Ολική Επανεκκίνηση Για Τους Τίτλους Της DC (UPDATE: Ανακοινώθηκαν Οι 10 Πρώτοι)

Τελικά δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 11 Ιουνίου και το Hero Complex Film Festival, για να μάθουμε τι ακριβώς θα συμβεί στο DC Universe. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αλλά και με δηλώσεις του Co-Publisher, Dan DiDio στη USA TODAY, όλοι οι τίτλοι του DC Universe θα μηδενίσουν το κοντέρ ξεκινώντας από το #1, ενώ θα γίνουν αισθητικές, αλλά και μυθοπλαστικές παρεμβάσεις στους χαρακτήρες προκειμένου να μοιάζουν “νεώτεροι” και να απευθύνονται και σε αντίστοιχο κοινό.

Τον χορό θα ανοίξει το πρώτο τεύχος της σειράς JUSTICE LEAGUE, σε σενάριο Geoff Johns και σχέδιο Jim Lee, για να ακολουθήσουν περισσότεροι από 50 τίτλοι (φημολογείται ότι ο αριθμός τους θα είναι 52, όσα δηλαδή και τα παράλληλα σύμπαντα της DC -σύνηθες “παιχνίδι” της εταιρίας με τον εν λόγω αριθμό). Μία άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία, είναι ότι ταυτόχρονα με τις έντυπες θα κυκλοφορούν και οι digital εκδοχές των comics.

Παράλληλα, όπως μπορείτε να δείτε και από την εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Jim Lee έχει κάνει μικρές αισθητικές παρεμβάσεις στις στολές των χαρακτήρων, με περισσότερο εμφανείς εκείνες του Superman (όπου έχει αλλάξει αισθητά το μονόγραμμα στο στήθος του χαρακτήρα, αλλά και της Wonder Woman, στη στολή της οποίας έχει κρατήσει τις αλλαγές που ο ίδιος είχε λανσάρει πέρσι).

Όπως αναμενόταν, οι νέες πληροφορίες όχι μόνο δεν ηρέμησαν τις φήμες, αλλά μάλλον τις αναζωπύρωσαν. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CBR, η νέα αρίθμηση συνοδεύεται και από επανεκκίνηση του continuity, με διαγραφή γεγονότων, αλλαγές στο status quo των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά και διαγραφή κάποιων χαρακτήρων και παρουσίαση νέων.

UPDATE: H DC ανακοίνωσε τα creative teams που έχουν αναλάβει 10 από τους τίτλους, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα και τα εξώφυλλα των #1.

WONDER WOMAN #1
Σενάριο: Brian Azzarello, σχέδιο: Cliff Chiang

AQUAMAN #1
Σενάριο: Geoff Johns, σχέδιο: Ivan Reis

THE FLASH #1
Σενάριο – σχέδιο: Francis Manapul και Brian Buccellato

THE FURY OF FIRESTORM #1
Σενάριο: Ethan Van Sciver και Gail Simone, σχέδιο: Yildiray Cinar

THE SAVAGE HAWKMAN #1
Σενάριο: Tony Daniel, σχέδιο: Philip Tan

GREEN ARROW #1
Σενάριο: JT Krul, σχέδιο: Dan Jurgens, εξώφυλλο: Brett Booth

JUSTICE LEAGUE INTERNATIONAL #1
Σενάριο: Dan Jurgens, σχέδιο: Aaron Lopresti

MISTER TERRIFIC #1
Σενάριο: Eric Wallace, σχέδιο: Roger Robinson

CAPTAIN ATOM #1
Σενάριο: JT Krul, σχέδιο: Freddie Williams II, εξώφυλλο: Stanley “Artgem” Lau

DC UNIVERSE PRESENTS #1
Σενάριο: Paul Jenkins, σχέδιο: Bernard Chang, εξώφυλλο: Ryan Sook.

(η συγκεκριμένη σειρά θα εστιάζει σε multi-issue story arcs στα οποία θα πρωταγωνιστούν διαφορετικοί υπερήρωες, ενώ τις ιστορίες θα επιμελούνται διαφορετικοί συγγραφείς και σχεδιαστές)

Επιπλέον και σύμφωνα με όσα υποδεικνύουν οι πηγές του CBR:

—- Ένας νέος τίτλος με πρωταγωνιστή τον Superman θα έχει για συγγραφέα του τον Grant Morrison.

