IT’S DARK IN LONDON

Writers/Artists: Various
Editor: Oscar Zarate
Self Made Hero

Spoiler Warning: Το συγκεκριμένο review ενδέχεται να περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που διαδραματίζεται στο comic.

Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για το Λονδίνο. Δεν είναι μόνο η γενικότερη αγάπη μου για την Αγγλία και σίγουρα δεν έχει να κάνει με τις λίγες (αν και πολύ όμορφες) ώρες που έχω περάσει εκεί σαν τουρίστας. Νομίζω πως είναι μαγευτικός ο τρόπος που η Ιστορία ζει μέσα στην πόλη. Δεν είναι ότι τα απλά τα κτίρια και οι δρόμοι απηχούν το παρελθόν τους ή ότι νιώθεις πως βρίσκεσαι σε μια πόλη, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν η καρδιά του κόσμου, αλλά το ότι το παρελθόν και η ιστορία της πόλης μοιάζουν ζωντανά σε κάθε γωνιά της.

Το IT’S DARK IN LONDON ασχολείται με τη σκοτεινή πλευρά του Λονδίνου. Οι ιστορίες έχουν γραφτεί και σχεδιαστεί από κάποιους από τους πιο διάσημους Βρετανούς δημιουργούς και αποτελούν ένα φόρο τιμής (ή ένα γράμμα ερωτικό) στην πόλη. Δεν εστιάζει στα σπουδαία κτίρια ή στην Ιστορία που μοιάζει κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά στις σκοτεινές γωνιές της και στη σκοτεινή πλευρά της ζωής των ανθρώπων της.

Αυτή έδώ η ανθολογία είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν από αρκετά χρόνια (συγκεκριμένα το 1996) από την Serpent’s Tail. Τώρα επανακυκλοφορεί σε μια νέα επαυξημένη εκδοση (με αρκετά κείμενα επιπλέον) από την πάντα δραστήρια Self Made Hero.

Ξεκινά με τις εικόνες του Woodrow Phoenix που θέτουν το ρυθμό και τη διάθεση για ό,τι θα ακολουθήσει και συνεχίζει με μια ιστορία του Neil Gaiman για κάποιον που δουλεύει για έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου και φροντίζει να βρίσκει όμορφους νέους που θα ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές επιθυμίες του αφεντικού του. Η ιστορία του Gaiman είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των ιστοριών της ανθολογίας. Σεξουαλικές παρεκκλίσεις (και δεν αναφέρομαι στην αναζήτηση σχέσεων με άτομα του ίδιου φύλου) και μια αίσθηση νοσηρότητας, αλλά ιδωμένη με ένα μάλλον γλυκό βλέμμα.

Δε θα μιλήσω για όλες τις ιστορίες της ανθολογίας. Υπάρχουν κάποιες με ερμαφρόδιτα πτώματα, κάποιες που μιλάν για ατυχείς γνωριμίες και κάποιες για αγάλματα φτιαγμένα από κατεψυγμένα ούρα. Σίγουρα, όμως, πρέπει να αναφέρω κάποιους από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην ανθολογία… Έτσι, έχουμε μια ιστορία (η οποία με μπέρδεψε αρκετά) γραμμένη από τον Ian Sinclair και σχεδιασμένη από τον Dave McKean, μια πολύ έξυπνη ιστορία με ήρωα ένα κατ’ επανάληψη εγκληματία καλλιτέχνη από την Carol Swain, αλλά και την πιο σημαντική ιστορία της ανθολογίας, το “I Keep Coming Back” των Alan Moore και Oscar Zarate.

Το “I Keep Coming Back” περιγράφει (μεταξύ άλλων) μια σύντομη επιστροφή του Moore στο Λονδίνο (και συγκεκριμένα στο Whitechapel). Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού (μετά από αρκετά χρόνια) συναντώνται οι δυο δημιουργοί που μας είχαν δώσει το A SMALL KILLING  (#9 στο top των comics του Alan Moore και #12 στο top των 90s ) ενώ σε μια διαφορετική ανάγνωση μπορεί κανείς να το δει σαν ένα διαφορετικό επίλογο στο FROM HELL.

Το IT’S DARK IN LONDON είναι μια έκδοση που δεν πίστευα πως θα κατάφερνα εύκολα να αποκτήσω, μια που η αρχική έκδοση ήταν από καιρό εξαντλημένη και εξαφανισμένη. Χάη στην Self Made Hero, έχουμε πλέον όλοι τη δυνατότητα να βυθιστούμε στο σκοτάδι του Λονδίνου. (Όσοι βρίσκονται στο Λονδίνο από τις 5 ως τις 27 Απρίλη μπορούν να επισκεφτούν και τη σχετική μικρή έκθεση που φιλοξενεί το Orbital).