Η Valiant Επιστρέφει… Ξανά!

Πρέπει να παραδεχτώ πως είναι πολύ ωραία αυτή η παραλλαγή του παλιού logo...

Όσοι από εμάς διαβάζαμε comics στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχουμε σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες αναμνήσεις από μια -αρχικά- μικρή εταιρία που δημιούργησε ο Jim Shooter, στους τίτλους της οποίας δημοσιεύτηκαν μερικές από τις πιο καλογραμμένες ιστορίες της περιόδου και που το momentum της στην αμερικανική σκηνή έμοιαζε κάποια στιγμή – έστω και για λίγο – να απειλεί την κυριαρχία της Marvel και της DC, ίσως όχι τόσο στο market share, αλλά σίγουρα στη συνείδηση του κοινού και των “κριτικών”.

Το όνομα της ήταν Valiant Comics και στα χρόνια που μεσολάβησαν έχει σχεδόν μετατραπεί σε θρύλο, αλλά και σε (αντι)παράδειγμα για το πως μπορεί κάποιοι άνθρωποι να πάρουν ένα απολύτως επιτυχημένο franchise και να το μετατρέψουν σε όλεθρο.

Αυτή η εταιρία επιστρέφει στα stands των comic shops, ευελπιστώντας σε μια εξίσου δυναμική αρχή και αν όλα πάνε καλά, σε ένα όχι τόσο σύντομο και καταστροφικό τέλος. Αν κάποιοι από εσάς μπερδευτήκατε, καθώς θυμάστε ότι οι χαρακτήρες της Valiant επέστρεψαν πριν από ένα περίπου χρόνο μέσω της Dark Horse, διαβάστε παρακάτω και όλα θα εξηγηθούν…

X-O Manowar... ή "οταν ο Joe Quesada ήταν σχεδιαστής comics"

Το ζήτημα με το ποιός έχει τα δικαιώματα για τα properties της εταιρίας παρέμεινε άλυτο για πολλά χρονια. Βλέπετε, το θέμα των trademarks της Valiant ήταν μπερδεμένο από της αρχή, αφού το universe της εταιρίας αποτελείτο από ένα συνδυασμό τριών παλιών χαρακτήρων της Gold Key (Magnus, Solar, Turok) και νέων δημιουργιών (X-O Manowar, Bloodshot, Eternal Warrior, Shadowman και αρκετά άλλα nostalgia-filled ονόματα, που ενδεχομένως δε λένε τίποτα σε όσους έχουν γεννηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έπειτα), που είχαν προκύψει από τη φαντασία του Shooter και ορισμένων άλλων βετεράνων που συνεργάστηκαν με την εταιρία στα πρώτα της χρόνια . Όταν, λοιπόν, η εταιρία που γνωρίσαμε ως Valiant και αφού είχε πλέον μετονομαστεί σε Acclaim Comics (μετά τη συγχώνευση της με τη γνωστή εταιρία δημιουργίας και παραγωγής video games), έκλεισε κάποια στιγμή οριστικά της πόρτες της, κάπου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας (και αφού πρώτα φυτοζωούσε για 3-4 χρόνια), τα properties έμειναν, ουσιαστικά, στον αέρα.

Το 2007, οι Jason Kothari και Dinesh Shamdasani, δημιούργησαν της εταιρία Valiant Entertainment,  με στόχο να επαναφέρουν τους αγαπημένους χαρακτήρες στα ράφια των comic shops, αλλά και -κυρίως- με την ελπίδα να αποκτήσουν, σχετικά φτηνά, κάποια properties που θα είχαν προοπτική να περάσουν σε άλλα, περισσότερο κερδοφόρα Μέσα (τηλεόραση, κινηματογράφος). Η εταιρία απέκτησε, πράγματι, αντί πινακίου φακής, τους περισσότερους χαρακτήρες της Valiant (εξαιρουμένων των τριών που αρχικά ανήκαν στην Gold Key, των οποίων τα trademarks “ξαναγύρισαν” στους original owners) και ξεκίνησε με μεγαλεπήβολα σχέδια και μεγαλόσχημες υποσχέσεις για αναβίωση του Valiant Universe. Στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, η εταιρία εξέδωσε τρία καλοφτιαγμένα hardcover reprints και κάμποσα ασαφή και καθόλου ελπιδοφόρα Press Releases, που απέφευγαν επιμελώς να απαντήσουν στο βασικότερο ερώτημα: “Θα δούμε κάποια στιγμή νέα comics με τους χαρακτήρες της Valiant και πότε περίπου υπολογίζετε να συμβεί αυτό;”

Chromium cover, baby!

