BEST OF #15: 2000AD

Έχω κάνει πολλές τρέλες στη ζωή μου, αλλά το να γράψω μια best of λίστα με τις καλύτερες σειρές στην Iστορία του 2000AD είναι μια από τις πιο παράτολμες ενέργειες που έχω κάνει ποτέ. Δεν είναι το ότι εκμεταλλεύτηκα τη φιλοξενία  του ever-lovin Δημήτρη Σακαρίδη στη στήλη του, για να γράψω ένα κείμενο που θα έπρεπε να έχει τον τίτλο “From The Vaults Of 2000AD“, αλλά το ότι νιώθω ιδιαίτερα συναισθηματικά εμπλεκόμενος και νομίζω πως οι παραλείψεις της λίστας θα μου στοιχήσουν (ίσως αν μεγάλωνα τη λίστα για να χωρέσουν περισσότερα…).

Παρά το τεράστιο πλήθος ιστοριών και τα πάμπολλα προσωπικά κολλήματα, προσπάθησα να φτιάξω μια λίστα που να ισορροπεί ανάμεσα σε υποκειμενικά και αντικειμενικά κριτήρια.

10. SINISTER DEXTER
Είμαστε στo Downlode, την ευρωπαική μεγαλόπολη που το έγκλημα κυριαρχεί. Αρχιμαφιόζοι και πληρωμένοι εκτελεστές επιβάλλουν το δικό τους νόμο στην πόλη. Ανάμεσα στους gunsharks της πόλης, όμως, oι Finnegan Sinister και Ramone Dexter είναι απλά οι καλύτεροι που υπάρχουν.

Καυτό μολύβι, εκρήξεις βίας,  μαύρο χιούμορ, μια ατμόσφαιρα που έχει κάτι βγαλμένο από ταινία του Tarantino, αλλά και (εκεί που δεν το περιμένεις) έντονα συναισθηματικές στιγμές (όπως, για παράδειγμα, η εξέλιξη της ιστορίας με τη Demi Octavo) συνθέτουν μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές των πρόσφατων χρόνων (από το δεύτερο μισό των 90s και μετά) του 2000AD, γραμμένη από τον Dan Abnett. Ανάμεσα στους artists που έχουν συμμετάσχει στη σειρά, ξεχωρίζω τον (συνδημιουργό) David Millgate, τον Simon Davis, τον Andy Clarke και τον Anthony Williams.

Ρίξτε μια ματιά στο σχετικό post της Έλλης Μόκα

9. NIKOLAI DANTE
Βρισκόμαστε στη Ρωσία του 2066 που βρίσκεται υπό την εξουσία της δυναστείας των Romanov. Ο Nikolai Dante είναι ένας κλέφτης, δεινός ξιφομάχος, επικυρηγμένος και πάνω από όλα μεγάλος εραστής. Η γνωριμία του με τη Jena, την κόρη του Τσάρου, και η απόκτηση του Weapons Crest θα είναι μόνο η αρχή σε μια περιπέτεια που περιλαμβάνει πολιτικές ίντριγκες, έρωτες και παράτολμα εγχειρήματα σε ένα μέλλον που ώρες-ώρες θυμίζει επικίνδυνα το παρελθόν.

O Robbie Morisson γράφει μια ιστορία επικών αντιπαραθέσεων, ενώ στο πλάι του θα βρεθούν μεγάλοι σχεδιαστές όπως οι Simon Fraser και John Burns κατά πρώτο λόγο, αλλά και οι Chris Weston, Charlie Adlard, Henry Flint.

8. ZENITH
Το έχω πει πολλές φορές πως το ZENITH είναι η αγαπημένη μου ιστορία του Grant Morrison. Ο Zenith είναι ένας υπερήρωας celebrity και pop idol. Είναι γιος δυο μελών μιας ομάδας υπερηρώων των 60s και εκμεταλλεύεται τις υπερδυνάμεις του για προσωπικό όφελος, μέχρι που να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει έναν από τους Many-Angled Ones και συγκεκριμένα τον “Iok Sotot”.

Μην σας μπλέκουν οι Λαβκραφτιανές επιρροές. To ZENITH είναι ένα πρωτοποριακό και ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο (νομίζω πως είναι εξίσου φιλόδοξο με το MARVELMAN του Moore ) και μια από τις πρώτες συναντήσεις του Grant Morrison και του Steve Yeowell.

Να σημειωθεί πως τα τρία πρώτα Phases έχουν κυκλοφορήσει σε trades (αν και αυτή τη στιγμή είναι out of print, λόγω του ότι ο Morrison είναι στα δικαστήρια με το 2000AD για τα δικαιώματα του χαρακτήρα), ενώ το τέταρτο δεν έχει ξαναεκδοθεί.

