2000AD Πλησιάζοντας Τα 35…

Πόσο τυχερός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος;

Δεν το έχω κρύψει ποτέ πως μεγάλωσα διαβάζοντας ιστορίες του 2000 A.D. και το ότι σήμερα διαβάζω comics το “χρεώνω” στο συγκεκριμένο περιοδικό. Ακόμη και στην αναγνωστική μου πορεία ως ενήλικας, υπήρχε μια μεγάλη χρονική περίοδος που το 2000 A.D. ήταν ο μόνος τίτλος που διάβαζα με συνέπεια. Εν πολλοίς, οφείλω πάρα πολλά στο πως έχει δημιουργηθεί η σχέση με τα comics (αλλά και με τον κινηματογράφο) στο 2000 A.D..

Φαντάζεστε, λοιπόν, πόσο μεγάλη είναι η ευτυχία μου αφού έχω την ευκαιρία να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι στην φετινή διοργάνωση του Comicdom Con Athens, που φιλοξενεί μια μοναδική έκθεση αφιερωμένη στο 2000 A.D.! (Και όταν λέω μοναδική, το έννοώ… πιστέψτε με δεν είναι και τόσες πολλές, ή τόσο συχνές, οι εκθέσεις που έχουν αφιερωθεί στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή βρετανική ανθολογία.)

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η έκθεση λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική περίοδο για το 2000 A.D., που (κλείνοντας τα 35 του χρόνια) κάνει μια ιδιαίτερα τολμηρή (και προς το παρόν, επιτυχημένη) απόπειρα να κερδίσει ακόμη περισσότερους αναγνώστες, πέρα από τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλάζοντας τόσο τον τρόπο διανομής του, με ένα νέο format επανεκδόσεων, αλλά και επικεντρώνοντας σε μια σειρά graphic novels, που έχουν ως στόχο την αγορά εκτός των βρετανικών συνόρων.

Τον Φεβρουάριο του 1977 (πριν από 35 ολόκληρα χρόνια), κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του 2000 A.D., μαζί με δωράκι…

Το πρώτο τεύχος πούλησε τον ιδιαίτερα σέβαστο αριθμό των 350.000 αντιτύπων (αν και τo editorial team του περιοδικού δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένο με την ύπαρξη του space spinner). Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε όλα τα εξώφυλα του 2000 A.D., από το πρώτο μέχρι το τέλος του 2011…

…ενώ υπάρχει και ένα αντίστοιχο με τα εξώφυλα του JUDGE DREDD MEGAZINE.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν διάφορες εορταστικές “εκδηλώσεις”, με πιο ενδιαφέρουσα τη σειρά σύντομων συνεντεύξεων με θέμα τα 35 χρόνια του 2000AD που φιλοξενούνται  στo downthetubes.net. (Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουν αυτές των David Bishop, Richard Starkings, Gordin Rennie, Rufus Dayglo, Andy Diggle, Arthur Ranson και Garth Ennis.)

Για το επετειακό τεύχος, το εξώφυλο έχει αναλάβει ο Chris Weston, αποτίωντας φόρο τιμής σε ένα ιδιαίτερα γνωστό και επιτυχημένο εξώφυλο του Brian Bolland. Το συγκεκριμένο εξώφυλο το είχε κάνει ο Bolland για το πρώτο τεύχος του 2000AD MONTHLY, που κυκλοφορησε στις ΗΠΑ το 1985, από την EAGLE comics, και συγκέντρωνε κάποιους από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες του 2000 A.D. εκείνη την εποχή. Ο Weston, λοιπον, πήρε το ίδιο concept, αλλά με τους χαρακτήρες της πιο πρόσφατης εποχής της ανθολογίας. Περισσότερα (αλλά και προσχέδια και original art) μπορείτε να δείτε στο 2000 A.D. COVERS UNCOVERED blog, που είναι αφιερωμένο στο creative process των εξωφύλων της ανθολογίας.


Αντί για επίλογο, σας αφήνω με ένα μικρό videάκι, που παντρεύει τον Dredd με το BOD, μια βρετανική σειρά κινουμένων σχεδίων των 70s και 80s.