5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, V.68

Τα Peanuts επιστρέφουν με τη μορφή graphic novel, ο Αυστραλός Shaun Tan κερδίζει το φετινό βραβείο Oscar στην κατηγορία Best Short Film (Animated), ο Joe Kubert καλωσορίζει τους υιούς στην επωνυμία της θρυλικής σχολής του, όλοι ψάχνουν τον πρώτο μαύρο υπερήρωα, κι αυτά ενώ έρχεται στην Αθήνα για 6η χρονιά το φεστιβάλ animation ANIMFEST! + BONUS FUN STUFF (με τον ήχο του τελευταίου item να γυρνάει πολύ εύκολα από το ΟΝ στο OFF)

  • 1.  “PEANUTS” ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ GRAPHIC NOVEL (+ 7ΣΕΛΙΔΟ PREVIEW)

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε ότι το Kaboom!, το αναβαπτισμένο παιδικό imprint της BOOM! Studios, πρόκειται να κυκλοφορήσει νέες ιστορίες PEANUTS, εντός του 2011. Με δεδομένο ότι η Fantagraphics εξακολουθεί να έχει τα δικαιώματα επανέκδοσης των original strips, η επικρατέστερη εικασία ήταν ότι θα πρόκειται για νέο υλικό. Όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες, η αλήθεια δεν απέχει και πολύ από αυτό, καθώς τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει το πρώτο PEANUTS graphic novel, με τίτλο “Happiness is a Warm Blanket, Charlie Brown”, το οποίο θα είναι μεταφορά του animated special, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου από τη Warner Home Video.

Η ιστορία του “Happiness is a Warm Blanket, Charlie Brown” έχει γραφτεί από τον δημιουργό του παγκοσμίως δημοφιλούς strip, Charles M. Schulz και έχει διασκευαστεί από τους Craig Schulz και Stephan Pastis, με σχέδιο από τους Bob Scott, Vicki Scott και Ron Zorman.

  • 2.  ΣΤΟΝ SHAUN TAN, TO OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ANIMATED SHORT FILM

Βασισμένο στο ομώνυμο picture book του Αυστραλού δημιουργού, Shaun Tan, το animated μικρού μήκους φιλμ με τίτλο THE LOST THING, κέρδισε το φετινό βραβείο Oscar, στην κατηγορία Best Short Film (Animated).

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Tan παραλαμβάνει κάποιο σημαντικό βραβείο για τη δουλειά του. Πέρσι, είχε κερδίσει ένα Hugo Award στην κατηγορία Best Professional Artist, ενώ η γαλλική έκδοση του graphic novel του, THE ARRIVAL, ανακηρύχθηκε “Καλύτερο Comic Book”, στο φεστιβάλ της Angoulême.

Το φιλμ ξεκίνησε να δημιουργείται το 2001, για να ολοκληρωθεί, τελικώς, το 2010.


  • 3.  ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ JOE KUBERT

Για σχεδόν 35 χρόνια, το Joe Kubert School of Cartoon & Graphic Art αποτέλεσε μία όαση εκπαίδευσης και δημιουργίας για τους φερέλπιδες δημιουργούς comics, τροφοδοτώντας τη βιομηχανία με σπουδαία ταλέντα, όπως, μεταξύ άλλων, οι Amanda Conner, Stephen Bissette, Matt Hollingsworth, Karl Kesel, Scott Kolins, Steve Lieber, Alex Maleev, Tom Mandrake, Ralph “Rags” Morales, Nick Napolitano, Tom Raney, Bart Sears, Eric Shanower, Rick Veitch και Lee Weeks.

Σήμερα, με τη μετονομασία της σχολής σε Kubert School, ο ιδρυτής της και θρυλικός σχεδιαστής, Joe Kubert, πλαισιωμένος από τους γιους του, Adam και Andy Kubert (αμφότεροι σύγχρονοι superstar σχεδιαστές), μετονομάζουν τη σχολή, ώστε –όπως δηλώνει ο πατήρ Joe, σε συνέντευξη των τριών στο CBR– το νέο όνομα να αντανακλά τις δημιουργικές και διδακτικές μεθόδους της νέας γενιάς Kubert.

