Hugo Pratt’s Imaginary Journey

Ο  Hugo Pratt είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες μορφές στο χώρο των comics. Όχι μόνο από καλλιτεχνικής άποψης και λόγω του μοναδικού έργου του, αλλά και λόγω της ξεχωριστής του προσωπικότητας και της ενδιαφέρουσας  ζωής του.

Γεννημένος το 1927, στο Ρίμινι της Ιταλίας, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Βενετία. Με ρίζες από την Αγγλία, την Ισπανία, ακόμη και την Τουρκία, με παππού ζωγράφο και μητέρα που ασπαζόταν την παράδοση του μυστικισμού, ο Pratt ξεκίνησε την καριέρα του από την Ιταλική αστυνομία στην Αβυσσηνία. Το 1943, επέστρεψε στη Βενετία για να μπει σε ένα στρατιωτικό κολέγιο, όπου και εργάστηκε ως μεταφραστής, μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δύο χρόνια αργότερα, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα και κατόρθωσε να εργαστεί ως δημιουργός comic strip, σε ένα βενετσιάνικο έντυπο.  Από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε το ταξίδι και η αναζήτησή του, τόσο σε καλλιτεχνικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Για πέντε χρόνια έμεινε στην Αργεντινή και από εκεί βρέθηκε στο Λονδίνο, για να επιστρέψει στην Ιταλία, το 1962. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε δέκα παιδιά, όχι μόνο από τις νόμιμες συζύγους του.

Στη διάρκεια αυτών των ετών, ο Pratt ανακάλυψε και καλλιέργησε το πάθος του για τη λογοτεχνία, διαβάζοντας και διασκευάζοντας γνωστά αριστουργήματα. Το 1967, έπειτα από ένα ακόμη ταξίδι, αυτή τη φορά στην Καραϊβική, ο Pratt δημιούργησε την ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΛΜΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, το comic που φιλοξένησε πρώτο στις σελίδες του τον Corto Maltese.

O Hugo Pratt υπήρξε όχι μόνο ένας απίστευτος αφηγητής, που μπορούσε να πει οποιαδήποτε ιστορία, ρεαλιστική ή φανταστική, αλλά και ένας μοναδικός  τεχνίτης, απογειώνοντας την τεχνική της ακουαρέλλας. Ο Corto Maltese είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες, όχι μόνο από καλλιτεχνικής άποψης, αλλά και λόγω της ξεχωριστής προσωπικότητάς του, ακριβώς όπως ο δημιουργός του.

Η Πινακοθήκη του Παρισιού φιλοξενεί, από τον Μάρτιο και μέχρι τις 21 Αυγούστου, μια πλούσια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Hugo Pratt, με περισσότερες από 150 ακουαρέλες, οι περισσότερες άγνωστες στο ευρύ κοινό, αλλά και ιστορικά πρωτότυπα και άλλα σπάνια υλικά, ανάμεσα στα οποία και οι 164 πλάκες από τις οποίες τυπώθηκαν οι σελίδες της Μπαλάντας της Αλμυρής Θάλασσας.