THE WARP #11: The Mighty Morphin Spider-Man (Supaidaman) Saga!

Μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια παιδικές live-action σειρές είναι το Ιαπωνικό SUPER SENTAI, δημιούργημα του απαράμιλλου Shotaro Ishinomori (1948-1998).

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στην Ιαπωνία το 1975 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το βασικό concept της σειράς περιλάμβανε μια ομάδα ηρώων με πολύχρωμες στολές που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τους κακούς. Οι κακοί συνήθως μετατρέπονται σε γίγαντες, αναγκάζοντας έτσι τους ήρωες να μεταμορφωθούν (Morphin), σε γιγάντια ρομπότ για να τους πολεμήσουν. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως, όταν αυτή η απλή ιδέα ξεκίνησε με τη σειρά HIMITSU SENTAI GORANGER, απουσίαζε το σήμα κατατεθέν του είδους, όπως το γνωρίζουμε σήμερα: τα γιγάντια ρομπότ!

Ας δούμε, λοιπόν, τι ήταν αυτό που έφερε την αλλαγή.

Το 1977, η Marvel ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Toei,για την δημιουργία παιδικών σειρών κινουμένων σχεδίων. Η ιδέα δεν προχώρησε και μοναδικός καρπός της συμφωνίας ήταν το YAMI NO TEIO KYUKETSUKI DRACULA (DRACULA: VAMPIRE EMPEROR OF DARKNESS), μια anime εκδοχή της σειράς TOMB OF DRACULA των Wolfman/Colan, που προβλήθηκε στην ιαπωνική τηλεόραση το 1980 και κυκλοφόρησε μεταγλωττισμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες με τίτλο DRACULA: SOVEREIGN OF THE DAMNED.

Η σειρά δεν σημείωσε κάποια ιδιαίτερη επιτυχία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο παράδοξη…

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ήταν πως υπήρχε και ένα άλλο σκέλος στη συμφωνία, το οποίο αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένο. Το κομμάτι αυτό έδινε το δικαίωμα στην Toei να γυρίσει  live-action σειρές βασισμένες σε χαρακτήρες της Marvel. Έτσι,το 1978 ξεκινά η σειρά SPIDER-MAN από την Toei, με πρωταγωνιστή τον Shinji Todō.

Η σειρά κράτησε  κάποια βασικά στοιχεία από τον original χαρακτήρα (κουστούμι, ιστοί, σκαρφάλωμα στους τοίχους) αλλά όλα τα υπόλοιπα…

Περιληπτικά , ο πρωταθλητής motor cross,  Yamashiro Takuya, με το βραχιόλι που  θα του δώσει ο ετοιμοθάνατος Gara (εξωγήινος από τον πλανήτη Spider), θα αποκτήσει αραχνοδυνάμεις που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον Professor Monster (που πολύ πιθανόν να δανείστηκε κάποια στοιχεία στην εμφάνιση του από τον Doctor Doom).

Σε κάθε νέο επεισόδιο, λοιπόν, ο κακός Professor δημιουργεί και ένα καινούργιο τέρας-γίγαντα (κάτι σαν τα Megazords των Power Rangers) για να πολεμήσει τον Spider-Man, που με τη σειρά του θα μπαίνει σε ένα γιγαντιαίο ρομπότ- διαστημόπλοιο, το Leopardeon, για να το αντιμετωπίσει.

Εδώ, με την εμφάνιση του Leopardeon, θα συνδυαστεί για πρώτη φορά το super-hero concept με το giant robot concept.

Θα ήταν κρίμα να μην αναφέρουμε και το ιπτάμενο αυτοκίνητο του Spider-Μan, το Spider Machine GP-7.

Στην Toei γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι αυτό που έλειπε από τις σειρές Sentai ήταν τα ανθρωποειδή γιγάντια ρομπότ και το 1979 θα ξεκινήσουν, σε συμπαραγωγή με τη Marvel, τη σειρά BATTLE FEVER J, η οποία ήταν βασισμένη (λέμε τώρα) στον Captain America.Η συνταγή ήταν η ίδια με τις παλαιότερες Sentai σειρές, με τη διαφορά ότι εδώ συνδυάστηκε με τα γιγάντια ρομπότ που εμφανίστηκαν στο SPIDER-MAN.

Να τονίσουμε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλά μηχανικά ρομπότ που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες στην Ιαπωνική κουλτούρα, αλλά με ανθρώπους  μέσα στα ρομπότ που τα καθοδηγούσαν. Αυτή η μικρή (;) λεπτομέρεια θα έκανε όλη τη διαφορά. Την περίοδο που το BATTLE FEVER J προβάλλονταν στην Ιαπωνική τηλεόραση, βρισκόταν στην Ιαπωνία για επαγγελματικούς λόγους και ο ιδιοκτήτης της Αμερικάνικης εταιρείας παραγωγών Saban Entertainment, Haim Saban.

Η γνωριμία του με το Super Sentai θα τον εντυπωσιάσει και, μετά από πολύ κόπο και χρόνια διαπραγματεύσεων, θα πείσει την Toei για μια συμπαραγωγή για το αμερικάνικο κοινό.

Μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, ο Saban κατάφερε να περάσει το όραμα του, προτείνοντας ως concept μια ομάδα superheroes, μαθητών του γυμνασίου, διαφόρων εθνικοτήτων, που, πέρα από την αφοσίωσή τους στις πολεμικές τέχνες και στην αίσθηση καθήκοντος που τους χαρακτήριζε, δε διέφεραν σε τίποτα άλλο από τους υπόλοιπους έφηβους της ηλικίας τους. Πίστευε πως έτσι θα δημιουργούσε ένα Sentai που θα έβρισκε ανταπόκριση στην αμερικάνικη νεολαία. Η Toei δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό και έτσι γεννήθηκαν οι Rangers.

Τα πρώτα επεισόδια έκαναν ρεκόρ τηλεθέασης και τα υπόλοιπα, όπως λέμε συνήθως, είναι Ιστορία.

Έτσι θα έκλεινε ο κύκλος με τη διαδρομή  Marvel-Sentai-Spider-Man-Power Rangers, με τον Spidey να διεκδικεί (όχι άδικα) τον τίτλο του πρώτου Power Ranger.

Ακολουθούν τα σχετικά videos…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YjauJFH0x-o&list=FLgchtxMAv2wxFq5cJX_fNkQ&index=1&feature=plpp_video[/youtube]