Comicdom @ Amsterdam pt.1 :Vandal Com-X

Το Comicdom φροντίζει για τους αναγνώστες του. Να το ξέρετε. Ακόμη κι όταν κάνουμε διακοπές, εσάς σκεφτόμαστε. Η προσωπική και επαγγελματική μας ζωή ωχριά μπροστά στην ενημέρωσή σας, εκτός κι αν μας διαβάζει το αφεντικό μου, περίπτωση στην οποία η επαγγελματική μου ζωή έχει προτεραιότητα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο, ορκίζομαι!

Το προηγούμενο διάστημα, βρισκόμουν στο Άμστερνταμ και ανάμεσα σε όλα τα άλλα που έκανα, επισκέφτηκα και μερικά μαγαζιά με comics. Εάν έγραφα ποτέ έναν ταξιδιωτικό οδηγό, σίγουρα θα έγραφα και για μαγαζιά με comics, αλλά αυτό δεν προβλέπεται να γίνει, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον. Επιπλέον, οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί (δεν λέω όλοι, γιατί όλο και κάποιος άλλος μπορεί να είχε την ίδια ιδέα), ενώ μπορεί να αφιερώνουν σελίδες ολόκληρες για την γιορτή της τσουκνίδας, για το δικό μας χόμπι δεν χαραμίζουν ούτε μια τόση δα παράγραφο. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει.

Πρώτο στην, ομολογουμένως, μικρή μου λίστα, είναι το Vandal Com-Χ.

Το Vandal βρίσκεται στο Veemarkt, μια γειτονιά αρκετά μακριά από το κέντρο, όπως μπορείτε να δείτε και στον χάρτη παρακάτω. Ο πιο εύκολος τρόπος να πάει κανείς, είναι από τον Κεντρικό Σταθμό, με το λεωφορείο 43, και θα κάνει περίπου δέκα λεπτά. Εναλλακτικά, εξυπηρετεί και το τραμ 14, με κατεύθυνση προς το Flevopark. Αν επιλέξετε το τραμ, θα πρέπει να κατεβείτε στην στάση Zeeburgerdijk, μία στάση μετά την Pontanusstraat. Αυτό το τελευταίο σημειώστε το, παρακαλώ, θα σας χρειαστεί μετά.

Το Veemarkt είναι μια έκταση γεμάτη από πανομοιότυπες αποθήκες, οι οποίες έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούνται και για άλλους λόγους εκτός της αποθήκευσης. Υπάρχουν εστιατόρια, μαγαζιά και, γενικότερα, το μέρος εξελίσσεται σε ένα νέο hot spot. Φαντάζομαι ότι αυτό που έσπρωξε όλον αυτόν τον κόσμο εκεί, είναι οι χαμηλές τιμές στα ενοίκια. Να μου το θυμηθείτε, πάντως, ότι σε λίγο καιρό, όλοι εκεί θα πηγαίνουν. Σκεπτόμενος όλα αυτά, συνειδητοποίησα ότι δεν θυμόμουν σε ποιο νούμερο ήταν το Vandal.

Βλέποντας στο site την διεύθυνση Veemarkt 233a, φαντάστηκα μια οδό και πίστευα ότι δεν θα δυσκολευτώ να το βρω, όσο μεγάλη κι αν ήταν αυτή. Έλα, όμως, που το Veemarkt δεν είναι δρόμος, αλλά περιοχή, όπως είπαμε, και κάθε αποθήκη έχει ένα νούμερο. Μετά από αρκετή ώρα, γυρνώντας γύρω γύρω, δεν είχα καταφέρει να το βρω, πράγμα απαράδεκτο, γιατί ήταν τελικά κάτω από τη μύτη μου. Έλα, όμως, που άρχισαν να πλακώνουν οι αμφιβολίες. Κι αν είχα κάνει λάθος; Κι αν ήταν κάπου αλλού κι όχι εκεί που νόμιζα; Μη βρίσκοντας κάποιον να ρωτήσω (ναι, εντάξει, δικαιολογία είναι αυτό – είναι γνωστό ότι οι άντρες δεν ρωτάνε ποτέ για οδηγίες), αποφάσισα να βάλω υποθήκη το σπίτι μου και να ανοίξω το data roaming στο κινητό μου. Με το που συνδέθηκε, μεταφέρθηκα σε μια σελίδα της Cosmote, η οποία με πληροφορούσε ότι έριξαν τις τιμές στο data roaming και μπορούσα να απολαύσω δύο ολόκληρα megabyte με μόλις δυο ευρώ. Για να καταλάβετε, με τα δυο αυτά megabyte, το μόνο που μπόρεσα να κάνω, είναι να μπω στο site του μαγαζιού και να δω τη διεύθυνση. Α, μην ξεχάσω να σας πω, ότι σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε κι εσείς καμιά τέτοια βλακεία, έχετε και χρονικό περιορισμό 24 ωρών να τα καταναλώσετε. Ηθικό δίδαγμα: Κοίτα καλύτερα το χάρτη, γιατί θα σε κλέβουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ακολουθεί απόσπασμα διαλόγου:

– Κοίτα να δεις που θα το βρούμε και θα είναι κλειστό, με την τύχη που μας δέρνει σήμερα.
– Νά το!
– Είναι ανοιχτό;
– Ξέρω ‘γω; Κλειστό φαίνεται.
– Έχει ένα κουδούνι. Να χτυπήσω;
– Ε, δεν χτυπάς; Το πολύ πολύ να περιμένουμε εδώ μέχρι να βαρεθούμε και να φύγουμε.

