PREVIEWS PICKS (MAY 2012)

Αφού ψηφίσαμε όλοι στις χθεσινές εκλογές, ήρθε και η ώρα να “ψηφίσουμε” τις σημαντικότερες επιλογές από το τρέχον PREVIEWS, για τις οποίες θα χρειαστεί να ανοίξουμε το πορτοφόλι μας σε περίπου δύο μήνες. Στη συγκεκριμένη διαδικασία, θα μας βοηθήσουν ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Κώστας Λαμπρόπουλος.

BLUE PAGES (Θωμάς Παπαδημητρόπουλος)

Τον τελευταίο καιρό (όταν τουλάχιστον αναλαμβάνω να γράψω PREVIEWS PICKS), προσπαθώ να μη γκρινιάζω για λίγες επιλογές, φτωχά πράγματα και μειωμένο ενδιαφέρον σε όλα όσα παρουσιάζονται στο PREVIEWS. Και κάθε φορά, προσπαθώ να δικαιολογήσω αυτή την απουσία γκρίνιας, βρίσκοντας το θετικό χαρακτηριστικό, την ηλιαχτίδα που ακυρώνει κάθε γκρίνια, βρε αδερφέ, σε όλα όσα διαβάζω στον κατάλογο της Diamond και τις σελίδες που μου αντιστοιχούν.

Και η ηλιαχτίδα αυτή, έρχεται στο τεύχος αυτού του μήνα με τη μορφή της ποικιλίας. Μπορεί στις προτάσεις των μπλε σελίδων που ακολουθούν να μην προτείνω κάτι εξαιρετικό, που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσετε, αλλά στις πολλές επιλογές μου θα βρείτε κολάν, γούνινα βρακάκια, μαριονέτες, νεκρανεστημένους, zombies και πολλά άλλα, που δεν έχουμε ακόμη βαρεθεί να βλέπουμε στις μπλε σελίδες.

CAPTAIN MARVEL #1 (Marvel, pg. M39, $2.99)
Θα σας ζητήσω προκαταβολικά να με συγχωρήσετε, καθώς δεν έχω ιδέα για το τι συμβαίνει στο universe της Marvel, με εξαίρεση τα βασικότερα πρωτοσέλιδα των τελευταίων μηνών. Ξέρω, λοιπόν, ότι οι Avengers πλακώνονται με τους X-Men, ότι επιστρέφουν μεγάλες οντότητες, όπως η Phoenix Force, και ότι ο Punisher αποκτά διαγαλαξιακές ευθύνες (περισσότερα για αυτό αργότερα). Και είχε πάρει κάτι το αυτί μου για επιστροφή και του Captain Marvel.

Η επιστροφή, αυτή, όμως, όπως αποδεικνύει και το συγκεκριμένο solicitation, πραγματοποιείται με λιγότερο κλισέ όρους. Δεν αναστήθηκε ο Mar-Vell και ούτε το House Of Ideas βρήκε τη θεραπεία για τον καρκίνο. Απλά, το κενό που εδώ και πολλά χρόνια έχει μείνει, συμπληρώθηκε από την Carol Danvers, τη γνωστή σε όλους Ms Marvel.

SPACE PUNISHER #1 (Marvel, pg. M45, $3.99)
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Frank Castle την κάνει για το διάστημα (θυμηθείτε το PUNISHER: G-FORCE των αρχών των 90s), αλλά να μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω σε μεγάλο βαθμό για την ποιότητα αυτού του mini series και για τους λόγους που επιστρατεύθηκαν για να στείλουν τον μαυροφορεμένο vigilante σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Προσπερνώ αδιάφορα, λοιπόν, και πάω σε κάτι εντελώς διαφορετικό…

MUPPETS #1 (Marvel, pg. M47, $2.99)
Έχετε διαβάσει το μικρό διαμαντάκι που κυκλοφόρησε πριν ένα-δυο χρόνια από τη Boom!; Αν όχι, κακώς! Είστε δεν είστε fans των Muppets, θα εκτιμήσετε σίγουρα το πανέξυπνο και all-ages χιούμορ του Roger Langridge και θα ευχαριστήσετε εμένα (αλλά και τον Άρη Κώτση που τα ξεκίνησε όλα) που σας το πρότεινα.

