5 (ΣΧΕΤΙΚΩΣ) ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, V.72

Λουκέτο βάζει η άλλοτε κραταιά Tokyopop, ως νέα κινηματογραφική Lois Lane επιλέγεται η Amy Adams, κόσμος απολύεται στην Dark Horse Comics, η οικογένεια Uderzo βιώνει τον δικό της εμφύλιο, και η Disney αντεπιτίθεται στον χώρο των εκδόσεων. (+ BONUS FUN STUFF!)

Είναι η στήλη 5 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, της οποίας ο regular writer επιστρέφει μετά από ένα μήνα, λόγω της καθιερωμένης αποχής του για την 24/7 ενασχόληση που λέγεται Comicdom Con Athens. (Θερμές ευχαριστίες στον Άρη και τον Αντώνη, που στο διάστημα της απουσίας μου φρόντισαν να σας κρατούν ενήμερους για όσα σημαντικά συνέβησαν)

  • 1.  Η ΤΟΚΥΟPOP ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ…

…ή για να πούμε τα πράγματα εντελώς με το όνομά τους, βάζει λουκέτο στην εκδοτική που εδρεύει στο Los Angeles, ενώ παράλληλα, διατηρεί την εκδοτική που εδρεύει στο Αμβρούργο, καθώς και το κινηματογραφικό και το τηλεοπτικό τμήμα στις ΗΠΑ. Το κλείσιμο της αμερικανικής Tokyopop  σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, όταν από το δεύτερο μισό των 2000s και μετά, η μόδα των manga στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αρχίσει να γίνεται σαρωτική, με την Tokyopop να είναι κυρίαρχος παίκτης σε αυτό το παιχνίδι, φέρνοντας αμέτρητους νέους αναγνώστες κοντά στα ιαπωνικά comics.

Στην ιστοσελίδα της Tokyopop, ο CEO της εταιρίας, Stu Levy, δημοσίευσε κείμενό του όπου μεταξύ άλλων λέει:

“Δεκατέσσερα χρόνια μετά, παραδίδω τα όπλα. Μαζί με την κοινότητά μας δώσαμε έναν τίμιο αγώνα, και, ως εκ τούτου, η Manga Επανάσταση πέτυχε- τα manga είναι πλέον ένα πανταχού παρόν κομμάτι της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας. Είμαι πολύ υπερήφανος για όσα έχουμε καταφέρει – και για τους απίστευτους, πιστούς οπαδούς μας σε αυτή τη διαδρομή (συνάδελφοι επαναστάτες μου!)”

Το κλείσιμο της Tokyopop ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς λανθασμένων χειρισμών οι οποίες -όχι άδικα- έχουν χρεωθεί σε μεγάλο βαθμό στον Levy: απολύσεις, αμφιλεγόμενες επιλογές και διαχείριση των πρωτότυπων αγγλόφωνων δημιουργιών, η απώλεια των αδειών της Kodansha, αλλά και η πρόσφατη πτώχευση του Borders (σημαντικού μεταπωλητή manga στην αμερικανική αγορά)

  • 2.  H AMY ADAMS ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ LOIS LANE

Μετά τον Henry Cavill στο ρόλο του Superman, τη Diane Lane ως Martha Kent και τον Kevin Costner ως Jonathan Kent, η 36χρονη Amy Adams είναι η επόμενη κινηματογραφική Lois Lane. Η ηθοποιός έχει υπάρξει τρεις φορές υποψήφια για Oscar και έχει συμμετάσχει σε ταινίες όπως οι ENCHANTED, DOUBT και THE FIGHTER.

Άλλες ηθοποιοί το όνομα των οποίων είχε ακουστεί για τον ρόλο, ήταν η Kristen Stewart, η Mila Kunis και η Rachel McAdams, ενώ κινηματογραφικές Lois Lane, έχουν υπάρξει στο παρελθόν η Kate Bosworth στο SUPERMAN RETURNS του 2006, η Teri Hatcher στην τηλεοπτική σειρά LOIS & CLARK, η Margot Kidder στις τέσσερις ταινίες με τον Christopher Reeve, και η Noel Neill στο σίριαλ και την ταινία των τελών 1940s και των αρχών 1950s.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι, και η ταινία θα βρίσκεται στις αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2012.

