Timewasters… Part III

Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά βρισκόμαστε μια βδομάδα περίπου πριν από την έναρξη του Comicdom Con Athens 2011 (έχετε ακούσει για αυτό, έτσι δεν είναι;) και εδώ στα headquarters του Comicdom επικρατεί πανικός και ένας δημιουργικός οργασμός.

Κάποιοι φωνάζουνε, αλλοι τηλεφωνούν, κάποιοι κρατάνε σημειώσεις κάποιοι προβάρουν τη στολή της μπαλαρίνας και κάποιοι άλλοι λύνουν ολοκληρο-διαφορικές εξισώσεις κάνοντας χρήση της μεθόδου Wiener-Hopf (όλα τα παραπάνω αποτελούν απαραίτητες προυποθέσεις για την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή του Convention). Το μόνο που λείπει, λοιπόν, από τα κεντρικά του Comicdom είναι λίγος ελεύθερος χρόνος… Χρόνος που, αν έχετε, θα σας πρότεινα να τον αφιερώσετε στο να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω.

Στο Site της Fantagraphics ο Kim Thompson παίρνει συνέντευξη από τον εαυτό του, με αφορμή το APPROXIMATE CONTUINUUM COMICS του Lewis Trondheim. Η “συνέντευξη” έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το lettering μεταφρασμένων εκδόσεων, αλλά και τα σχέδια της Fantagraphics για περισσότερο Trondheim.

– Με την ευκαιρία, μπορείτε να διαβάσετε και αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Comics Reporter, για το πως η εμπορική αποτυχία του NIMROD (του Lewis Trondheim) σηματοδότησε το τέλος των ανεξάρτητων comics τίτλων.

– Μια που μιλάμε για εμπορικές αποτυχίες… Κυκλοφόρησε το DODGEM LOGIC #8 του Alan Moore. Στο editorial, ο Moore γράφει πως αυτό είναι (για την ώρα) το τελευταίο τεύχος, αφού το περιοδικό δεν κατάφερε να έχει έσοδα που να μπορούν να καλύψουν τα έξοδα του. Το πείραμα του Moore να ζωντανέψει αυτό που κάποτε έκαναν τα fanzines σε ένα πιο πολυτελές format, δείχνει να απέτυχε. Η ύλη του περιοδικού θα μεταφερθεί online στο site του περιοδικού, όπου και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέα κείμενα.

– Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε αυτήν εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Alan Moore, στο 3:AM MAGAZINE, η οποία, όμως, δε συγκέντρωσε πολλά βλέματα στο χώρο των comics, αφού ο ερωτών μάλλον ξέχασε να ρωτήσει για το αν θα συμμετέχει στο prequel του V FOR VENDETTA, ή αν θα γράψει comics για τη Marvel ή τη DC.

– Αν όλες αυτές οι συνεντεύξεις σας κούρασαν, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω Video, όπου θα δείτε τον μεγάλο Jacques Tardi σε δράση.

– Αν σας ενδιαφέρει κάτι πιο “τεχνικό”, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη σειρά κειμένων του Frank Santoro (δημοσιέυονται στην online εκδοχή του THE COMICS JOURNAL), με θέμα τη δημιουργία comics. Στο τρίτο του κείμενο, μιλά για τον τρόπο που τα κενά ανάμεσα στα καρέ καθορίζουν το timing στα comics, χρησιμοποιώντας σαν παραδείγματα την ιστορία Silver Surfer που είχε κάνει ο ίδιος για το MARVEL TALES II και κάποιες σελίδες του από το COLD HEAT.