Επίσης, θα μεταμορφωθείτε σε έναν από αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν με αγωνία την επόμενη βουτιά του Langridge στην πισίνα των Muppets (μη νιώσετε άσχημα με αυτό – είμαστε πολλοί και όλοι μοιάζουμε με σοβαρά άτομα). Σε αυτό το mini series τεσσάρων τευχών, θα διαβάσουμε επιτέλους την ιστορία “The Four Seasons”, η οποία επρόκειτο να εκδοθεί από την Boom!, αλλά έπεσε θύμα της αλλαγής χεριών των πνευματικών δικαιωμάτων των χαρακτήρων της Disney, όταν η τελευταία απέκτησε τη Marvel.

WOLVERINE #310 (Marvel, pg. M56, $3.99)
O μόνος λόγος που συμπεριλαμβάνω το συγκεκριμένο τεύχος στα picks μου, είναι μια ακόμη επιστροφή, αυτή του Sabretooth. Ο Sabretooth έχει πεθάνει εδώ και αρκετό καιρό και η επιστροφή του, σε αυτό το τεύχος, μου δίνει την ευκαιρία να προσποιηθώ πως α) δεν το περίμενα και β) θεωρώ ότι η Marvel υποτιμά τη νοημοσύνη μου. Πάμε, λοιπόν!

Επιστρέφει ο Sabretooth; Μα αυτουνού δεν του κόψανε το κεφάλι; Πώς ξαναφύτρωσε; Βλακείες! Εγώ το ήξερα ότι θα αναστηθεί, αργά ή γρήγορα. Απλά η Marvel θέλει λεφτά και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το WOLVERINE, που δεν πάει και καλά τελευταία.

Αυτά. Αν απολαμβάνετε το συγκεκριμένο sport, μπορείτε να το συνεχίσετε στα comments.

CONCRETE: THREE UNEASY PIECES (Dark Horse, pg. 39, $2.99)
To συγκεκριμένο one-shot συγκεντρώνει τις νέες ιστορίες CONCRETE του Paul Chadwick, που δημοσιεύθηκαν στα τρία πρώτα τεύχη της πρόσφατης μετενσάρκωσης της ανθολογίας DARK HORSE PRESENTS. Μπορεί στο review του για το πρώτο τεύχος ο μεγάλος fan του Chadwick, Δημήτρης Σακαρίδης, να μην ενθουσιάστηκε, αυτό, όμως, δε σημαίνει πως οι υπόλοιποι fans (στην περίπτωση που τσιγκουνευτήκατε να αποκτήσετε το τεύχος για μερικές σελίδες CONCRETE) δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το γεγονός να τις αποκτήσετε όλες για $2.99.

Στην ίδια σελίδα του PREVIEWS, μάλιστα, μπορείτε να βρείτε και μια σειρά reprints του CONCRETE, με ιστορίες πολύ ανώτερες. Αν δεν είστε γνώριμοι με τη δημιουργία του Chadwick, αυτές αποτελούν μια πολύ καλύτερη ευκαιρία να επανορθώσετε.

EERIE COMICS #1 (Dark Horse, pg. 54, $2.99)
Mετά το relaunch του θρυλικού CREEPY COMICS, η Dark Horse προχωρά και σε αυτό του συγγενούς EERIE. Δεν είμαι σίγουρος για την ποιότητα και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα νέα τεύχη του CREEPY (δύο χαρακτηριστικά που δε νομίζω πως θα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό και στην περίπτωση του EERIE), αλλά, θεωρητικά, η νέα ανθολογία θα κάνει μια καλή αρχή. Από τις δύο νέες ιστορίες, η πρώτη έχει γραφτεί και σχεδιαστεί από τον David Lapham (STRAY BULLETS) και η δεύτερη έχει γραφτεί από τον Christopher Taylor (CREEPY COMICS) και σχεδιαστεί από τον Rafa Garres.

Για τον Taylor δεν ανησυχώ. Η εμπειρία του στο CREEPY με κάνει να τον εμπιστεύομαι. Για τον Lapham, από την άλλη, δεν ξέρω τι να πω. Οι εποχές που το όνομά του στα credits ήταν ένα είδος εγγύησης, έχουν περάσει, με αποκορύφωμα comics, όπως τα τραγικά FERALS και CALIGULA. Εγγύηση, πάντως, για εμένα, αποτελούν το ασπρόμαυρο format (πάντα με γοητεύει στα horror comics) και η reprinted ιστορία από τα vaults του EERIE.

