SNAPSHOT REVIEWS 31-5-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

ALABASTER WOLVES #1
Writer: Caitlin R. Kiernan
Artist: Steve Lieber
Dark Horse Comics

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι αν πεις δυνατά τον τίτλο, είναι απλά υπέροχος. Εύηχος! Και αυτό είναι καλό.

Το story είναι του μεταφυσικού genre και τα πάει καλά σε αυτόν τον τομέα. Σε έναν έρημο σταθμό, νύχτα, κάπου στη Νότια Καρολίνα (αν λέει κάτι σε κάποιους αυτό), μια πιτσιρίκα αλμπίνο κάθεται και περιμένει το λεωφορείο. Όλα καλά ως εδώ, μέχρι που ένα κοράκι κάθεται κοντά και της μιλάει και μια κοπέλα που μυρίζει σα βρεγμένος σκύλος εμφανίζεται εκεί. Και ένας άγγελος με πολλά πρόσωπα και μια πύρινη ρομφαία. Δεν αστειεύομαι, πύρινη ρομφαία. Και τότε, σε αυτό το σκηνικό, ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου παίζεται. Δε θα πω περισσότερα για το story, για να μη σας το χαλάσω. Ένα θεατρικό σκηνικό, βουτηγμένο στον κίνδυνο και τη θανατηφόρα αγωνία, η οποία, με έναν καταπληκτικό ρυθμό, βήμα-βήμα, αποκαλύπτεται.

Όσο για το σχέδιο του Steve Lieber (WHITEOUT) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται αυτή η σκοτεινή ιστορία. Σκοτεινό, gloomy, όσο sketchy πρέπει και με υπέροχα χρώματα. Μέσα σε αυτή τη σκοτεινιά, η αλμπίνο ηρωίδα απλά ξεχωρίζει σα τη Χιονάτη ή τη Joan of Arc. Και αυτό είναι ένα ωραίο, eerie τρικάκι.

Λοιπόν, μου άρεσε πάρα πολύ και θα την παρακολουθώ τη σειρά για να δω τί θα απογίνει. Α! Το λεωφορείο δεν έκανε στάση.

MIND THE GAP #1
Writer:
Jim McCann
Artist: Rodin Esquejo
Dark Horse Comics

Κώμα! Τί συμβαίνει όταν πέφτεις σε κώμα; Όλοι λένε ότι αυτός που είναι σε κώμα ακούει όσα συμβαίνουν γύρω του. Ή βλέπει το φως και προσπαθεί να το αποφύγει. Εδώ υπάρχει μια διαφορετική άποψη, μιας και η Ellie βρίσκεται σε κώμα και μπορεί να βλέπει το σώμα της και όσα γίνονται γύρω από αυτήν, αλλά την ίδια ώρα είναι και σε έναν κόσμο όπου και άλλα “φυτά” παλεύουν να βρουν πώς θα γυρίσουν στο σώμα τους. Η Ellie προσπαθεί να καταλάβει πού είναι, και πώς να ζει στον απίθανο κόσμο των “φυτών” αλλά και το πιο σημαντικό, πώς βρέθηκε εκεί; Δεν ήταν ατύχημα. Δίπλα της, στο κρεβάτι του πόνου, η κολλητή της και ο σύντροφός της. And the plot thickens.

Όπως συμβαίνει με τη δυσκολία του πρώτου τεύχους, πρέπει να μας εξηγήσει την κατάσταση και να μας συστήσει τους ήρωες, να δημιουργήσει αγωνία και ενδιαφέρον. Εμ, δεν τα πήγε και πολύ καλά. Θεατρικό σαν το ALABASTER WOLVES, αλλά κακά τα ψέματα, άλλο ένα σκοτεινό σκηνικό στη Νότια Καρολίνα (το ξανασχολίασα;) και άλλο ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

Το σχέδιο είναι εντάξει. Καταλαβαίνεις ποιος είναι ποιος – που είναι και αυτό ζήτημα, καμιά φορά – κυρίως όμως επειδή η ηρωίδα είναι από την Κορέα, η φίλη Λατίνα και ο γκόμενος Άρια φυλή. Κακία; Κακία, αλλά και ο σχεδιαστής το παράκανε στο φωτορεαλισμό, που έχει αρχίσει να μου τη δίνει στα comics.

Αλήθεια, I don’t mind the gap!

FOOTPRINTS #1
Writer: Joey Esposito
Artist: Jonathan Moore
215Ink

Λατρεύω, λατρεύω noir και το έχω ξαναδηλώσει! Τώρα, όταν στο ρόλο του σκοτεινού ντετέκτιβ με το καπέλο και το αδιάβροχο είναι ο Bigfoot, που ψάχνει να βρει το δολοφόνο του Yeti, τότε το πράγμα γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο Mr Foot είναι private investigator – με τα όλα του – και προσπαθεί να μη τον πάρει κανείς χαμπάρι. Θέλει να ξεχάσει το παρελθόν του, τον αδερφό του το Yeti, το τέρας του Loch Ness κ.τ.λ. κ.τ.λ.. Όταν, όμως, ο Yeti βρίσκεται νεκρός, πρέπει να βρει ποιoς και γιατί το έκανε. Και αρχίζει μια πορεία. Όλα αυτά, βέβαια, στο κλασικό πρώτο πρόσωπο των noir.

Η ιστορία είναι λίγο μπερδευτική, ή εγώ έχω χαζέψει, αλλά νομίζω ότι αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι το σχέδιο. ΟΚ, ασπρόμαυρο, ΟΚ rough, ΟΚ απαράδεκτο. Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνεις ποιος είναι ποιος – δεν μπερδεύεις τον Mothman με έναν καρχαρία που μιλάει – αλλά με κούρασε. Πολύ με κούρασε.

Νομίζω ότι είναι κρίμα, γιατί κάτι υπάρχει εκεί, αλλά δεν έχω κουράγια να το παρακολουθήσω. Έχω παραξενέψει.

THE SECRET HISTORY OF D.B. COOPER #1
Writer/Artist: Brian Churilla
Oni Press

Θα εκραγεί το μυαλό μου! Τί σουρρεάλα είναι αυτή; Ο D.B. Cooper, ή Dan Cooper, έκανε αεροπειρατεία το 1971 και δε συνελήφθη ποτέ και είναι στη λιστα του FBI με τους “most wanted”. Αυτό είναι αλήθεια, πραγματικό γεγονός – δεν έγινε στα panels ενός comic. Και από εκεί ξεκινάμε, από την αεροπειρατεία, μόνο που στην επόμενη σελίδα, ο Cooper έχει ένα σπαθί samurai και μιλάει σε ένα κόκκινο αρκουδάκι (έλα τώρα, φθηνή αναφορά στη USSR), εβρισκόμενος σε έναν μυστήριο κόσμο. Και μετά, μάχη με τέρας που λιώνει και πάμε στο Κρεμλίνο, ενώ η μάχη με το τέρας συνεχίζεται.

Κατασκοπικό θρίλερ; Ψυχροπολεμική ιστορία; Μεταφυσικό; Κακό trip του δημιουργού; Ποιός ξέρει; Εγώ κάτι έχω πιάσει, αλλά θα ξαναδοκιμάσω. Και αυτό, μέσα στον περιορισμένο χρόνο μου, λέει πολλά. Ίσως αφού έχω πιει λίγο αλκοόλ.

Το σχέδιο, λατρεία! Το αρκουδάκι freak, με ένα αυτί και attitude. Καθαρό σχέδιο, με ωραίο στυλ, ζωντανό χρώμα και neat layout. Μου αρέσει!