SNAPSHOT REVIEWS 29-09-11

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

ACTION COMICS #1
Writer: Grant Morrison
Artist: Rags Morales

Και να που, μετά από 70+ χρόνια, ο γνωστός ανά την υφήλιο Superman επιστρέφει (έστω και για λίγο) στην persona του “υπερ-σοσιαλιστή”! Μια ακόμη νέα αρχή, για ένα χαρακτήρα που συχνά έχει κατηγορηθεί για έμφυτη μπαναλιτέ και παρωχημένη γοητεία. Αυτή, βέβαια, η επανεκκίνηση, έχει αρκετά απόλυτο χαρακτήρα και φέρει την υπογραφή του Grant Morrison. Τί σκαρφίστηκε η κούτρα του αγαπητού μας Σκωτσέζου, αυτή τη φορά;

Επιστροφή στην… αρχή-αρχή, oh, Superman! Όταν ακόμη τα υπερφυσικά σου άλματα δεν είχαν μετουσιωθεί σε υπερταχεία πτήση. Όταν τα κακοποιά στοιχεία απαρτίζονταν, κυρίως, από διεφθαρμένους επιχειρηματίες και άλλους “κοινούς” εγκληματίες. Όταν η Lois Lane και ο Jimmy Olsen δεν ήταν παρά συναδελφικές επαφές ενός φρέσκου cast χαρακτήρων. Και ο Lex Luthor, ένας σκιώδης χαρακτήρας, που συμβουλεύει τον αμερικανικό στρατό στο πώς να εξουδετερώσει αυτή την πρωτόφαντη, μπελαλίδικη ηρωϊκή φιγούρα.

Ο Rags Morales στο σχέδιο, ως ένας “λιτός” Michael Golden, ακομπανιάρει δυναμικά και δραματικά (όλοι οι χαρακτήρες έχουν “a la Bernie Wrightson” μάτια) την ιστορία.

(Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν)

Δείτε το preview

ANIMAL MAN #1
Writer: Jeff Lemire
Artist: Travel Foreman

Από την πρώτη κιόλας σελίδα της επιστροφής του ANIMAL MAN, ο Jeff Lemire μας βάζει στον κόσμο και την ψυχοσύνθεση του Buddy Baker, με έναν τρόπο διαφορετικό, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο. Μια συνέντευξη του πρωταγωνιστή σε ένα περιοδικό ξεκινά την ιστορία (με τον ίδιο τον Buddy να τη διαβάζει) και οι νέοι αναγνώστες μαθαίνουν πολλά, πριν καλά-καλά εμφανιστούν τα credits.

Και οι ιδιαιτερότητες συνεχίζουν. Γιατί ο Buddy Baker διαφέρει, σε μεγάλο βαθμό, από την πλειοψηφία των υπολοίπων ηρώων του DCU, λόγω των δεσμών του με την οικογένειά του και ο Lemire εστιάζει στην ψυχολογική πίεση που προκύπτει από τους δεσμούς αυτούς.

Όσον αφορά στο σχέδιο, αυτό με ξένισε σίγουρα, αλλά δε θέλω να το χαρακτηρίσω κακό. Μπορεί να μη με ενθουσίασαν τα μολύβια του Travel Foreman, αλλά μου άρεσε πολύ το layout των panels και η αίσθηση που έχει ο artist για το χώρο της σελίδας. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, το ANIMAL MAN ανήκει σε έναν από τους καλύτερους νέους τίτλους.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Δείτε το preview

BATGIRL #1
Writer: Gail Simone
Artist: Ardian Syaf

Ήμουν από αυτούς που, γενικά, θεωρούσα εντελώς “άδικη” την κακομεταχείριση της καημένης της Barbara Gordon. Συγνώμη κιόλας, αλλά σε ένα superhero universe, όπου δεκάδες χαρακτήρες έχουν αναρρώσει από παράλυση (ή και χειρότερα!), γιατί έπρεπε η κακόμοιρη η Batgirl να παραμένει 20+ χρόνια καθηλωμένη στο καροτσάκι, μόνο και μόνο επειδή ο Moore είχε τη διάθεση να γράψει ένα (καλοφτιαγμένο, αλλά μάλλον κακοπροαίρετο και σίγουρα άστοχο) δοκίμιο, πάνω στη σχέση του Batman με τον Joker; Διαβάζοντας, όμως, το πρώτο τεύχος της νέας αυτής σειράς, αρχίζω να πιστεύω πως η φράση “be careful what you wish for, cause you just might get it” είναι πολύ πιο εύστοχη απ’ όσο πίστευα…

Η Gail Simone αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, πως είναι μια μετριότατη συγγραφέας, που ξέρει να γράφει, κατά κύριο λόγο, εξυπνακίστικους διαλόγους (αν και όχι ποζεράδικους – τότε θα ήταν ένας άσχημος Σκωτσέζος με τα αρχικά M.M.) και ανούσια, ξεχειλωμένα plots. Σε αυτό το πρώτο τεύχος, βλέπουμε την (σωματικά) υγιέστατη Barbara να χοροπηδάει σαν το κατσίκι, δέρνοντας κάτι δυστυχείς ανθυποκακούς, να συνομιλεί με τον στοργικό (αλλά “he-just-doesn’t-understand”) πατέρα της και να θυμάται διαρκώς την τραγική στιγμή που ο Joker την πυροβόλησε και την άφησε παράλυτη (FOR! FUCK’S SAKE! Παρατήστε το, το γαμίδι!!!), προσπαθώντας να ξαναβρεί την ψυχική της ηρεμία και την ταυτότητα της ως costumed crimefighter. (Ηere’s a tip: Go to therapy και άφησε τα υπερηρωηλίκια για αργότερα!)

Το artwork είναι αρκετά καλό, αλλά τί να το κάνεις…

(Δημήτρης Σακαρίδης)

Δείτε το preview

BATWING #1
Writer: Judd Winick
Artist: Ben Oliver

Κάπου, στη φανταστική πόλη Tinasha του Κονγκό, βρίσκεται ο Batwing. Τη μέρα αστυνομικός, τη νύχτα ντύνεται με τη στολή της νυχτερίδας και με την καθοδήγηση του Batman προσπαθεί να φέρει τη δικαιοσύνση στην καρδιά της Αφρικής.

Αλλοπρόσαλλο σενάριο, βγαλμένο από μια wannabe grim ‘n’ gritty εποχή, που δε δικαιολογείται ούτε από την επιθυμία της DC να αποκτήσει περισσότερους έγχρωμους υπερήρωες. Το λουστραρισμένο artwork, παρά τις όποιες αρετές του, δε μου κάθεται καλά και μου θυμίζει κομμένο τίτλο από τη Virgin Comics. Αν ήταν ταινία, θα ήταν  b-movie των αρχών των 90s, με ήρωα απελπισμένο αστυνομικό με ψυχολογικά τρύματα, γυρισμένο σε 3D.

(Αριστείδης Κώτσης)

Δείτε το preview

DETECTIVE COMICS #1
Writer/Artist: Tony S. Daniel

The more things change…

Οι αρχικές σελίδες του νέου DETECTIVE COMICS, ξεδιπλώνουν μία, αρχετυπική τώρα πια, ιστορία για το σκοτεινό μέλος του τριωδίου της DC Comics. O Joker και ένα ακόμη θύμα του, ο Batman να τρέχει πάνω στις στέγες του Gotham City, μία ακόμη σύγκρουσή τους. Κι ο αναγνώστης να ψηλαφίζει τα αφηγηματικά beats, έχοντας (για μια ακόμη φορά) deja vu ολκής.

Η θαλπωρή, όμως, και η αναγνωρισιμότητα, είναι αποτελεσματικά συστατικά, όταν τα πασπαλίσεις με στοιχεία ανατροπής κι αυτό το γνωρίζει (και το εκτελεί) πολύ καλά ο Tony Daniel (call me the new Paul Gulacy!), συγγραφέας και σχεδιαστής της σειράς. Και σιγά-σιγά (με… χειρουργική ακρίβεια, θα έλεγε κανείς), κάτι το διαφορετικό αρχίζει να διαγράφεται. Οι βασικοί άξονες του σκοτεινού αυτού σύμπαντος, σαν να έχουν μετατοπισθεί ελαφρά και αν η τελευταία, ανατριχιαστικά αιματοβαμμένη “in-your-face” σελίδα, δεν σας πείσει για αυτό, αποτανθείτε αλλού για τη νυχτεριδο-δόση σας.

