SNAPSHOT REVIEWS 08-09-2011

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

DAREDEVIL #1
Writer: Mark Waid
Penciler: Paolo Rivera
Inker: Joe Rivera
Colorist: Javier Rodriguez
Marvel Comics

Μετά τα μύρια όσα πέρασε ο Matt Murdock στα mini series SHADOWLAND και REBORN, επέστρεψε επιτέλους σπίτι του και έδωσε την ευκαιρία στη Marvel να επανεκκινήσει την αρίθμηση του τίτλου, με το DAREDEVIL #1 να φέρει την υπογραφή του Mark Waid στο σενάριο. Στο τεύχος αυτό, λοιπόν, περνάμε μια στα γρήγορα το χιλιοειπωμένο origin του Daredevil και τον βλέπουμε να επιστρέφει στη δράση, κάνοντας λίμπα ένα γάμο της τοπικής Μαφίας, και να προσπαθεί να εδραιωθεί ξανά ως hot shot δικηγόρος, αλλά και ως ο resident vigilante του Hell’s Kitchen. Το μόνο που τον απασχολεί, όμως, μετά απ’ όσα πέρασε τους τελευταίους μήνες (δαιμονισμός, εξορία, προβλήματα) μοιάζει να είναι το  ότι όλοι γνωρίζουν πως o Matt Murdock και ο Daredevil είναι το ίδιο πρόσωπο: οι παπαράτσι τον κυνηγούν και οι δικαστές τον σνομπάρουν!

Το χιλιοειπωμένο theme “η υπερηρωική μου καριέρα βλάπτει την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή” θα ήταν χαριτωμένο σε ένα random τεύχος του Spider-Man, αλλά εδώ πραγματικά θα ήθελα κάτι παραπάνω. Για να μη μιλήσω και για το αδιάφορο σεναριακά και σχεδιαστικά back-up story των Waid και Martin.

RACHEL RISING #1
Writer / Artist: Terry Moore
Abstract Studios

Μέχρι να κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος, το μόνο που γνωρίζαμε για τη νέα σειρά του Terry Moore ήταν ότι η ομώνυμη πρωταγωνίστρια ξυπνά θαμμένη (και προφανώς άρτι αφιχθείσα από τον κόσμο των νεκρών), χωρίς να θυμάται τι της συνέβη. Και αυτές είναι και σχεδόν όλες οι πληροφορίες που παραμένουν στο κεφάλι μας, μετά και την ανάγνωση του πρώτου τεύχους. Ξεκινώντας με μια φράση του Πλάτωνα (“Ο θάνατος δεν είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί”), ο Moore μας προδίδει σε αυτό το σημείο ελάχιστα πράγματα για την ιστορία του. Στις σελίδες του #1 βλέπουμε μια μυστηριώδη γυναίκα να πλησιάζει το μέρος που είναι θαμμένη η Rachel, μερικά δευτερόλεπτα πριν η τελευταία αποδράσει από το λάκκο που προοριζόταν για την τελευταία της κατοικία, κάποιες random σκηνές από το θάνατό της και κάποια ψίχουλα στοιχείων για το τι έχει γίνει η Rachel μετά το θάνατό της.

Σε γενικές γραμμές, το πρώτο τεύχος θέτει σχεδόν αποκλειστικά το mood της σειράς και μοιάζει λίγο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικό στον τομέα του σχεδίου, αλλά και της εξιστόρησης, και ότι δεν ανυπομονώ για το δεύτερο τεύχος.

