BEST OF #5: Batman Covers

Από το ξεκίνημα σχεδόν αυτής εδώ της στήλης, είχα αποφασίσει πως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα παρουσιάζω λίστες με αγαπημένα μου εξώφυλλα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τακτικής είναι, κυρίως, δύο: Πρώτον, περισσότερες όμορφες εικόνες (κάτι που, σίγουρα, αρέσει σε όλους μας) και δεύτερον, λιγότερο γράψιμο για μένα (κάτι που, ενδεχομένως, επίσης αρέσει σε όλους μας!).

Αυτή την εβδομάδα, στο μικροσκόπιο της στήλης (καλά, κόψε κάτι!) μπαίνουν τα εξώφυλλα του (πιθανώς) δημοφιλέστερου ανά την ηφήλιο υπερήρωα στην Ιστορία των comics: του Batman! Όλοι οι major και minor τίτλοι του Νυχτερίδα λήφθηκαν υπ’ όψη, καθώς και τα περισσότερα limited series, specials και one-shots (τουλάχιστον, αυτά που μπόρεσα να θυμηθώ).

Δεν έχω, φυσικά, την απαίτηση να συμφωνήσετε με όλες τις επιλογές μου, αλλά ελπίζω πως θα τις βρείτε τουλάχιστον ενδιαφέρουσες και, πιθανώς, θα ανακαλύψετε και 2-3 εξώφυλλα που δεν γνωρίζατε έως τώρα.

(Και επειδή τα comics με πρωταγωνιστή τον Batman είναι, επιεικώς, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ, είπα να παραβώ τον κανόνα που ο ίδιος είχα θεσπίσει και να αυξήσω τις επιλογές σε 20. Έτσι, για να γουστάρουμε…)

20. BATMAN #177 (Carmine Infantino, Δεκέμβριος 1965)

Ναι, OK, το παραδέχομαι, το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι λίγο “goofy”, αλλά πείτε μου, με το χέρι στην καρδιά, δεν σας κινεί την περιέργεια να μάθετε τι συμβαίνει στην ιστορία;

19. DETECTIVE COMICS #747 (Dave Johnson, Αύγουστος 2000)

Πρόσφατα απέκτησα όλα τα τεύχη του 100 BULLETS, μιας σειράς που, όταν την είχα δανειστεί από κάποιον και την είχα διαβάσει, δε μου άρεσε καθόλου, μόνο και μόνο για να έχω όλα τα εξώφυλλα του εκπληκτικού Dave Johnson. Ο άνθρωπος είναι απλά θεός!

18. BATMAN #355 (Ed Hannigan, Ιανουάριος 1983)

Το design και το στήσιμο, στο συγκεκριμένο εξώφυλλο, είναι απλά εξωπραγματικά. Άψογο concept και θαυμάσια εκτέλεση, από έναν άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για το layout των περισσοτέρων εξωφύλλων της DC, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80.

17. DETECTIVE COMICS #655 (Sam Kieth, Ιανουάριος 1993)

Για κάποια χρόνια, εκεί κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Sam Kieth ήταν ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες σχεδιαστές που δούλευαν στα αμερικανικά comics. Παρατηρώντας εξώφυλλα όπως το παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε το γιατί…

16. DETECTIVE COMICS #472 (Marshall Rogers, Σεπτέμβριος 1977)

Σχεδιαστικά, το παρόν εξώφυλλο είναι μάλλον “απλό” και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το όλο στήσιμο, όμως, το μετατρέπει σε ένα από πιο χαρακτηριστικά Bat-covers. Είναι απλά αδύνατο να το ξεχάσεις, από τη στιγμή που θα το δεις για πρώτη φορά.

15. LEGENDS OF THE DARK KNIGHT #126 (Alex Maleev, Φεβρουάριος 2000)

Αν κάποιος μου έλεγε, πριν ξεκινήσω να καταπιάνομαι με αυτή τη λίστα, πως θα είχα μέσα ένα εξώφυλλο του Alex Maleev, το πιθανότερο είναι πως θα τον περνούσα για τρελό! Κι όμως, το συγκεκριμένο εξώφυλλο (το οποίο, σημειωτέον, δεν είχα ιδέα πως το είχε φιλοτεχνήσει ο μετέπειτα σχεδιαστής του DAREDEVIL) είναι απλά άψογο! Ωραίο concept και εντυπωσιακός Joker, με σχέδιο που θυμίζει πάρα πολύ Joe Quesada.

14. BATMAN #366 (Walt Simonson, Δεκέμβριος 1983)

Τα εξώφυλλα που εμφανίζεται ο Joker, έχουν πάντα ένα πλεονέκτημα υπέρ των άλλων, καθώς η χαρακτηριστική φιγούρα του “#1 villain του Batman”, τραβάει σίγουρα την προσοχή. Στο BATMAN #366, η εξαιρετική σύνθεση του Walt Simonson, καθώς και το υπέροχο “abuse” του λογοτύπου, ενισχύουν ακόμη περισσότερο το σύνολο.

13. DETECTIVE COMICS #396 (Neal Adams, Φεβρουάριος 1970)

Λίστα με θέμα τον Batman και να λείπει ο Neal Adams, γίνεται; Δεν γίνεται! Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο κορυφαίος σχεδιαστής κατορθώνει να δημιουργήσει ρεαλιστικό βάθος και προοπτική, με τρόπο που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολές σχεδίου.

12. DETECTIVE COMICS #571 (Alan Davis, Φεβρουάριος 1987)

Θεωρώ τον Alan Davis ως έναν από τους 5-6 κορυφαίους cover artists όλων των εποχών. Το συγκεκριμένο είναι απλά το καλύτερο εξώφυλλο που έχει κάνει στο DETECTIVE COMICS, σε ένα σύντομο, αλλά εντελώς ξεχωριστό και αξιομνημόνευτο run, παρέα με τον αδίκως παραγνωρισμένο, Mike W. Barr.