Enjoy (your pound of flesh)…!

(Κωνσταντίνος Ιμπλικιάν)

Δείτε το preview

GREEN ARROW #1
Writer: J.T. Krul
Artist: Dan Jurgens

Το GREEN ARROW #1 ακολουθεί έναν παραδοσιακό δρόμο, συστήνοντάς μας τον πρωταγωνιστή, γνωστοποιώντας, έτσι, στους νέους αναγνώστες, χαρακτήρες και κίνητρα και βάζοντας τους παλιούς να βρουν τις όποιες διαφορές. Ανήκοντας στην πρώτη κατηγορία, δεν μπορώ να παραπονεθώ για το αποτέλεσμα, ειδικά όταν αυτό μου προσφέρει και άφθονη δράση.

Εκτίμησα ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο (πιτσιρικάς πλέον) Green Arrow δε χάνει το χιούμορ του καθ’ όλη τη διάρκεια του τεύχους, αλλά κυρίως το ότι – σε αυτή τη διαδικασία – δεν πετάει δεξιά κι αριστερά εξυπναδίστικες ατάκες (όπως κάποιοι άλλοι φίλοι του, στο JUSTICE LEAGUE), αλλά και το πολύ καλό σχέδιο του Jurgens.

Αλλά απογοητεύτηκα από το γεγονός ότι, σε ολόκληρο το τεύχος, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο: η εμφάνισή του ήρωα είναι μάλλον αδιάφορη, οι μαχητικές του ικανότητες βασίζονται πολύ σε υπολογιστές, gadgets και ιπτάμενους δίσκους (!) και οι villains αυτού του τεύχους είναι τουλάχιστον τριτοκλασάτοι.

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Δείτε το preview

HAWK AND DOVE #1
Writer: Starling Gates
Artist: Rob Liefeld

Στο καινούριο DC Universe, οι δυο αυτοί ήρωες, που ουδέποτε υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλείς, καταλαμβάνουν μια γωνίτσα, στην οποία ο Hawk (ενσάρκωση του Πολέμου) και η Dove (ενσάρκωση της Ειρήνης) έχουν μια συνεργασία, η οποία αποδίδει, δίχως να είναι αρμονική. Ο Hawk είναι αυτός που δεν μπορεί να δεχθεί τη συνεργάτιδα του, θεωρώντας την ανάξια του ρόλου που είχε αναλάβει αρχικά ο μακαρίτης αδερφός του. Η Dawn, από την άλλη, δεν είναι απόλυτα ειλικρινής, κρατώντας το παρελθόν της κρυφό.

Ο Gates φαίνεται να έχει πιάσει τις “φωνές” των δυο βασικών χαρακτήρων, δυστυχώς, όμως, το τεύχος διαβάζεται πολύ γρήγορα, δίχως να είναι χορταστικό, ή να έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ ο Rob Liefeld αποδίδει τα αναμενόμενα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Για την ιστορία, το HAWK AND DOVE limited series του ’88, ήταν η πρώτη μεγάλη δουλειά του Liefeld. Μήπως έκλεισε ένας κύκλος;

(Γιώργος Χατζηκωστής)

Δείτε το preview

JUSTICE LEAGUE INTERNATIONAL #1
Writer: Dan Jurgens
Artist: Aaron Lopresti

Το cast αυτής της Justice League, μπορεί να έχει μια ομοιότητα με αυτό της κλασικής σειράς των Giffen/DeMatteis, όμως, στο post-FLASHPOINT DCU, οι συγκεκριμένοι χαρακτήρες ουδέποτε έχουν συνεργαστεί. Πολλά γεγονότα έχουν υποστεί ολική διαγραφή, και δυστυχώς, η ύπαρξη της fun Justice League είναι ένα από αυτά. Αρχηγός είναι ο Booster Gold, η στήριξη των Ηνωμένων Εθνών είναι εδώ, και η ύπαρξη της ομάδας δικαιολογείται ως απόπειρα δημοσίων σχέσεων. Η φαγωμάρα μεταξύ των χαρακτήρων υπάρχει, αλλά αυτό που απουσιάζει είναι το κωμικό στοιχείο, με την προσέγγιση να κινείται σε κλασσικά superhero μονοπάτια.

