PREVIEWS PICKS (JUL 2011): The Green Pages

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, είναι Κυριακή μεσημέρι, η ζέστη είναι ανυπόφορη κι εγώ, αντί να γράφω posts σε ένα αλατισμένο laptop στην παραλία (ή να μη γράφω καθόλου posts – δεν το είχα σκεφτεί αυτό), κάθομαι στο ακόμη πιο ζεστό σπίτι μου και περιμένω τη σπιτονοικοκυρά μου για να πληρώσω το νοίκι. Επιπλέον, είμαι ολομόναχος (οπότε δε θα πάω ούτε για ένα έστω καθυστερημένο απογευματινό μπάνιο) και ο υπολογιστής μου για κάποιο λόγο έχει αποφασίσει να μη δέχεται τα 2 από τα 10 πλήκτρα που πατάω, με αποτέλεσμα να λείπουν γράμματα από τις λέξεις μου και να αναγκάζομαι συνέχεια να γυρνάω πίσω.

Την ώρα που εσείς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, είναι Δευτέρα πρωί ή μεσημέρι. Κατά πάσα πιθανότητα η ζέστη είναι ακόμη μεγαλύτερη και είστε (όπως κι εγώ) στη δουλειά. Άρα είναι σαφώς χειρότερα. Επομένως, κάτι μάλλον δεν πάει καλά με αυτό το καλοκαίρι. Πάλι καλά που τον Σεπτέμβριο κυκλοφορούν πολλά καλά comics!

Πάμε, λοιπόν, για αρχή, να δούμε τις πράσινες σελίδες του PRΕVIEWS.

THE PHANTOM COMPLETE SERIES: THE CHARLTON YEARS VOL. 1 (Hermes Press, pg. 220, $16.95)
Η Hermes Press, γνωστή για την επανέκδοση κλασικών comic strips, όπως τα BUCK ROGERS και JOHNNY HAZARD, παρουσιάζει το πρώτο volume με πρωταγωνιστή τον Phantom. Ο ήρωας που χαρακτηρίστηκε “ο παππούς των costumed heroes” πρωταγωνιστεί στην πρώτη μιας σειράς εκδόσεων που θα συγκεντρώσουν τα 74 τεύχη του θρυλικού comic ψηφιακά επεξεργασμένα. Στο πρώτο volume συγκεντρώνονται τα τεύχη #30 έως #40, τα οποία κυκλοφόρησαν από την Charlton Comics κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Τις ιστορίες γράφουν οι Dick Wood και Jim Aparo, ενώ υπεύθυνοι για το σχέδιο είναι οι Don Perlin, Jim Aparo και Bill Lignante.

DISNEY: EPIC MICKEY GN (Disney Press, pg 262, $12.99)
Ένα comic που έγινε videogame που έγινε comic. Μπερδεμένη κατάσταση που σχεδόν ποτέ δεν οδηγεί σε κάτι καλό, αλλά εδώ έχω την εντύπωση ότι η κατάσταση έχει την προοπτική να είναι διαφορετική. Πρώτον, μιλάμε για τον Mickey Mouse, τον τύπο που ό,τι και να κάνει μπορεί να είναι τουλάχιστον διασκεδαστικός. Και το όλο concept του παιχνιδιού μου κάνει αξιόλογο ως ιστορία. Και δεύτερον, και βασικότερο, τις ιστορίες υπογράφει ο Peter David (X-FACTOR)!
Ομολογώ ότι δεν είχα πάρει χαμπάρι τη σειρά που κυκλοφόρησε (και συγκεντρώνει αυτή η έκδοση), πιθανότερον επειδή αποφεύγω αυτού του είδους τις διπλές-τριπλές μεταφορές, αλλά τα credits με έχουν σχεδόν πείσει, έστω και μόνο από περιέργεια. Άσε που πρόκειται για 160 σελίδες με πολύ καλή τιμή.

GEORGE R.R. MARTIN’S GAME OF THRONES #1 (Dynamite Entertainment, pg 264, $3.99)
Για το GAME OF THRONES έχω ήδη υποστεί μια κάποια πλύση εγκεφάλου από διάφορες κατευθύνσεις. Προς αυτές βρίσκονται και πολλά μέλη του Comicdom που είτε παρακολουθούν την τηλεοπτική σειρά είτε έχουν ήδη παραγγείλει όλα τα βιβλία και κλείνουν τα αυτιά επιδεικτικά, ώστε να μην ακούσουν spoilers κάθε φορά που κάποιος μιλάει για το τέλος ενός επεισοδίου.