—- Η Gail Simone θα επιστρέψει στη συγγραφή του νέου τίτλου BIRDS OF PREY.

—- Συγγραφέας του νέου TEEN TITANS θα είναι ο Fabian Nicieza.

—- Πιθανόν να δούμε τον Marc Guggenheim στο JUSTICE SOCIETY OF AMERICA.

—- Στη νιοστή επανεκκίνηση της WONDER WOMAN, δεν θα δούμε καμία από τις αλλαγές που έφερε ο J. Michael Straczynski.

Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει, είναι τι θα συμβεί στους ιστορικούς τίτλους ACTION COMICS και DETECTIVE COMICS, κι αν η εκ νέου αρίθμηση θα τους επηρεάσει. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή ο τίτλος ACTION COMICS είναι εκείνος με τη μεγαλύτερη συνεχή αρίθμηση στην Ιστορία του Μέσου.

Φυσικά, όλες αυτές οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει έναν καταιγισμό τοποθετήσεων από κοινό και επαγγελματίες του χώρου, που είτε θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα αυτών των αλλαγών είτε τις επικροτούν. Οι σημαντικότερες σκέψεις-απορίες-αμφιβολίες-ενστάσεις, επικεντρώνονται στα εξής θέματα:

—-Θα μπορέσει η αγορά να απορροφήσει όλους αυτούς τους νέους τίτλους; Ενώ ανάλογα εγχειρήματα έχουν υπάρξει στο παρελθόν, ποτέ ξανά δεν συνέβη κάτι τέτοιο σε τόσο μαζική κλίμακα, καθώς η DC φιλοδοξεί να κυκλοφορεί περίπου 13 νέους τίτλους την εβδομάδα!

—- Σβήνοντας κάποια στοιχεία του continuity και κρατώντας άλλα, θα αποφευχθεί η σύγχυση των ίδιων των συγγραφέων σε σχέση με επικαλυπτόμενα στοιχεία και γεγονότα; Και πάλι η εμπειρία έχει δείξει ότι ακόμη και σε μικρότερη κλίμακα, το μπάχαλο δεν απεφεύχθη στο παρελθόν.

—- Θα καταφέρουν να μείνουν οι πρωτοκλασάτοι δημιουργοί στους τίτλους, ώστε να μην ξεθυμάνει το hype μετά από μερικά τεύχη;

—- Είναι σωστή η επιλογή να επιστρέψουν οι ήρωες σε περισσότερο teen-friendly περιβάλλοντα; Ειδικά μετά την πολύχρονη “ωρίμανση” και το “σκοτείνιασμα” των ηρώων… Με μία πρώτη, απαισιόδοξη εκτίμηση, το πιο πιθανό είναι να αποξενωθούν οι μεσήλικες geeks και να σταματήσουν να αγοράζουν.

Από τα δεκάδες άρθρα που έχουν ανέβει στο διαδίκτυο και ασχολούνται με τα πώς και τα γιατί αυτής της κίνησης, ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι εκείνο του Newsarama, όπου προσπαθούν να προβλέψουν τις απαντήσεις σε ερωτήματα τύπου “ισχύει ακόμη το Multi-verse;” καθώς και “τι γίνεται με τα origins χαρακτήρων τα οποία αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι;”

Στην ανακοίνωσή της, η DC υπόσχεται ότι τις προσεχείς ώρες και ημέρες (αλλά και τους προσεχείς μήνες) θα έχουμε συνεχή ροή πληροφοριών για το εγχείρημα, οπότε αρκετές από τις απορίες μας θα λυθούν σταδιακά.
Πάντως, αν μου επιτρέπετε να κλείσω αυτό το άρθρο με ένα -μάλλον επουσιώδες- σχόλιο, έχω να πω ότι συγκρινόμενο με το κλασσικό, το νέο symbol του Superman είναι επιεικώς απαράδεκτο!