Top 50 Manga: 6. MONSTER

Writer/artist: Naoki Urasawa
Viz Media

Θυμάμαι πολύ καθαρά την πρώτη φορά που διάβασα το MONSTER. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, είχα δει το πρώτο επεισόδιο από το anime στο σπίτι ενός φίλου και αποφάσισα να προτιμήσω την έντυπη έκδοσή του (δεν είναι σπάνιο τα anime να λειτουργούν για μένα σαν ένα οικονομικό – από πλευράς χρόνου όσο και χρημάτων – test drive για πολλά από τα manga που διαβάζω). Είχα αγοράσει πλέον τον πρώτο τόμο και καθόταν στο ράφι μου για κανά μήνα πριν έρθει η στιγμή να τον ανοίξω. Λίγη ώρα αργότερα, ήμουν με το σαγόνι στο πάτωμα, ματάκια-πιατάκια, και ύφος wow.

Δεν έμοιαζε με οτιδήποτε άλλο είχε πέσει στα χέρια μου μέχρι εκείνη την στιγμή. Χαρακτήρες απίστευτα δομημένοι από τις πρώτες κιόλας σελίδες, πολυεπίπεδοι, ολοκληρωμένοι και ρεαλιστικοί. Χαρακτήρες, οι οποίοι, όσο προχωρά η αφήγηση, ξεφεύγουν όλο και περισσότερο από τις διαστάσεις της σελίδας, δεν περιγράφονται με μια λέξη, είναι περίπλοκοι, είναι αληθινοί. Χαρακτήρες παγιδευμένοι σε ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ που τους ρουφάει στο σκοτάδι του ανθρώπινου ψυχισμού και μαζί με αυτούς ρουφάει και τους αναγνώστες.

Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να γράψω που να μην έχει ήδη γραφτεί για το MONSTER. Ήταν, άλλωστε, το πρώτο seinen που έγινε επιτυχία στην Δύση, συστήνοντας στην ουσία το είδος στους αναγνώστες και αποτελώντας παράλληλα κι ένα εξαιρετικό entry point για αναγνώστες που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν κάπως επιφυλακτικά τα manga.

Πρόκειται για την ιστορία του Ιάπωνα νευροχειρούργου Tenzo Tenma, ο οποίος εργάζεται σε ένα νοσοκομείο στην Γερμανία. Ακολουθώντας την ηθική και την δεοντολογία του, αποφασίζει να εναντιωθεί στις επιθυμίες της διοίκησης του νοσοκομείου και να σώσει ένα αγόρι από βέβαιο θάνατο. Απόφαση την οποία θα μετανιώσει αργότερα, όταν το αγόρι αποδειχθεί ψυχοπαθής δολοφόνος, και θα προσπαθήσει να “διορθώσει” το λάθος του και να αποδείξει την αθωότητά του.

Αν παρατηρείτε μια συνωνυμία με ένα manga που εμφανίστηκε στην δέκατη θέση της λίστας μας, αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, σας διαβεβαιώ. Όπως ο κεντρικός χαρακτήρας του MONSTER έχει το ίδιο όνομα με τον επιστήμονα δημιουργό του Astro Boy, έτσι και ο Urasawa έχει ουκ ολίγες ομοιότητες με τον Tezuka. Περίπλοκα ηθικά διλήμματα βασανίζουν τον γιατρό και τον διχάζουν μεταξύ της προσωπικής του αποστολής και της εσωτερικής του ανάγκης να βοηθάει τους συνάνθρωπους του και να σώζει ζωές. Ταυτόχρονα, ο Urasawa διερευνά το ποιός είναι το πραγματικό τέρας και τι είναι αυτό που οδηγεί στα ξεσπάσματα βίας και τερατώδους φρίκης: είναι το άτομο και η προβληματική ψυχολογία του, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή, το περιβάλλον του και η κατάσταση που επικρατεί εκεί ή το σύνολο της κοινωνίας;

Ενδεικτικό ίσως της ποιότητας του MONSTER είναι το πόσες φορές έχουμε
ασχοληθεί μαζί του εδώ στο Comicdom. Πέρα από τα περιστασιακά Snapshot Reviews για πολλούς από τους 18 τόμους του, ο Κώστας Δημόπουλος είχε παρουσιάσει τον πρώτο τόμο, ο Αντρέας Μιχαηλίδης είχε αναφερθεί σε αυτό στην στήλη του Shinjuku Express (τόμος 1, τόμος 2), η Έλλη Μόκα έχει κάνει μια συνολική σύντομη παρουσίαση και κατέκτησε την 6η θέση στο TOP 100 OF THE 00s όπου και το παρουσίασε ο Κώστας Λαμπρόπουλος!

(Μυρτώ Τσελέντη)

 • Hulk_gr

  Πολύ ενδιαφέρον θέμα. 14 τόμοι όμως είναι πολλοί. Κάποια αυτοτέλεια οι μισοί ή λιγότεροι; Για να έχω μια ολοκληρωμένη ιστορία πρέπει να τα διαβάσω όλα; Ξεφεύγει. Στο Lone Wolf τουλάχιστον μπορείς να διαβάσεις συγκεκριμένους τόμους, σωστά;

 • Γιάννης Κουρουμπακάλης

  18 τόμοι. Διαβάζονται σαν νερό. Είναι έγκλημα να διαβάσεις έστω και μια σελίδα λιγότερη. (…και δεν είναι πολλοί 18 τόμοι manga, και όχι δεν είναι όλα πυκνογραμμένα σαν το Lone Wolf, και διαβάζεις και κάτι ολοκληρωμένο)

 • Hulk_gr

  Ξέρεις είναι και ο παράγοντας πορτοφόλι. Πρέπει να ξοδευτώ 100-150 ευρώ, ανάλογα που θα τα πετύχω και με τι τιμή, για να πω διάβασα μια μεγάλη ιστορία.

 • Ούτε εγώ πιστεύω οτι μπορείς να το κόψεις σε ένα σημείο ή να διαβάσεις αποσπασματικά μερικούς τόμους. Έχει πολύ σφιχτή πλοκή και διαδοχή γεγονότων. Νομίζω οτι αξίζει να επενδύσεις στους τρεις πρώτους τόμους για να αποκτήσεις μια (σχετικά) ολοκληρωμένη άποψη και να πράξεις αναλόγως στην συνέχεια…

 • Γιάννης Κουρουμπακάλης

  Καλά το οικονομικό είναι ένα θέμα πάντα σε όλα τα hobby. Τα comics μπορούν να παίξουν σε όλες τις οικονομικές κλίμακες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα επιλογών. Κάποια τα αγοράζεις, κάποια τα δανείζεσαι, κάποια σε scans(αν το αντέχεις), κάποια δεν τα διαβάζεις.
  Συμφωνώ ότι τα 120+- ευρώ που θέλεις για να τα έχεις όλα δεν είναι μικρό ποσο. Όπως είπα, επιλογές. Σε κάθε περίπτωση το comic είναι από τα καλύτερα. Αν δεν μπορείς να δανειστείς τους πρώτους τόμους, μπορείς πάντα να κάνεις αυτό που προτείνει η Μυρτώ.