Φαίνεται, λοιπόν πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτελούν εξαίρεση, οπότε η Dynamite άδραξε την ευκαιρία και ετοίμασε την comic μεταφορά του έργου του George R.R. Martin, με την προσαρμογή του σεναρίου να έχει γίνει από τον Daniel Abraham, συχνό συνεργάτη του Martin. Τι να περιμένετε; Γερές δόσεις από fantasy και συνομωσίες. Και φυσικά, εξώφυλλο από τον Alex Ross (για τη Dynamite μιλάμε). Ίσως και κάποιες καθυστερήσεις (για τη Dynamite μιλάμε). Και μετά από χρόνια, όταν η τηλεοπτική σειρά χαρακτηριστεί ως cult, ανάληψη του τίτλου από τον Kevin Smith (για τη Dynamite μιλάμε).

CURSE OF THE WENDIGO TP (Dynamite Entertainment, pg. 272, $7.99)
Στο συγκεκριμένο τεύχος του PREVIEWS βρίσκεται resolicited και το γαλλικό comic του Mathieu Misoffe, τα δικαιώματα του οποίου απέκτησε η Dynamite. To σχέδιο είναι του Charlie Adlard (THE WALKING DEAD), o οποίος μας είχε τονίσει σε συνέντευξή του εδώ στο Comicdom.gr πόσο είχε απολαύσει αυτή του τη δουλειά. Αν είστε fans του σχεδίου του, λοιπόν, μη το χάσετε.

THE DEATH-RAY (Drawn & Quarterly, pg. 281, $19.95)
To DEATH-RAY του Dan Clowes πρωτοκυκλοφόρησε το 2004 στο 23ο τεύχος του EIGHTBALL και τώρα, με την ευκαιρία και κάποιων συζητήσεων που γίνονται για τη μεταφορά του στον κινηματογράφο, κυκλοφορεί σε ξεχωριστή έκδοση. Αν και λίγο ακριβό για τον όγκο του (48 σελίδες), το DEATH-RAY αξίζει τα λεφτά του, καθώς φανερώνει με συμβολικό τρόπο τη ματιά του Clowes στο superhero genre.

Από την άλλη, βέβαια, μπορείτε απλά να αναζητήσετε το EIGHTBΑLL #23, μιας και η συγκεκριμένη κυκλοφορία δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα σκληρόδετο εξώφυλλο.

THE GREAT NORTHERN BROTHERHOOD OF CANADIAN CARTOONISTS (Drawn & Quarterly, pg. 281, $24,95)
To νέο πόνημα το Seth (IT’S A GOOD LIFE IF YOU DON’T WEAKEN, PALOOKAVILLE) συνδυάζει το αληθινό με το φανταστικό και αφηγείται την ιστορία μιας αδελφότητας που αποτελείται από Καναδούς cartoonists, οι οποίοι, σαν τους λόγιους του περασμένου αιώνα συναντιούνται συχνά με το πρόσχημα ενός καφέ ή ενός ποτού και μιλούν – για τι άλλο; – για cartoons. Ακούγεται καλό και οι πιθανότητες συγκλίνουν στο να είναι εξαιρετικό.

Προσπάθησα να βρω περισσότερες πληροφορίες για αυτό, ή έστω κάποια previews, κυρίως για να δω αν θα υπάρχουν και… guest συμμετοχές από φίλους του Seth (Chester Brown, Joe Matt), αλλά δεν τα κατάφερα. To θεωρώ, όμως, πολύ πιθανό.

WALT DISNEY’S MICKEY MOUSE VOL.2: TRAPPED IN TREASURE ISLAND (Fantagraphics, pg. 284, $29.99)
To δεύτερο volume με πρωταγωνιστή τον Mickey Mouse αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις αυτού του PREVIEWS και φέρει για ακόμη μια φορά την υπογραφή-εγγύηση του Floyd Gottfredson. Σε περίπτωση που χάσατε το πρώτο volume, είστε μάλλον τυχεροί, γιατί η Fantagraphics αποφάσισε να το κυκλοφορήσει ξανά, σε slipcased πακέτο με το δεύτερο, σε τιμή που δεν ξεπερνά τα $49,99. Άντε, μετά, να βιαστείς ξανά να πάρεις κυκλοφορία της Fantagraphics…

POGO VOL.1 OF THE COMPLETE SYNDICATED COMIC STRIPS: THROUGH THE WILD BLUE YONDER (Fantagraphics, pg. 284, #39.99)
Aν κάποιος από εσάς περιμένει εναγωνίως την έκδοση ενός εξαιρετικού all ages comic strip του παρελθόντος, μπορεί πάντα να ποντάρει τα λεφτά του στη Fantagraphics. Μετά από τις συλλογές των PEANUTS, των διάφορων Disney properties (MICKEY MOUSE, DONALD DUCK) και άλλα, έρχεται και το POGO του θρυλικού Walt Kelly, το οποίο θα συγκεντρωθεί σε 12 volumes.

