COMICDOM RESURRECTED #35: War Pigs

Για τις ανάγκες της στήλης αυτή την φορά, είπα να ασχοληθώ με τα πολεμικά comics. Ψαχουλεύοντας, λοιπόν, στο πλούσιο αρχείο μας, προκειμένου να εντοπίσω το καλό το πράμα, μπορώ να πω ότι τα ευρήματα μου προκάλεσαν μια κάποια έκπληξη. Πολύ ευχάριστη μπορώ να πω!

Περίμενα να βρω αρκετές ιστορίες λάσπης και μεγαλείου, ηρωικών πράξεων κάτω από την σκιά ενός μεγάλου πολέμου που καθορίζει τις μοίρες ολόκληρης της ανθρωπότητας.  Αντί για όλα αυτά, βρήκα comics που είχαν ως κυρίαρχο θέμα  τις επιπτώσεις του πολέμου στον άνθρωπο, καθώς και το πώς αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο βίας και αβεβαιότητας.

Το PRIDE OF BAGHDAD μπορεί να έχει για πρωταγωνιστές τους ηγεμόνες του ζωικού βασιλείου, αλλά οι ανησυχίες τους είναι καθαρά ανθρώπινες. Το THE OTHER SIDE μας μεταφέρει στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ δε λείπει και το στοιχείο του τρόμου, που δηλώνει δυναμικό παρόν.

Για μια περισσότερο προσγειωμένη μυθοπλασία, δίχως ίχνη του φανταστικού ή οτιδήποτε ανάλογο,  τσεκάρετε για αρχή το WAR-FIX, ένα comic που αντιμετωπίζει τον πόλεμο ως εθισμό, με τις ανάλογες συνέπειες. Το NOTES FOR A WAR STORY δεν ξεκαθαρίζει τις αντιμαχόμενες πλευρές, εστιάζοντας στους χαρακτήρες και τα βιώματα τους.

Υπάρχουν δυο comics, τα οποία σας συνιστώ να τα διαβάσετε πάση θυσία! Το ένα είναι το WHEN THE WIND BLOWS, όπου ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών προετοιμάζεται για την πυρηνική επίθεση των Ρώσων, μη καταλαβαίνοντας τι ακριβώς είναι αυτό που πρόκειται να βιώσουν,  με μοναδική πηγή πληροφόρησης τα όσα μεταδίδουν τα Μέσα ενημέρωσης. Αφάνταστα τρυφερό και σκληρό ταυτόχρονα, ένα πανέμορφο δείγμα της ένατης Τέχνης. Το άλλο comic προέρχεται από την Ιαπωνία, έχοντας τον μακροσκελή τίτλο TOWN OF EVENING CALM, COUNTRY OF CHERRY BLOSSOMS. Επικεντρώνεται σε γεγονότα που ακολούθησαν τη ρίψη της πυρηνικής βόμβας στην πόλη της Χιροσίμα και το πώς αυτή επηρέασε την ζωή κάποιον ανθρώπων.  Ένα έργο ανθρώπινο και πολύ συγκινητικό.

Ας πάμε στην χερσόνησο των Βαλκανίων και, φυσικά, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, με δυο comics που αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα. Το FAX FROM SARAJEVO, που εξιστορεί την απόπειρα ενός ανθρώπου να απομακρυνθεί αυτός και η οικογένεια του από ένα κράτους που έχει καταρρεύσει από την έκρηξη βίας. Ενώ κάποιοι προσπαθούσαν να αποδράσουν, ο Joe Sacco ακολουθεί την αντίθετη οδό, και στο SAFE AREA GORAZDE καταγράφει την ζωή των κατοίκων μιας μικρής πόλης της Βοσνίας.

Τέλος, το MAUS, θέλω να πιστεύω ότι είναι γνωστό και αγαπητό σε όλους! Χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις;

Κλοπή του τίτλου αυτή την εβδομάδα από: BLACK SABBATH – War Pigs