FABLES #107
Writer: Bill Willingham
Artist: Terry Moore
DC Comics (Vertigo)

Και μιας και έπιασα το θέμα “Terry Moore”, λέω να κάνω και μια βόλτα από το FABLES #107, στο οποίο ο ταλαντούχος δημιουργός συμμετέχει ως guest artist. Μετά το τέλος του απειλητικού storyline με villain τον Mr. Dark και το υπερβολικά στηριζόμενο στον από μηχανής θεό τέλος του, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μετά από πολύ καιρό την πρωτεύουσα της πρώην αυτοκρατορίας, η οποία παραμένει κοιμισμένη, εξαιτίας της κατάρας που ταλαιπωρεί την Sleeping Beauty. Παρά το γεγονός ότι θα περίμενε κάποιος από μια ιστορία με guest artist τον Τerry Μoore να περιστρέφεται γύρω από όμορφες γυναίκες, σε αυτό το τεύχος δε συμβαίνει ακριβώς αυτό. Η ιστορία – επομένως και το σχέδιο του Moore – περιστρέφεται γύρω από τον νέο επίδοξο αυτοκράτορα (αλλά και τους ανταγωνιστές του) και τις προσπάθειές του να ξυπνήσει τη Sleeping Beauty και τους “χρήσιμους” κατοίκους της πρωτεύουσας.

Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και μοιάζει απλά να θέτει βάσεις για κάτι μεγαλύτερο που ίσως να μας απασχολήσει σε επόμενα τεύχη (την αναβίωση της αυτοκρατορίας ίσως;), είναι, όμως, καλοσχεδιασμένη, κι ας ήθελα περισσότερες γυναίκες από τον Moore.

THE RED WING #2
Writer: Jonathan Hickman
Artist: Nick Pitarra
Image Comics

Το δεύτερο τεύχος του RED WING συνεχίζει τη φιλοσοφία του πρώτου και ο Hickman μας δίνει περισσότερα στοιχεία για τους λόγους που πραγματοποιούνται τα ταξίδια στο χρόνο από τους επίλεκτους της ομάδας Red Wing, καθώς παράλληλα χτίζει περισσότερο και δικαιολογεί “επιστημονικά” τις απόψεις του περί μη γραμμικού χρόνου και τις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Στο ενδιάμεσο μαθαίνουμε περισσότερα για τις προσωπικότητες του βασικού cast, μέσω των μεταξύ τους διαλόγων και η ιστορία κυλά ομαλά, αν και με σχετικά αργούς ρυθμούς, χαρακτηριστικό των creator owned σειρών του Hickman.

Τα δύο νέα χαρακτηριστικά που βλέπουμε σε αυτό το τεύχος (τα υπόλοιπα τα έχω ήδη αναλύσει εδώ) είναι η επιστροφή μιας γνωστής για τον Hickman μεθόδου storytelling, των σελίδων δηλαδή που περιέχουν μια μικρή εικόνα και μεγάλο κείμενο, αλλά και ένα εξαιρετικό τέλος με cliffhanger, το οποίο αφενός δεν περίμενα και αφετέρου αναδομεί όλα όσα διαβάσαμε μέχρι στιγμής και όσα περιμέναμε για το μέλλον (pun intended) της σειράς.

THE BEST OF ARCHIE COMICS
Writers / Artists: Various
Editor: Victor Gorelick
Archie Comics

Από την πρώτη στιγμή που η συγκεκριμένη συλλογή έγινε solicited, δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε ότι προσφέρει πάρα πολλά για την ιδιαίτερα χαμηλή τιμής της. Και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, αφού η ανάγνωση του THE BEST OF ARCHIE COMICS είναι οπωσδήποτε απολαυστική – εκτός από “εκπαιδευτική”. Στις 400+ σελίδες του δε συναντάμε τόσο τις καλύτερες όσο τις σημαντικότερες (για διάφορους λόγους) ιστορίες του Archie Andrews και της παρέας του, καθώς και κάποιων άλλων properties της Archie Comics, όπως τα SABRINA THE TEENAGE WITCH και JOSIE AND THE PUSSYCATS. Οι ιστορίες έχουν όλες επιλεγεί από ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα Archie Comics, αλλά και προσωπικότητες γενικότερα (όπως ο Stan Lee και ο Gene Simmons των KISS) και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι όλες πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως διασκεδαστικές, φτάνοντας χρονικά σχεδόν μέχρι το σήμερα.

Υποθέτω ότι οι fans του Archie έχουν ξαναδιαβάσει πολλές από αυτές, αλλά για κάποιον που θέλει να γνωρίσει (ή να θυμηθεί) την παρέα από το Riverdale είναι μια εξαιρετική πρόταση.