ACTION! MYSTERY! THRILLS! GREAT COMIC BOOK COVERS (Fantagraphics, pg. 285, $29.99)
H συγκεκριμένη έκδοση απευθύνεται κυρίως σε λάτρεις της Golden Age και παρουσιάζει μερικά από τα καλύτερα covers της εποχής. Ανάμεσα στα credits βρίσκονται artists όπως οι Carl Barks, Charles Biro, Dick Briefer, L.B. Cole, Jack Cole, Reed Crandall, Will Eisner, Bill Everett, Lou Fine, Walt Kelly, Jack Kirby, Mac Raboy και Alex Schomburg και η γκάμα εκτείνεται από τα superhero και τα detective comics έως τα western και τα all ages. Στη θέση του editor κάθεται ο Greg Sadowski, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το εξαιρετικό FOUR COLOR FEAR: FORGOTTEN HORROR COMICS OF THE 1950’s, οπότε τίποτα δε με κάνει να αμφιβάλλω για την ποιότητα της έκδοσης – ποσό μάλιστα όταν κάθε cover είναι τυπωμένο σε glossy χαρτί.

HOLLY TERROR (Legendary Comics, pg. 298, $29.99)
Δε χωρά αμφιβολία ότι αυτή είναι η κυκλοφορία του PREVIEWS του Ιουλίου με τα περισσότερα φώτα στραμμένα πάνω της. O Frank Miller παράτησε τις ταινίες και επέστρεψε στα comics, πρώτα με το prequel του 300 και έπειτα με το HOLY TERROR. Στο συγκεκριμένο comic επρόκειτο αρχικά να πρωταγωνιστήσει ο Batman, αλλά τη θέση του πήρε ο Fixer, ένας νέος χαρακτήρας. Η υπόθεση είναι τραγικά απλή: ο πρωταγωνιστής εντοπίζει το κρησφύγετο του Osama Bin Laden και τα βάζει με τις στρατιές της Al Qaeda.

Τι μπορείτε να περιμένετε κατά την ανάγνωση αυτού του comic; Μπόλικη αδρεναλίνη, ρατσιστικές αναφορές και υπερπατριωτισμό, καθώς και συχνή αναπόληση εκ μέρους σας των εποχών που ο Frank Miller έγραφε αξιόλογα comics. Bonus: δεκάδες δόντια να εκσφενδονίζονται προς κάθε κατεύθυνση!

THE SIMON AND KIRBY LIBRARY: CRIME (Titan Publishing, pg. 314, $49.95)
Το επόμενο installment της σειράς THE SIMON AND KIRBY LIBRARY επικεντρώνεται στα crime stories των δύο θρυλικών δημιουργών. Η συμβολή τους στο συγκεκριμένο είδος έχει περιέλθει, δυστυχώς, σε δεύτερη μοίρα, εξαιτίας της superhero δόξας τους, η συγκεκριμένη έκδοση, όμως, φιλοδοξεί να επανορθώσει για αυτή την αδικία. Οι ιστορίες των Simon και Kirby περιέχουν, εκτός των άλλων και “περάσματα” από αληθινά πρωτοσέλιδα της εποχής, αλλά και γνωστούς εγκληματίες, όπως ο Al Capone και η Ma Baker και αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς για όσους θέλησαν να φιμώσουν τα comics με το Comics Code Authority. Ενδιαφέρον και συλλεκτικό!

Υ.Γ.: Ρίξτε και μια ματιά στα παράπονα του υπεύθυνου του Kirby Museum για την Titan και τη συγκεκριμένη έκδοση. Trivia, αλλά μου τράβηξε το ενδιαφέρον.

ROBERT CRUMB: THE COMPLETE RECORD COVER COLLECTION HC (WW Norton, pg. 330, $25.95)
Ο Robert Crumb είναι γνωστός όχι μόνο για τα comics του, αλλά και για πολλά εξώφυλλα δίσκων που φιλοτέχνησε (όπως μας υπενθύμισε και ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου σε δύο εξαιρετικά posts του). Η συγκεκριμένη έκδοση είναι revised και περιέχει 250 περίπου περισσότερα εξώφυλλα από αυτή που κυκλοφόρησε το 1994 από την Οοg & Blik, με τα εξώφυλλα να ξεπερνούν τα 450! Μην περιμένετε λίστα με το τι θα δείτε εκεί μέσα, μιλάμε για ΟΛΑ τα εξώφυλλα του μεγάλου δημιουργού!

Στα συν της έκδοσης, η οποία αριθμεί κάπου στις 112 σελίδες, είναι το όνομα του Robert Weil στη θέση του editor (ο Weil βρισκόταν στην ίδια θέση και στο εξαιρετικό THE BOOK OF GENESIS), αλλά και το slipcased format της, το οποίο θα θυμίζει συσκευασία δίσκου (αυτού του βινυλίου, ξέρετε).

Αυτά από εμένα. Παραδίδω τη βαριά σκυτάλη στο Δημήτρη Σακαρίδη, ο οποίος θα μας παρουσιάσει την Τετάρτη τις βαρυσήμαντες, λόγω της επανεκκίνησης των τίτλων της DC, μπλε σελίδες. Και ομολογώ ότι δεν τον ζηλεύω καθόλου…