Κάποια στιγμή, μέσα σε αυτό το διάστημα, το όνομα του Jim Shooter είχε εμπλακεί (επίσης ασαφώς) με την εταιρία, κάτι που έδωσε προσωρινά ελπίδες στους διψασμένους για “Valiant goodness” fans, οι οποίες αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς, λίγο καιρό μετά, ακολούθησε η ανακοίνωση της Dark Horse ότι είχε αποκτήσει τα δικαιώματα έκδοσης των τριών παλαιότερων χαρακτήρων της Valiant (αυτών που παλιά ανήκαν στην Gold Key – pay attention, fanboys!), Solar, Magnus και Turok, και σύντομα θα προχωρούσε στην κυκλοφορία τριών τίτλων, υπό τη συγγραφική πένα και τη γενική εποπτεία του Shooter. Η Dark Horse ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν θα προχωρούσε στην απόκτηση των υπολοίπων Valiant properties, ενώ από την πλευρά της Valiant Entertainment τηρήθηκε σιγή ιχθύος και οι φήμες ότι στην εταιρία δεν υπήρχε φράγκο είχαν αρχίσει να μετατρέπονται σε βεβαιότητα. Όπως καταλαβαίνετε, ακόμη και ο πιο φανατικός οπαδός του Bloodshot είχε αρχίσει να αποδέχεται το γεγονός ότι ο απαπημένος του ήρωας θα παρέμενε σε limbo για πολλά χρόνια…

Επειδή, όμως, κανένα property που έχει έστω και στοιχειώδεις ελπίδες να ευημερήσει, δεν χάνεται στην αμερικανική βιομηχανία των comics, ήρθε, πριν από λίγες μέρες, η ανακοίνωση της Valiant Entertainment, που αποκαλύπτεται πως οι ήρωες της Valiant δεν έχουν πεθάνει και πως μέσα στο 2012, θα δούμε, επιτέλους, νέα comics (σε print και digital format – όπως απαιτεί η εποχή) με πρωταγωνιστές τους ήρωες της μυθικής εταιρίας. Ενδιαφέρον στοιχείο στην ανακοίνωση αποτελεί η λεπτομέρεια ότι η εισροή χρημάτων στην Valiant Entertainment (που κάνει εφικτή της εκδοτική δραστηριότητα) ήρθε από την επενδυτική εταιρία Cuneo & Company LCC, που ανήκει στον πρώην CEO της Marvel, Peter Cuneo (ένας από αυτούς που πήραν ένα σκασμό λεφτά μετά την πώληση της Marvel στη Disney), o oποίος αναλαμβάνει και τη θέση του Προέδρου στην εκδοτική.

Οι αρχικές δηλώσεις μοιάζουν τετριμμένες και τυπικές. Η Valiant διαθέτει μια ποικιλία χαρακτήρων με τεράστιο potential… Το Valiant Universe είναι από μόνο του ένα τεράστιο δημιούργημα, πολύ μεγαλύτερο από τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά (μπηχτή προς την Dark Horse, που εξέδωσε Solar, Magnus Και Turok ως ανεξάρτητους τίτλους, χωρίς καμία διάθεση να δημιουργήσει “universe”)… Οι χαρακτήρες της gold Key είναι σημαντικοί για το παρελθόν μας, αλλά δεν παίζουν κανένα ρόλο στο μέλλον μας… Η ψηφιακή διανομή ανοίγει νέους ορίζοντες… Έχουμε αρκετά projects σε development σε συνεργασία με παραγωγούς και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ… κ.λπ… κ.λπ…

Υποψιάζομαι (OK, είμαι βέβαιος!) πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα, όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία έκδοσης των τίτλων.

Οι ελπίδες μου για περισσότερα Valiant Comics βρίσκονται στα χέρια αυτού του τύπου...

Ο fanboy που κατοικεί μέσα μου είναι χαρούμενος, επειδή θα ξαναδεί ορισμένους από τους ήρωες που αγάπησε, σε νέες ιστορίες. Ο κυνικός μισάνθρωπος που κατοικεί μέσα μου φοβάται πως θα πρόκειται για αρπαχτή τύπου Platinum Studios, όπου ο μοναδικός στόχος θα είναι να δημιουργήσει η εταιρία το δικό της COWBOYS AND ALIENS.

Ο ψύχραιμος ρεαλιστής που κατοικεί μέσα μου (πολλοί μαζευτήκαμε!) ηρεμεί κάπως από την παρουσία του Cuneo, ο οποίος, τουλάχιστον, εξασφαλίζει μια κάποια οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά ανησυχεί για το timing του εγχειρήματος, καθώς οι εποχές δεν είναι ιδανικές για νέα superhero universes και εταιρίες που θα ξεκινήσουν με 10 νέους τίτλους. Ασφαλώς, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις από τόσο νωρίς, καθώς ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα ούτε για το ποιοί ακριβώς θα είναι αυτοί οι τίτλοι, αλλά και ποιοί θα αναλάβουν τα συγγραφικά και σχεδιαστικά ηνία τους.

Το μέλλον θα δείξει αν η αυτή η επιστροφή της Valiant θα στεφθεί με επιτυχία. Από πλευράς μου, ευχές για ότι καλύτερο, αλλά φοβάμαι πως οι ευχές δεν αρκούν και θα χρειαστεί πολύ δουλειά και προσεκτικές κινήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους…