INTERVIEW CORNER #44: Fred Van Lente

Ελληνικά

Σχεδόν ένα χρόνο πριν (ή κάτι λιγότερο), όταν έπρεπε να προλογίσω τη συνέντευξη που έδωσε σε αυτή εδώ τη στήλη ο Ryan Dunlavey, έγραψα πως ο artist του ACTION PHILOSOPHERS και του COMIC BOOK COMICS, μεταξύ άλλων, θα είναι κατά το ήμισυ υπεύθυνος αν μια μέρα το παιδί ή το ανιψάκι σας ξεκινήσει να σας ρωτά ασυναρτησίες του τύπου “μπαμπά, γιατί το υπερεγώ μου πλάκωσε τον Κωστάκη;”, ή “γιατί ο Hulk δεν έσπασε τα μούτρα του Dr. Fredrick Wertham;”.

Για το υπόλοιπο μισό ευθύνεται ο writer των δύο comics που ανέφερα και καλεσμένος αυτής της εβδομάδας, ο Fred Van Lente. Και δε θα είναι υπεύθυνος μόνο για αυτές τις ερωτήσεις, αλλά και για πολλές ακόμη, όπως “γιατί ο Spider-Man θέλει να μου φάει τα μυαλά;” ή “γιατί ο John Wayne σκοτώνει τους καημένους τους Ινδιάνους αντί να πολεμάει τους εξωγήινους;”. Ο Van Lente, βλέπετε, έχει αφήσει το στίγμα του σε μερικές από τις πιο περίεργες ιστορίες στα comics των τελευταίων ετών, είτε μιλάμε για mainstream είτε για indie.

Η αρχή, βέβαια, έγινε από το ACTION PHILOSOPHERS, το οποίο παρουσίαζε κάποιους από τους πιο γνωστούς φιλόσοφους της Ιστορίας, σε έναν ρόλο πιο κωμικό και action-oriented. Ακολούθησε, και πάλι από τη δική του και του Dunlavey εκδοτική, Evil Twin Comics, το COMIC BOOK COMICS, το οποίο παρουσίαζε μια νέα οπτική στην Ιστορία του αγαπημένου μας Μέσου, εκμεταλλευόμενο τις ελευθερίες που αυτό προσφέρει. Το COMIC BOOK COMICS βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πέμπτο τεύχος και ολοκληρώνεται στο έκτο.

Παράλληλα, η γραφή του Van Lente τράβηξε τα βλέμματα των υπεύθυνων της Marvel, οι οποίοι του ανάθεσαν δύο mini series, sequels του MARVEL ZOMBIES. Γράφοντας το σενάριο για τα MARVEL ZOMBIES #3 και #4, ο Van Lente εδραιώθηκε όχι μόνο στη Marvel, αλλά και στα μάτια του mainstream κοινού, ενός κοινού που ενδεχομένως να μην είχε ακούσει ποτέ τις ανεξάρτητες δουλειές του ή κάποια λιγότερο προβεβλημένα projects του στη Marvel. Ακολούθησε, λοιπόν, το THE INCREDIBLE HERCULES, στο οποίο ο Van Lente μοιράστηκε τα συγγραφικά καθήκοντα με τον Greg Pak (THE INCREDIBLE HULK) και, εσχάτως, η μετάλλαξη του τίτλου σε HERC, το οποίο φέρνει τον Ηρακλή σε δύσκολη θέση, καθώς έχει χάσει τις θεϊκές δυνάμεις του και έρχεται αντιμέτωπος με εγκληματίες και συμμορίες με μέλη τους Ολύμπιους θεούς!

Κι αν όλα τα παραπάνω δε σας φαίνονται τόσο περίεργα ως concepts, ρίξτε μια ματιά σε ένα παλιότερο indie comic του, το COWBOYS & ALIENS. Σε αυτό, ο Van Lente μοιράζεται τα συγγραφικά καθήκοντα με τον Andrew Foley, σε μια ιστορία που λίγο-πολύ προδίδει τα πάντα στον τίτλο της, καθώς πραγματεύεται την εισβολή εξωγήινων κάπου στο 1873, ανάμεσα στις μάχες των Ινδιάνων με τους νεοφερμένους Αμερικανούς. Το COWBOYS & ALIENS, μάλιστα, ετοιμάζεται να προβληθεί και στους κινηματογράφους.