11. DETECTIVE COMICS #583 (Mike Mignola, Φεβρουάριος 1988)

Η απλότητα στη σύνθεση και η δυναμική, άψογα τοποθετημένη (ακριβώς στο κέντρο!) φιγούρα, κάνουν αυτό το εξώφυλλο ένα από τα καλύτερα που έχει σχεδιάσει ποτέ ο δημιουργός του Hellboy. Εξαιρετικό και το coloring (κατά πάσα πιθανότητα από την Adrienne Roy).

10. BATMAN #227 (Neal Adams, Δεκέμβριος 1970)

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι αυτό που θα συναντήσετε συχνότερα ως #1 ή #2, στις περισσότερες λίστες με εξώφυλλα από τίτλους του Batman. Ένα υπέροχο homage στο DETECTIVE COMICS #31, από τον τεράστιο Neal Adams.

9. BATMAN/GRENDEL: DEVIL’S RIDDLE (Matt Wagner, Ιανουάριος 1993)

Πόσο απλό, αλλά πάραλληλα και πόσο υπέροχο… Ο δημιουργός του Grendel, Matt Wagner, φέρνει για πρώτη φορά αντιμέτωπους, σε αυτό το limited series, τους δύο κορυφαίους “σκοτεινούς” χαρακτήρες των αμερικανικών comics. Απίστευτη ιστορία, εκπληκτικό σχέδιο, μαγικό εξώφυλλο!

8. DETECTIVE COMICS #651 (Kelley Jones, Οκτώβριος 1992)

Το concept παρόμοιο με αυτό του Mignola στο DETECTIVE #583, αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, ο Kelley Jones το εκτελεί ένα “κλικ” καλύτερα! Να είναι η μεγαλύτερη (και πιο εξωφρενική) μπέρτα; Να είναι το έντονο κόκκινο, σε αντίθεση με το πορτοκαλί; Να είναι το φεγγάρι αντί του ηλίου; Να είναι οι σαφώς περισσότερες νυχτερίδες; Όπως και να ‘χει, μου αρέσει περισσότερο!

7. BATMAN #428 (Mike Mignola, Ιανουάριος 1989)

Μπορεί ο Mignola να έχασε από τον Jones στον άτυπο διαγωνισμό “καλύτερο εξώφυλλο με single color background,  solo Batman και τριγύρω να πετούν νυχτερίδες”, αλλά στη συνολική καταμέτρηση τον κέρδισε, αφού το εξαιρετικό εξώφυλλο με τον αιμόφυρτο Robin, βρίσκεται ψηλότερα. Θαυμάσιο σχέδιο, ασύλληπτο trade dress και εξόχως “μακάβριο” θέμα.

6. BATMAN #404 (David Mazzucchelli, Φεβρουάριος 1987)

Η πιο δραματική σκηνή στην ιστορία του Batman και αυτή που, σε μεγάλο βαθμό, διαμόρφωσε το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του, δωσμένη για μια ακόμη φορά, σε ένα υποδειγματικό, άκρως ατμοσφαιρικό εξώφυλλο, από τον μεγάλο David Mazzucchelli.

5. DETECTIVE COMICS #327 (Carmine Infantino, Μάιος 1964)

Μπορεί στους νεότερους αναγνώστες (ή, τέλος πάντων, σε όσους δεν έχουν μεγάλη επαφή με τις παλαιότερες δεκαετίες των αμερικανικών comics), εξώφυλλα σαν αυτό να φαίνονται κάπως “απλοϊκά”, αλλά εμένα με αφήνει απλά άφωνο, κάθε φορά που το βλέπω. Ο τρόπος που ο Infantino χωρίζει το εξώφυλλο σε τρία τμήματα/panels είναι απλά μοναδικός, ενώ ακόμη και η αναγγελία της παρουσίας του Elongated Man ως back-up feature σε αυτό το τεύχος, λειτουργεί ως άριστο “πλαίσιο” στην κεντρική σκηνή.

4. DETECTIVE COMICS #408 (Neal Adams, Φεβρουάριος 1971)

Είπαμε, όταν μιλάμε για Batman, η παρουσία του Neal Adams είναι πάντα απαραίτητη και σε μεγάλες δόσεις. Τρίτη εμφάνιση του κορυφαίου artist σε αυτό το Top 20, με ένα άψογα σχεδιασμένο και “σκηνοθετημένο” εξώφυλλο, όπου πάλι κάτι άσχημο συμβαίνει στον Robin…

3. BATMAN: THE KILLING JOKE (Brian Bolland, Ιούλιος 1988)

Brian Bolland. KILLING JOKE. Τα λόγια είναι περιττά. Συνήθως υπάρχει σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα εξώφυλλα, γενικώς. Προσωπική παρατήρηση, και σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολύ, θεωρώ πως το “smile” είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εξωφύλλου και πιστεύω πως θα έχανε πολύ αν έλειπε.

2. BATMAN FAMILY #19 (Mike Kaluta, Σεπτέμβριος 1978)

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το πλέον “άγνωστο” εξώφυλλο απ’ όσα απαρτίζουν αυτή τη λίστα. Δευτερεύων τίτλος, αλλά όπως βλέπετε, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα “δεύτερο” σε αυτό το art piece. Απίστευτη χρήση του background, εντυπωσιακή κεντρική φιγούρα και απλά μοναδική η τεράστια λευκή νυχτερίδα. Ποίημα.

1. BATMAN #418 (Mike Zeck, Απρίλιος 1988)

Mike Zeck: Ίσως ο καλύτερος cover artist όλων των εποχών! Προσκυνήστε…