THE JUDAS COIN HC (DC, pg. 124, $22.99)
Μια ιστορία που απλώνεται αιώνες πίσω στην ιστορία του DC Universe, με την υπογραφή του Walt Simonson; Count me in! Αν δε γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, μάλλον χάσατε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα (μόνο τέτοιες έχουμε!) συνέντευξη που μας παραχώρησε, πριν μερικές εβδομάδες, ο μεγάλος δημιουργός, οπότε σας παραπέμπω στα δικά του λόγια, για να σας πείσω να το αποκτήσετε.

NATIONAL COMICS #1: ETERNITY (DC, pg. 125, $3,99)
Σε αυτή τη νέα σειρά από one-shots, κλασικοί (και – τολμώ να πω, χωρίς ίχνος σιγουριάς – δευτερεύοντες) χαρακτήρες του DC Universe, ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο φως του προβολέα. Δε νιώθω τέτοια άνεση με το universe της DC για να πω ότι με ενδιαφέρουν τέτοιοι χαρακτήρες, αλλά, τουλάχιστον όσον αφορά σε αυτό το πρώτο τεύχος, η πένα του Jeff Lemire (ESSEX COUNTY, ANIMAL MAN) αποτελεί μια πρώτης τάξεως δικαιολογία να ξαλαφρώσω το πορτοφόλι μου κατά 4 δολάρια.

HE-MAN AND THE MASTERS OF THE UNIVERSE #1 (DC, pg. 141, $2.99)
Να και μια έκπληξη που επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερα παραπάνω για την ποικιλία στις μπλε σελίδες αυτού του PREVIEWS! Ο γνωστός σε όλους όσους μεγάλωσαν σε μια εποχή σαφώς καλύτερη από τη σημερινή (feeling grumpy, old man?) He-Man, επιστρέφει στις πολύχρωμες σελίδες των comics! Αυτό από μόνο του ίσως να μην αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Άλλωστε, πολλά franchises του παρελθόντος έχουν επιστρέψει, από συρτάρια πολύ πιο σκονισμένα από αυτά που φιλοξενούσαν όλα αυτά τα χρόνια τον He-Man.

Το HE-MAN AND THE MASTERS OF THE UNIVERSE #1, όμως, υπογράφουν δύο καλλιτέχνες που δείχνουν εμπράκτως την πίστη που έχει η DC σε αυτή τη σειρά. Ο James Robinson (STARMAN, EARTH 2) και o Philip Tan (UNCANNY X-MEN, SPAWN) θα με έπειθαν να διαβάσω ακόμη και το relaunch του ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΠΟΝΥ, πόσο, μάλιστα, του He-Man!

THE CROW #1 (IDW, pg. 156, $3,99)
Μια ακόμη έκπληξη! Το THE CROW έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές, ανά τον κόσμο, που δεν πτοούνται ούτε από τη μετριότητα του αρχικού υλικού, ούτε από όλα όσα ακολούθησαν (spin-offs, καλές αλλά και απαράδεκτες ταινίες) και είμαι σίγουρος πως όλοι αυτοί θα τρέξουν να αποκτήσουν το νέο mini series. Στα credits, βρίσκουμε τα ονόματα των John Sirley (εκ των σεναριογράφων της πρώτης ταινίας) και Kevin Colden, αλλά και του δημιουργού James O’ Barr, ο οποίος σχεδίασε κι ένα από τα covers.

THE WALKING DEAD #100 (Image, pg. 188, $3.99)
Έφτασε και η ώρα του #100 για την αγαπημένη zombie σαπουνόπερα όλων μας. Αλλά μην περιμένετε να ανακαλύψετε κάποιο spoiler από το solicitation του τεύχους. Μέχρι στιγμής, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι θα διαθέτει περισσότερες σελίδες (40) και οχτώ (8!) διαφορετικά covers, από τους Charlie Adlard, Marc Silvestri, Frank Quitely, Todd McFarlane, Sean Phillips, Bryan Hitch και Ryan Ottley.

Αυτά. Τα υπόλοιπα είτε δε σας ενδιαφέρουν είτε δε θέλετε να τα μάθετε πριν πιάσετε το τεύχος στα χέρια σας.

SUNSET HC (Image, pg. 204, $19.99)
Μας είχε μιλήσει για το SUNSET, πριν από μερικούς μήνες, ο συγγραφέας του, Christos Gage, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, οπότε θα μου επιτρέψετε να μην πω περισσότερα. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο δεν ήταν το solicitation αυτού του hardcover, αλλά ένα στη διπλανή σελίδα, το οποίο αφορά στο one-shot SUNSET: FIRST LOOK. Mε μόλις $1.00, μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες 22 σελίδες του SUNSET και, αν σας αρέσει αυτό που βλέπετε, να αποφασίσετε να ξοδέψετε 20 δολάρια για το hardcover. Μπράβο στην Image και στο imprint Minotaur Press, για αυτή την πολύ χρήσιμη και συμφέρουσα πρωτοβουλία.

GREEN PAGES (Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου)

Μπορεί να μη ξεχνάς πως γίνεται, αλλά – κακά τα ψέματα – αν έχεις να ασχοληθείς με κάτι πολύ καιρο, είναι πολύ πιθανό να ψάχνεσαι, τουλάχιστον στην αρχή. Ελπίζω σε ό,τι αφορά στις παρακάτω προτάσεις μου από τις πράσινες σελίδες αυτού του μήνα, να μιλάει περισσότερο το κριτήριο και λιγότερο ο ενθουσιασμός μου για το ότι προτείνω νέες κυκλοφορίες μετά από αρκετό καιρό. (Κι ας μην είναι πολλές…)

THE KILLER OMNIBUS HC (Archaia Entertainment, pg. 248, $24.95)
H ομώνυμη noir σειρά, με πρωταγωνιστή έναν επαγγελματία δολοφόνο, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία, στα τέλη των 1990s, σε σενάριο Matz και σχέδιο Luc Jacamon, ενώ όταν η ιστορία εκδόθηκε στις ΗΠΑ σε δύο volumes, κέρδισε υποψηφιότητα για Eisner Award. Παρότι δεν έχει πέσει στα χέρια μου, βλέποντας κάποια διάσπαρτα δείγματα από το εσωτερικό του, νομίζω ότι αξίζει να το τσεκάρουν τουλάχιστον οι φίλοι των ευρωπαϊκών comics.

THE SONG OF ROLAND (Conundrum Press, pg. 280, $20)
Άλλη μία πρόταση για τους φίλους των ευρωπαϊκών, αλλά και των βιογραφικών comics. Η ιστορία αφορά στη ζωή και το θάνατο του πεθερού του δημιουργού, τον οποίο η καναδική εφημερίδα LE DEVOIR αποκαλούσε “Tintin του Quebec”. Στην πρωτότυπη γαλλική έκδοση του, το comic του Michel Rabagliati κέρδισε, στο φεστιβάλ της Angouleme, το Βραβείο Κοινού FNAC, ενώ έχει βραβευτεί και με Shuster Award.

THE WRONG PLACE HC (Drawn & Quarterly, pg. 300, $24.95)
THE MAKING OF (Drawn & Quarterly, pg. 300, $29.95)
Ή κάτι γίνεται με τους Ευρωπαίους στο PREVIEWS αυτού του μήνα, ή για κάποιο λόγο αυτές οι δουλειές τραβάνε το μάτι μου. Το στυλιζαρισμένο και ενίοτε σουρεαλιστικό watercolor σχέδιο του Βέλγου Brecht Evens, υπόσχεται πολλά, κι αν αυτό είναι αρκετό για κάποιον, είμαι βέβαιος ότι τουλάχιστον μία από τις δύο εκδόσεις αξίζουν μια ευκαιρία.

Στο THE WRONG PLACE, παρακολουθούμε την ιστορία ενός χαρισματικού, μυστηριώδους celebrity στην πόλη του, ενώ στο THE MAKING OF, την επίσκεψη του Pieterjan σε μια μικρή πόλη, όπου σύντομα όλα παίρνουν τη χειρότερη δυνατή τροπή και ο χαρακτήρας αποφασίζει να λύσει το πρόβλημα με μία τεράστια κατασκεύη. Όχι και τα πιο συνηθισμένα σενάρια, κάτι το οποίο μεγαλώνει τις πιθανότητες και για ύψος και για βάθος. (Το preview του THE WRONG PLACE στο site της εκδοτικής, δίνει μια κάποια εικόνα.)

