BEST OF #28: Avengers Stories Part 2

Αν και σας είχαμε υποσχεθεί πως σήμερα θα έκανε το ντεμπούτο της μια καινούργια στήλη, αυτό τελικά αναβάλλεται για την επόμενη Τετάρτη, λόγω τεχνικών δυσκολιών. Ελπίζω να μην στεναχωρηθείτε ιδιαίτερα που θα διαβάσετε τη συνέχεια το Top 10 με τις κορυφαίες ιστορίες των Avengers. Αν δεν έχετε διαβάσει ακόμα το πρώτο μέρος, ξεκινήστε εδώ και μετά γυρίστε πάλι στην παρούσα σελίδα…

5. “Vision Quest”
WEST COAST AVENGERS #42-45
Writer/Artist: John Byrne

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, αλλά και πιο παράξενα ζευγάρια του Marvel Universe, ήταν αναμφισβήτητα αυτό των Vision και Scarlet Witch. Ένα ανδροειδές και μία μεταλλαγμένη, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, έγιναν γονείς (εμμ…) και από ένα σημείο και μετά, ζούσαν ως φυσιολογικό ζευγάρι, τουλάχιστον όσο φυσιολογική μπορεί να είναι οποιαδήποτε σχέση στο context του Marvel Universe.

Όλα αυτά, όμως, έγιναν σκόνη και θρύψαλα, στο πρώτο storyline που υπέγραψε ο μεγάλος John Byrne, με το που ανέλαβε τον ελαφρώς ταλαιπωρημένο τίτλο WEST COAST AVENGERS. Ο Vision εξαφανίζεται, το origin του αποδομείται και αναδομείται με τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του από τους υπόλοιπους Avengers, ενώ η έκπληξη που επιφυλασσεται στην Wanda (και τους αναγνώστες!) σχετικά με τα παιδιά της, είχε την ισχύ ατομικής βόμβας!

Θαυμάσιο plot, εξαιρετικό characterization, υπέροχοι διάλογοι και αλάνθαστο artwork, όλα δια χειρός ενός δημιουργού που βρισκόταν σε μια από τις καλύτερες φάσεις τις καριέρας του.

4. “The Celestial Madonna”
AVENGERS Vol. 1 #129-135, GIANT-SIZE AVENGERS #2-4
Writer: Steve Englehart
Artists: Sal Buscema, Joe Staton, Dave Cockrum, Don Heck

Από την πρώτη κιόλας εμφάνιση της Mantis (στο AVENGERS #112), ήταν εμφανές πως ο δημιουργός της, Steve Englehart, την προόριζε για σπουδαία πράγματα. Αυτά επρόκειτο να έρθουν περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, σε ένα storyline ασυνήθιστα μεγάλο για την εποχή του, στο οποίο αποκαλύπτεται πως η, μέχρι πρότινος, “συνηθισμένη κοπέλα”, έχει ως πεπρωμένο να αναλάβει το ρόλο της Celestial Madonna και να γίνει μητέρα ενός ιδιαίτερα σημαντικού για το σύμπαν υπερ-όντος.

Ακολουθώντας την αγαπημένη του τακτική να αποκαλύπτει νέα πράγματα για το παρελθόν των χαρακτήρων που γράφει, ο Englehart ξαναχτίζει την ιστορία και το origin της Mantis από την αρχή, προσθέτοντας διάφορα ενδιαφέροντα και εξόχως σημαντικά στοιχεία. Παράλληλα, μπλέκει στο plot όσο περισσότερους cosmic χαρακτήρες μπορεί, επαναφέρει villains από το παρελθόν, μεταφέρει τη δράση στο ξεκίνημα του αιώνιου πολέμου μεταξύ των Kree και των Skrulls, σκοτώνει μέλη της ομάδας (OK, ένα μέλος της ομάδας) και μετά από ατελείωτες μάχες, δραματικές αποκαλύψεις, plost twists και άπειρους διαλόγους (οι οποίοι, όμως, βοηθούν στην πρόοδο του σεναρίου), καταλήγει σε ένα επικών διαστάσεων φινάλε, που ολοκληρώνει ένα storyline το οποίο είναι αναμφισβήτητα “old school”, αλλά συνάμα εξόχως μοντέρνο για την εποχή του.

3. “The Kree/Skrull War”
AVENGERS Vol. 1 #89-97
Writer: Roy Thomas
Artists: Sal Buscema, Neal Adams, John Buscema

Μιλώντας για cosmic storylines, περνάμε σε αυτό που ενδεχομένως δημιούργησε τη συγκεκριμένη κατηγορία! Δύο από τις πιο σημαντικές (και πιο επικίνδυνες) φυλές του Marvel Universe εμπλέκονται σε έναν πόλεμο, που ενδέχεται να έχει φριχτές επιπτώσεις σε ολόκληρο το σύμπαν και οι Avengers βρίσκονται στη μέση της διαμάχης.

