τιμή των τευχών, που σε αυτή την περίπτωση (του Omnibus δηλαδή), είναι λογικότατη.

SEEDS (Com.X, p.261, $10.99)

To συγκεκριμένο αυτοβιογραφικό comic του Ross Mackintosh δεν τράβηξε μόνο τη δική μου προσοχή, αλλά και του φίλτατου Άρη Κώτση. Και το γεγονός ότι αποτελεί Featured Item στα PREVIEWS αυτού του μήνα με κάνει να υποθέτω ότι θα τραβήξει και τα βλέμματα πολλών από εσάς που το διαβάζετε. Θεωρώ, λοιπόν, ιερή μου υποχρέωση να το παρουσιάσω και να σας προειδοποιήσω: μην κάνετε το λάθος να σταθείτε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα σε αυτό! Πρόκειται για την αυτοβιογραφική ιστορία του συγγραφέα, η οποία επικεντρώνεται στις τελευταίες στιγμές του πατέρα του και τη σκληρή μάχη που έδωσε ο τελευταίος με την αρρώστια που τελικά τον σκότωσε. Στο solicitation, μάλιστα, αναφέρει ότι το SEEDS αποτελεί φόρο τιμής στον πατέρα του Mackintosh. Να ‘ναι καλά εκεί που είναι ο άνθρωπος, αλλά εμάς γιατί μας ενδιαφέρει; Έλεος πια με αυτές τις βαθιά προσωπικές ιστορίες, που μας δείχνουν τα συναισθήματα και τα κενά της απώλειας.

Υπάρχουν, είμαι σίγουρος, χιλιάδες καλύτερα αυτοβιογραφικά και βαθιά προσωπικά comics που έχουν κάτι περισσότερο να προσφέρουν από το θλιμμένο χαμόγελο περηφάνιας ενός αγγέλου στον ουρανό (*turning on barf mode*).

ONWARDS TOWARDS OUR NOBLE DEATHS (Drawn & Quarterly, p.281, $24.95)

Όπως αυτό του Shigeru Mizuki, για παράδειγμα, το οποίο πραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τα μάτια των στρατιωτών μιας μονάδας το Ιαπωνικού Πεζικού. Η ιστορία είναι ημι-αυτοβιογραφική και ασχολείται με γεγονότα που μπορεί να ενδιαφέρουν κόσμο κι εκτός της οικογένειας του συγγραφέα (βλέπε το προηγούμενο pick).

Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον έπρεπε να το αφήσω για όποιον παρουσιάσει τα picks των manga, αλλά ήθελα να ενισχύσω τη λογική που ανέπτυξα παραπάνω…

WALT DISNEY’S MICKEY MOUSE HC VOL.1: RACE TO DEATH VALLEY (Fantagraphics, p.285, $29.99)

To πρώτο από μια σειρά collected editions με το όνομα του Walt Disney στο εξώφυλλο για το 2011 (η ημερομηνία για την έκδοση των απάντων του Carl Barks μοιάζει αιώνες μακριά…) έχει πρωταγωνιστή το γνωστό σε όλους ποντίκι, όταν αυτό είχε ακόμη στο αίμα του την περιπέτεια και την όχι και τόσο υποδειγματική συμπεριφορά. Η συγκεκριμένη έκδοση συγκεντρώνει για πρώτη φορά τα strips του θρυλικού Floyd Gottfredson, από τη μακρινή δεκαετία του 1930, και αποτελεί must για κάθε συλλέκτη, ρομαντικό, ή άνθρωπο που έχει ξεμείνει από δικαιολογίες για να μην το αποκτήσει. Σοβαρά, αποκτήστε το.

(Δε βάζω το cover, γιατί δεν είναι τελικό ακόμη. Απολαύστε, λοιπόν, ένα δείγμα από τη δουλειά του Gottfredson, το οποίο θα συμπεριληφθεί στην έκδοση, αλλά μάλλον σε διαφορετικό format)

ISLE OF 100.000 GRAVES (Fantagraphics, p.286, $14.99)

To νέο graphic novel του Jason (I KILLED ADOLF HITLER, WEREWOLVES OF MONTPELLIER) θυμίζει λίγο από πειρατική ιστορία και λίγο από Peter Pan gone bad… Αν και δεν είμαι fan του Jason (όλα ξεκινούν από την αποστροφή μου προς ανθρώπους που δεν έχουν επίθετο), δεν αμφιβάλλω ότι το συγκεκριμένο παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Αξίζει, επίσης, να σημειώσω ότι, για πρώτη φορά, ο Jason συνεργάζεται με κάποιον άλλο στον τομέα του σεναρίου και συγκεκριμένα με το Γάλλο Fabien Wehlman, τον οποίο, όμως, δε γνωρίζω για να σας δώσω πληροφορίες που ίσως σας βοηθήσουν περισσότερο να αποφασίσετε.

