Top 50 Manga: 10. ASTRO BOY

Writer/Artist: Osamu Tezuka
Dark Horse

Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένο ότι τα manga έχουν αυτή την τεράστια αποδοχή στην χώρα τους. Ότι μπορούμε μιλάμε για πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων χωρίς να μας φαίνεται παράξενο. Δεν είναι, όμως, έτσι. Δεν ήταν και δεν είναι δεδομένο και, μάλιστα, αν συνειδητοποιήσεις το πόσο μεγάλη είναι αυτή η αποδοχή είναι σχεδόν σοκαριστικό. Και πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι για τη δημοτικότητα αυτή υπεύθυνος είναι ένας και μόνο άνθρωπος, o πατέρας και θεός των manga, ο Osamu Tezuka.

Ο Tezuka είναι μοναδική περίπτωση δημιουργού. Έχοντας στο βιογραφικό του ολοκληρωμένες σπουδές Ιατρικής, έχει αφήσει πίσω του πάνω από 150.000 σελίδες comics, ενώ δεν είναι δυνατό να υπερτιμηθεί η συμβολή του στα manga. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρεώνονται τα χαρακτηριστικά μεγάλα μάτια των χαρακτήρων των manga, αυτός που έχει δημιουργήσει manga για κάθε αναγνώστη (manga για όλες τις ηλικίες, manga για ενήλικες, manga για κορίτσια, manga για αγόρια κ.ο.κ.) και έχει “ιδρύσει” πολλά από τα διάφορα είδη manga, αλλά είναι και ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο στην σύγχρονη Ιστορία της Τέχνης που άλλαξε για πάντα το τι είναι τα comics.

Το πόσο σημαντικό είναι το ASTRO BOY στην Ιστορία των manga (και των comics και της Τέχνης γενικότερα), έχοντας ως βάση τα παραπάνω, συγκεντρώνεται για εμένα στην ακόλουθη φράση: “Το ASTRO BOY είναι το σημαντικότερο δημιούργημα του Osamu Tezuka”.

Στο μακρινό μέλλον (ημερομηνία που θεωρείται ημερομηνία δημιουγίας του Astro Boy είναι 7 Απριλίου του 2003, αρκετά μακρινή από το 1951 που έγραψε την ιστορία ο Tezuka), η ρομποτική τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Επιστήμονες έχουν κατασκευάσει συνθετικό δέρμα από πλαστικό, τα ρομπότ πηγαίνουν στο σχολείο μαζί με τα παιδιά, ενώ υπάρχει και ειδική νομοθεσία για τα ρομπότ (οι τρεις νόμοι της ρομποτικής του Asimov προυπήρχαν του ASTRO BOY).

Όταν ο Dr. Tenma του υπουργείου Επιστήμης (Ministry of Science) χάσει το γιο του Tobio σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, θα δημιουργήσει τον Astro Boy (ή, αλλιώς, Tetsuwan Atom) για να τον αντικαταστήσει. Όταν κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει πως ο Astro Boy δεν πρόκειται ποτέ να μεγαλώσει, πληγωμένος αποφασίζει να τον πουλήσει σε έναν έμπορο και να φύγει από το υπουργείο. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο καθηγητής Ochanomizu βρίσκει τον Astro να δίνει παραστάσεις σε ένα τσίρκο, τον μαζεύει από εκεί και γίνεται κάτι σαν πατέρας για αυτόν.

Ο Ochanomizu δε θα σταματήσει εκεί και θα προσφέρει μια ολόκληρη οικογένεια στον Astro (ανάμεσα τους και η μικρή Uran και ο Cobalt). Με τις εξαιρετικές του ικανότητες, την ισχύ 100.000 ίππων και την ικανότητα του να πετά, ο Astro θα έρθει αντιμέτωπος με κάθε φύσεως κακούς: εξωγήινους, εκτός ελέγχου ρομπότ και κακοποιούς.

O Tezuka στο πρόσωπο του Astro έφτιαξε έναν από τους πιο επιτυχημένους χαρακτήρες στην ιστορία των comics. Στις σελίδες του manga, o Tezuka ανέπτυξε σιγά-σιγά το απίθανο ταλέντο του και, με πρωταγωνιστή αυτόν τον Πινόκιο του 21ου αιώνα, έχτισε ιστορίες γεμάτες χιούμορ, δράση και ανθρωπιά.

Το γεγονός και μόνο πως το ASTRO BOY είναι το πιο διάσημο comic του Osamu Tezuka και η επίδραση που είχε στο πώς εξελίχτηκαν τα manga δεν δικαιολογεί απλά την παρουσία του στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων manga, όπως το ψηφίσαμε στο Comicdom, αλλά (κατά την άποψη μου) και στοιχειοθετεί το γιατί είναι το σημαντικότερο manga όλων των εποχών.

(Αριστείδης Κώτσης)