Η συγκεκριμένη ιστορία επαναφέρει στο προσκήνιο τον Captain Marvel και τον μετατρέπει σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες της εκδοτικής, ανοίγοντας το δρόμο για όσα θα ακολουθήσουν, λίγα χρόνια αργότερα, με το εξαιρετικό run του Jim Starlin στον αναβιώσαντα τίτλο του ήρωα. Από πολλές απόψεις, ο Mar-Vell είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ιστορίας, στην οποία, βέβαια, μπλέκονται όλοι οι εν ενεργεία Avengers, καθώς και οι Inhumans.

Κατά μία άλλη έννοια, φυσικά, ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής της ιστορίας ίσως και να είναι το εξαιρετικό artwork του ογκόλιθου που ονομάζεται Neal Adams, ο οποίος παραδίδει ορισμένες από τις ομορφότερες σελίδες της καριέρας του.

2. “The Death Of Adam Warlock”
AVENGERS ANNUAL #7, MARVEL TWO-IN-ONE ANNUAL #2
Writer/Artist: Jim Starlin

Βλέπετε πόσο αρμονικά εξελίσσεται αυτή η λίστα; Αναφορά στον Jim Starlin τη θέση #3, ιστορία του ίδιου δημιουργού στη θέση #2. Ήταν εντελώς τυχαίο, πιστέψτε με…

Ο Thanos επιστρέφει για να αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά τους Avengers, οι οποίοι, αυτή τη φορά, θα χρειαστούν τη βοήθεια του Thing, του Spider-Man και, φυσικά, του πρωταγωνιστή της ιστορίας, Adam Warlock. Ο Jim Starlin είναι σε μεγάλα κέφια και χρησιμοποιεί, για μια ακόμη φορά, τον Warlock ως όχημα για να περάσει μια σειρά από μηνύματα και ιδέες, σχετικά με το ίδιο το concept του ήρωα, ενώ με τη δραματική θυσία του χαρακτήρα, τον επαναφέρει, εν μέρει, στις ρίζες του ως “Messiah Metaphor” και ολοκληρώνει ένα storyline το οποίο είχε “τρέξει” ο ίδιος, τα προηγούμενα χρόνια, στις σελίδες του STRANGE TALES, αλλά και στον solo τίτλο του χαρακτήρα.

Το εντυπωσιακό φινάλε, το οποίο τοποθετεί πλέον τον Adam Warlock σε ένα ξεχωριστό πάνθεον ηρώων του Marvel Universe, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον, κάτι που, δυστυχώς, δεν αποδείχθηκε και τόσο καλή ιδέα.

1. “Avengers Forever”
AVENGERS FOREVER #1-12
Writers: Kurt Busiek, Roger Stern
Artist: Carlos Pacheco

Δεν ξέρω τι μπορώ να γράψω για να αιτιολογήσω αυτή την επιλογή (ένα common theme στα περισσότερα από τα BEST OF μου). Κατανοώ, φυσικά, πως το AVENGERS FOREVER θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετικά πρόσφατο και ίσως να μοιάζει με ιεροσυλία να συγκρίνεται με τα αριστουργήματα του παρελθόντος και, εν τέλει, να τα κερδίζει.

Από την άλλη, τώρα που το σκέφτομαι, δεν είναι και τόσο πρόσφατο. Έχουν περάσει σχεδόν 14 χρόνια από την κυκλοφορία του (χμμ… πόσων ετων είμαι;;;), ένα διάστημα που πιστεύω ότι είναι επαρκές για να καταχωρηθεί ένα έργο ως “κλασικό”. Στην τελική, είμαι βέβαιος πως δεν ήταν ιεροσυλία να θεωρήσει κάποιος κλασικό το SGT. PEPPER’S των Beatles το 1981!

Anyway, το AVENGERS FOREVER είναι το απόλυτο story για κάθε hardcore Avengers fan. Εμφανίζει σχεδόν κάθε χαρακτήρα που μπορείτε να φανταστείτε, έχει cosmic προεκτάσεις, εμπλέκει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον των ηρώων και του Marvel Universe, φέρνει στο προσκήνιο λιγότερο γνωστούς ή δημοφιλείς χαρακτήρες, έχει μάχες, θανάτους, δυνατούς διαλόγους, δαιδαλώδες plot και εντπωσιακό pay-off. Δε νομίζω πως μπορείτε να ζητήσετε κάτι παραπάνω.

(Βέβαια, δεν έχει πολλά jokes και smart-ass wordplay, οπότε ενδέχεται να μην αρέσει ιδιαίτερα σε όσους ενθουσιάστηκαν με την πρόσφατη ταινία…)