SNAPSHOT REVIEWS 14-07-2011

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Να, λοιπόν, που έχω και εγώ με τη σειρά μου την ευκαιρία να συμμετέχω στην καθιερωμένη πλέον στήλη των SNAPSHOT REVIEWS. Οι κυκλοφορίες που κίνησαν το ενδιαφέρον μου δεν προέρχονται από τις δυο μεγάλες εκδοτικές. Συγκεκριμένα, εδώ έχουμε δυο κυκλοφoρίες της Top Shelf, μία της Adhouse, το νέο τεύχος του PΟΟD αλλά και (surprise surprise) το πρώτο τεύχος του νέου comic του SPONGEBOB SQUAREPANTS.

POOD #3
Writers/Artists: various
Big If Comics

To POOD είναι ένα από τα comics που περιμένω κάθε φορά με ιδιαίτερη αγωνία. Η ανθολογία μονοσέλιδων ιστοριών που είναι τυπωμένη σε χαρτί και format μεγάλης εφημερίδας και στην οποία συμμετέχουν κάποια ιδιαίτερα σημαντικά ονόματα της νέας γενιάς ανεξάρτητων δημιουργών (όπως ο Jim Rugg, ο Hans Rickheit και ο Robert Goodin) μου δημιουργεί πάντα μια ελπίδα για κάτι ιδαίτερα εμπνευσμένο και πρωτοποριακό.

Μέχρι στιγμής, αν και έχω δει ενδιαφέροντα πράγματα και πειραματισμούς, δεν έχει έρθει η στιγμή που θα με κάνει να ενθουσιαστώ Στα πιο θετικά στοιχεία βάζω τις εφιαλτικές και ενοχλητικές ιστορίες του Rickheit, το καλοφτιαγμένο comic του Andrez Vera Martinez, το σιωπηλό comic του Fintan Taite. Εξακολουθώ να περιμένω πάντως, να εκδηλωθεί με πιο εντυπωσιακό τρόπο η ενέργεια που δείχνει να υπάρχει στις σελίδες του POOD.

EVEN THE GIANTS
Writer: Jesse Jacobs
Adhouse Books

Υπήρχε μια μεγάλη περίοδος, στην οποία η Adhouse ήταν η πλέον αγαπημένη μου εκδοτική, ενώ δε διανοούμουν να παραλείψω να αποκτήσω κάποια κυκλοφορία της. Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά κατά καιρούς επιστρέφω με χαρά, όταν ελπίζω για κάτι ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον μου κέντρισε το εξώφυλλο του EVEN THE GIANTS (που μου θύμισε το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους SUBLIFE του John Pham).

Το EVEN THE GIANTS ήταν αρκετά ενδιαφέρον (πολύ περισσότερο από όσο έδειχνε ένα πρώτο ξεφύλλισμα). Το artwork μού θύμισε ένα κράμα πρώιμου Dave Cooper και Richard Sala, σε γαλάζια απόχρωση και απαλλαγμένο από κάθε ίχνος σεξουαλικότητας, με επιρροές από Derf και Sammy Harkham. Σε ένα αρκτικό τοπίο, παράξενα τέρατα, άνθρωποι που πηδάν μέσα σε τρύπες για να βγουν από άλλες, τρίφτες και λαγοί από σοκολάτα συνθέτουν ένα σκηνικό ονειρικό, το οποίο (αν και δε με ξετρέλανε) δε με άφησε ασυγκίνητο. Μπορείτε να τσεκάρετε ένα δείγμα στο site της Adhouse για να δείτε αν ταιριάζει και με τα δικά σας γούστα.

NIGHT ANIMALS
Writer /Artist: Brecht Evens
Top Shelf

Ο Φλαμανδός Brecht Evens έχει βραβευτεί για το comic του THE WRONG PLACE που κυκλοφορεί απο την Drawn & Quarterly. Το NIGHT ANIMALS είναι μια σαφώς πιο οικονομική πρόταση για να έρθει κανείς σε επαφή με το έργο του.
Εδώ μιλάμε για δυο σύντομες ιστορίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που βρίσκουμε ή που μας βρίσκει η ερωτική επαφή. Στην πρώτη, ένας κύριος αναζητά μέσα από κάθε είδους δυσκολία και ντυμένος με τη στολή ενός κούνελου το blind date του, ενώ στη δεύτερη ένα μικρο κορίτσι αντιμετωπίζει τα πρώτα συμπτώματα της εφηβείας, λίγο πριν ένας δαιμονικός αυλητής το πάρει μαζί του σε ένα οργιώδες πάρτυ σαν αυτό που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του comic.

