COMICDOM RESURRECTED #23: Born Too Late

Υπάρχουν άνθρωποι, εκεί έξω, φανατικοί υποστηρικτές του δόγματος “New Is Always Better”. Προσωπικά, ουδέποτε υποστήριξα αυτή την άποψη. Έχω μια τάση να σκαλίζω το παρελθόν των μορφών Τέχνης που παρακολουθώ, προσπαθώντας να ανακαλύψω αξιόλογες δουλειές, ακόμη και αν αυτές έκαναν την εμφάνιση τους πριν από την ημερομηνία γεννήσεώς μου. Με εμποδίζει αυτή η μεταγενέστερη πρώτη επαφή με αυτές, στο να τις απολαύσω;

Στην περίπτωση του AMAZING FANTASY, σίγουρα όχι!  Πανδαισία φαντασίας, με Steve Ditko, Jack Kirby και άλλους, με ιστορίες που μπορεί να μην είναι και οι πιο πρωτότυπες, έχουν όμως μια γοητεία. Μιας και ανέφερα τον Jack “The King” Kirby, οφείλω να ομολογήσω ότι αντιμετωπίζω το FOURTH WORLD SAGA με μια κάποια επιφυλακτικότητα. Σίγουρα, δημιούργησε κάτι το μεγαλεπήβολο, βουτηγμένο, όμως, μέσα σε μια επικών διαστάσεων υπερβολή, η οποία, μερικές φορές, μοιάζει υπερφίαλη. Δεν είναι comic για όλες τις ώρες, όταν όμως έρθει η κατάλληλη στιγμή, δουλεύει άψογα!

Ο τρόπος που το GREEN LANTERN/GREEN ARROW προσεγγίζει την θεματολογία, μπορεί να μοιάζει σήμερα παρωχημένος, για την χρονική περίοδο που κυκλοφόρησε, όμως, ήταν πέραν του δέοντος τολμηρή. Παραμένοντας στη DC, το WRATH OF THE SPECTRE προσέφερε γενναίες δόσεις νοσηρότητας και φρικιαστικών τιμωριών, διατηρώντας τον υπερηρωικό χαρακτήρα του.

Πίσω στην Marvel, και στο SILVER SURFER, όπου έχουμε την απόπειρα ενός εξωγήινου όντος, να κατανοήσει το μυστήριο που αποκαλούμε “ανθρώπινη φύση”. Κάτι που, σίγουρα, δεν απασχολεί τον CONAN, ο οποίος κατέχει δοκιμασμένες μεθόδους επίλυσης προβλημάτων, όχι ιδιαίτερα φιλειρηνικές!

Τέλος, ξεφεύγω λίγο από το δίπολο Marvel/DC, και ρίχνω μια ματιά προς την κατεύθυνση του PASSIONELLA AND OTHER STORIES (Feiffer: the Collected Works Vol.4) HC, για κάτι που δεν περιλαμβάνει κολάν και μούσκουλα.

Κλοπή τίτλου αυτή την εβδομάδα από: SAINT VITUS – Born Too Late