COMICDOM RESURRECTED #33: …And Justice For All

Είναι ίσως ο πιο δημοφιλής τίτλος της DC! Πείτε τον όπως θέλετε, JUSTICE LEAGUE OF AMERICA ή JLA, το νόημα παραμένει το ίδιο. Είναι η ονείρωξη του κάθε πιτσιρικά που διαβάζει superhero comics: το βαρύ πυροβολικό της DC, συγκεντρωμένο σε έναν τίτλο, με κάθε τεύχος να δίνει την υπόσχεση για σαρωτικές συγκρούσεις και, φυσικά, λεκτικό και μη πάρε-δώσε μεταξύ των χαρακτήρων.

Δεν ήταν πάντα έτσι! Στη δεκαετία του ’80, υπήρξε μια αλλαγή κατεύθυνσης, που κάποιοι ίσως την χαρακτήριζαν ίσως και ιερόσυλη.  Δεν ήταν μόνο η απουσία πολλών ηχηρών ονομάτων από την σύνθεση της ομάδας, αλλά και ο εμπλουτισμός  του τίτλου, με πολύ λεκτικό χιούμορ και χαρακτήρες που δεν ήταν ούτε καν δευτεράντζες. Το πείραμα πέτυχε και αυτό το ύφος διατηρήθηκε για πέντε ολόκληρα χρόνια.  Αυτό που δεν έλειψε ήταν, φυσικά, η αναβίωση της σύνθεσης αυτής, έστω και για λίγο.

Προχωράμε κάποια χρόνια μπροστά, φτάνοντας στην προηγούμενη δεκαετία, όπου το παρελθόν της JLA έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις του DC Universe, καθώς οι ζωές των ηρώων που την απαρτίζουν παραμένουν ταραχώδεις. Τόσο ταραχώδεις, που κάνει την εμφάνιση του και ένας δεύτερος τίτλος, προκειμένου να συμπληρώσει τυχόν κενά.

Τι σόι εταιρία θα ήταν, όμως, η DC, αν δεν ανακάτευε κάθε λίγο και λιγάκι τα πράγματα, μόνο και μόνο για να τα επαναφέρει σε μια γνώριμη κατάσταση; Το ίδιο φυσικά έγινε και με τη Justice League, με κάθε καλή διάθεση, αλλά με τα αποτελέσματα να είναι μάλλον αμφιλεγόμενα. Κάτι που δεν περιορίστηκε μόνο στον βασικό τίτλο, αλλά και σε μια άλλη, πιο φιλόδοξη προσπάθεια.

Κλοπή τίτλου αυτή την εβδομάδα από: METALLICA – …And Justice For All