BEST OF #3: Supporting Characters

Τρίτο installment της στήλης και αυτή την εβδομάδα περνάμε σε εντελώς διαφορετική θεματική. Ξεκινήσαμε με τεύχη, περάσαμε στα εξώφυλλα και τώρα συνεχίζουμε με χαρακτήρες. Όχι, όμως, τους διάσημους, γκλαμουράτους πρωταγωνιστές, αλλά τους δευτερεύοντες, αυτούς που συμπληρώνουν το cast ενός comic και διαμορφώνουν το background του κόσμου στον οποίο ζει και δρα ο ήρωας/star.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τους καλύτερους supporting characters κάτω από το spotlight και να δούμε ποιά είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν τόσο αγαπητούς και ενδιαφέροντες.

Όπως πάντα, οι επιλογές είναι, κατά βάση, προσωπικές και παρ’ όλο που έχω συνυπολογίσει, σε ένα βαθμό, τη σπουδαιότητα των χαρακτήρων στην ιστορία του τίτλου, ή/και του Μέσου γενικότερα, αυτό που κυρίως μετράει είναι πόσο αρέσουν σε μένα. So there.

10. DAVID QIN
Created By: Terry Moore
First Appearance: STRANGERS IN PARADISE #1 (1993)

Ερωτευμένος με τη δυναμική και εκκεντρική πρωταγωνίστρια του comic, Katchoo, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που την είδε, ο David παρέμεινε αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου που δημιούργησε ο Terry Moore στο STRANGERS IN PARADISE, από την αρχή έως το τέλος της σειράς. Παλεύοντας διαρκώς να κερδίσει την προσοχή/εκτίμηση/αγάπη της (και περνώντας από διάφορα στάδια επιτυχίας στις συγκεκριμένες απόπειρες), έπρεπε, εκτός των άλλων, να ζει σε ένα διαρκή ανταγωνισμό με την έτερη πρωταγωνίστρια, Francine.

Ξεκίνησε ως ντροπαλός και λίγο “άτσαλος” , αλλά στην πορεία επέδειξε απίστευτο δυναμισμό και θάρρος σε ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στη ζωή των δύο γυναικών. Σε ένα comic που πρωταγωνιστούν δύο τόσο δυνατοί και ολοκληρωμένοι γυναικείοι χαρακτήρες, ο David κατόρθωνε, συχνά-πυκνά, να γίνεται ο τρίτος πρωταγωνιστής. Ή, έστω, στη χειρότερη περίπτωση, ένας απολύτως απαραίτητος supporting character.

9. LEEJA CLANE
Created By: Russ Manning
First Appearance: MAGNUS, ROBOT FIGHTER #1 (1963)

Περισσότερο προσωπική αδυναμία, παρά αντικειμενική επιλογή, η Leeja ήταν ο μεγάλος μου έρωτας (αν και θα δίσταζα να παλέψω με τον Magnus για χάρη της – ο τύπος σκοτώνει robot με γυμνά χέρια!) από τότε που έπεσε στα χέρια μου ένα μισοκατεστραμμένο αντίτυπο του MAGNUS, ROBOT FIGHTER #1 της Gold Key (το οποίο αγόρασα από μαγαζί στο Μοναστηράκι, το 1990). Ιδιαίτερα δυναμικός γυναικείος χαρακτήρας ακόμη και τότε, τη δεκαετία του ’60, που οι περισσότερες γυναίκες στα υπερηρωικά/action comics υπήρχαν μόνο για να έχει κάποιον να σώζει ο ήρωας, αλλά απέκτησε ακόμη πιο ισχυρή οντότητα και ξεχωριστή προσωπικότητα στο revival του τίτλου από τη Valiant, δια χειρός Jim Shooter.

Αργότερα, η Leeja “πρόδωσε” τον Magnus (και εμένα!), όταν έκανε δεσμό με τον δεύτερο Rai (Takao Konishi), αλλά ο Robot Fighter τη συγχώρεσε και μετά το θάνατο του Takao, την παντρεύτηκε. Εγώ δεν την έχω συγχωρήσει ακόμα, παρ’ όλο που το storyline στο οποίο συνέβησαν όλα αυτά (Malev War) εξακολουθεί να είναι από τα αγαπημένα μου.

