SNAPSHOT REVIEWS 12-4-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Με τις ευχάριστες αναμνήσεις του φετινού Comicdom Con ζωντανές στις μνήμες μας, πάμε να δούμε τι κυκλοφόρησε στην Αμερική, την προηγούμενη, αλλά και αυτή την εβδομάδα, όταν εμείς απολαμβάναμε την μεγάλη γιορτή των comics. Με την παραλαβή να φθάνει μια μέρα νωρίτερα, μπόρεσα να έχω στα χέρια μου το AVENGERS VS X-MEN και έτσι να δούμε, “επί του πιεστηρίου”, αν άξιζε η αναμονή για τον τίτλο που κατάφερε να ανατρέψει την κυριαρχία του JUSTICE LEAGUE στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Completely spoiler free!

AVENGERS VS X-MEN #0
Writers: Brian Michael Bendis, Jason Aaron
Artist: Frank Cho
Marvel Comics

Το τεύχος που προλογίζει το event της Marvel, το οποίο θα φέρει αντιμέτωπες τις δύο μεγάλες ομάδες του Marvel Universe, είναι χωρισμένο σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος, που φέρει τη συγγραφική υπογραφή του Brian M. Bendis, επικεντρώνεται στην πολύπαθη Scarlet Witch και την κατάσταση στην οποία την βρίσκουμε post-AVENGERS CHILDREN’S CRUSADE (τώρα που ολοκληρώθηκε, ψάξτε το, αξίζει). Μια σύντομη ιστορία, που δεν ανοίγει τα χαρτιά της σ’ ότι αφορά στη συσχέτιση που έχει με το main event, εκτός του γεγονότος που ήδη ξέρουμε, ότι, δηλαδή, η Scarlet Witch θα είναι μια εκ των πρωταγωνιστριών.

Στον αντίποδα, το δεύτερο μέρος έχει σαφείς ενδείξεις για τον κεντρικό άξονα που θα κινηθεί το mega-event και περισσότερες αποκαλύψεις. Ο Jason Aaron αναλαμβάνει να γράψει την ιστορία της μεγάλης σταρ της σειράς, που δεν είναι άλλη από την Mutant Messiah, Hope Summers.

Ο τεράστιος Frank Cho κοσμεί, με το σχέδιο του, τις σελίδες ολόκληρου του τεύχους. Ζωντανεύει την ωραιότερη Scarlet Witch που έχω δει από σύγχρονο καλλιτέχνη (με δεύτερο τον Jim Cheung) και με κάνει να εύχομαι να ήταν ταχύτερος ως σχεδιαστής, ώστε να μπορούσε να αναλάβει και τα 12 τεύχη της σειράς.

Μια καλή αρχή για το AVENGERS VS X-MEN, που πετυχαίνει να βάλει τους αναγνώστες που είναι “αδιάβαστοι”, γρήγορα μέσα στο πνεύμα.

AVENGERS VS X-MEN #1
Writers: Jason Aaron, Brian M. Bendis, Ed Brubaker, Jonathan Hickman & Matt Fraction
Artist: John Romita Jr.
Marvel Comics

Αυτό που κάνει εντύπωση, όπως φαντάζομαι θα είδατε στα παραπάνω credits, είναι οι δημιουργοί. Με μια ομάδα που εύκολα θα την λέγαμε την crème de la crème της Marvel, τόσο συγγραφικά όσο και καλλιτεχνικά (αναμένονται οι Adam Kubert, Olivier Coipel, συν ο Frank Cho από το #0), δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να προσπεράσει αυτή τη σειρά.

Σ’ αυτό το τεύχος, κάνει και το ντεμπούτο του ένα νέο πρόγραμμα της Marvel, που ονομάζεται “Marvel AR”, με τα αρχικά να σημαίνουν “Augmented Reality”. Πρόκειται για ένα application για smart phones και tablets, το οποίο “ενισχύει”, όπως λέει ο τίτλος, την αναγνωστική εμπειρία. Κατεβάζεις το free app και η κάμερα της συσκευής σου αναγνωρίζει τις σελίδες που έχουν το σημαδάκι “AR” και βλέπεις π.χ. πως σχεδιάστηκε η σελίδα, τον Axel Alonso να σου λέει διάφορα, τον Bendis να κάνει commentary και άλλα τέτοια. Προσωπικά, το δοκίμασα και μπορώ να πω ότι ενώ βρίσκεται ακόμα σε βρεφικό στάδιο, έχει τεράστιες προοπτικές.

Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, για λόγουs spoilers, το τεύχος είναι καλογραμμένο και ταχύτατο, με έναν Bendis σε καλή φόρμα, όσον αφορά στους διάλογους, ειδικά στο κομβικό σημείο συνάντησης Cyclops και Captain America. O αγαπητός John Romita Jr. είναι ένας άξιος storyteller, όπως πάντα, άλλα η βιασύνη που έχει αποκτήσει, τελευταία, στο σχέδιο του, του κοστίζει στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Όπως και το προλογικό #0, το πρώτο τεύχος είναι και αυτό εύκολα προσβάσιμο σε νέους αναγνώστες και ανοίγει την αυλαία με τις καλύτερες προοπτικές.

