5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, V.65

Βλέπουμε τα πρώτα trailers των ταινιών CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER και X-MEN: FIRST CLASS, αποκαλύπτουμε τη νέα σύνθεση των Fantastic Four (ή όπως αλλιώς τους λένε, αυτές τις μέρες), μαθαίνουμε για μια εξαιρετική έκθεση του Moebius στο Παρίσι, ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε τον Neil Gaiman να παίρνει θέση υπέρ της “πειρατείας” comics, και τέλος στρώνουμε το χαλί για την επιστροφή των Beavis & Butt-Head.  + BONUS FUN STUFF!

  • 1.  ΤΑ ΠΡΩΤA TRAILERS ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ X-MEN: FIRST CLASS ΚΑΙ CAPTAIN AMERICA

Ξεκινάμε με το X-MEN: FIRST CLASS  του Matthew Vaughn, με την ταινία να μας γυρίζει πίσω στο παρελθόν, όταν ο Xavier και ο Magneto ήταν ακόμη στο ίδιο team, για να μας διηγηθεί τη δημιουργία της σχολής και τις επιλογές που έφεραν τους δύο ηγέτες των μεταλλαγμένων, αντιμέτωπους.

Φωτογραφίες της ταινίας CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό, αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε πλάνα από αυτήν. Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δυσκολία του να μεταφερθεί στην οθόνη το concept του ήρωα (η στολή είναι από μόνη της ένα πρόβλημα), όσο και για την αμφίβολη αντίδραση του κοινού εκτός ΗΠΑ (ο ήρωας έχει συχνά κατηγορηθεί για προπαγάνδα), η ταινία αναμένεται να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σχεδόν ταυτόχρονα με το trailer που ακολουθεί, προβλήθηκε και ένα ακόμη της ταινίας THOR, ενώ εδώ μπορείτε να θυμηθείτε και το πρώτο, σαφώς μεγαλύτερης διάρκειας.

  • 2.  FUTURE FOUNDATION: ΝΕΟΙ FANTASTIC FOUR KAI (ΜΕ ΤΟΝ) SPIDER-MAN

(SOMETHING LIKE A) SPOILER ALERT: Αν είστε ένας από τους δύο τελευταίους ανθρώπους στον πλανήτη -τον άλλο τον ξέρουμε ήδη- που δεν έχετε μάθει ποιο μέλος των Fantastic Four εγκατέλειψε τα εγκόσμια, τότε μη διαβάσετε αυτή την είδηση και φροντίστε να μην πέσει το μάτι σας στην εικόνα που ακολουθεί. Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρει να το μάθετε με αυτόν τον τρόπο…

Οι Fantastic Four και ο ομώνυμος τίτλος δεν υπάρχουν πια, υπάρχει όμως μία νέα σειρά από τους Jonathan Hickman και Steve Epting, με τίτλο FF. Μετά τον θάνατο του Human Torch, οι τρεις εναπομείναντες Fantastic Four φέρνουν στην ομάδα τον Spider-Man και κάποια ακόμη top secret μέλη, δημιουργώντας τους Future Foundation. Η αποστολή τους είναι να σώζουν το Marvel Universe από τις μεγαλύτερες απειλές, αλλά και να αποτρέπουν, εν τη γενέση τους, επερχόμενες καταστροφές. “Οι FF θα αλλάξουν την ίδια τη δομή του Marvel Universe”, δήλωσε ο Tom Brevoort, Senior Vice President of Publishing της εταιρίας.

Ανεξάρτητα από το αν τα παραπάνω σας φαίνονται πολλά υποσχόμενα, ή απλά αστεία, είναι να απορεί κανείς, πώς ένας χαρακτήρας όπως ο Spider-Man έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια, με τόσο χαρακτηριστική ευκολία, από μοναχικό ήρωα σε team player…

  • 3.  TRANSE-FORME: ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ MOEBIUS

Αφιερωμένη σε έναν από τους πιο επιδραστικούς illustrators του περασμένου αιώνα, τον μεγάλο Moebius (κατά κόσμον Jean Giraud), η έκθεση Transe-Forme φιλοξενείται στο Fondation Cartier Pour L’art Contemporain, στο Παρίσι, μέχρι και τις 13 Μαρτίου.  Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικούς πίνακες, comics, sketches και ένα animated film, και όπως προδίδει και ο τίτλος της, εστιάζει στη θεματική της μεταμόρφωσης που συναντά κανείς σε όλο το φάσμα του έργου του Moebius. Μείνετε συντονισμένοι, για περισσότερο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες, στο αναλυτικό άρθρο της Λήδας Τσενέ, που θα ανέβει σύντομα.