Φανταστείτε την ανακούφισή μου, όταν άκουσα θόρυβο πίσω από την πόρτα και την είδα να ανοίγει. Μας άνοιξε ο συμπαθέστατος ιδιοκτήτης, ο οποίος, φαντάζομαι, παραξενεύτηκε ιδιαιτέρως, που δυο ηλίθιοι ξένοι τον ρωτούσαν αν είναι ανοιχτά. Να κάνω μια παρένθεση εδώ και να πω ότι, παλιότερα, το Vandal ήταν πιο κεντρικά και λειτουργούσε ως κανονικό κατάστημα. Λόγω συγκυριών, μετακόμισε στο Veemarkt και λειτουργεί περισσότερο μέσω του site του. Εκεί πηγαίνει λιγότερο ο κόσμος και κυρίως για να παραλάβει την παραγγελία του. Σίγουρα, πάντως, ο ιδιοκτήτης δεν περίμενε τουρίστες. Αφού ανεβήκαμε πάνω (από την πόρτα έχει μια σκάλα που οδηγεί στον χώρο του καταστήματος), βρεθήκαμε σε μια αίθουσα γεμάτη longboxes και στοίβες. Σαν το δωμάτιο που ονειρεύεστε, ένα πράγμα.

Ο ιδιοκτήτης (θα συνεχίσω να τον αποκαλώ “ο ιδιοκτήτης”, γιατί γενικά δεν θέλει να δημοσιεύεται το όνομά του στο internet) μας εξήγησε πώς λειτουργεί το σύστημα στο μαγαζί, σε ποιες κούτες μπορούσαμε να ψάξουμε με την ησυχία μας και που έπρεπε να προσέξουμε να μην χαλάσουμε την σειρά που τα είχε βάλει, γιατί εκείνα τα ράφια εξυπηρετούσαν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Μας έδειξε, επίσης, εναν υπολογιστή και μας είπε ότι για πολλά πράγματα, όπως t-shirts, θα μας βόλευε να ψάξουμε από το site. Μας εξήγησε ακόμα τις εκπτώσεις που είχε, μας είπε ότι αν θέλουμε μπορούμε να πάρουμε κάτι και να κάτσουμε στον καναπέ να το δούμε με την ησυχία μας και μετά μας άφησε να χαζέψουμε και εκείνος πήγε στον υπολογιστή του να κάνει δουλειά.

Ξέρω, και φαντάζομαι ότι ξέρετε κι εσείς, ότι σε τέτοιου είδους μαγαζιά κλέβουν πολύ. Θεωρώ λογικό, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης, ή ο υπάλληλος που είναι εκεί, να έχει το νου του στους πελάτες και να περιφέρεται διαρκώς στον χώρο. Η αντιμετώπιση, όμως, που είχαμε στο Vandal ήταν φιλικότατη και είχα διαρκώς την αίσθηση ότι ήταν ένα μαγαζί στο οποίο πήγαινα χρόνια.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, όσοι ψάχνουν για back issues θα περάσουν πολύ καλά εκεί μέσα. Η ποικιλία σε trade paperbacks είναι επίσης πολύ καλή, ενώ οι τιμές τους είναι ιδιαίτερα δελεαστικές, με πολλά από αυτά να έχουν έκπτωση έως και 50%. Εάν, πάλι, πάτε μόνο για manga, μπορεί να μην έχει τεράστια ποικιλία, αλλά έχετε πιθανότητες να πέσετε πάνω σε κάτι πολύ καλό. Για να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα, σε μια κούτα με έκπτωση 40% βρέθηκαν τόμοι του PHOENIX του Tezuka. Επίσης, όσοι ψάχνετε merchandise, όλο και κάτι θα βρείτε, ακόμη και πράγματα που ήταν Previews Exclusive, σε πολύ καλές τιμές. Θα σας πω μόνο ότι βρέθηκε φιγούρα Trigun Maximum (ο Black Vash), με τιμή 5 ευρώ. Είπατε κάτι; Είδα ακόμα πολλά πραγματούδια Final Fantasy αλλά και Star Wars.

Κάποια άλλη στιγμή, κατά προτίμηση από κοντά, μπορεί να σας πω και για το πώς γέμισε το μαγαζί με πανέμορφες έφηβες Ολλανδές…

Εάν σας βγάλει ο δρόμος σας στο Amsterntam, το Vandal Com-X είναι, νομίζω, μια στάση που πρέπει να κάνετε.

Υ.Γ.: Θυμάστε που σας είπα να σημειώσετε το Pontanusstraat; Ε, όπως θα επιστρέφετε από το Vandal, κάντε μια στάση εκεί και πηγαίνετε εδώ.