SAGA #1
Writer: Brian K. Vaughan

Artist: Fiona Staples
Image Comics

Η πολυαναμενόμενη νέα σειρά του Brian K. Vaughan, επιτέλους έφτασε και απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε στα χέρια μας άλλο ένα κλασικό comic, όπως τα Y: THE LAST MAN και EX MACHINA. Με ένα τεύχος που αριθμεί 44 σελίδες, χωρίς διαφημίσεις, ένιωσα ότι διάβαζα ένα μικρό τομάκι στην τιμή των 2.99 $, μόνο. Ένα τεύχος που σε ρίχνει κατευθείαν στα βαθιά, χωρίς να νιώσεις χαμένος, ούτε στιγμή. Ο Vaughan καταφέρνει να χτίσει έναν κόσμο επικών διαστάσεων, με κεντρικό άξονα δύο φατρίες/πλανήτες, που βρίσκονται σε πόλεμο και ανάμεσα τους ένα παράνομο ζευγάρι, που μόλις απέκτησαν το πρώτο τους παιδί.

Η Fiona Staples (MYSTERY SOCIETY, NORTH 40) ζωγραφίζει “παπάδες”! Πώς αλλιώς να εκφράσω το γεγονός ότι κάνει μολύβια, μελάνια, χρώματα και lettering (στο narration της ηρωίδας) μόνη της και το κάνει τόσο εκπληκτικά. Ο Vaughan τη βάζει να συνδυάσει sci-fi και fantasy μαζί, και ότι άλλα τρελά πλάσματα γεννάει η φαντασία του, και η Staples τα ενώνει όλα με ένα οπτικά οργανικό και όμορφο αποτέλεσμα.

“Must buy” of the year… so far!

SUPER CROOKS #1
Writer: Mark Millar
Artist: Leinil Francis Yu
Marvel Comics (Icon)

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας, Mark Millar, έχει βάλει στόχο να κάνει το Millarworld imprint του, την τρίτη μεγάλη εταιρεία, μετά τους Big Two. Δεν το λέω εγώ, οι διαφημίσεις του το λένε και μάλιστα μέσα στα τεύχη που εκδίδει η Icon…της Marvel. Αστειάκι, ειρωνεία, ή απλά αλήθεια;

Το SUPER CROOKS είναι το πρώτο απο τις 5 σειρές που θα κυκλοφορήσουν, ως τον Σεπτέμβριο, απο τον Millar, και ανήκουν σε αυτή του την “προσπάθεια”. Τυπικό δείγμα της γραφής του συγγραφέα και αυτή η σειρά. Μπόλικη βία, λίγο βρίσιμο και αποδόμηση του super-hero genre. Το έχει επιχειρήσει τόσες πολλές φορές, άλλοτε με τεράστια επιτυχία και άλλοτε όχι, που καταντάει τόσο βαρετό, ώστε δεν μπορώ να καταλάβω που ακριβώς εμπίπτει αυτή η σειρά. Όπως και το NEMESIS, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί και μετά να βγάλω συμπέρασμα.

Αν η σειρά δε μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα είναι κρίμα για τον πολυτάλαντο Leinil Yu, ο οποίος παραδίδει ένα δυναμικό τεύχος, με μπόλικες λεπτομέρειες και ευαισθησία στις γραμμές του. Ελπίζω οι επόμενοι artists που έχει κλείσει ο Millar, που δεν είναι άλλοι απο τους Frank Quitely, Dave Gibbons, Steve McNiven και, φυσικά, John Romita Jr., να έχουν να δουλέψουν πάνω σε καλύτερο υλικό.

FAIREST #1
Writer: Bill Willingham
Artist: Phil Jimenez
DC Comics (Vertigo)

Το FAIREST, όπως, μάλλον, ήδη ξέρετε, είναι spin-off της δημοφιλούς σειράς FABLES. Επίσης, είναι ο πρώτος απο τους τέσσερις νέους τίτλους απο την DC, που προωθούν την κυκλοφορία του νέου website καθώς και του application “The Vertigo App”. Το SAUCER COUNTRY, το NEW DEADWARDIANS και το DOMINIQUE LAVEAU: VOODOO CHILD, είναι οι υπόλοιποι τρεις τίτλοι.

Όπως μαρτυρά ο τίτλος, η σειρά θα ασχολείται με τις γυναίκες ηρωίδες των παραμυθιών, αν και, παραδόξως, το προλογικό τεύχος επικεντρώνεται στον Ali Baba. Ο Bill Willingham έχει στην πλάτη του χρόνια εμπειρίας με το FABLES και δεν αποτελεί έκπληξη ότι χειρίζεται τον κόσμο του με μαεστρία. Αυτό, όμως, κάνει και τη σειρά δυσπρόσιτη, για αναγνώστες που δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους FABLES, καθώς περιέχει πολλά στοιχεία απο προηγούμενες ιστορίες.

O Phil Jimenez είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτού του τεύχους, με πλούσιες λεπτομέρειες, άψογη αισθητική και χρώματα με βάθος. Ο κόσμος των FABLES δεν έδειχνε ποτέ πιο μαγικός και παραμυθένιος.