PREVIEWS PICKS (JUL 2011): Manga

Χαίρετε και αγαλλιάστε (ουου, σου λέω…). Βρίσκομαι για άλλη μια φορά μπροστά στα Manga Picks και πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν ο Σίσυφος αντιλαμβανόταν τι του συνέβαινε όταν ανεβοκατέβαζε τον ρημαδιασμένο βράχο στον Τάρταρο. Τι να κάνω όμως, ο Φύλακας του Άδη (i.e. The Editor) Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, αυτό μου επέβαλλε για τις πολλές αμαρτίες μου, αυτό και θα επιχειρήσω.

Όπως ίσως θυμάστε, την τελευταία φορά που έκανα τα Manga Picks, έβρισκα τα πάντα μαύρα, άραχλα και εκδοτικώς ζοφερά. Αν και δεν πλημμυρίζω από αισιοδοξία ή τίποτα, τα πράγματα αυτή τη φορά είναι λίγο καλύτερα.

THE SUMMIT OF THE GODS (Fanfare / Potent Mon, pg288, $25.00)
Ένα πολύ ενδιαφέρον manga από τον Baku Yumemakura, σε σχέδιο του δάσκαλου Jiro Taniguchi. Ο φωτογράφος Makoto Fukamachi, μέλος μια αποτυχημένης αποστολής αναρρίχησης στο Όρος Έβερεστ, συναντά στη βάση του βουνού τον διάσημο αναρριχητή Jouji Habu, ο οποίος μια μέρα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την Ιαπωνία. Εν τω μεταξύ, στο Κατμαντού του Νεπάλ, πέφτει στα χέρια του μια παλιά φωτογραφική μηχανή που υποτίθεται ότι ανήκει στον ιστορικό George Mallory, ο οποίος εξαφανίστηκε κατά την ανάβαση στο Έβερεστ, μαζί με τον Andrew Irvine. Αναζητώντας την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση του Mallory και θέλοντας να πατήσουν την Κορφή των Θεών, αναρριχητής και φωτογράφος ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Το PREVIEWS έχει solicitation για τους τρεις (επί συνόλου πέντε) πρώτους τόμους, $25.00 έκαστος.

SAILOR MOON VOL. 1 (Kodansha, pg294, $10.99)
Μια ιστορική επανακυκλοφορία και για μένα προσωπικά η πιο αδιάφορη. Οι πυροβολημένες έφηβες που, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, το Φεγγάρι και οι πλανήτες προίκισαν με μαγικές δυνάμεις “για να πολεμήσουν το κακό”, επιστρέφουν σε αυτή την υπερ-φροντισμένη έκδοση 12 τόμων, “με έξτρα υλικό, έξτρα σκίτσα, έξτρα pointless fluff”. Οφείλω να το αναφέρω, αλλά όχι και να το πουσάρω. Α, θα κυκλοφορήσει επίσης και το CODENAME: SAILOR V περίπου την ίδια εποχή.

MIJEONG (NBM, pg300, $19.95)
Μια συλλογή ιστοριών γραμμένων και σχεδιασμένων με το όμορφο στιλ του (ή της;) Byun Byung-Jun, οι οποίες κινούνται στο ζοφερό αστικό τοπίο. Σεξ, βία, αυτοκτονία, εμμονές, μικροπρέπεια, όλα αποτελούν δομικά στοιχεία της ανυπόφορης καθημερινότητας, που εδώ εκτίθεται σε όλο της το μεγαλείο. Τσακίρ κέφι.

STARGAZING DOG GN (NBM, pg300, $11.99)
Ο Takashi Murakami (δίχως να είμαι σίγουρος αν πρόκειται για τον διάσημο pop culture Ιάπωνα γλύπτη / ζωγράφο / κλπ.) γράφει και σχεδιάζει την ιστορία του Oto-san, τον οποίο έχουν παρατήσει και ξεχάσει οι πάντες και τα πάντα. Μοναδικός, πιστός φίλος του ο σκύλος που μόλις υιοθέτησε, ο οποίος τον συνοδεύει σε ένα ταξίδι αναζήτησης, διασχίζοντας την Ιαπωνία με αυτοκίνητο. Προβλέπω κλάμα…

NO LONGER HUMAN VOL. 1 (Vertical, pg322, $10.95)
Μεταφορά του ομώνυμου ημι-αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Osamu Dazai σε manga, από τον Usamaru Furuya. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Ouba Youzou, γόνο μεγάλης ιαπωνικής οικογένειας, ο οποίος όμως από παιδί έχει ένα πρόβλημα: του είναι αδύνατο να ταυτιστεί και να κατανοήσει τους ανθρώπους και, καθότι δεν βλέπει κανείς άλλος να είναι σαν τον ίδιο, θεωρεί ότι είναι φρικιό και αποφασίζει να προσποιείται εσαεί τον κωμικό, ευχάριστο άνθρωπο. Παρά την τυχαία ανακάλυψη ότι η Τέχνη μπορεί να του δώσει μια διέξοδο, χρόνια ολόκληρα σεξουαλικής κακοποίησης, κακόφημες παρέες, μπλεξίματα με κομμουνιστές και άλλα πολλά, συνθέτουν το πορτραίτο ενός ιδανικού, τραγικού απόκληρου. Με μια πρώτη ματιά αρκετά disturbing.

Υποτίθεται ότι μεγάλο σάλο έχει κάνει και το THE DROPS OF GOD (pg32, $ 14.95), πάλι της Vertical, αλλά τώρα ένα manga 27 τόμων and counting που μιλάει για κρασιά, thanks but no thanks. I am all out λοιπόν, αλλά νομίζω ότι ήταν μια συμπαθητική μπάζα, σίγουρα η πρώτη εδώ και μήνες.

Back to work now…