Να μια περίπτωση στην οποία ο όρος “νεποτισμός” χάνει την όποια, συνειρμικά, αρνητική χροιά του, καθώς το ταλέντο όχι μόνο περισσεύει στην οικογένεια Kubert, αλλά και μεταδίδεται στους σπουδαστές της.

  • 4. ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ANIMATION “ANIMEFEST 2011”

Από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2011, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων οργανώνει το 6ο ANIMFEST, το διεθνές φεστιβάλ animation της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα προβληθούν, συνολικά, 146 ταινίες animation, από τις οποίες 88 θα διαγωνιστούν στο Διεθνές Τμήμα, 36 στο Σπουδαστικό Τμήμα και 22 στο Ελληνικό Τμήμα. Επίσης, 70 ταινίες  θα προβληθούν στα μη διαγωνιστικά προγράμματα (Πανόραμα ταινιών από διάφορες χώρες, συλλογή ταινιών κινούμενων σχεδίων παραγωγής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επιλογή βραβευμένων ταινιών στο 6ο China International Cartoon and Animation Festival 2010).

Το 6ο ANIMFEST θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου), ενώ μέρος των προβολών θα επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη, στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Αίθουσα “Παύλος Ζάννας”, από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, μπορείτε να δείτε στο αναλυτικό δελτίο Τύπου.

  • 5.  ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΥΠΕΡΗΡΩΑΣ;

Μέχρι σήμερα, η ιστορία των υπερηρωικών comics ήθελε τον Black Panther να κατέχει το ρόλο του πρώτου μαύρου μασκοφόρου με υπερδυνάμεις. Σύμφωνα, όμως, με το βιβλίο του Bill Schelly, FOUNDERS OF COMIC FANDOM, τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Την ανακάλυψη έκανε ο Sean Kleefeld, ο οποίος πρόσεξε στο βιβλίο, μία δισέλιδη βιογραφία του Steve Perrin, ενός φανζινά, συγγραφέα και μετέπειτα εκδότη, ο οποίος, το 1964, δημιούργησε τον χαρακτήρα Black Phantom, το ντεμπούτο του οποίου έγινε την ίδια χρονιά στο MASK AND CAPE #4.

Αντίστοιχα, ο Black Panther έκανε την εμφάνισή του τον Ιούλιο του 1966 στο FANTASTIC FOUR #52 (των Stan Lee και Jack Kirby), γεγονός που, χρονολογικά, του στερεί τη θέση του πρώτου μαύρου υπερήρωα. Ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί ο Black Phantom να εμφανίστηκε πρώτος, αλλά όχι σε comic: Η ιστορία στο MASK AND CAPE, είναι πρόζα με μερικά illustrations και όχι comic. Το πρώτο comic με πρωταγωνιστή τον Black Phantom βγήκε στα τέλη του 1966, λίγους μήνες μετά την εμφάνιση του Black Panther.

Άρα λοιπόν ποιος είναι ο πρώτος; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Ο Κurt Busiek μας δίνει μια τρίτη εκδοχή, υπενθυμίζοντάς μας την ύπαρξη του Lion Man, στο ALL-NEGRO COMICS #1 (Ιούνιος 1947), ενός Αφρικανού πρίγκηπα με γατοειδείς δυνάμεις, σχεδόν 20 χρόνια πριν την εμφάνιση του Black Panther!

  • BONUS FUN STUFF

— Δύο πολύ όμορφα posters έρχονται να μας ψήσουν, ακόμη περισσότερο, για την ταινία X-MEN: FIRST CLASS. Αν ο Xavier και ο Magneto έβλεπαν τις μελλοντικές αντανακλάσεις τους, ίσως και να είχαν κάνει άλλες επιλογές…

Hipster Superheroines. Όταν έχουν κέφια στο ComicsAlliance, γελάει κι ο κάθε πικραμένος. (Κυριολεκτικά, όμως!)

336 κύβοι του Rubik, μπόλικη φαντασία κι ακόμη περισσότερος ελεύθερος χρόνος, δημιουργούν τον Joker! (Οι -και καλά- εικαστικοί μπορούν να επιστρέψουν, ταπεινωμένοι, στις σπηλιές, τα loft, ή όπως αλλιώς τα λένε, these days).

— Για το τέλος, ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ motion poster από την 3D ταινία CONAN THE BARBARIAN (με τον ήχο να γυρνάει πολύ εύκολα από το ΟΝ στο OFF).