Όμορφες εικόνες και χρώματα, αλλά πολλά splash pages σε δυο σύντομα σιωπηλά comics που αγγίζουν το θέμα της σεξουαλικότητας και τα οποία δε μου επέτρεψαν να κατανοήσω πολλά για το ποιος είναι ο δημιουργός τους πέρα από το είναι καλός artist.

SPONGEBOB COMICS #1
Writers/Artists: Various
United Plankton Pictures

Δεν έχω κακή άποψη για τον Bob, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ξετρελαίνομαι κιόλας. Ο λόγος που αγόρασα το πρώτο τεύχος της σειράς με ήρωα το πιο επιτυχημένο σφουγγάρι στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων ήταν η συμμετοχή κάποιων ιδιαίτερα αγαπημένων δημιουργών. Συγκεκριμένα του Graham Annable (GRICKLE) και του R. Siroyak. Πέρα από αυτούς τους δυο, μάλιστα, στο συγκεκριμένο comic συμμετέχουν και ο James Kochalka και ο Hilary Barta (TOMORROW STORIES).

Δεν πέρασα καθόλου άσχημα διαβάζοντας το και, μάλιστα, υπήρχαν και μια δυο φορές που χαμογέλασα, αλλά δε μπορώ να πω “μακάρι να υπήρχαν και άλλα comics σαν αυτό”. Με άλλα λόγια, σε καμιά περίπτωση δε θεωρώ ότι πέταξα τα λεφτά μου, αλλά αμφιβάλλω για το αν θα αγόραζα και κάποιο άλλο τεύχος από τη σειρά.

LIAR’S KISS
Writer: Eric Skillman
Artist: Jhomar Soriano
Top Shelf

O ιδιωτικός ντετέκτιβ Nick Archer παρακολουθεί τη γυναίκα του εκατομμυριούχου κυρίου Kincaid για να του επιβεβαίωσει πως δεν τον απατά, ενώ είναι ο ίδιος ο εραστής της. Όλα αλλάζουν, όμως, όταν ο κύριος Kincaid βρίσκεται δολοφονημένος και οι υποψίες της αστυνομίας πέφτουν στην κυρία Kincaid. Από εκεί και πέρα, ο αναγνώστης ξετυλίγει ένα κουβάρι πληροφοριών που θα αποκαλύψουν όχι μόνο τον δολοφόνο, αλλά και πολλά για το παρελθόν του νεκρού αντρα.

Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις αστυνομικές ιστορίες και στους ιδιωτικούς ντετέκτιβ ανεξαρτήτως Μέσου (βιβλία, comics, tv ή κινηματογράφος), αρκεί η λύση του μυστηρίου να μην έρχεται έτοιμη και συσκευασμένη από το εγκληματολογικό εργαστήριο. Το εξώφυλλο μου έφερε στο νου κάποιες comics μεταφορές βιβλίων της Agatha Christie που είχαν κυκλοφορήσει από την Harper Collins. Κάπως έτσι αποφάσισα να διαβάσω το LIAR’S KISS. Αυτό που βρήκα, όμως, μου θύμισε περισσότερο ένα σχετικά καλοφτιαγμένο b-movie δεκαετιάς του ’90.

Οι χαρακτήρες δεν είχαν ιδιαίτερο βάθος, η πλοκή ήταν σχετικά straightforward, ενώ οι ανατροπές δε θα έλεγα πως με σοκάρισαν κιόλας. Καλή εντυπωση μου έκανε το artwork του Soriano που μοιάζει να προσπαθεί (με αρκετή επιτυχία) να γίνει κλώνος του Risso με κάποιες έντονες manga επιρροές. Ευχάριστο το βρήκα, αλλά και πάλι δε θα μπορούσα να πω πως με ξετρέλανε ή πως (έστω) κάλυψε όλες τις προσδοκίες μου.