Photo by Olivier Ouadah

  • 4.  NEIL GAIMAΝ: “Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ”

Σε μία συνέντευξη εξαιρετικού ενδιαφέροντος, ο Neil Gaiman παίρνει θέση στο θέμα “πειρατεία”, και όχι, δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από έναν best-selling συγγραφέα. Όπως ισχυρίζεται ο Gaiman, αυτού του τύπου η διακίνηση των comics βοηθάει, εν τέλει, στην αύξηση των πωλήσεων! Καθήστε αναπαυτικά και δείτε το παρακάτω βίντεο. Αξίζει!

Και για όσους προτιμούν να διαβάσουν το πιο ουσιαστικό απόσπασμα των όσων λέει:

“You’re not losing sales by getting stuff out there. When I do a big talk now on these kinds of subjects and people ask “What about the sales you are losing by having stuff floating out there?” I started asking the audience to raise their hands for one question — Do you have a favorite author? And they say yes and I say good. What I want is for everybody who discovered their favorite author by being lent a book put up your hand. Then anybody who discovered their favorite author by walking into a book story and buying a book. And it’s probably about 5-10%, if that, of the people who discovered their favorite author who is the person they buy everything of and they buy the hardbacks. And they treasure the fact they’ve got this author. Very few of them bought the book. They were lent it. They were given it. They did not pay for it. That’s how they found their favorite author. And that’s really all this is; it’s people lending books.”

  • 5.  BEAVIS KAI BUTT-HEAD ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ MTV

Το καλοκαίρι που μας έρχεται, προετοιμαστείτε για την επιστροφή της animated σειράς που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για ακόμη πιο βρώμικα, προσβλητικά και πολιτικά μη ορθά cartoon! H δημοφιλης σειρά προβαλλόταν από το 1993 έως το 1997, ενώ από αυτή ξεπήδησε και το ομώνυμο comic της Marvel, που διήρκησε τρία χρόνια. Μένει τώρα να αποδειχθεί, αν μετά από σχεδόν 15 χρόνια απουσίας, το cartoon θα καταφέρει να κερδίσει και τις νέες γενιές θεατών.

  • BONUS FUN STUFF

—- Ορισμένα fan animated films είναι τόσο καλοφτιαγμένα, που εύχεσαι να έβρισκαν το δρόμο για την παραγωγή τους. Ο Rob Pratt, animator και storyboard artist για projects της Disney, όπως τα POCAHONTAS και KIM POSSIBLE, ετοίμασε ένα εξαιρετικό μονόλεπτο animation με τίτλο SUPERMAN CLASSIC, που παραπέμπει στα σπουδαία cartoons του Max Fleischer από τα 1940s, παρότι ο ίδιος αναφέρει, ως έμπνευση, τη μουσική του live-action Superman serial της ίδιας δεκαετίας.

—- O Todd Klein, κατά κοινή ομολογία ένας από τους σημαντικότερους letterers στα αμερικανικά comics, διάλεξε να παρουσιάσει στο CBR τα καλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα! Παρότι δεν θα διαφωνήσω με καμία από τις προφανείς επιλογές του, εμένα μου έλειψε από τη λίστα, αυτό:

—- Δεν συναντάς συχνά φωτογραφίες που να απεικονίζουν τον Jack Kirby ΚΑΙ τον Alan Moore… Η συγκεκριμένη προέρχεται από τον κατάλογο του San Diego Comic Con του 1986.

Από αριστερά: Dave Stevens, Jack Kirby, Alan Moore, Cat Yronwode, Don Thompson, Dick Giordano, Jerry Bingham, Dave Olbrich