VIPER’S CREED

Writer: Masanao Akahoshi
Director: Hiroyuki Kanbe
Animation: AIC Spirits & Digital Frontier
Sony Pictures Japan

Πολύ θα ήθελα να μπορώ να κάνω πιο συχνά reviews για anime. Αλήθεια. Θα σήμαινε ότι έχω χρόνο να βλέπω περισσότερα anime, ενδεχομένως ότι θα είχα χρήματα και δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω τόσο και θα μπορούσα να βλέπω περισσότερα anime και ούτω καθεξής. Ξέρω ότι όλοι σας μου εύχεστε να τα καταφέρω και να γίνω ένας σωστός εισοδηματίας, όπως έχω σχεδιάσει, αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο ακόμα. Μέχρι τότε το να βλέπω anime θα είναι μια μικρή πολυτέλεια, την οποία κάθε φορά που απολαμβάνω θα μοιράζομαι μαζί σας.

Επειδή ακούω κάποιες φωνούλες που λένε ότι ένα μέσο επεισόδιο δεν κρατάει πάνω από 25 λεπτά (με καθαρό χρόνο γύρω στα 20, αν αφαιρέσουμε τα credits), άρα δεν δικαιολογείται πλήρως αυτό που λέω, να σας πω ότι, για εμένα τουλάχιστον, το να δω anime δεν είναι τόσο απλό. Σχεδόν ποτέ δεν έχω καταφέρει να δω μόνο ένα επεισόδιο από οτιδήποτε. Ακριβώς επειδή κρατάει τόσο λίγο, πάντα λέω “ας δω άλλο ένα, να δω τι γίνεται παρακάτω” και τελικά έχουν περάσει μερικές ώρες κι έχω δει κάμποσα επεισόδια. Μετά, είναι και η διάθεση. Πρέπει να έχεις μπει σε ψυχολογία (λέω εγώ τώρα) κατάλληλη. Ας πούμε, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάτσω να δω anime όταν γυρνάω κουρασμένος από τη δουλειά, σε αντίθεση με μια live action σειρά ή μια ταινία. Ναι, ξέρω, είμαι περίεργος.

Αυτό το Σαββατοκύριακο λοιπόν, είχα μπόλικο χρόνο στη διάθεσή μου και, ενώ είχα αποφασίσει να κάνω spring cleaning στους σκληρούς μου δίσκους, μια εργασία που πολλοί εξομοιώνουν με το κωλοβάρεμα, αλλά σας διαβεβαιώ χρειάζεται συγκέντρωση και αυτο-πειθαρχία, έπεσα πάνω σε μια σειρά που είχα ξεκινήσει να βλέπω πριν κανά χρόνο, αλλά είχα αφήσει στη μέση, το VIPER’S CREED. Έβαλα έτσι λίγο, να θυμηθώ τι ήταν, γιατί μετά από τόσο καιρό είχα ξεχάσει υπόθεση, χαρακτήρες, τα πάντα, αλλά αποφάσισα να το δω όλο. Καλά μην εντυπωσιάζεστε, δώδεκα επεισόδια είναι όλα κι όλα, δεν είναι δα και σπουδαίο κατόρθωμα να τα δεις στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου.

Βρισκόμαστε στο μέλλον, χωρίς να προσδιορίζεται το πόσο μακρινό είναι αυτό. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη έχει καλυφθεί από νερό, λόγω των πάγων που έλιωσαν (εντελώς άσχετη παρένθεση: Αν δεν το έχετε δει ήδη, ψάξτε και δείτε το επεισόδιο του SOUTH PARK με τον τίτλο “Two Days Before the Day After Tomorrow” που μιλάει για το global warming. Εγγύηση!). Αν το μυαλό σας πάει στο WATERWORLD, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, αλλά και πάλι, ολόκληρες πόλεις είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σα να μην έφτανε αυτό, έχει σκάσει και ένας Τρίτος Παγκόσμιος, επομένως η ανθρωπότητα δεν περνάει και την καλύτερή της περίοδο.

Στις πόλεις που δεν έχουν βυθιστεί, ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης και την προστασία της πόλης από εξωτερικούς κινδύνους. Οι εξωτερικοί αυτοί κίνδυνοι έχουν την μορφή ρομπότ, τα οποία ονομάζονται Bugmechs, και είναι απομεινάρια του παρελθόντος πολέμου. Εμείς βρισκόμαστε στην πόλη Fort Daiva και παρακολουθούμε μια τέτοια εταιρεία και τo ειδικό μηχανοκίνητο τμήμα που αντιμετωπίζει τα Bugmechs. Το τμήμα αυτό αποτελείται από διάφορες μονάδες με πιο γνωστή την μονάδα Viper (εξ’ού και ο τίτλος). Τόσο η μονάδα Viper όσο και οι υπόλοιπες (που επίσης έχουν ονόματα φιδιών) απαρτίζονται από μισθοφόρους οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και δεν δίνουν δεκάρα για την πόλη, τους πολίτες ή ακόμα και για τα αφεντικά τους. Σαφέστατα και η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό και κάθε ένα από τα μέλη της μονάδας έχει την δική του ιστορία και τους δικούς του λόγους που κάνει αυτό που κάνει.

Το VIPER’S CREED είναι ένα anime με mechs, με μπόλικη δράση και ωραία εφέ. Είναι κι άλλα πράγματα, αλλά νομίζω ότι κάποιος που δεν του αρέσουν τα mechs, δύσκολα θα μπορέσει να τα ξεπεράσει και να δει την ιστορία πίσω από αυτά. Από την άλλη, κάποιος που του αρέσουν τα mechs μπορεί και να βαρεθεί λίγο. Βλέπετε, οι μάχες και το γενικότερο mech action είναι κάπως επαναλαμβανόμενες. Θεωρία μου είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να γίνει το VIPER’S CREED ένα ακόμα mech anime, αλλά να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες και να κάνει το θεατή να εστιάσει σε αυτούς. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα καταφέρνει σε αυτό το σημείο και αξίζει την προσοχή σας. Αν μη τι άλλο, ήταν πολύ καλύτερο από ότι περίμενα.

Κλείνοντας, να σας πω ότι το VIPER’S CREED δεν έχει γίνει ακόμα licensed στη Δύση, επομένως δεν κυκλοφορεί σε DVD από κάποια εταιρεία. Αυτό σημαίνει, ότι ο μόνος τρόπος να το δείτε είναι από fansubs. Θεωρητικά, αυτό είναι παράνομο. Πολύ θεωρητικά. Γενικότερα το θέμα των fansubs είναι κάπου στη γκρίζα ζώνη και θα ήθελα να το θίξουμε κάποια στιγμη στο μέλλον.