PREVIEWS PICKS (JUN 2011): Manga

Ξέρεις πώς η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, δεν το ακούς πρώτη φορά από εμένα, έτσι δεν είναι; Χιλιάδες επί χιλιάδων σελίδες χαρτί έχουν σπαταληθεί, τόνοι μελάνι έχουν χυθεί, για να μην πω για τους τόνους celluloid. Αν βάλουμε δε και τα ηλεκτρόνια που έχουν κουνηθεί παρά τη θέλησή τους, μαζεύουμε αναφορές για επτά γενιές. Ε, σ’αυτές θα προσθέσω και τη δική μου φίλε αναγνώστη.

Κανονικά, αυτό το μήνα ήταν να κάνει άλλος συντάκτης το manga picks, αλλά λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. Επειδή αν είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει εδώ, είναι η αυτοθυσία, παρά τις δικές μου υποχρεώσεις (μη γελάς δεν είναι σωστό) προσφέρθηκα να το κάνω εγώ. Ομολογώ ότι σκέφτηκα πονηρά, καθώς τόσο καιρό οι νέες εκδόσεις είναι ελάχιστες και πολλές από αυτές άνευ σημασίας, οπότε περίμενα ότι θα ξεμπέρδευα γρήγορα. Αμ δε!

Αυτό το μήνα, για κάποιον λόγο που μου διαφεύγει, γίνεται χαμός από καινούρια πράγματα. Θα μπορούσα να κάνω μια υπόθεση και να πω ότι οφείλεται στην απουσία της Tokyopop, αλλά πρώτον δεν έχω στοιχεία για κάτι τέτοιο και δεύτερον λέω να περνάω σιγάpσιγά στο κυρίως γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

MEGATOKYO OMNIBUS: VOL 1-3 (Dark Horse, p.44, $19.99)
Δε νομίζω ότι το MEGATOKYO είναι τίτλος που χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένα ταπεινό webcomic που κατάφερε όχι μόνο να έχει πιστούς θαυμαστές, αλλά να βρει το δρόμο του προς το τυπογραφείο και να αποκτήσει και ως έντυπο φανατικό κοινό. Οι λόγοι είναι πολλοί και νομίζω ότι δεν έχω κάτι να προσθέσω.

Θα σας θυμίσω, όμως, πως όταν έκλεισε η CMX, η DC είχε ανακοινώσει ότι το MEGATOKYO θα ήταν ο μόνος τίτλος που θα συνέχιζε να εκδίδεται, αλλά τότε δεν φαντάστηκε κανείς ότι θα το αναλάβει η Dark Horse.

GATE 7 VOL.1 (Dark Horse, p.45, $10.99)
Μια νέα κυκλοφορία των Clamp δεν είναι κάτι που το αφήνεις να περάσει έτσι. Ασχέτως με το αν μου αρέσουν ή όχι τα manga αυτής της κοριτσο-παρέας (once upon a time), οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι, τουλάχιστον στην Δύση, ο αντίκτυπος που είχαν ήταν μεγάλος. Με πολλά ταρατατζούμ λοιπόν, η Dark Horse ανακοινώνει την κυκλοφορία αυτού του τίτλου, λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του στην Ιαπωνία. Φιλόδοξο project.

Τελειώνοντας με την Dark Horse, αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι που διαβάζουν το GANTZ, κυκλοφορεί ο 19ος τόμος της σειράς. Λέμε τώρα…

TALES OF THE ABYSS: ASCH THE BLOODY (Bandai, p.240, $10.99)
Εδώ έχουμε μια περίεργη (αν μου επιτρέπεται η έκφραση) κυκλοφορία από την Bandai. Το TALES OF THE ABYSS ξεκίνησε ως roleplaying game και είχε, από όσο γνωρίζω, αρκετή επιτυχία. Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, σύντομα έκανε την εμφάνισή του και το manga. Το ASCH THE BLOODY είναι ένα spin off της σειράς, η οποία παρεμπιπτόντως δεν έχει εκδοθεί στην Δύση. Το γιατί αποφάσισε η Bandai να εκδόσει το spin off (ή κάπως σαν the story retold) μου διαφεύγει.

MR. TIGER & MR. WOLF (June Manga, p.277, $12.95)
Μέχρι και yaoi έχουμε αυτό το μήνα. Εντάξει κάθε μήνα όλο και κάτι έχουμε, αλλά αυτό το μήνα είχαμε κυκλοφορία ικανή να μου τραβήξει την προσοχή και να τη βάλω εδώ. Φαντάσου, λοιπόν, ότι βρίσκεις ένα μικρό γατάκι και αποφασίζεις να το κρατήσεις. Στην πορεία, βέβαια, εκτός από το να το έχεις να τριγυρνά χαρούμενο και να σου φτιάχνει το κέφι, αρχίζεις και σκέφτεσαι κι άλλα πράγματα. Ξέρεις αυτά με τους μικρούς θεούληδες που ρίχνουν βέλη. Το ότι ανακαλύπτεις πως το γατάκι που είχες μαζέψει δεν είναι θηλυκό όπως νόμιζες, αλλά αρσενικό, δεν σε πτοεί ιδιαίτερα. Όταν δε ανακαλύπτεις ότι δεν είναι καν γάτος, αλλά τίγρης, ε, τότε τρίβεις τα χέρια σου!

GON VOL.1 (Kodansha Comics, p.294, $10.99)
Περνάμε στην σημαντικότερη κυκλοφορία του μήνα! Θέλω να καθησυχάσω τον Δημήτρη Σακαρίδη ότι οι manga people (φαντάσου τώρα κάτι πλασματάκια που κρύβονται στους υπονόμους του Comicdom και ζουν με τα ψίχουλα που τους πετάνε οι “από πάνω”) δεν εξοργίστηκαν γιατί είναι πολύ χαρούμενοι με αυτή την κυκλοφορία.

