OLD CITY BLUES

Writer/Artist: Giannis Milonogiannis
Archaia Entertainment

Η πιο μεγάλη έκπληξη στα Comicdom Awards 2011 ήταν, κατά την άποψη μου, η παρουσία του Γιάννη Μυλωνογιάννη, ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Best Fanzine. Μη με παρεξηγήσετε… Δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες του ως δημιουργού, ή με την καλλιτεχνική αξία του SCRIBBLES#1, για το οποίο ήταν υποψήφιος. Είχε να κάνει με το ότι ήταν μια έκδοση print on demand (POD), η οποία δεν βρήκε το δρόμο για τα ελληνικά comics shops, αλλά κυκλοφόρησε αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Παρ’ όλα αυτά, αρκετά μέλη (όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος) της Ακαδημίας των Comicdom Awards, προμηθεύτηκαν τη συγκεκριμένη έκδοση και την επέλεξαν, ανάμεσα σε πολλές άλλες. Εγώ, από την άλλη, τον θυμόμουν κυρίως από το comic, ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΥΡΑΩ, που είχε εκδοθεί το 2008, αλλά και από όταν μας είχε ενημερώσει για την κυκλοφορία κάποιου τεύχους του webcomic του, OLD CITY BLUES. Το τελευταίο έχει πλέον και έντυπη μορφή, αφού εκδόθηκε από την Archaia.

Βρισκόμαστε στο 2048 και η New Athens βρίσκεται στη θέση που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα. Η παλιά πόλη είχε καταστρεφεί ολοσχερώς, μετά από τη μεγάλη πλημμύρα του 2016 και έχει ξαναχτιστεί από το μηδέν, από μια κολοσσιαία εταιρία με το όνομα Hayashi. Ο ιδρυτής της Hayashi βρέθηκε νεκρός και στην υπόθεση θα εμπλακεί ο Detective Solano, ο οποίος, έχοντας και τη βοήθεια της Thermidor (χάρη στην σύμπτηξη του Special Police Division με τo Moblie Gun Unit), θα αποκαλύψει ποιος και τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μυστηριώδη ιστορία.

Το OLD CITY BLUES με εξέπληξε ευχάριστα. Σίγουρα υπάρχουν έντονες επιρροές από manga (και ιδιαίτερα από Masamune Shirow), αλλά είναι πολύ καλά αφομοιωμένες. Το σενάριο είναι καλοστημένο, τα panels γεμάτα ενέργεια, δυναμισμό και έντονη κίνηση. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που διέκρινα, μάλιστα, ήταν η αυτονομία των σελίδων του και ο εξαιρετικός τρόπος που λειτουργεί καθεμια από αυτές (ιδιαίτερα στην αρχή του comic). Η καλοστημένη δράση, ο τρόπος που οι χαρακτήρες κινούνται μέσα στα panels και ο πολύ καλός ρυθμός του comic, δείχνουν έναν άνθρωπο που κατανοεί το Μέσο.

Ο Μυλωνογιάννης αποδεικνύει, με το OLD CITY BLUES, τις ικανότητες του και πλέον μπορούμε να περιμένουμε ακόμη περισσότερα από αυτόν. Μάλιστα, στο site του, όπου αναρτώνται τα περισσότερα από τα comics του, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει ήδη τα επόμενα βήματα του, όπως το desert epic comic με τίτλο APTERA. Προσωπικά, θα ήθελα να τον δω και σε μια άλλη δουλειά, που θα απαιτούσε μεγαλύτερη εκφραστικότητα στα πρόσωπα των χαρακτήρων.

Αν όλα τα παραπάνω δε σας έπεισαν, τότε μπορώ να προτείνω να ρίξετε μια ματιά (ή και να διαβάσετε ολόκληρο το πρώτο volume του OLD CITY BLUES) online, για να αποκτήσετε άποψη.  Αν πειστήκατε, μπορείτε να αποκτήσετε το πρώτο volume, μαζί με αδημοσίευτο υλικό (μια σύντομη ιστορία με τους ίδιους ήρωες, αλλά και μια δισέλιδη με το δημιουργό να μας συστήνεται), σε hardcover, από την Archaia, μόλις για $15.  Άποψη μου είναι πως αξίζει τον κόπο.