CARBON GREY VOL.1: SISTERS AT WAR

Writers: Hoang Nguyen, Khari Evans, Paul Gardner, Mike Kennedy
Artists: Khari Evans, Kinsun Loh, Hoang Nguyen
Image Comics

Το CARBON GREY είναι ένα από εκείνα τα comics που χτυπάνε αμέσως στο μάτι λόγω του εξαιρετικού τους σχεδίου, το οποίο είναι μια χρυσή τομή ανάμεσα στο digital και το painted (come to think of it, digital painting, hmmm…). Σε κάθε περίπτωση, το απίθανο artwork – που φέρνει στο νου μερικές από τις καλύτερες δουλειές της ανθολογίας APPLE – σε ρουφάει μέσα στις σελίδες, όπου εκτυλίσσεται μια σύρραξη-παραλλαγή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο σπαραγμός μεταξύ των Αδελφών Grey.

Ας πάμε όμως, λίγο πίσω: εδώ και 600 χρόνια, τρεις Αδελφές Grey, από γενιά σε γενιά, προστατεύουν τον Kaizer όπως έκανε για πρώτη φορά ο αρχικός τους γεννήτορας, ο Gottfaust (“Γροθιά του Θεού”). Ο Kaizer νοείται θεός, ο λόγος του απόλυτος, η πίστη των απογόνων του Gottfaust σιδηρά και ακλόνητη… μέχρι το 1915. Σε αυτή τη γενιά υπάρχουν τέσσερις Αδελφές Grey. Εκεί λοιπόν που μία αντιπροσώπευε τη Δύναμη (Anna), μία τη Σοφία (Eva) και μία τη Χάρη (Mathilde), τώρα υπάρχει και μια τέταρτη, η Giselle, δίδυμη της Mathilde, που αντιπροσωπεύει την Επανάσταση.

Η ιστορία ξεκινάει με τη δολοφονία του Kaizer πάνω σε ένα Zeppelin, με τη Giselle παρούσα και μια μονάδα που θυμίζει Bauhaus ή Sons of Rasputin από το WARZONE να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα. Μπαίνοντας μέσα, θα βρουν γρήγορο θάνατο στα χέρια της Giselle και, καθώς εκείνη ξεφεύγει από το Zeppelin καβάλα σε μια βόμβα, θα καταλήξει αναίσθητη μέσα σε ένα λάκκο γεμάτο αίμα και σκόρπια μέλη άτυχων στρατιωτών – τα μαλλιά της βάφονται πορφυρά…

Εντωμεταξύ, η Eva μαθαίνει από τον Καγκελάριο για τη δολοφονία του Kaizer και το γεγονός ότι η Giselle είναι καταζητούμενη, οπότε και αποφασίζει να τον σκοτώσει. Ωστόσο, αντί αυτό να λύσει τα προβλήματά τους, τα χειροτερεύει, καθότι ο Wolf General επιστρέφει από το μέτωπο και, κάνοντας χρήση της ικανότητάς του να βλέπει τις τελευταίες στιγμές πριν από το θάνατο κάποιου, κατηγορεί τις Αδελφές Grey για εσχάτη προδοσία και τις κηρύσσει καταζητούμενες.

Μια αδελφή θα προσπαθήσει να σώσει τη Giselle και μια να τη σκοτώσει, ενώ η τελευταία θα αναζητήσει καταφύγιο με την Βασίλισσα. Όσο για την ίδια, τα γεγονότα των οποίων υπήρξε μάρτυρας θα την οδηγήσουν στην αναζήτηση του αληθινού της πεπρωμένου, μονοπάτι το οποίο θα την κάνει να διασταυρωθεί με το Howard, Βρετανό στρατιώτη με φλέβα ποιητή, τον λαθρέμπορο Elliot Pepper, μια γοητευτική κλέφτρα, καθώς και τον Mentor, το αμάλγαμα ανθρώπου-μηχανής που εκπαίδευσε τις αδελφές.

Το CARBON GREY παρουσιάζει έναν Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο γεμάτο με στοιχεία steampunk και νότες fantasy, οι οποίες αντλούν έμπνευση εν μέρει από τη ναζιστική μυθολογία της Εταιρείας της Θούλης. Ο ρυθμός είναι γρήγορος, η απόδοση μια εναλλαγή πρόζας και ποίησης από διάφορους αφηγητές και η ανατροπή του πρώτου τόμου καλοσχεδιασμένη.

Αν κάπου χωλαίνει, είναι στο γεγονός ότι το storytelling είναι κατά μεριές άνισο (πιθανώς, λόγω του ότι είναι αμερικάνο-κορεάτικη “συμπαραγωγή”), βασιζόμενο υπερβολικά στην εικόνα για να εξηγήσει όσα συμβαίνουν, κάτι που δεν γίνεται πάντοτε με σαφή τρόπο. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ζοφερός χαρακτήρας της ιστορίας δεν εμποδίζει την ύπαρξη ενός “α-λα-Indiana Jones meets Tarantino” χιούμορ μεταξύ του Pepper και της κλέφτρας, η οποία τον δελεάζει (και εξαντλεί) με ένα ζευγάρι δυσθεώρητων μασταριών, μόνο για να του πει το πρωί, που ξυπνάει με τη μούρη του πρησμένη:

Relax, it’s an anaphylactic gel… You didn’t think these were real, did you?

Επί συνόλου είναι ένα έξυπνα γραμμένο comic με άφθονη δράση και εκπληκτικό artwork, ανενδοίαστα προτεινόμενο για τους λάτρεις του steampunk. Μποείτε να δείτε και να διαβάσετε ακόμα περισσότερα εδώ και εδώ.