  • 3.  ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ DARK HORSE COMICS

Η είδηση ανέφερε την απόλυση 7 περίπου ατόμων, ανάμεσά τους (σύμφωνα με το CBR), τρεις editors και ένας υπάλληλος του τμήματος πωλήσεων. Όπως ακούγεται, είναι πιθανό οι απολύσεις να συνδέονται με την πτώση του ποσοστού της Dark Horse στο market share, και την άνοδο της Image Comics και της IDW Publishing. Ο πρώην διευθυντής marketing της Dark Horse, Aaron Colter απέδωσε τις απολύσεις στα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας, για τα οποία ευθύνονται λανθασμένες επιλογές των στελεχών, σε σχέση με properties υψηλού προφίλ.

  • 4.  ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ UDERZO

Άλλες οικογένειες δημιουργών τα βάζουν με τις μεγάλες εκδοτικές ζητώντας αποζημίωση για κέρδη που ισχυρίζονται ότι δικαιούνται, άλλες πάλι τα βάζουν μεταξύ τους. Το ατυχές σκηνικό αφορά την οικογένεια του Albert Uderzo, με την κόρη του συν-δημιουργού του Asterix, να ισχυρίζεται ότι οι γονείς της δεν είναι ικανοί πλέον, να διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους. Σύμφωνα με τη μοναχοκόρη του Uderzo, Sylvie, οι σύμβουλοι των γονιών της “λεηλατούν” και “καταστρέφουν μια ολόκληρη οικογένεια”. Ο 83χρονος ανταπάντησε, όντας πολύ επικριτικός στην κόρη και τον γαμπρό του, υπενθυμίζοντας την απόφασή του να τους απομακρύνει το 2007 από επιτελικές θέσεις στην Editions Albert-Rene, την εκδοτική που ο ίδιος ίδρυσε το 1979, λίγο μετά το θάνατο του συνεργάτη του, Rene Goscinny. Η οικογενειακή κόντρα έχει άλλο ένα επεισόδιο, όταν το 2009 η Sylvie Uderzo καταδίκασε την απόφαση του πατέρα της να πουλήσει το μερίδιό του στην εταιρία, στην Hachette Livre και να συνυπογράψει τη συνέχιση του ASTERIX και μετά το θάνατό του.

  • 5.  Η DISNEY AΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Disney Publishing Worldwide, το εκδοτικό τμήμα της εταιρίας- κολοσσού ενεργοποιείται με την προσθήκη τεσσάρων νέων τίτλων. Ο πρώτος, το DISNEY FAMILYFUN, θα είναι μηνιαίος, θα στοχεύει αγοραστικά στις μητέρες των μικρών παιδιών και θα κοστίζει $4.99, ενώ οι υπόλοιποι τρεις τίτλοι θα είναι one-shots, βασισμένα στις ταινίες ΤΗΟR, CAPTAIN AMERICA και CARS 2. Ένας ακόμη τίτλος, το CARS, θα ξεκινήσει να εκδίδεται μηνιαίως, από το φθινόπωρο. Είναι ιδέα μου ή δεν αναφέρεται κουβέντα για την εμπλοκή της Marvel, που εκτός της τεχνογνωσίας που έχει να προσφέρει, τυγχάνει να έχει και δύο δικά της properties στα εκδοτικά σχέδια της Disney;

  • BONUS FUN STUFF

—- Ένας χρήστης του deviantART, με το ψευδώνυμο 89g,  προτείνει anime εκδοχές ηρώων της DC και της Marvel (και κάποιες από αυτές είναι εξαιρετικά καλές!)

— Όλα μας θυμίζουν ότι η ώρα που θα βγει στις αίθουσες το X-MEN: FIRST CLASS, πλησιάζει…

—- H παρακάτω εικόνα, θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός amalgam universe, που θα προέκυπτε από την ένωση δύο χαρακτήρων της Marvel, σε έναν. Δυστυχώς όμως, είναι το αποτέλεσμα του “πάμε να ξεζουμίσουμε την όποια αγοραστική δύναμη του Captain America”. So sad…

—- Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο πρώτος διαγωνισμός Cosplay στο Comicdom Con Athens 2011, κι ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για το αν τέτοιες κινήσεις ενισχύουν τον fanboy χαρακτήρα της ελληνικής σκηνής (κι αν αυτό είναι “καλό πράμα”), οι κεραίες μου δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν αυτό το άρθρο για το πώς ήταν το cosplay τα πιο παλιά τα χρόνια. Δείτε το: έχει fun!

—- “Ποιος είμαι αυτή τη φορά;” 13 χαρακτήρες comics με περίπλοκες ιστορίες προέλευσης και σύγχυση ταυτοτήτων. Από το AVclub.

—- Ένα πολύ όμορφο animation του cartoonist Oliver East, είναι το νέο video clip των Elbow για το single OPEN ARMS, που θα κυκλοφορήσει στις 25 Απριλίου.