8. MOIRA McTAGGERT
Created By: Chris Claremont & Dave Cockrum
First Appearance: UNCANNY X-MEN #96 (1975)

Η Moira MacTaggert είναι ένας χαρακτήρας που έχει περάσει από πάρα πολλά στάδια και αρκετές μεταμορφώσεις, στα 35+ χρόνια που υπάρχει στο Marvel Universe. Στις πρώτες τις εμφανίσεις, έμοιαζε περίπου με κλασική βρετανίδα οικονόμο/γκουβερνάντα, αλλά στην πορεία αποκαλύφθηκε πως ήταν εξειδικευμένη γενετίστρια, ενώ αρκετές φορές δεν δίστασε να χωθεί για τα καλά στην καταιγιστική δράση, που αποτελεί πάντα σήμα κατατεθέν των X-titles.

Ανάλογες αλλαγές και σκαμπανεβάσματα είχε, όλα αυτά τα χρόνια, και το σεξ-απίλ της, σε συνάρτηση πάντα με τα κέφια και τις διαθέσεις του εκάστοτε σχεδιαστή των τίτλων που εμφανιζόταν. Αυτό που ποτέ δεν αλλάζει, όμως, είναι πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των μεταλλαγμένων της Marvel και τον ορισμό του επιτυχημένου supporting character, που πάντα συμπληρώνει ιδανικά τα plots, χωρίς ποτέ να προσπαθεί να κλέψει την παράσταση.

7. FOGGY NELSON
Created By: Stan Lee & Bill Everett
First Appearance: DAREDEVIL #1 (1964)

Σύμφωνα με εντελώς μη επιστημονικές έρευνες που έχω κάνει κατά καιρούς, έχω διαπιστώσει πως ο Foggy Nelson δεν είναι, γενικά, ιδιαίτερα αγαπητός σε μεγάλο ποσοστό αναγνωστών comics – και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί! Λειτουργώντας εξίσου ως lovable sidekick και ως comedy relief, καταφέρνει πάντα να είναι ταυτόχρονα το ηθικό αντίβαρο, ο καλύτερος φίλος και η συνείδηση του διαρκώς προβληματισμένου (και ενίοτε προβληματικού!) Matt Murdock/Daredevil.

Κυνηγημένος από ανυπολόγιστη, σχεδόν μυθική, κακοτυχία (Foggy, my friend, it’s all Matt’s fault! This guy is bad news!), έχει επιβιώσει για δεκαετίες, όντας συνεχώς λιγότερο ταλαντούχος, λιγότερο όμορφος, λιγότερο επιτυχημένος και σίγουρα λιγότερο “συναρπαστικός” από τον καλύτερό του φίλο. Ακόμη και τις ελάχιστες φορές που βρέθηκε στο spotlight, οι συγγραφείς φρόντιζαν πάντα να του υπενθυμίζουν, πολύ γρήγορα, πως βρίσκεται στο comic μόνο και μόνο ως “δορυφόρος” του Matt. Εγώ στη θέση του θα τον είχα δολοφονήσει, ή τουλάχιστον θα τον είχα στείλει στο διάολο…

6. JAKA TAVERS
Created By: Dave Sim
First Appearance: CEREBUS #6 (1978)

Πρωτοεμφανίστηκε όταν ακόμη το CEREBUS ήταν, κατά κύριο λόγο, παρωδία του CONAN των Roy Thomas και Barry Windsor-Smith και παρέμεινε στο comic – με σποραδικές εμφανίσεις, ωστόσο – έως και λίγο πριν το φινάλε. Ήταν ο μεγάλος έρωτας του ευέξαπτου μυρμηγκοφάγου και παρ’ όλο που ποτέ δεν κατάφερε να τον αλλάξει πραγματικά, ή να πείσει (είτε τον ίδιο, είτε τους αναγνώστες) πως τα αισθήματά της για αυτόν ήταν εξίσου έντονα με τα δικά του, παρέμεινε αναπόσπαστο κομμάτι στο σύμπαν του Dave Sim και ίσως ο σημαντικότερος χαρακτήρας εκτός του πρωταγωνιστή.