Ο Dan Jurgens, όντας βετεράνος δημιουργός της DC, έχει πιάσει τους χαρακτήρες, παραδίδοντας ένα ικανοποιητικό team book. Σίγουρα δεν με τρώει η αγωνία για την συνέχεια, θα τσέκαρα πάντως το δεύτερο τεύχος, από περιέργεια.

(Γιώργος Χατζηκωστής)

Δείτε το preview

MEN OF WAR #1
Writer: Ivan Brandon
Artist: Tom Derenick

Ακόμη κι αν δεν ξέρεις τίποτε άλλο για αυτή τη σειρά, αρκεί ο τίτλος της για να καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη συμβατική υπερηρωική κυκλοφορία, παρ’ ότι στο νέο DC Universe όλα και όλοι κινούνται αποκλειστικά γύρω από αυτό το concept. Η πρόκληση;  Να παντρέψεις με επιτυχία το υπερηρωικό είδος με το πολεμικό. Δύο είδη με διαφορετικούς αφηγηματικούς κώδικες και σαφώς διαφορετική αισθητική, παρά τον κοινό παρονομαστή της δράσης που θα έπρεπε – θεωρητικά τουλάχιστον – να γεφυρώνει το χάσμα.

Τελικά, το MEN OF WAR, με το σκοτεινό και πολλά υποσχόμενο – ως προς το περιεχόμενο του τεύχους – εξώφυλλο, ενώνει επιτυχώς τους δύο κόσμους, μέσα από τις σκέψεις του πρωταγωνιστή του, αποτυγχάνει, όμως, να σκιαγραφήσει την ταυτότητά του. Οι σκηνές δράσης είναι εξαιρετικές (κάτι που δεν ισχύει για τις υπόλοιπες), το σχέδιο του Derenick “τα σπάει”, αλλά αν δεν αρχίσει γρήγορα το characterization, εγώ φεύγω!

Υ.Γ.: Η back-up ιστορία ήταν επιεικώς βαρετή. Ή μάλλον, ανύπαρκτη.

(Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

Δείτε το preview

O.M.A.C. #1
Writers: Dan Didio & Keith Giffen
Artist: Keith Giffen

Νομίζω ότι έχω καιρό να διαβάσω κάτι παρόμοιο. Όπως και στα περισσότερα νέα #1 της DC, σκοπός αυτού του τεύχους είναι να παρουσιάσει, σε νέους και παλιούς αναγνώστες, τον πρωταγωνιστή και τον κόσμο του. Η διαδικασία γνωριμίας, όμως, είναι αυτή ακριβώς που θα ήλπιζες να είναι, δια χειρός Keith Giffen (co-writer, με τον Didio): σαματατζίδικη, διασκεδαστική και με πολλές silver age δόσεις!

Τα πράγματα σε αυτό το τεύχος είναι απλά. Ένας τύπος μεταμορφώνεται, ξαφνικά, σε έναν “τηλεκατευθυνόμενο” μπλε γίγαντα και ισοπεδώνει τα πάντα στο γραφείο του, στη διάρκεια σχεδόν όλου του πρώτου τεύχους, μέχρι να εκπληρώσει την αποστολή που του ανέθεσε η δύναμη που τον ελέγχει.

Αγνοώντας τα πάντα για το OMAC του παρελθόντος, δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα πολλά για το Brother Eye και τα υπόλοιπα σημαντικά, απόλαυσα, όμως, ένα τεύχος γεμάτο υπερβολική δράση και silver age fun!

(Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Δείτε το preview

STATIC SHOCK #1
Writers: Scott McDaniel & John Rozum
Artist: Scott McDaniel

Ωχ, παναγία μου, τί τραβάω για το Comicdom…

Πρέπει να ξέρετε πως δεν υπήρχε ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να διαβάσω το πρώτο τεύχος του STATIC SHOCK. Ο John Rozum δε μου λέει τίποτα ως συγγραφέας, ενώ για τον Scott McDaniel δεν γνώριζα καν πως πλέον είναι και συγγραφέας. Ήξερα, βέβαια, τη δουλειά του ως σχεδιαστή, η οποία, όμως, είχε πτωτική πορεία, εδώ και 15 χρόνια, μετά το πολύ δυνατό ντεμπούτο του στο DAREDEVIL. Παρ’ όλα αυτά, όταν μοιράζαμε τα 52 #1, υπήρξαν κάποιοι τίτλοι που έμειναν “ορφανοί” (i.e. κανείς δεν ενδιαφερόταν να τους αναλάβει), τους οποίους έπρεπε να μοιραστούμε.

