MYSTERY MEN

Writer: David Liss
Penciller: Patrick Zircher
Marvel Comics

Όταν το MYSTERY MEN εμφανίστηκε στα solicitations του Marvel Previews, υποθέτω ότι θα πέρασε απαρατήρητο από πολλούς. Αυτό δεν ήταν και πολύ δύσκολο, αφού δεν ήταν κάποιο (mega) event και δεν περιείχε κανένα γνωστό ήρωα, ή ομάδα. Ο λόγος που το πρόσεξα ήταν το σχέδιο του Patrick Zircher, και δεν το μετάνιωσα καθόλου.

Το concept είναι πολύ έξυπνο. Υπάρχουν πολλές ιστορίες στο Marvel Universe στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Captain America origin, Invaders, Namor, Human Torch, The Twelve), αλλά ελάχιστες στα 30s και στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Και εδώ έρχεται ο David Liss να μας εισάγει νέους χαρακτήρες , ήρωες και villains, με την αισθητική των pulp heroes και τη noir αφήγηση.

Η ομάδα των πρωταγωνιστών αποτελείται από τον Operative, αρχέτυπο των pulp detectives, τον Revenant, με background από τις παραστάσεις του Broadway, την Aviatrix, με προφανή έμπνευση την Amelia Earhart και τόσες άλλες πρωτοπόρους, τον Surgeon με τις ακραίες μεθόδους του, και τον Achilles, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία.

Οι περιστάσεις θα τους ενώσουν όταν ο Operative θα ερευνήσει το θάνατο της φίλης του, για τον οποίο είναι υπέυθυνος ο General.

Η ιστορία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς έχει κυκλοφορήσει το 3ο από τα 5 τεύχη, πιστεύω όμως ότι θα τελειώσει το ίδιο καλά όσο άρχισε. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στο σχέδιο του Zircher, το οποίο είναι εξαιρετικό και ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική του pulp.

To MYSTERY MEN, μέχρι στιγμής, είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς και αξίζει να το διαβάσετε.