CONGRESS OF THE ANIMALS (Fantagraphics, p.286, $19.99)

Αυτό είναι, κατά την ταπεινή και σε πολλές περιπτώσεις καθόλου αντικειμενική γνώμη μου, το “διαμαντάκι” αυτού του μήνα. Λίγους μόλις μήνες μετά το εξαιρετικό WEATHERCRAFT, o Jim Woodring επιστρέφει με ένα ακόμη graphic novel, με πρωταγωνιστές – ποιους άλλους; – τον Frank και τα αλλόκοτα πλάσματα που έχουμε δει σε προηγούμενες δουλειές του. Το πιθανότερο είναι να χρειαστείτε περισσότερες από μια αναγνώσεις και πάλι να μην καταλάβετε ούτε τους μισούς συμβολισμούς (μου συμβαίνει συχνά, όσο κι αν αρνούμαι να το παραδεχτώ στα reviews μου), ρίχνοντας μετά κατάρες στον Woodring, σε εμένα και στο βαποράκι σας που σας πούλησε τζούφιο stuff, αλλά είμαι σίγουρος ότι το CONGRESS OF THE ANIMALS θα είναι ένα ακόμη εξαιρετικό comic.

MILTON CANIFF’S MALE CALL: THE COMPLETE NEWSPAPER STRIPS 1942-1946 HC (Hermes Press, p.291, $39.99)

Το MALE CALL είναι το strip εκείνο του Milton Caniff (TERRY AND THE PIRATES, STEVE CANYON) που συντρόφεψε περισσότερο τα φαντάρια των ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού δημοσιευόταν αποκλειστικά σε στρατιωτικές εφημερίδες. Η πρωταγωνίστρια, Miss Lace, κατοικούσε κοντά σε κάθε στρατιωτική βάση και απολάμβανε την παρέα αντρών με στολή. Ακούγεται πονηρό και απλοϊκό, ασχολήθηκε, όμως, με σοβαρά θέματα, που πολλοί δεν άγγιζαν εκείνη την εποχή, όπως οι θάνατοι και οι τραυματισμοί των στρατιωτών, η μοναξιά τους και τα όνειρά τους.

THE TOOTH (Oni Press, p.300, $24.99)

Όσοι δεν έχετε ιδέα τι είναι το THE TOOTH, μάλλον δε διαβάσατε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Matt Kindt. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχετε ιδέα ούτε για τη νέα μηνιαία σειρά του (MIND MANAGEMENT) στη Dark Horse, την οποία μας εκμυστηρεύτηκε αποκλειστικά εδώ στο Comicdom. Κοινώς, θα έπρεπε να κοκκινίζετε από ντροπή. Και να φοβάστε ότι ανήκετε σε αυτούς που καταριέμαι κάθε πρωί που ξυπνάω, γιατί δεν διαβάζετε το INTERVIEW CORNER. Και, λόγω αυτών των κατάρων, καλό θα ήταν να ελέγχετε συχνά το DVD Player σας, σε περίπτωση που αυτές έπιασαν και σας κάηκε. Παραφέρομαι, όμως, και ζητώ να με συγχωρέσετε. Σημασία δεν έχουν όλα αυτά που χάνετε εσείς που δε διαβάζετε τις συνεντεύξεις του Comicdom, αλλά το THE TOOTH. Το συγκεκριμένο comic, λοιπόν, φέρει την υπογραφή του Kindt, αλλά μόνο στον τομέα του σχεδίου. Το σενάριο έχουν αναλάβει οι Cullen Bunn και Shawn Lee και είναι μια horror ιστορία με τέρατα.

THE FLEAGLES: CLASSIC EC ARTISTS (Pure Imagination Publishing, p.304, $25.00)

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ανθολογία για όσους ασχολούνται με comics περασμένων δεκαετιών. Το FLEAGLES συγκεντρώνει κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες μεγάλων δημιουργών, που μεγαλούργησαν στην EC τη δεκαετία του ’50. Περιέχει ιστορίες των Wally Wood, Frank Frazetta, Joe Orlando και Al Williamson, μεταξύ άλλων, σε δουλειές τους εκτός της EC. Τώρα που το σκέφτομαι, υπήρχε μια παρόμοια κυκλοφορία με reprints ιστοριών του Wally Wood εκτός EC, πριν κάτι χρόνια στα solicitations της Fantagraphics, την οποία παρήγγειλα αλλά δε μου ήρθε ποτέ. Κρίμα, φαινόταν πολύ καλή. Τί να απέγινε, άραγε;

HUNTINGTON, WEST VIRGINIA: ON THE FLY GN (Villard Books, p.316, $19.95)

Ομολογώ ότι δε γνώριζα την ύπαρξη του συγκεκριμένου comic και δεν ήμουν σίγουρος αν είναι νέο ή επανέκδοση. Σύμφωνα με το Δημήτρη Σακαρίδη, όμως, και αυτό, όπως και τα reprints του Wally Wood που ανέφερα παραπάνω, ήταν solicited πριν μερικούς μήνες, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Οπότε, μάλλον, αν το παραγγείλετε τώρα, θα έρθει. Μάλλον.

Ένα ακόμη εγγυημένο αριστούργημα, λοιπόν, από τη γραφομηχανή του μακαρίτη Harvey Pekar, σε σχέδιο Summer McClinton. Στην περίπτωση του HUNTINGTON, πρωταγωνιστής δεν είναι ο ίδιος ο Pekar, αλλά οι άνθρωποι που συναντά ο χαρακτήρας του στο δρόμο. Πορτρέτα συνηθισμένων και μη ανθρώπων, διαποτίζονται με αιχμηρή κριτική αλλά και μπόλικο χιούμορ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι, ψάχνοντας να βρω πληροφορίες για τον σχεδιαστή του comic, Summer McClinton, δε βρήκα κάποιο άλλο comic με την υπογραφή του, παρά μόνο “αληθινή” ζωγραφική. Υποθέτω, λοιπόν, ότι το εικαστικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες συνεργασίες του Pekar.