7. ABC WARRIORS
Heavy Metal Mayhem!!! Επτά γιγαντιαία robot (που είναι φτιαγμένα για “Atomic”, “Bacterial” και “Chemical” πόλεμους που έχουν τελειώσει), με ανθρώπινη διάσταση και χίλια δυο ψυχολογικά προβλήματα. O Hammerstein με τα ηρωικά ιδεώδη, ο Deadlock ακόλουθος της θρησκείας του Khaos, o ψυχρός εκτελεστής Joe Pinnaples, ο σαδιστής Blackbood, ο σαρωτικός Mongrol είναι μόνο κάποιοι από τους ABC Warriors.

O Pat Mills βρίσκεται εδώ σε μεγάλες στιγμές, δίνοντας μας στιγμιότυπα ενός future war που είναι μεταλλικό ολοκαύτωμα. Μαζί του έχουν συνεργαστεί πολλοί artists, όπως οι Simon Bisley, Clint Langley, Kevin O’ Neill, Kev Walker, που έχουν δώσει τη δική τους ερμηνεία στο σύμπαν των ABC Warriors.

6. ROGUE TROOPER
Στην κόλαση της Nu-Earth, στον πόλεμο μεταξύ Βορείων και Νοτίων, oι Genetic Infantrymen (G.I.s) είναι το απόλυτο όπλο, αφού μπορούν να επιβιώνουν στη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα του πλανήτη. Όταν οι σύντροφοι του πεθάνουν εξαιτίας του προδότη στρατηγού, ο Rogue θα μπει σε μια περιπέτεια για να εκδικηθεί και να επιβιώσει. Μαζί του έχει τα biochips τριών συντρόφων του, όπου συγκεντρώνεται η προσωπικότητα τους την στιγμή που πεθαίνουν.

Οι πρώτες περιπέτειές του είχαν γραφτεί από τον Gerry Finlay-Day (έχει γράψει και ο Alan Moore δυο short stories), ενώ το artwork έκανε ο Dave Gibbons (ακολούθησαν μεταξύ άλλων και οι Bret Ewins, Cam Kennedy, Colin Wilson, Steve Dillon). Σκληρό και βίαιο future war, το ROGUE TROOPER έγινε μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες στην Ιστορία του 2000AD.

Από τη στιγμή που ο Rogue αντιμετώπισε τον προδότη στρατηγό, το comic έμοιαζε να έχει χάσει την κατευθυνσή του. Το 1989, o Dave Gibbons έγραψε μια νέα σειρά με ήρωα τον GI Friday και τίτλο WAR MACHINE που ήταν ίσως αρχικά μια εναλλακτική ιστορία, αλλά κατέληξε να είναι η ιστορία ενός άλλου GI που αργότερα συνατήθηκε και με τον Rogue.

5. STRONTIUM DOG
Τo STRONTIUM DOG έχει την ιδιαιτερότητα ότι δε δημιουργήθηκε για το 2000AD, αλλά για το βραχύβιο STARLORD, με το σκεπτικό να αποτελέσει για αυτό ό,τι είναι ο Dredd για το 2000AD. Μάλιστα, οι δημιουργοί των δυο σειρών είναι κοινοί (John Wagner και Carlos Ezquerra).

Στα τέλη του 22ου αιώνα, οι μεταλλαγμένοι (αποτέλεσμα της παρουσίας Strontium μετά από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα ) ζουν στο περιθώριο του κόσμου τους και αποτελούν αντικείμενο ακραίου ρατσισμού Η μοναδική δουλειά που μπορούν να βρούν είναι αυτή του κυνηγού επικυρηγμένων. Ανάμεσα σε αυτούς τους Search/Destroy Agents (τo Strontium Dog αποτελεί μειωτικό χαρακτηρισμό με κοινά αρχικά) είναι ο Johnny Alpha, με μάτια που εκπέμπουν ακτίνες Alpha και του επιτρέπουν να βλέπει εκεί που κανείς άλλoς δεν μπορεί.

Η ιστορία κορυφώθηκε με το θάνατο του Johnny Alpha και, παρά την επιθυμία του κοινού, ο ήρωας παρέμεινε για αρκετά χρόνια νεκρός. Ακολούθησαν περιπέτειες άλλων STRONTIUM DOGS (κάποιες από αυτές γραμμένες από τον Mark Millar), αλλά και η επιστροφή στις ιστορίες του Johnny Alpha.