Το διαφορετικό, λοιπόν, βρίσκεται πάντα στα έργα του καλεσμένου αυτής της εβδομάδας, του Fred Van Lente. Μάθετε παρακάτω όλα όσα μας είπε, καθώς και για το νέο του project μετά το τέλος του COMIC BOOK COMICS, το ACTION PRESIDENTS:

Το ACTION PHILOSOPHERS υποτίθεται ότι αποδεικνύει πως η φιλοσοφία δεν προορίζεται μόνο για ακαδημαϊκούς καθηγητές και φοιτητές. Πιστεύεις ότι εσύ και ο Ryan καταφέρατε να πετύχετε αυτόν τον στόχο;

Έτσι πιστεύω. Ενώ πολύς κόσμος που έχει πάρει πτυχίο φιλοσοφίας ή που διδάσκει φιλοσοφία έχει διαβάσει και απολαύσει το βιβλίο, κάποιοι που δεν έχουν ασχοληθεί παρά ελάχιστα με το αντικείμενο πραγματικά το καταχάρηκαν. Είναι πολύ όμορφο να έχεις κόσμο που σε βρίσκει και σου λέει ότι το βιβλίο σου άλλαξε τις ζωές τους. Νιώθω το ίδιο ακριβώς όπως κι εκείνοι, το βιβλίο αυτό μου χάρισε μία βαθύτερη κατανόηση της ζωής και του κόσμου γύρω μου που δεν την είχα πριν.

Από το HERC #1 και μετά, ο Hercules έχει χάσει σχεδόν όλες τις δυνάμεις του, και μεταφέρει την σταυροφορία του στο πεζοδρόμιο. Πώς αποφάσισες να κάνεις μία τέτοια στροφή και ποιες είναι οι νέες προκλήσεις στο να γράφεις το σενάριο αυτού του τίτλου;

Δεν ήθελα να συνεχίσω να κάνω το ίδιο και ξεπερασμένο πλέον INCREDIBLE HERCULES. Θεώρησα ότι η ιστορία με την μαθητεία του Amadeus έληξε με αυτόν τον τίτλο και κλιμακώθηκε στο CHAOS WAR. Διαπίστωσα ότι, αφού ο Herc χάνει τις “υπερθεϊκές” του δυνάμεις στο τέλος του CW, θα μπορούσε κάλλιστα να χάσει και όλη του την υπερδύναμη. Πάντα θέλουμε να βάζουμε τους ήρωες μας να έρχονται αντιμέτωποι με μοναδικές προκλήσεις και το να βάζω τον Herc να πορεύεται στον κόσμο χωρίς να είναι πλέον δυνατός ή άτρωτος μου φάνηκε ένας καλός τρόπος για να δούμε πόσο δυνατός είναι εντέλει σαν χαρακτήρας.

Φοβάσαι μήπως οι παλιότεροι αναγνώστες του THE INCREDIBLE HERCULES δεν ανταποκριθούν τόσο καλά στον Herc, τώρα που έχει χάσει τις δυνάμεις του και παίρνει μία νέα κατεύθυνση;

Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά από την στιγμή που δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβω τη σειρά αν δεν υπήρχε νέα κατεύθυνση, το όλο θέμα είναι ολίγον τι άνευ σημασίας.

Τι να περιμένουμε στη συνέχεια για τον Hercules;

Τον Kingpin, το Fear Itself, ένα ζευγάρι villains από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, μία τριάδα σύγχρονων super villains που έχουν δραπετεύσει, κι έναν πολύ γνωστό Friendly Neighborhood Spider-Man.

Σε έχουμε δει να γράφεις για φιλοσοφία καθοδηγούμενη από τη δράση, για zombies με υπερδυνάμεις, για θεούς της ελληνικής μυθολογίας σε συμμορίες του δρόμου, για εξωγήινους που δέχονται ενέδρα από Ινδιάνους και πολλά άλλα παλαβά πράγματα. Στοχεύεις στο να είσαι διαφορετικός;

Ναι. Αντανακλά τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα, τα οποία είναι πολύ εκλεπτυσμένα. Τείνω να γράφω με γνώμονα τον εαυτό μου, να επεκτείνω τους προσωπικούς μου ορίζοντες και να θέτω προκλήσεις στον εαυτό μου, προκειμένου να κάνει διαφορετικά πράγματα. Είμαι ένας εξαιρετικά εγωιστής συγγραφέας και θεωρώ ότι οι αναγνώστες μου επωφελούνται από αυτό.

