AVENGERS ACADEMY #1–9

Writer: Christos Gage
Artists: Mike McKone, Jorge Molina (Guest Artist στο #5)
Marvel Comics

Δίχως πολλές τυμπανοκρουσίες, μέσα σε μια μικρή θύελλα τίτλων που φέρουν το όνομα της ομάδας των Avengers στο εξώφυλλο τους, κάνει την εμφάνιση του το AVENGERS ACADEMY. Μια επίλεκτη ομάδα εφήβων με υπερδυνάμεις, περνάνε την απαραίτητη εκπαίδευση, προκειμένου να γίνουν οι superheroes του μέλλοντος, έχοντας ως δασκάλους άλλους superheroes, μέλη της θρυλικής ομάδας των Avengers.

Η ομάδα απαρτίζεται από την Veil, τον Striker, τον Mettle, την Finesse, τον Reptil και την Hazmat, με το κάθε μέλος να έχει την δική του ξεχωριστή δύναμη, όπως φυσικά και προσωπικότητα. Τους ρόλους των εκπαιδευτών, τους καταλαμβάνουν οι Hank Pym, Tigra, Quicksilver, Justice, και Speedball, οι οποίοι, με εξαίρεση τον Pym, δεν είναι και τα πρώτα ονόματα που έρχονται στο μυαλό ενός fan όταν σκέφτεται τους Avengers, ενώ δεν λείπουν και τα περάσματα άλλων χαρακτήρων, με σκοπό να μεταδώσουν και αυτοί τις γνώσεις τους.

Στα χαρτιά, η ιδέα μοιάζει τετριμμένη, και σίγουρα όχι και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Σειρές με ανάλογο ύφος και θεματολογία, έχουν υπάρξει δεκάδες, και οι περισσότερες έχουν περάσει στην ανυπαρξία της λήθης. Όμως, με ένα απλό και έξυπνο twist, το οποίο φανερώνεται στο τέλος του πρώτου τεύχους της σειράς, αποκαλύπτονται οι πραγματικές δυνατότητες του συγκεκριμένου τίτλου. Στην πραγματικότητα, οι Avengers κρατούν τους 6 αυτούς έφηβους από κοντά, εξαιτίας των υψηλών πιθανοτήτων που έχουν να πάρουν τον στραβό δρόμο στο μέλλον, με το να γίνουν super villains, αντί για superheroes. Τη ροπή αυτή την απέκτησαν από την “ιδιαίτερη φροντίδα” που δέχθηκαν από τον Norman Osborn (Green Goblin), όταν αυτός εξασφάλισε μια θέση εντός της Αμερικάνικης κυβέρνησης, ως υπεύθυνος για την ομάδα των Thunderbolts. Αν δεν έχετε επαφή με τα comics της Marvel των τελευταίων ετών, όλα αυτά σας ακούγονται λίγο άγνωστα, μπορώ να τα συνοψίσω σε μια πρόταση: O Norman Osbornείναι ένας σατανικός και παρανοϊκός άνθρωπος.

Έχοντας λοιπόν το twist αυτό ως βάση, ο συγγραφέας Christos Gage, παρουσιάζει μια σύγκρουση μεταξύ δυο γενεών. Η παλιότερη γενεά φοβάται ότι η νεότερη θα αποτύχει, και προσπαθεί να την αποτρέψει από αυτό, ενώ η νεότερη γνωρίζοντας τους φόβους αυτούς, επιχειρεί να βρει την θέση της στο κόσμο, και κυρίως να ανακαλύψει την ταυτότητα της, με τον προορισμό της να παραμένει άγνωστος.

Το κάθε ένα από τα 6 πρώτα τεύχη έχει στο επίκεντρο και ένα διαφορετικό μέλος της ομάδας, με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα τους χαρακτήρες που την αποτελούν και οι οποίοι κυμαίνονται από αρκετά έως λίγο ενδιαφέροντες. Αυτοί αποτελούν και το δυνατό χαρτί του τίτλου, παρακολουθώντας τις επιπτώσεις που έχουν οι υπερδυνάμεις πάνω τους, καθώς  και το πώς δένουν μεταξύ τους ως ομάδα. Τα subplots αρχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι αποφάσεις που θα λάβουν οι νεαροί εκπαιδευόμενοι, θα οδηγήσουν την πλοκή, ειδικά όταν αυτές αποδειχθούν λανθασμένες, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις να επακολουθούν. Η δράση δεν λείπει, με αρκετούς villains να κάνουν την εμφάνιση τους και τον Gage να αποδεικνύεται καλός γνώστης της ιστορίας των Avengers. Τέλος, το σχέδιο του Mike McKone, μπορεί να μην είναι κάτι το αξιοσημείωτο, κάνει όμως την δουλειά του, αν και λίγο ψυχρό μερικές φορές.

Οι δυνατότητες του AVENGERS ACADEMY είναι αρκετές, και μέσα στα 9 πρώτα τεύχη του, κατάφερε να με φέρει κοντά στους χαρακτήρες, και να αρχίσω να ενδιαφέρομαι για το πώς θα εξελιχθούν αυτοί. Βέβαια, δεν ξεχνώ, ότι τίτλοι σαν αυτόν εδώ έχουν ημερομηνία λήξης, σύντομη ή μακρινή δεν έχει σημασία, με τους πρωταγωνιστές τους να χάνονται από το προσκήνιο με την λήξη του. Ελπίζω ότι μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή, οι δημιουργοί να διατηρήσουν το καλό επίπεδο που διαμόρφωσαν μέχρι στιγμής.