CrossGen Returns

Πριν από λίγο καιρό, μέσα από τις “σελίδες” του Comicdom, και συγκεκριμένα από τη στήλη του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου, μάθαμε για την επικείμενη και πολυαναμενόμενη (;) αναβίωση της CrossGen, ιδιοκτησία πλέον της Marvel/Disney. H εταιρεία επιστρέφει με δύο τίτλους, mini-series των τεσσάρων τευχών και οι δύο. Ας τους δούμε ξεχωριστά.

SIGIL #1
Writer: Mike Carey
Artists:Leonard Kirk / Ed Tadeo

H Samantha έχει συχνά περιέργα όνειρα από άλλες εποχές και με “παράξενους” πρωταγωνιστές. Επίσης εμφανίζεται συχνά και ένα περίεργο σύμβολο, παρόμοιο με το birthmark που έχει στο στήθος της. Κατά τα άλλα, ζει μια -περίπου- συνηθισμένη εφηβεία, παρόλο που έχει χάσει τη μητέρα της πρόσφατα. Προσπαθεί να τα έχει καλά με τον πατέρα της, έχει προβλήματα στο σχολείο, και με τα μαθήματα αλλά και με κάποια άτομα. Σκηνικό που θυμίζει λίγο τη ζωή του teenager Peter Parker, θα μπορούσε να πει κάποιος -well, αν εξαιρέσεις τα προβλήματα με τα μαθήματα. Ξαφνικά, όμως, η ζωή της θα πάρει μια πολύ περίεργη τροπή, που μένει να τη δούμε στα επόμενα τεύχη.

O Carey σε αυτό το πρώτο τεύχος, χωρίς “ακροβασίες” σεναριακές, προσπαθεί να χτίσει το background της Samantha Rey. Έχοντας, όμως, στο μυαλό ότι η σειρά θα κρατήσει μόνο για τέσσερα τεύχη, αναρωτιέμαι τι θα προλάβει να πρωτοπεί. Και αυτό μένει να το δούμε στη συνέχεια, λοιπόν. Πάντως το τεύχος κλείνει με ένα πολύ δυνατό cliffhanger!

Το σχέδιο του Kirk (ουχί του Captain λέγω, αλλά του Leonard) κινείται σε αξιοπρεπή/αδιάφορα Marvel επίπεδα. Εξυπηρετεί την ιστορία χωρίς να είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Να το πω αλλιώς: σε είκοσι χρόνια, κανείς δε θα μιλάει για την επανάσταση που έφερε στο μέσο το artwork του SIGIL το 2011!

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το παλιό storyline του SIGIL ήταν αρκετά διαφορετικό, τουλάχιστον από αυτά που έχουμει δει μέχρι στιγμής στην καινούργια σειρά. Η σειρά “έτρεξε” από το 2000 έως το 2003 σε 42 τεύχη, ως sci-fi opera με writer τότε και για τη μισή σειρά περίπου τον Mark Waid. Περισσότερα για το original SIGIL θα βρείτε εδώ και εδώ. Από αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής, o Carey μάλλον κάπου αλλού το πάει. Ή μήπως όχι;

RUSE #1
Writer: Mark Waid
Artist: Mirco Pierfederici

Ο Mark Waid επιστρέφει στη σειρά που ξεκίνησε ο ίδιος πριν από δέκα χρόνια. Σε αντίθεση με το SIGIL, εδώ υπάρχει συνέπεια στην ιστορία, όχι χρονική, αλλά θεματολογική. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την original σειρα εδώ. και εδώ.

Ο Simon Archard είναι ένας διάσημος ντεντέκτιβ, σε ένα Victorian-age-type comic μυστηρίου. Μαζί με τη βοηθό -εμμ- συνεργάτη του, Emma Bishop, διελευκάνουν μυστηριώδεις υποθέσεις και εγκλήματα. Όταν, όμως, θα αποκαλύψουν το μυστήριο πίσω από το θάνατο του Archduke Ehrlich, τα πράγματα περιπλέκονται και κάποιοι θέλουν την Emma νεκρή.

Ο Waid γράφει περίτεχνα, με έξυπνους “witty” διαλόγους και μπόλικες δόσεις χιούμορ. Στήνει γρήγορα – μέσα σε μερικές σελίδες – ένα καλό background για τους χαρακτήρες και αφήνει το υπόλοιπο τεύχος στην πλοκή της ιστορίας. Το σχέδιο του Pierfederici είναι ταιριαστό στο ύφος του comic και τη χρονική περίοδο που επιχειρεί να αναπαραστήσει. Σε σημεία θα το ήθελα λιγότερο “computerized”, αλλά δεν ενοχλεί γενικά. Το cliffhanger της τελευταίας σελίδας γεννά ενδιαφέρον και μια μικρή δόση ανυπομονησίας για το επόμενο τεύχος.

Εν κατακλείδι, το μέλλον θα δείξει αν η “νέα” CrossGen θα επιβιώσει στη βιομηχανία. Τα δύο πρώτα δείγματα της πάντως είναι ελπιδοφόρα. Αν πάντως “έπρεπε” να επιλέξω μόνο ένα από τα δύο, τότε αυτό θα ήταν το RUSE. Enjoy!