FLANNERY O’ CONNOR: THE CARTOONS (Fantagraphics, pg. 302, $22.99)
Θεωρείται μία από τις μεγάλες αμερικανίδες συγγραφείς του 20ου Αιώνα, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι στα 1940s, η O’ Connor δημιούργησε cartoons, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και πανεπιστημιακές εκδόσεις. Σε αυτά μίλησε για τη φοιτητική ζωή και τον αντίκτυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην καθημερινότητα. Αν και οι εικονογραφήσεις της μπορεί να θεωρηθούν παρωχημένες, είναι βέβαιο ότι οι φίλοι των εναλλακτικών comics θα τις βρουν άκρως ενδιαφέρουσες.

ΝΟΤ ΤΗΕ ISRAEL MY PARENTS PROMISED ME (Hill & Wang, pg. 309, $24.95)
Ο Harvey Pekar, σε αυτά τα τελευταία απομνημονεύματά του, μιλάει για την ιστορία των Ιουδαίων, εξηγώντας πως έχασε την πίστη του στο κράτος του Ισραήλ, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον τρόπο που τον μεγάλωσε η οικογένειά του. Η εικονογράφηση ανήκει στον J.T. Waldman. Είναι περίεργο, πάντως, το γεγονός ότι κάποια μεγαλύτερη εταιρία δεν φρόντισε να εκδόσει αυτό το graphic novel. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν αφορά στην ποιότητά του…

THE EYES OF THE CAT HC (Humanoids Inc., pg. 309, $34.95
Aπό τη μία, είναι ακριβό για 56 σελίδες, από την άλλη μιλάμε για την πρώτη συνεργασία δύο ογκόλιθων των comics, του Alejandro Jodorowsky και του Moebius. Καλύτερα, όμως, δες εδώ περί τίνος πρόκειται…

THE HOLE OF TANK GIRL SLIPCASED COLLECTOR’S EDITION (Titan Books, pg. 328, $ 99.99)
To “ό,τι πληρώνεις παίρνεις” ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις, και η συγκεκριμένη είναι μία ακόμη. Όλες οι κλασσικές ιστορίες των Jamie Hewlett και Alan Martin, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε αυτή την oversized, slipcase έκδοση, με extras όπως original art και αδημοσίευτες σελίδες, μία “χαμένη” ιστορία της Tank Girl και νέο artwork του Hewlett, το πρώτο μετά από 15 χρόνια. Επίσης, κάθε αντίτυπο είναι υπογεγραμμένο από τον Martin.

ROBERT CRUMB: THE SKETCHBOOKS – 1982-2001, 6-VOLUME SET (Art Books, pg. 353, $1000.00)
Προσέξατε τιμή; Ακούστε τώρα τι γίνεται… Αν σκέφτεστε να αγοράσετε αυτό το set από sketchbooks των (συνολικά) 1322 σελίδων, που κυκλοφορεί σε τόσα αντίτυπα, όσα δολάρια είναι η τιμή του, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή είστε υπερ-φανατικοί του Crumb (οπότε ξανασκεφτείτε τις εποχές που ζούμε κι αφήστε το στην άκρη), είτε έχετε τόσα λεφτά που δεν σας νοιάζει. Στη δεύτερη περίπτωση, αρχίστε να γουστάρετε που είστε αστοί, γιατί η ιδιότητα αυτή άρχισε να γίνεται σπάνιο πράγμα…

MANGA (Ανδρέας Μιχαηλίδης)

Wow, πάνε έξι μήνες από την τελευταία φορά που κοίταξα οτιδήποτε σχετικά με manga (δηλαδή, την τελευταία φορά που έγραψα το αντίστοιχο PREVIEWS PICKS). Είναι αλήθεια πως έχει κάτι το θλιβερό να μην βρίσκεις τίποτε αξιόλογο (τουλάχιστον από νέες κυκλοφορίες), σε ένα είδος που άλλοτε ήταν πάθος σου… Τέλος πάντων, τί τα λέω και τα ξαναλέω, αφού είναι πλέον τοις πάσι γνωστό ότι γκρινιάζω σε κάθε ευκαιρία. Ας δούμε μερικούς τίτλους.