Το storyline “Jaka’s Story (CEREBUS #114-138), εξιστορεί την παιδική ηλικία της Jaka, σε flashbacks, τα οποία δένουν άριστα με το “παρόν”, χάρη στις μοναδικές αφηγηματικές ικανότητες του Sim και αποτελεί ένα από τα highlights ενός από τα σημαντικότερα comics στην Iστορία του Μέσου.

5. COMMISSIONER JAMES GORDON
Created By: Bill Finger & Bob Kane
First Appearance: DETECTIVE COMICS #27 (1939)

Δε νομίζω πως υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για τον Jim Gordon, έναν από τους πλέον γνωστούς μη πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες στην Ιστορία των comics. Οι παραλλαγές του είναι δεκάδες, σχεδόν όσες και του ίδιου του Dark Night Detective, κάτι απολύτως φυσικό, αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για ένα χαρακτήρα που υπάρχει εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Αυτό που δεν άλλαξε ποτέ (είπε αφελώς, παρ’ όλο που έχει κόψει δεσμούς με το DC Universe εδώ και κάποια χρόνια…) είναι η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έχει με τον Νυχτερίδα, καθώς είναι, ενδεχομένως, ο μοναδικός άνθρωπος τον οποίο ο Batman είδε ποτέ ως “ίσο”, έστω και σε συγκεκριμένους τομείς.

4. IZZY ORTIZ
Created By: Jaime Hernandez
First Appearance: LOVE & ROCKETS #1 (1981)

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από όσους διαβάσουν αυτό το άρθρο, δεν έχουν ιδέα ποιά είναι η Isabel Ortiz Reubens, γιατί, πολύ απλά, δεν έχουν διαβάσει ποτέ LOVE & ROCKETS. Και είναι πραγματικά κρίμα… Η Izzy ντεμπουτάρισε στο πρώτο τεύχος του L&R, στην απίστευτη ιστορία “How To Kill A (By Isabel Ruebens)” στην οποία μαθαίνουμε πως είναι συγγραφέας και αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε πως είναι, στην καλύτερη περίπτωση, εκκεντρική και στη χειρότερη, ελαφρώς τρελή.

Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην εκκεντρικότητα και την παραφροσύνη, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του χαρακτήρα της Izzy, η οποία δυσκολευόταν πάντα να διαχειριστεί την (όποια) επιτυχία της ως συγγραφέας, αλλά και την αγάπη που ένιωθαν για αυτή οι υπόλοιπες ηρωίδες του κόσμου των Locas. Ένας δύσκολος άνθρωπος, που συχνά προτιμούσε να μένει μόνη της παρά να αντιμετωπίζει τον κόσμο και στης οποίας τις παραξενιές μπορούμε, πολλές φορές, να δούμε αντανακλάσεις των δικών μας ανησυχίων και σκέψεων.

3. HARRY OSBORN
Created By: Stan Lee & Steve Ditko
First Appearance: AMAZING SPIDER-MAN #32 (1965)

Το supporting cast των τίτλων του Spider-Man είναι, πιθανώς, το κορυφαίο μεταξύ όλων στα αμερικανικά comics. Ο Stan Lee με τον Steve Ditko δημιούργησαν έναν κόσμο γεμάτο ενδιαφέροντες και άψογα διαμορφωμένους ανθρώπους, που πλαισίωναν άριστα τον, έτσι κι αλλιώς, συναρπαστικό πρωταγωνιστή. Μεταξύ όλων αυτών, προσωπικά ξεχωρίζω (και με μεγάλη διαφορά μάλιστα!) τον Harry Osborn, ένα χαρακτήρα που ήταν παράλληλα κωμικός και δραματικός, αξιοζήλευτος και αξιοθρήνητος – έναν άνθρωπο που πέρασε από πολλές καλές στιγμές, αλλά και πολύ περισσότερες κακές.

Υπήρξε κολλητός του Peter, αντίζηλος του, εχθρός, σύμβουλος… Είναι ένας από αυτούς που, κάποια στιγμή, γνώριζε το μεγάλο μυστικό της ταυτότητας του web-crawler, ενώ ήταν και γιός του μεγαλύτερου και πιο αδίστακτου villain του, Norman Osborn/Green Goblin. Ο Harry είναι η κλασική περίπτωση του χαρακτήρα που από τη μία εύχεσαι να πάνε όλα καλά για αυτόν, ώστε να ζήσει, έστω και για λίγο, την πραγματική ευτυχία, αλλά παράλληλα έχεις μια κρυφή ελπίδα πως οι κακοτυχίες δεν θα πάψουν να του χτυπούν την πόρτα, γιατί πάντα αυτές είχαν ως αποτέλεσμα συναρπαστικές ιστορίες.