4. NEMESIS THE WARLOCK
Στην καρδιά της γαλαξιακής αυτοκρατορίας, στο Termight, γινόμαστε μάρτυρες μιας σφοδρής σύγκρουσης. Από τη μια, οι Terminators με αρχηγό τους τον Torquemada (Be Pure! Be Vigilant! Behave) και, από την άλλη, μια επανάσταση στην οποία ηγείται ο Nemesis.

Το NEMESIS THE WARLOCK είναι, κατά την άποψη μου, η πιο καλοφτιαγμένη και ολοκληρωμένη ιστορία του Pat Mills. Μια ιστορία επικών διαστάσεων που συγκεντρώνει όλες τις εμμονές του συγγραφέα. Τάξη και χάος, φασισμός και αναρχία, κράτος και επανάσταση, όλα σε μια μαεστρικά δοσμένη υπερεπική ιστορία που ξεκίνησε το 1982 και ολοκληρώθηκε το τέλος του 1999.

3. SLAINE
Ο Slaine Mac Roth είναι ο Κέλτης πολεμιστής που υπηρετεί τη θεά Γη. Αρχικά, διωγμένος από τη φυλή του κι έχοντας στο πλάι του τον Ukko (έναν καιροσκόπο νάνο, τον οποίο δε μπορεί κανείς να εμπιστευτεί) ταξιδεύει στην Tir-Nan-Og. Αργότερα, γίνεται ο πρώτος Βασιλιάς (High King) της Ιρλανδίας, ταξιδεύει στον χρόνο για να υπερασπιστεί τη Θεά και επιστρέφει στις ρίζες του.

Μπορεί το NEMESIS να είναι η πιο καλοφτιαγμένη ιστορία του Pat Mills, ο SLAINE, όμως, έχει αγγίξει με την αμεσότητα του περισσότερο το αναγνωστικό κοινό. Κέλτικες παραδόσεις, παγανιστικές αναζητήσεις και ωμός τσαμπουκάς συνθέτουν το χαρακτήρα της σειράς. Ανάμεσα στους artists που έχουν κατά καιρούς δώσει τη δική τους εκδοχή για τον κόσμο του Slaine βρίσκονται οι Mike McMahon,  Glenn Fabry, Simon Bisley, Dermot Power και Clint Langley.

Ρίξτε μια ματιά στο post που είχε γράψει ο συμπαθής υπογράφων για μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες του Slaine, το SLAINE THE HORNED GOD

2. THE BALLAD OF HALO JONES
To THE BALLAD OF HALO JONES αποτελεί ίσως την καλύτερη ιστορία που έχει δημοσιευτεί στις σελίδες του 2000AD. Πρόκειται για την ιστορία μιας φυσιολογικής κοπέλας που είχε την επιθυμία να ξεφύγει από τον κόσμο της και ξεκινά ένα μεγαλειώδες ταξίδι (το οποίο, όμως, δεν ολοκληρώνεται ποτέ). Η ιστορία των Alan Moore και Ian Gibson έχει πρωταγωνίστρια μια φυσιολογική κοπέλα που ζει μια εξαίρετη ζωή. Κάθε συνέχεια, κάθε σελίδα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, με κορυφαίες στιγμές αυτές του δεύτερου και τρίτου βιβλίου (από τα συνολικά εννιά που ήταν το αρχικό πλάνο να εκδοθούν) που αποτελούν και κάποιες από τις κορυφαίες στιγμές των δημιουργών του.

Βέβαια, η ιστορία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και η Halo Jones δεν ολοκλήρωσε το ταξίδι της, αλλά το THE BALLAD OF HALO JONES αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των comics.

Ρίξτε μια ματιά στο αντίστοιχο Comicdom file

1. JUDGE DREDD
Δικαστής, ένορκος και εκτελεστής, ο Dredd είναι ένας Δικαστής. Επιβάλλει το νόμο στην Megacity 1, μια αχανή μητρόπολη όπου κάθε ίχνος προσωπικής ελευθερίας έχει θυσιαστεί για να επιβληθεί ο νόμος. Mega-epics, αλλά και μικρά υπέροχα διαμαντάκια, ιστορίες τρόμου, μαύρου χιούμορ, περιπέτειες ή ακραία επιστημονική φαντασία – όλα βρίσκονται εδώ. O Dredd είναι (περισσότερο από οτιδήποτε άλλο) το έμβλημα του 2000AD και ο χαρακτήρας που δεσπόζει ανάμεσα σε όλους αυτούς που δημιούργηθηκαν στην Μεγάλη Βρεττανία.

Ρίξτε μια ματιά στο post που είχε γράψει ο συμπαθής υπογράφων για μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες του Dredd, το AMERICA