Το MARVEL ZOMBIES είχε πολύ μεγάλη επιτυχία με τους οπαδούς. Το να γράφεις κάτι τέτοιο ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο δείχνει;

Όντως ήταν και αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα αυτού που έλεγα πριν, το να προσπαθώ να βρω καινούργιους και ενδιαφέροντες τρόπους για να κρατήσω τον τίτλο ακμαίο και διαφορετικό. Τα παράτησα μόλις ξέμεινα από ιδέες.

Τι θα γίνει με την Evil Twin Comics έπειτα από το τέλος του COMIC BOOK COMICS; Θα υπάρξουν καθόλου νέες κυκλοφορίες;

Έχουμε να κάνουμε ένα ακόμη τεύχος, το COMIC BOOK COMICS #6, που δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί – αλλά ούτε και γραφτεί πλήρως, μιας και το λέμε. Έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

Έπειτα θα ακολουθήσει το ACTION PRESIDENTS, το οποίο είναι αυτό ακριβώς που καταλαβαίνεις.

Το COWBOYS & ALIENS πρόκειται σύντομα να προβληθεί στους κινηματογράφους. Έχεις δει καθόλου σκηνές; Θα είναι καλό;

Το trailer είναι φοβερά εντυπωσιακό και το σούσουρο γύρω από την ταινία είναι απίστευτο. Δεν βλέπω την ώρα να το δω.

Ήσουν επίσης ο συνδημιουργός του παιχνιδιού STUPERPOWERS το 1997. Μπορείς να μας πεις περισσότερο τόσο γι’ αυτό, όσο και την πρόσφατη επιστροφή του στο διαδίκτυο;

Ήταν ένα παλιό project αυτοέκδοσης που είχα κάνει με τους συγκατοίκους μου, τους Steve (HIGH ΜOON) Ellis και τον Jamal (SUPERGIRL) Igle. Ένας άλλος συγκάτοικος, ο Ryan Dunlavey, αποφάσισε για πλάκα να ποστάρει όλα μας τα σχέδια σε μία σελίδα του Tumblr και να τη ρυθμίσει να τουϊτάρει αυτόματα μεμονωμένες εικόνες. Ελπίζω πως ο κόσμος θα διασκεδάσει με τα αποτελέσματα τόσο όσο κι εμείς όταν τα δημιουργούσαμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχεις κανένα νέο project στα σκαριά;

Ο Greg Pak κι εγώ θα επαναφέρουμε αυτόν τον Ιούνιο την αγαπημένη ομάδα των αναγνωστών ALPHA FLIGHT. Πρόκειται για μία κυβερνητική ομάδα superheroes που θα αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο της φόβο όταν το έθνος της αποκτά δεξιά νοοτροπία και στρέφεται εναντίον της… και ποια είναι καλύτερη ομάδα προκειμένου να σύρει τη μάχη κατά του φασισμού; Το σχέδιο του Dale Eaglesham είναι απίστευτο και ελπίζω πως θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου.

[Μετάφραση: Αλέξανδρος Τσαντίλας]

English

It was almost a year ago (or a bit less), while writing down an introduction to the interview granted to this very column by Ryan Dunlavey, when I wrote that the artist of ACTION PHILOSOPHERS and COMIC BOOK COMICS will be partly responsible, among others, if, say, one day your kid or your little nephew starts asking you ridiculous questions like “daddy, why did my superego beat the crap out of Kostakis?” or “Why didn’t the Hulk smash Dr Fredric Wertham’s face?”

The other guy responsible for this is the writer of both comic books I mentioned and guest of this week’s column, Fred Van Lente. And he won’t be responsible solely for these questions but for a whole lot more, such as “why does Spider-Man want to eat my brains?” or “why is John Wayne killing Indians instead of fighting aliens?”. You see, Van Lente has left his mark in some of the most bizarre comics scripts in recent years, be they mainstream or indie comics.

Naturally, it all started in ACTION PHILOSOPHERS, which presented some of the most famous philosophers in history in a more comedy and action-oriented role. Next, released by his own and Dunlavey’s imprint called Evil Twin Comics, was COMIC BOOK COMICS, which displayed a new approach in the history of our beloved medium by taking advantage of the liberties it offers. COMIC BOOK COMICS is now at #5 and will be completed in the sixth and final next issue.