ANGELIC LAYER OMNIBUS EDITION BOOK 1 (Dark Horse, pg. 68, $19.99)
Ως συνήθως, το πρώτο που βρίσκω να προτείνω είναι ένα old-times classic και ανάμεσα στις καλύτερες δουλειές των CLAMP. Μεταξύ του παρωχημένου MAGIC KNIGHTS RAYEARTH, του ανολοκλήρωτου (και απίστευτα μπερδεμένου) X/1999 και ένα σωρό άλλων τίτλων τους, που πάτησαν στο shoujo-mania, η ομάδα των τεσσάρων δημιουργών έβγαλε και αυτό το μικρό διαμαντάκι. Πατώντας σε ίσες ποσότητες μυστηρίου, γλυκύτητας και του infinite coolness του παππού… Jumaru (PLAWRES SANSHIRO), δημιούργησαν μια αληθινά καλογραμμένη ιστορία.

Η Misaki έχει μόλις φτάσει στο Tokyo για να μείνει με τη διάσημη τηλεπαρουσιάστρια θεία της και να πάει σχολείο στην Ακαδημία Eriol. Σχεδόν αμέσως, θα τραβήξει την προσοχή της το Angelic Layer, ένα ρομπο-άθλημα, όπου οι παίκτες χρησιμοποιούν μικροσκοπικούς μαχητές για να διαγωνιστούν και να διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο από την πρωταθλήτρια Athena. Η πορεία της στο ρομποτικό ring θα τη φέρει σε επαφή με ένα σωρό μυστήριους χαρακτήρες, ανάμεσά τους ο παλαβός εφευρέτης “Icchan”, ο νεαρός χειριστής του Wizard, καθώς και η πρωταθλήτρια, που κάθε άλλο παρά άγνωστή της είναι…

VAMPIRE HUNTER D VOL. 18 – FORTRESS OF THE ELDER GOD (Dark Horse, pg. 71, $10.99)
Η σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή το Dhampir του Hideyuki Kikuchi, συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, ο αθάνατος κυνηγός βρικολάκων αναλαμβάνει να προστατέψει τους επιζώντες ενός τζετ, που προσέκρουσε στην απαγορευμένη ζώνη γνωστή ως “Playground”. Αυτό, ωστόσο, θα τον φέρει αντιμέτωπο με ορδές νεκροζώντανων πολεμιστών, που συρρέουν από το κάστρο του Sacred Ancestor, του αρχαιότερου “ζωντανού” βρικόλακα. Μυρίζομαι οικογενειακό reunion, για όσους θυμούνται ορισμένα πράγματα από τον πρώτο-πρώτο τόμο…

LIZZIE NEWTON: VICTORIAN MYSTERIES (Seven Seas Entertainment, pg. 326, $11.99)
Γενικά, απεχθάνομαι σχεδόν οτιδήποτε βγάζουν οι Κορεάτες σε popular culture: τα RPG τους, τα manhwa τους (με μικρές, σημαντικές εξαιρέσεις), την pop τους, τη hip-hop τους (αμφότερα άνευ εξαιρέσεων) και κυρίως τα fangirl τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρ’ όλο που το σχέδιο είναι πάλι από αυτά που η πολλή λεπτομέρεια μπαίνει σαν γυάλινη σκλήθρα στο μάτι, τουλάχιστον το premise είναι αξιοπρεπές.

Η Lizzie Newton, κόρη καλής οικογενείας και ανερχόμενη συγγραφέας στη Βικτοριανή, βιομηχανοποιημένη Αγγλία, προτιμά να ασχολείται με τη λύση αστυνομικών μυστηρίων παρά με τον αρραβωνιαστικό της και πλέον έρχεται η στιγμή να επιλύσει τον πρώτο της, αληθινό φόνο. Η ως τώρα ερμηνεία των Ασιατών πάνω στο έργο της Agatha Christie, των Bronte και της Austen, δεν έχει υπάρξει κακή, οπότε ίσως αξίζει μια δοκιμή.

THE DISAPPEARANCE OF NAGATO YUKI-CHAN VOl. 1 (Yen Press, pg. 346, $11.99)
Ένα spin-off του MELANCHOLY OF HARUHI SUZUMIYA με πρωταγωνίστρια την αινιγματική (και πιθανώς εξωγήινη) Yuki Nagato, πολύ πριν τα κατορθώματά της με το S.O.S. Brigade, όταν ακόμα ήταν ένα ντροπαλό και ρομαντικό κοριτσάκι.