Μπορεί η CMX να μην υπάρχει, αλλά όπως είδατε, δεύτερός της τίτλος συνεχίζει την έκδοσή του. Αν τυχαίνει και δεν το ξέρετε, παραγγείλτε το. Εγγύηση!

MARDOCK SCRAMBLE VOL.1 (Kodansha Comics, p.294, $10.99)
Η έτερη νέα κυκλοφορία της Kodansha, η οποία ξεσκίστηκε αυτό το μήνα, στην οποία πρωταγωνιστεί μια πόρνη! Για την ακρίβεια μια έφηβη πόρνη, αλλά πριν κάνετε ντου στα βιβλιοπωλεία και αρχίσετε να καίτε “αυτά τα πράμματα του Σατανά”, σκεφτείτε ότι πρώτον μιλάμε για κάτι Ιαπωνικό και δεύτερον για κάτι ζωγραφιστό! Άσε που, εσύ κύριε που κάνεις τον τσαντισμένο, ξέρουμε τι έκανες στην Ταϊλάνδη που είχες πάει δήθεν επαγγελματικό ταξίδι. Η συγκεκριμένη πόρνη, εκτός από ανήλικη είναι και περίεργη και χώνει την μυτούλα της εκεί που δεν πρέπει, με αποτέλεσμα να τσαντίσει κόσμο. Και ξέρεις, κάποιοι όταν τσαντίζονται, δεν αρκούνται στο να πετάνε επίτηδες τα νερά από τη βεράντα τους στη μπουγάδα σου, αλλά σου ανατινάζουν το αυτοκίνητο. Με εσένα μέσα. Ευτυχώς που επειδή η εγκληματικότητα είναι σε τρομερά ψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ένα νόμο που επιτρέπει στην αστυνομία να φέρνει τους νεκρούς μάρτυρες πίσω στη ζωή, προκειμένου να καταθέσουν. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν η Ballot (η πόρνη) συνέρχεται…

BLOODY MONDAY VOL.1 (Kodansha Comics, p.294, $10.99)
Τι δουλειά μπορεί να έχει ένας Ρώσος πράκτορας στην Ιαπωνία; Γιατί κάποιοι τον θέλουν νεκρό; Γιατί όχι μόνο τον θέλουν νεκρό, αλλά τον σκοτώνουν κιόλας; Ήταν όντως ο μπάτλερ ένοχος; Και, πάνω απ’ όλα, τι μπορεί να είναι αυτό το τσιπάκι που βρέθηκε πάνω στο νεκρό σύντροφο;

Χα! Όπου ακούς πολλά τσιπάκια, πάρε έναν ανήλικο χάκερ λένε στο χωριό μου. Έτσι, ο Fujimaru Takagi, υπέρλαμπρος νέος και φυσικά χάκερ, βρίσκεται να απασχολείται σε ένα ειδικό σώμα της αντιτρομοκρατικής. Όταν ο Takagi αποκρυπτογραφεί το περιεχόμενο του τσιπακίου, ανακαλύπτει τι είναι το Bloody Monday και αποκτά ένα σωρό προβλήματα μαζί μ’αυτό.

CAGE OF EDEN VOL.1 (Kodansha Comics, p.294, $10.99)
Το LOST παίζει να ήταν το μεγαλύτερο τηλεοπτικό ξενέρωμα όλων των εποχών. Ενώ είχε χτίσει τρομερή ατμόσφαιρα, σε είχε φτάσει σε μια κατάσταση υστερίας να περιμένεις να δεις τι θα γίνει στο τέλος, μας (σας, γιατί εγώ δεν το είδα) πέταξαν μια προχειράτζα και όλοι έμειναν με το ποπ κορν στο χέρι. Είναι σαν… Όχι, όχι, δεν πρέπει να το πω, μας διαβάζουν και μικρά παιδιά. Οι πονηρούληδες, φανταστείτε κάτι με κατεβασμένα παντελόνια και πιγκουίνους κι είστε μέσα. Στο CAGE OF EDEN, έχουμε ένα παρόμοιο σενάριο με το LOST, ένα αεροπλάνο τίγκα στα μαθητούδια, πέφτει σε ένα νησί, στο οποίο ζουν διάφορα επικίνδυνα πράγματα που έπρεπε να μην ζουν… Μάχη για επιβίωση και τέτοια.

VELVETEEN & MANDALA (Vertical Inc, p.331, $16.95)
Άλλη μια πολυαναμενόμενη κυκλοφορία αυτό το μήνα, απο την αγαπημένη Vertical και τον Jiro Matsumoto. Η Velveteen είναι μαθήτρια, μένει μέσα σε ένα άρμα και μαζί με την φίλη της Mandala εξοντώνουν zombies. Ε; Χρειάζεται να πω κάτι άλλο; Εσύ πιτσιρίκο μην ξερογλείφεσαι! Αν και δεν το λέει ξεκάθαρα, υποψιάζομαι ότι το VELVETEEN & MANDALA δεν είναι ό,τι καταλληλότερο για ανηλίκους. Σχεδόν όλες οι δουλειές του Matsumoto διακρίνονται από βία και σεξ και δεν βλέπω κανένα λόγο αυτή να διαφέρει.

Με αυτά τα λίγα, σας αφήνω να κλάψετε που μεγάλο μέρος του επιδόματος αδείας σας θα πάει σε manga κι εγώ πάω να κάνω την παραγγελία μου.

MEGATOKYO OMNIBUS: VOL 1-3 (Dark Horse, )

MEGATOKYO OMNIBUS: VOL 1-3 (Dark Horse, )