At the same time, Van Lente’s writing caught the attentions of the people-that-be in Marvel, who assigned two mini series to him, both of them sequels to MARVEL ZOMBIES. With his script for MARVEL ZOMBIES #3 and #4, Van Lente became a household name not just for Marvel, but for the mainstream crowd at large, a crowd who quite possibly had never heard of his indie works or some of his less advertised projects for Marvel. Thus, he continued with THE INCREDIBLE HERCULES, in which Van Lente shared script duties with Greg Pak (THE INCREDIBLE HULK) and more recently, he took part in the title’s mutation to HERC, where he puts Hercules in a tough spot, having him losing his divine powers and coming face to face with criminals and gangs featuring Olympian gods as members!

If all of the above don’t seem that weird concept-wise, then you should have a look at an older indie comic book of his called COWBOYS & ALIENS. In that comic book, Van Lente shares scripting duties with Andrew Foley, in a story that is more or less obvious by its title, since it deals with an alien invasion somewhere around 1873, in-between the conflicts of Indians with newcomer Americans. In fact, COWBOYS & ALIENS will soon be shown in movie theaters.

So, differentiation is always a subject in the works of this week’s guest, Fred Van Lente. Read below all he told us and about his new project following the conclusion of COMIC BOOK COMICS, which will be called ACTION PRESIDENTS:

ACTION PHILOSOPHERS was supposed to prove that philosophy isn’t just for college professors and students. Do you feel that you and Ryan accomplished this goal?

I believe so. While lots of folks who majored in philosophy or teach philosophy have read and enjoyed the book, some folks who have just dabbled in the subject have really enjoyed it. It’s a wonderful thing to have people come up to you and tell you that your book changed their lives. I feel the same way — it’s given me a deeper understanding of life and the world around me than I did before.

As of HERC#1, Hercules is almost powerless, taking his crusade to a street level. How did you decide such a turn and what are the new challenges in the writing of the title?

I didn’t want to keep doing the same old INCREDIBLE HERCULES thing. I felt the story of Amadeus’ apprenticeship ended with that title and climaxed in CHAOS WAR. It occurred to me that since Herc was losing his “super god” powers at the end of CW, he could lose all of his super strength too. You always want to put your heroes in unique challenges, and having Herc make his way through the world without his strength or invulnerability seemed like a great way to see what he was really made of.

Do you fear that old readers of THE INCREDIBLE HERCULES won’t respond too well to Herc losing his powers and taking a new direction?

There’s a danger of that, sure, but since I wasn’t going to do the series without a new direction it’s kind of a moot point for me. 😉

What should we expect next for Hercules?

The Kingpin, Fear Itself, a pair of villains from ancient Greek times, a trio of escaped modern super villains, and a certain Friendly Neighborhood Spider-Man.

We’ve seen you writing about action driven philosophy, superpowered zombies, Greek gods in street gangs, aliens ambushed by Indians and other crazy stuff. Do you strive for the different?

I do. It’s reflective of my personal interests, which are pretty eclectic. I tend to write for myself, and to expand my own horizons and challenge myself to different things. I’m a very selfish writer, and I think my readers benefit from that.

MARVEL ZOMBIES was a pretty big hit among fans. Was it as fun as it looks writing something like that?

It was, a perfect example of what I was just talking about — trying to come up with new and interesting ways to make the title fresh and different. Once I ran out of ideas, I retired.

What will be the status of Evil Twin Comics after COMIC BOOK COMICS is over? Any new releases on the way?

We still have one more issue, Comic Book Comics #6, that isn’t drawn yet — or fully written, for that matter — it’s slated to come out in June.

Afterwards is ACTION PRESIDENTS, which is just what it sounds like.

COWBOYS & ALIENS is soon to be released as a movie. Have you seen any scenes? Is it going to be any good?

The trailer is pretty damn impressive, and the buzz around it is huge. I can’t wait to see it.

You have also co-created the STUPERPOWERS game back in 1997. Can you tell us more about it and its recent online return?

That was an early self-publishing project me and my housemates like Steve (HIGH MOON) Ellis and Jamal (SUPERGIRL) Igle did. On a lark, Ryan Dunlavey, another housemate, decided to slap all our illustrations up on a Tumblr page and set it to automatically Tweet individual images– I hope people are as amused by the results as we were in creating them.

What are your plans for the future? Any new projects on the way?

Greg Pak and I are bringing back the fan favorites ALPHA FLIGHT this June — a government-sponsored super hero team faces its greatest fear when their nation goes right-wing and turns on them … and who better to lead the fight against fascism? The art by Dale Eaglesham is incredible and hope folks check it out.


[Translated by Alexandros Tsantilas]