Αυτά λοιπόν. Μέχρι κι εγώ εντυπωσιάστηκα που βρήκα τέσσερα πράγματα να γράψω κι εσείς τα διαβάζετε αμέσως μετά τις εκλογές (ρεμάλια). Μαύρο στα bishounen, ή… κάτι τέτοιο.

MERCHANDISE (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Λίγα πραγματάκια αυτό το μήνα εν όψει εκλογών διότι πρέπει να διατηρήσουμε χαμηλό προφίλ. Δεν θα θέλαμε να μας πάρουν χαμπάρι ότι ξοδεύουμε τόσα λεφτά σε “κουκλάκια” και να μας φορολογήσουν έξτρα, σωστά;

RETRO-A-GO-GO! OLIVIA BETTIE PAGE (pg. 72, $15.99-$29.99)

Εγώ, τώρα, πρέπει να χωρέσω δυο γυναίκες τέτοιου βεληνεκούς, σε μερικές γραμμές. Η Bettie Mae Page γεννήθηκε το 1932, στο Nashville του Tennessee. Αντί να κάτσει εκεί και να βρει έναν σύζυγο με κοκκινισμένο από τον ήλιο σβέρκο, που το πρωί θα έπαιζε με τις τάπες του βαρελιού του και το βράδυ θα την έδερνε (stereotyping much?) αποφάσισε να πάει στη Νέα Υόρκη για να γίνει ηθοποιός. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή και η Page θεωρείται η Βασίλισσα του Pin-up.

Από την άλλη, η Olivia De Berardinis είναι πασίγνωστη pin-up artist. Πολλοί λένε ότι αυτό δεν οφείλεται τόσο στο ταλέντο της, όσο στο γεγονός ότι είναι γυναίκα που ζωγραφίζει γυναίκες. Ίσως να το δεχόμουν αυτό, εάν δεν συνέχιζε να το κάνει επί περισσότερα από τριάντα χρόνια. Οι εικονογραφήσεις της, δε, της Page που έκανε, είναι ιδιαιτέρως γνωστές. Η Retro-a-go-go, λοιπόν, κυκλοφορεί μια σειρά από πραγματάκια, από φλασκιά μέχρι αγκράφες, με την φατσούλα της Bettie Page, δια χειρός Olivia. Αν είστε fan είτε της μιας είτε της άλλης, οι επιλογές σας είναι μπόλικες.

VENOSEY (pg. 373, $28.99)
Μέχρι σήμερα, η μικρή αυτή μειοψηφία των comic fans που ταυτοχρόνως είναι και κάγκουρες, ένιωθε παραμελημένη. Ναι, σίγουρα, μπορείς να πας το καγκουράμαξο στον Xbizkit (ή όπως λέγεται ο Snoop Clone) και να σου βάψει τον Φαρμάκη στο καπώ, αλλά όταν απομακρύνεσαι από το αγαπημένο σου όχημα; Πώς θα βλέπουν όλοι σου οι φίλοι ότι εκτός από το MAX POWER διαβάζεις και κάτι άλλο; Η Mad Engine έχει φροντίσει και για σένα, λοιπόν, με ένα ωραιότατο Basketball Jersey. Ίδιος ο Καγκο-Βένομ!

Για κάποιο λόγο που μου διαφεύγει, αυτό το μήνα το PREVIEWS είναι γεμάτο από TMNT merchandise. Όχι ότι βρήκα κάτι γαμάτο και ήθελα να σας πω, αλλά μου έκανε εντύπωση. Λες να μυρίστηκαν ότι το σχέδιό μου θα γίνει τόσο διάσημο, που θα αυξήσει και τη ζήτηση για merchandise;

STAR WARS: FEMALE STORM TROOPER STATUE (pg. 428, $225.00)
Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα. Κάποιος που έχει ασχοληθεί λίγο παραπάνω από μένα με το STAR WARS, μπορεί να μας πει εάν όντως υπήρξε τέτοιος χαρακτήρας. Προσωπικά, θα το θεωρήσω υπεργαμάτο, εάν δεν υπάρχει και είναι κάτι που σκέφτηκε η Gentle Giant. Σε κλίμακα 1/6, με ύψος περίπου 25cm, νομίζω πως διεκδικεί άνετα μια κεντρική θέση στο ράφι, ή τη βιτρίνα σας.

Εάν υπάρχει χώρα τον επόμενο μήνα, τα ξαναλέμε.