Εμένα μου έλαχε το STATIC SHOCK. Damn.

Στο πρώτο τεύχος, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή, ο οποίος πηγαίνει σχολείο, αλλά παράλληλα δουλεύει και στα S.T.A.R. Labs (WTF?), μένει με τους γονείς του και την ενοχλητική αδερφή του και υπερηρωΐζει, με αμφίβολο βαθμό επιτυχίας, ενώ παράλληλα εκστομίζει εξυπνάδες και αστειάκια, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του. Δε συμβαίνει τίποτα άξιο λόγου, εκτός από ένα cliffhanger στο φινάλε, το οποίο είναι τόσο συναρπαστικό όσο το να παρακολουθείς αγώνα δρόμου μεταξύ ενός σαλιγκαριού και ενός τετραπληγικού χωρίς καροτσάκι – ξέρεις ποιός θα κερδίσει, αλλά βαριέσαι να περιμένεις να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Προσθέστε και το μετριότατο και αδικαιολόγητα “busy” σχέδιο του McDaniel και έχετε ένα αποτέλεσμα που κάνει το BATGIRL να μοιάζει με το BORN AGAIN…

(Δημήτρης Σακαρίδης)

Δείτε το preview

STORMWATCH #1
Writer: Paul Cornell
Artist: Miguel Sepulveda

Το νέο STORMWATCH, με μια πρώτη ματιά, δεν μοιάζει πολλά υποσχόμενο: βασική αιτία είναι το artwork, το οποίο ξυπνά άσχημες αναμνήσεις από τα 90s και τις ακόμη πιο άσχημες photoshopιές τους. Περαιτέρω, μερικές κεντρικές φυσιογνωμίες (π.χ. Engineer, Hawksmoor) στερούνται “ειδικού βάρους” σχεδιαστικά, με αποτέλεσμα να μοιάζουν σαν πρόχειρα stand-ins.

Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που πάει χέρι-χέρι με άτεχνους διαλόγους, οι οποίοι κάνουν τους χαρακτήρες φαιδρούς. Μία ο Hawksmoor, που δείχνει τις τρακτερωτές, neon-light παλάμες και πατούσες του, συνοδεύοντας με μια φράση τύπου “είμαστε οι super-σκληροί του Μαϊάμι” και μια ο Apollo, που ψιθυρίζει άναυδος “Ιmpossible!”, επειδή είδε μερικά ιπτάμενα τούβλα να φτιάχνουν μια καρέκλα.

Δύο ενδιαφέροντα σημεία: η απεικόνιση ενός γιγάντιου βούκινου στα Ιμαλάια και το κίνητρο του πλάσματος μέσα στη Σελήνη. Η βασική πλοκή είναι το συνηθισμένο “He is/they are coming. Woe and doom to us all…!” Κακή αρχή…

(Ανδρέας Μιχαηλίδης)

Δείτε το preview

SWAMP THING #1
Writer: Scott Snyder
Artist: Yanick Paquette

Οι πρώτες σελίδες του πρώτου τεύχους είναι εντυπωσιακές, με την εμφάνιση τριών major χαρακτήρων (Superman, Batman, Aquaman) και πολλά υποσχόμενο plot. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας επιχειρεί, μέσα από ένα μονόλογο και ένα διάλογο, να συστήσει τον πρωταγωνιστή, Dr. Alec Holland, στον αναγνώστη. Στην πρώτη περίπτωση, το καταφέρνει, ενώ στη δεύτερη, μπερδεύει λίγο τον αμύητο. (Και εμένα μαζί!)

Ακολουθεί ένα λίγο ακατανόητο περιστατικό, που έχει σχέση με ένα μαμούθ, κάτι περίεργες σφήκες και ένα τέρας που μοιάζει να βγήκε από το SANDMAN του Gaiman. Γενικά, ένα άνισο τεύχος, με ευχάριστα καλό σχέδιο και πολύ όμορφο (κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα) coloring. Α, και το δυνατό cliffhanger στο τέλος…

(Αντώνης Σουβατζής)

Δείτε το preview