Top 50 Manga: 4. AKIRA

Writer/Artist: Katsuhiro Otomo
Kodansha Comics

Λέγεται πως το πρώτο anime που έφυγε από τα στενά όρια της Ιαπωνίας και “κατέκτησε τη Δύση” ήταν το ASTRO BOY στη δεκαετία του 1960. Αρκετά χρόνια αργότερα, στις αρχές των 90s, οι τηλεοράσεις των νέων της εποχής ήταν συντονισμένες στα DRAGON BALL και SAILOR MOON. Την εισβολή, όμως, των manga και anime στο δυτικό κόσμο την σηματοδότησε (με τον πλέον εμφατικό τρόπο) η σαρωτική παρουσία τόσο του manga όσο και του anime του AKIRA.

Το AKIRA εν πολλοίς αποτελεί τον λόγο για τον οποίο πάμπολλοι φίλοι τον comics άρχισαν στη δεκαετία του ’90 να αναζητούν το τι συμβαίνει στην πατρίδα των manga και αποτελεί την πρώτη εμπειρία από το χώρο των manga για πολλούς από εμάς που νιώθαμε τότε “συνειδητοποιημένοι” αναγνώστες comics.

Το 1992, μια τεράστια έκρηξη ισωπεδώνει το Τόκιο και σηματοδοτεί την έκρηξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αρκετά χρόνια αργότερα, στη θέση του έχει χτιστεί το Neo-Tokyo. Στους δρόμους αυτής της αχανούς μητρόπολης κυριαρχεί η βία. Δύο φίλοι, μέλη μιας “συμμορίας” με μηχανές, ο Tetsuo και ο Kaneda, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το καθεστώς, αλλά και μεταξύ τους, όταν συναντήσουν κάποια “γερασμένα” παιδιά και όταν ο Tetsuo αναπτύξει πνευματικές δυνάμεις. Βάλτε σε όλα αυτά παραστρατιωτικές οργανώσεις, θρησκευτικά κινήματα, δυνάμεις πέρα απο κάθε φαντασία, βία, ναρκωτικά και το μυστικό του (ποιός ή τί είναι ο) Akira και έχετε ένα από τα σπουδαιότερα manga και έργα επιστημονικής φαντασίας που κορυφώνεται σε μια σύγκρουση επικών διαστάσεων στο τέλος του manga.

Εξαιρετικό artwork, ρυθμός που κόβει την ανάσα και πολυεπίπεδο σενάριο με πολλά subplots (αρκετά περισσότερα από αυτά που εμφανίζονται στο anime) χαρακτηρίζουν το σπουδαίο αυτό manga. Ανάμεσα σε πολιτικές δολοπλοκίες και παιχνίδια δύναμης και εξουσίας, η κάθε πλευρά προσπαθεί να προσεγγίσει και να αποκτήσει μέρος της δύναμης του μυστηριώδους Akira, για να τη χρησιμοποιήσει για τους δικούς της σκοπούς. Ο Katsuhiro Otomo παίρνει τις ιδέες που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα στο DOMU και τις ξαναχρησιμοποιεί σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Παιδιά που έχουν την ικανότητα να μετακινούν αντικείμενα με το μυαλό τους, υπεράνθρωπες δυνάμεις που ξεφεύγουν από κάθε φύσεως έλεγχο και φιλοσοφικές αναζητήσεις αποτελούν μόνο τα κομμάτια ενός πολύπλοκου παζλ.

Δυσκολεύομαι να περιγράψω το AKIRA. Eίναι ένα cyberpunk manga επιστημονικής φαντασίας και ένα ορόσημο στους χώρους αυτούς. Μια φιλοσοφική αναζήτηση στη φύση του χρόνου, της πραγματικότητας και της εξουσίας. Είναι μια αλληγορία για την ολέθρια επιθυμία για την απόλυτη δύναμη, αλλά και το χρονικό της αναπόφευκτης σύγκρουσης δυο φίλων.

Το AKIRA ξεκίνησε να δημοσιεύεται στην Ιαπωνία από το 1982, ενώ για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ξεκίνησε να εκδίδεται από από το Epic imprint της Marvel σε συνέχειες (και μάλιστα έγχρωμο). Αργότερα εκδόθηκε από την Dark Horse και τώρα και οι έξι ογκώδεις τόμοι του είναι διαθέσιμοι από την Kodansha Comics.

Από τη στιγμή που εκδόθηκε, έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο δυτικός κόσμος αντιλαμβανόταν ως εκείνη τη στιγμή τα anime και τα manga, ανοίγοντας το δρόμο για ό,τι άλλο ακολούθησε. Είναι σημείο αναφοράς στην ιστορία των manga και μια μεγάλη στιγμή των comics και της επιστημονικής φαντασίας.

(Αριστείδης Κώτσης)