2. SHVAUGHN/SEAN ERIN
Created By: Paul Levitz & Jim Sherman
First Appearance: SUPERBOY AND THE LEGION OF SUPER-HEROES #241 (1978)

Είχα σκεφτεί στην εισαγωγή αυτού του κειμένου, να κάνω μια αναφορά σχετικά με το πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες απαρτίζουν αυτό το Top 10. Κάνοντας, όμως, την καταμέτρηση, έφτασα στη Shvaughn, και κατάλαβα πως ήταν πιο δύσκολο απ’ ότι φανταζόμουν.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε, ήταν μια νεαρή, δυναμική αξιωματικός της Science Police, που είχε επωμισθεί τον δύσκολο (αλλά, let’s face it, συναρπαστικό!) ρόλο του Legion Liaιson Officer. Πολύ σύντομα, επωμίσθηκε και τον εξίσου δύσκολο (αλλά, υπό προϋποθέσεις, όχι λιγότερο συναρπαστικό…) ρόλο του love interest για τον Jan Arrah, πιο γνωστό ως Element Lad, το μοναδικό ίσως χαρακτήρα στην έως τότε ιστορία των Legionnaires που δεν είχε επιδείξει ξεκάθαρες σεξουαλικές προτιμήσεις (και τον οποίο μεγάλη μερίδα αναγνωστών, αλλά και ο επί σειρά ετών συγγραφέας του comic, Jim Shooter, θεωρούσαν δεδομένο πως είναι gay). Η σχέση του Jan με τη Shvaughn κράτησε για πολλά χρόνια, αλλά πάντα αποτυπωνόταν στο χαρτί ως οριακά ερωτική και περισσότερο πλατωνική – ή τουλάχιστον έτσι επέλεγαν να τη διαβάζουν οι περισσότεροι αναγνώστες.

Στο τεύχος #31 του LEGION OF SUPER HEROES Vol. 4, η Shvaughn αποκαλύπτει (εν μέρει, αναγκαστικά) πως στην πραγματικότητα ήταν ο Sean, ένας ντροπαλός νεαρός που από μικρός ήταν ερωτευμένος με τον Element Lad και όλα αυτά τα χρόνια έπαιρνε σε σταθερές δόσεις το φάρμακο ProFem, το οποίο αλλάζει το φύλο των ανδρών. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να ζει ως γυναίκα και να προσεγγίσει πιο εύκολα (όπως τουλάχιστον νόμιζε) το αντικείμενο του πόθου του. Η φράση του Jan, λίγο πριν το τέλος του τεύχους, επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό όλα όσα υποψιαζόμασταν εδώ και χρόνια για τη σεξουαλικότητα του ήρωα και παραμένει μια από τις δυνατές που έχουν γραφτεί ποτέ σε mainstream comic: “Look, it doesn’t matter. Don’t you understand…? Anything we ever shared physically… it was in spite of the ProFem, not because of it…!”

1. LOIS LANE
Created by: Jerry Siegel & Joe Shuster
First Appearance: ACTION COMICS #1 (1938)

Εδώ και αν τα λόγια είναι περιττά! Μιλάμε για την Lois, που να πάρει ο διάολος! Μία γυναίκα χωρίς υπερδυνάμεις, που όμως στέκεται επάξια σε ένα σύμπαν όπου κυκλοφορούν υπερήρωες και villains, χάρη στο δυναμισμό, την ευφυία και την αποφασιστικότητά της. Ένα χαρακτήρα που, αρκετές φορές, έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού (ως επί το πλείστον από smartass fanboys!), αλλά που η διαρκής επιτυχία, η αναγνωρισιμότητα και η μακροβιότητά της, αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε όποιας μορφής κριτική.

Στην τελική, ξέρετε εσείς πολλούς supporting characters που να παρέμειναν relevant και απαραίτητοι για οκτώ δεκαετίες συνεχών εμφανίσεων και κατόρθωσαν να κρατήσουν τον δικό τους επιτυχημένο τίτλο, για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια;