PREVIEWS PICKS (JUNE 2012)

Το καλοκαίρι έφτασε (όπως μας πληροφορούν τόσο το ημερολόγιο, όσο και -κυρίως- το θερμόμετρο!), αλλά οι ακούραστοι συντάκτες του Comicdom δεν επαναπαύονται και φροντίζουν να είστε διαρκώς ενήμεροι για τις σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες από τις καινούργιες κυκλοφορίες, έστω και αν αυτές θα βγουν στα μαγαζιά Αυγουστιάτικα, όταν ενδεχομένως θα έχετε καλύτερα πράγματα να κάνετε. Anyway, αυτό το μήνα, τις σελίδες του PREVIEWS ξεφυλλίζουν οι Νίκος Λάμπρης, Αριστείδης Κώτσης, Μυρτώ Τσελέντη και Κώστας Λαμπρόπουλος.

BLUE PAGES (Νίκος Λάμπρης)

O καιρός για ένα ακόμη PREVIEWS PICKS έφτασε ξανά και αυτή τη φορά υπάρχουν αρκετές επιλογές, κυρίως από Marvel και λιγότερες από DC, IDW και Image.

Marvel

Αρκετά πράγματα από Marvel. To PREVIEWS θα μπορούσε να τιτλοφορείται και “Alan Davis month”, αφού παρακάτω θα δείτε τέσσερα solicitation entries με την υπογραφή του δημοφιλούς Βρετανού δημιουργού.

AMAZING SPIDER-MAN #692 (pg. M17, $5.99)
Παραβλέπω το γεγονός ότι κάποτε διάβαζα το solicitation για το 30th anniversary, και πάμε στο 50th anniversary του Amazing Spider-Man. Αν τα βρείτε, προτιμήστε τα Spider-Man Decades variant covers του Marcos Martin.

THE MIGHTY THOR #18 (pg. M31, $3.99)
JOURNEY INTO MYSTERY #642 (pg. M32, $2.99)
To 50th Thor anniversary ξεκινά με το storyline “Everything Burns”, που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς, αφού φαίνεται να έχει επικές διαστάσεις.

DAREDEVIL ANNUAL #1 (pg. M44, $4.99)
WOLVERINE ANNUAL #1 (pg. M45, $4.99)
Αν δε σας φτάνει η παραπάνω δόση από Alan Davis, μπορείτε να έχετε λίγη ακόμη με το “Marvel Tales” όπου το storyline περιλαμβάνει εμφάνιση και του ClanDestine.

HAWKEYE #1 (pg. M41, $2.99)
OK, είναι προφανές ότι η Marvel προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της ταινίας των Avengers λανσάροντας ongoing τίτλο με πρωταγωνιστή τον Hawkeye, αλλά το artwork του Davis Aja είναι ένας λόγος να το τσεκάρετε.

FIRST X-MEN #1 (pg. M51, $3.99)
Και περνάμε στο controversial “First” X-Men. X-Men πριν από τους X-Men. Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει αυτό και πώς θα το αιτιολογήσουν. Ο Neal Adams ήταν εξαιρετικός στο παρελθόν, άλλα τώρα δεν πείθει και τόσο, ειδικά όταν δεν περιορίζεται στο σχέδιο, αλλά γράφει κιόλας.

DC

Αντίθετα με τη Marvel, από DC βρίσκω αξιόλογα μόνο τα νέα mini series του “Before Watchmen”.

BEFORE WATCHMEN: RORSCHACH #1 (pg. 74, $4.99)
BEFORE WATCHMEN: DR. MANHATTAN #1 (pg. 75, $4.99)
To αμφιλεγόμενο project συνεχίζεται με limited series για τον Rorschach και τον Dr. Manhattan. Αν μπορέσετε να βρείτε και το variant cover του Jim Steranko…

IDW

JOE KUBERT’S TARZAN OF THE APES ARTIST’S EDITION (pg. 167, $ please inquire)
Το καλό με την IDW είναι ότι έχει πάντα το artist’s edition να βάλεις στα picks. Εδώ έχει original art από τη δουλειά του τεράστιου Joe Kubert στο Tarzan, και τα λογια είναι περιττά…

Image

BLACK KISS II #1 (pg. 180, $2.99)
Κλείνουμε με επιστροφή του Howard Chaykin σε μια από τις κορυφαίες δουλειές του, το BLACK KISS. Η αλήθεια είναι ότι ο Chaykin είναι πολύ πεσμένος σχεδιαστικά τελευταία, πραγματικά όμως ελπίζω, βλέποντας το preview art, ότι ο καλλιτέχνης που μας χάρισε αριστουργήματα στο παρελθόν είναι “back on track”.

GREEN PAGES (Αριστείδης Κώτσης)

Όταν αναλάμβανα να γράψω την άποψη μου για τις νέες κυκλοφρίες που βρίσκονται στις πράσινες σελίδες του PREVIEWS Αυτού του μήνα, δεν περίμενα με τίποτε να βρω τόσες πολλές αξιόλογες ή αξιοσημείωτες.  Περνάω, λοιπόν, κατευθείαν στο ψητό…

HUNCH PARSONS SC (Blank Slate, pg. 256, $7.99)
DEATH & THE GIRLS SC (Blank Slate, pg. 256, $8.99)
Η Blank Slate είναι μια εταιρία με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες. Ειδικά το Chalk Marks line της, που θυμίζει λίγο το Ignatz line της Fantagraphics (το οποίο, με την εξαίρεση του GANGES, μοιάζει να μας έχει αφήσει) και εστιάζει σε δουλειές νέων Βρετανών δημιουργών, αποτελεί εξαιρετική περίπτωση για αναδυόμενους καλλιτέχνες. Η προσοχή μου εστιάζεται ειδικά στο HUNCH PARSONS του Warwick Johnson Caldwell, που μοιάζει ιδιαίτερα όμορφο, ενώ σκέφτομαι να δοκιμάσω και το πιο κοριτσοκαλλιτεχνίστικο DEATH & THE GIRLS της Donya Todd.

Με την ευκαιρία, αν γυρίσετε ανάποδα το PREVIEWS θα δέιτε στο PREVIEWS UK κομάτι και άλλες δυο κυκλοφορίες της Blank Slate (και οι δυο ενδιαφέρουσες), το PLAYING OUT του Jim Medway και το THE SUITCASE του Dan Berry.

STEED AND MRS PEEL ONGOING #0 (Boom! Studios, pg. 263, $3.99)
Λατρεύω το THE AVENGERS και ειδικά εκείνες τις δυο seasons που στο πλάι του John Steed (Patrick Macnee) βρέθηκε η υπέροχη Diana Rigg ως Εmma Peel. Πριν από λίγο καιρό, η Boom! επανακυκλοφορησε κάποιες παλλιότερες ιστορίες (κάποιες από τις οποίες είχε γράψει και ο πολύς Grant Morrison) και για αυτές τις επανακυκλοφορίες διαβάσατε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και από τον απόλυτο comics expert, Δημήτρη Σακαρίδη.

Στην ongoing σειρά, τα συγγραφικά ηνία αναλαμβάνει ο Mark Waid, και κάπου εδώ ξεκινούν οι ενστάσεις μου. Καλός και άγιος ο κύριος Waid και δεν αμφιβάλω πως στο DAREDEVIL γράφει κάποια από τα καλύτερα superhero comics που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ράφια των comicsομάγαζων (αν και εγώ, στα 4-5 πρώτα τεύχη που διάβασα, δεν είδα κάτι τέτοιο), εν τούτοις είμαι τουλάχιστον επιφυλακτικός (και αυτό είναι ευφημισμός) όταν αναλαμβάνει να γράψει έναν τόσο βρετανικό τίτλο κάποιος που δεν εχει γεννηθεί στο νησί. Ας ήταν κάποιος λιγότερο καλός, που όμως όταν διαβάζω comics του να είναι σαν να ακούω να παίζει το “God save the Queen”. (Μην αρχίσω τώρα να σκέφτομαι για κάτι remakes/reimaginings σαν το ELEMENTARY και βγω εντελώς εκτός ελέγχου… Πάω να δω σε επανάληψη τo Queen’s Diamond Jubilee River Pageant για να ηρεμήσω…)

Τέλος πάντων… Το γεγονός ότι εμφανίζεται ως co-writer ο Caleb Monroe και ως artist o Steve Bryant (ATHENA VOLTAIRE) δε με κάνει λίγότερο διστακτικό. Μάλλον θα προτιμήσω να ξαναδώ τα original επεισόδια.

CAVE-IN GN (Drawn and Quarterly, pg. 298, $17.95)
Blast from the past! Τον Brian Ralph τον γνωρίζουμε από το DAYBREAK και από διάφορα short stories του, που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί. Στα νιάτα του, ήταν μέλος του Fort Thunder (μαζί με δημιουργούς όπως ο Brian Chippendale) και είχε εκδόσει (το μακρινό 1999… δείτε εδώ σχετικό αφισέτο) το CAVE-IN, από την Highwater Books, με το οποίο έγινε και γνωστός. Τώρα, επανεκδίδεται από την Drawn and Quarterly και έχουμε ακόμη μια ευκαιρία να το αποκτήσουμε.

LOVE AND ROCKETS: NEW STORIES #5 (Fantagraphics Books, pg. 304, $14.99)
THE LOVE AND ROCKETS COMPANION: 30 YEARS (AND COUNTING) (Fantagraphics Books, pg. 304, $24.99)
Αν ήταν να αγοράσω μόνο ένα comic αυτό το μήνα, τότε σίγουρα θα ήταν το νέο τεύχος του LOVE AND ROCKETS. Ακόμη και αν ήταν να αγοράσω μόνο ένα όλη τη χρονιά, τότε είναι πιθανό να ήταν το νέο τεύχος του LOVE AND ROCKETS. Στο προτελευταιο τεύχος (#3), ο Jaime Hernandez έγραψε μια ιστορία που (στο δικό μου το μυαλό) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα και πιο σοκαριστικά comics όλων των εποχών, ενώ στο πιο πρόσφατο τεύχος, άφησε “χαζούς” όλους τους αναγνώστες του, με μια απλότητα συγκλονιστική. Και τώρα, τί; Δεν μου περνά καν από το μυαλό ότι μπορέι να απογοητευτώ… Η συνέπεια του Jaime δε μου το επιτρέπει…

Και βέβαια, υπάρχει και το κομάτι του Gilbert, το οποίο οφείλω να ομολογήσω πως, ακόμη και τώρα, συχνά μου αρέσει (αρκεί να μην το συγκρίνω με τη δουλειά του αδερφού του).

Μεσα στο γενικότερο ενθουσιασμό, δε μπορώ να κρύψω το ενδιαφέρον μου για το THE LOVE AND ROCKETS COMPANION, που περιλαμβάνει ένα κάρο σπάνια καλούδια για τους φίλους των αδερφών Hernandez.

THE CAVALIER MR.THOMPSON (Fantagraphics Books, pg. 304, $16.99)
Για τον Rich Tomasso και το γεγονός ότι αποφάσισε, κάποια στιγμή, να ανεβάσει τα νέα του comics online (μια που δυσκολευόταν να βρει κάποιον να τα εκδόσει), τα έχουμε ξαναπεί. Το ευχάριστο είναι πως, πλέον, τα comics που δημοσίευε online δέιχνουν ένα-ένα να βρίσκουν το δρόμο τους και στον κόσμο των εντύπων. Έτσι, μετά το PETE AND MIRIAM, που κυκλοφόρησε από τη Boom! τώρα το THE CAVALIER MR. THOMPSON (ένα μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται online) δημοσιεύεται από την Fantagraphics. Πρόκειται για μια ιστορία με θέμα τον πραγματικό συγγραφέα Jim Thompson και με ήρωα τον detective του Tomasso, Sam Hill. Το αλλο ευχάριστο νέο είναι πως και μια νέα περιπέτεια του Sam Hill βρίσκεται στα σκαριά.

Αξίζει τουλάχιστον μια αναφορά και σε άλλες κυκλοφορίες της Fantagraphics, όπως στο BARACK HUSSEIN OBAMA (pg. 304, $19.99) του Steven Weissman (δειτε το εδώ), το WEIRD HORRORS & DARING ADVENTURES (pg. 305, $39.99), με πρώιμη δουλειά του Joe Kubert, αλλά και στις επανεκδόσεις σε softcover των RAVEN (pg. 304, $19.99) του Lorenzo Mattotti και IS THAT ALL THERE IS? (pg. 304, $25.00) του Joost Swarte.

BABY SITTERS CLUB SC VOL 01 KRISTYS GREAT IDEA NEW PTG (Graphix Books, pg. 308, $9.99)
BABY SITTERS CLUB SC VOL 02 TRUTH ABOUT STACY NEW PTG (Graphix Books, pg. 308, $9.99)
BABY SITTERS CLUB SC VOL 03 MARY ANNE SAVES THE DAY NEW PTG (Graphix Books, pg. 308, $9.99)
BABY SITTERS CLUB SC VOL 04 CLAUDIA & MEAN JANINE NEW PTG (Graphix Books, pg. 308, $9.99)

Είχα διαβάσει κάπου πως το SMILE της Raina Telgemeier είναι το WATCHMEN της νέας χιλιετίας. Ο οαραλληλισμός είχε να κανει, κυρίως, με την εντυπωσιακά (και διαρκώς) υψηλή θέση σε πωλήσεις που έχουν και τα δύο comics στα βιβλιοπωλεία. Πέρα από όποιους παραλληλισμούς, η Telgemeier είναι μια πολύ ικανή δημιουργός… Αν έχετε, αν έιστε, ή αν νιώθετε μικρο κοριτσάκι, τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα το BABY SITTERS CLUB. Αν δεν είστε τίποτε από τα παραπάνω και πάλι σας προτείνω να το σκεφτείτε.

Σχετικό είναι και το νέο volume του AMELIA RULES (Simon & Schuster, pg 327, $10.99), ενώ και εδώ υπάρχουν διαθέσιμα τα προηγούμενα volumes.

MORTENSEN’S ESCAPADES VOLUME 1: THE MYSTERIOUS MANUSCRIPT GN (Lerner Publishing Group, pg. 312, $6.95)
MORTENSEN’S ESCAPADES VOLUME 2: THE SANTA FE JAIL GN (Lerner Publishing Group, pg. 312, $6.95)
Δε νομίζω πως είχα ξαναπροσέξει τις εκδόσεις του Lerners Publishing Group, οι οποίες και απευθύνονται, κυρίως, σε παιδιά. Από αυτές, το ενδιαφέρον μου κίνησαν κυρίως τα MORTENSEN’S ESCAPADES, του Δανού Lars Jacobsen. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Lerners Publishing Group και τις εκδόσεις του και εδώ για το MORTENSEN’S ESCAPADES (στα δανέζικα).

DOCTOR WHO: THE CRIMSON HAND GN (Panini Publishing, pg. 321, $31.95)
Στο DOCTOR WHO MAGAZINE, δημοσιεύονται, σε κάθε τεύχος, κάποιες σελίδες comics με ήρωα (ποιόν άλλο) τον Doctor. Κάποιες από τις ιστορίες που εκδόθηκαν από το 2008 ως το 2010 και που ήταν οι τελευταίες με τον “Tenth”, συγκεντρώνονται εδώ για πρώτη φορά. Ενδιαφέρον έχουν, κατά τη γνώμη μου, δύο πραγματα: πρώτον, ότι λόγω διαφόρων αντιδικιών η κυκλοφορία αυτού του volume καθυστέρησε πάρα πολύ σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό και δεύτερον, ότι, όπως και να το κάνουμε, η τιμή που ζητάει από εμάς η Panini είναι ιδιαίτερα τσουχτερή. Αξίζει να σημειωθεί (για τους fans, τουλάχιστον) πως την εισαγωγή γράφει ο Russel T. Davies.

STRONTIUM DOG: MUTANT FOR HIRE TP (Rebellion/2000AD, pg. 323, $19.99)
O Johnny Alpha, o μεταλλαγμένος κυνηγός επικυρηγμένων, είναι μάλλον ο πιο επιτυχημένος χαρακτήρας του 2000AD μετά τον Dredd. Ήταν, δηλαδή, μέχρι το θάνατο του, το 1990. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Johnny Alpha επέστρεψε, με ιστορίες που είχαν λάβει χώρα αρκετά χρόνια νωρίτερα (κάτι που, όπως μας διδάσκει η ιστορία – βλέπε Sherlock Holmes και THE HOUND OF THE BASKERVILLES – διαδέχεται και η επίσημη επιστροφή του χαρακτήρα από τον κόσμο των νεκρών).

Αυτή η επιστροφή, λοιπόν, του δημοφιλούς χαρακτήρα, ξεκίνησε το 2000 και εδώ (αν δεν κάνω κάποιο λάθος – το solicitation είναι λίγο generic) συγκεντρώνονται οι ιστορίες που δημοσιεύτηκαν απο το 2000 ως το 2003. Οπότε, είναι new reader friendly, με μια αρκετά μοντέρνα αισθητική, έχει πράγματα για να ανακαλύψουν οι παλιοί fans και είναι στην περίοδο που ο Ezquerra αρχίζει να περιορίζει το πόσα photoshop εφέ χρησιμοποιεί.

ONLY SKIN (Secret Acres, pg. 326, $21.95)
Το ΟNLY SKIN του Sean Ford είναι ένα ανεξάρτητο comic, που κατάφερε να ολοκληρωθεί και τώρα εκδίδεται συγκεντρωμένο από την Secret Acres. Πρόκειται για μια δουλειά που απέσπασε αρκετά βλέματα και που κέντρισε το ενδιαφέρον των πιο ανήσυχων πνευμάτων. Μπορείτε να τσεκάρετε περισσότερα στο site του δημιουργού, αλλά σίγουρα είναι μια χορταστική έκδοση (268 σελίδες), που θα περιμένω με αγωνία.

THE NAO OF BROWN GN (Selfmadehero, pg. 326, $24.95)
Σε μια πολύ κακή και άκυρη μετάφραση, αυτό το comic θα μπορούσε να ονομάζεται “Ο Ναός Του Καφέ”. Το παραπάνω πολύ κρύο αστείο δεν είναι ο λόγος που αυτό το comic βρέθηκε στις επιλογές μου. O Glyn Dillon έχει προυπηρεσία στο DEADLINE και σε τίτλους της Vertigo (EGYPT, HELLBLAZER) και αν αυτό δε σας λέει κάτι, θα σας προέτρεπα να ρίξετε μια ματιά στο blog του. Εκεί θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το NAO OF BROWN, το οποίο έχει να κάνει με μια μισή Αγγλίδα μισή Γιαπωνέζα, που υποφέρει από ένα ιδιαίτερο OCD.

Στην ίδια σελίδα και από την ίδια εταιρία, θα βρείτε και το A CHINESE LIFE ($27.50), με θέμα ένα παιδί που μεγαλώνει στην Κίνα στα τέλη των 40s.

LITTLE DEATH GN (Soaring Penguin, pg. 328, $14.99)
H Soaring Penguin είναι μια μικρή εκδοτική, με έδρα το Λονδίνο και η συγκεκριμένη έκδοση συγκεντρώνει τη δουλειά του Αυστριακού Thomas Kriebaum, με θέμα έναν μικρό Χάρο, ο οποίος συχνά δεν παίρνει αυτόν που περιμένεις. Εδώ θα βρείτε ένα μικρό δείγμα του comic, για το οποίο στο Bleeding Cool αναρωτιούνται αν θα είναι το επόμενο cult comic hit.

THE BLACK DRAGON (Titan Books, pg. 330, $24.95)
Χρειάστηκε να κάνουμε το Top 100 των 80s εδώ στο Comicdom, για να συνειδητοποιήσω το πόσο καλές και πόσο σημαντικές κυκλοφορίες είχε το Epic imprint της Marvel. Και πάλι, όμως, μου διαφέύγουν πολλές, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, όπως αυτή εδώ η σειρά, που γράφτηκε απο τον Chris Claremont και σχεδιάστηκε από τον John Bolton. Ο ίδιος ο Claremont δηλώνει ιδιαίτερα περήφανος για το historic fantasy creator-owned δημιούργημα του και ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να μην καταλήξει στην παραγγελία μου είναι ότι τα αυθεντικά τευχάκια είνα πάρα πολύ φτηνά. Από την άλλη, το MARADA, THE SHE-WOLF, που θα ξανακυκλοφορήσει και αυτό συντομα από την Titan (σύμφωνα με όσα είπε ο Claremont, δηλαδή) δεν βρίσκεται και σε τόσο καλή τιμή, οπότε ίσως να είναι πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση.

WESTWARD (Tool Publications, pg. 330, $2.99)
Δεν είχα ιδέα τί είναι αυτό και ποιός είναι ο Ken Krekeler. Μια επίσκεψη στο site του comic, με έπεισε πως πρόκειται για ένα comic τουλάχιστον καλοσχεδιασμένο, με καλοστημένες σελίδες. Μάλιστα, πηγαίνοντας από link σε link, κατέληξα στο site του THE COLODIN PROJECT, ενός άλλου project του Krekeler, όπου διαπίστωσα πως το μεγαλύτερο κομάτι του comic είναι διαθέσιμο για online ανάγνωση. Δεν είναι ακριβώς του γούστου μου, αλλά θα ήθελα, κάποια στιγμή, να του ρίξω μια ματιά.

UNDERWATER WELDER (Top Shelf Productions, pg. 332, $19.95)
Τις προάλλες, έλεγα σε ενα φίλο πως, παρά τη συμπάθεια που του έχω, ο Lemire γράφει πολύ περισσότερα comics από όσα μπορεί, ώστε να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Όσο και αν μου άρεσαν οι πρώτες του δουλειές (ESSEX COUNTY), βρίσκω τους τίτλους που γράφει τώρα σχεδόν αδιάφορους (αν και εξακολουθώ να τιυς παρακολουθώ). Βέβαια, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι απλά προτιμώ τις creator-owned από τις mainstream δουλειές του. Υποθέτω πως θα ανακαλύψω τι από τα δυο συμβαίνει, αν διαβάσω το νέο του comic, που κυκλοφορεί από την Top Shelf και έχει τίτλο UNDERWATER WELDER και το τοπίο δείχνει να κινείται σε πολύ περισσότερο οικεία νερά για τον Lemire.

THE VOYEURS GN (Uncivilized Books, pg. 336, $24.95)
Στο THE VOYEURS συγκεντρώνονται κάποιες από τις καλύτερες σελίδες του LUCKY της Gabrielle Bell. Μπορεί ο σύντροφος και συναγωνιστής, Γιώργος Χατζηκωστής, να το βρίσκει (και δε διαφωνώ σε αυτό) “λίγο βαρετό” (χε, δεν κάνω μόνο εγώ ευφημισμούς), αλλά, από την άλλη, ο Art Spiegelman, ο Chris Ware και η Alison Bechdel λένε τα καλύτερα για αυτό. Ίσως τώρα που κυκλοφορεί έγχρωμο, να πρέπει να του δώσω μια ακόμα ευκαιρία…

ARCHER & ARMSTRONG #1 (Valiant, pg. 340, $2.99)
Comic της Valiant δεν έχω διαβάσει ποτέ, αλλά εδώ στο Comicdom έχουμε αρκετούς που πίνουν νερό στο όνομα της εταιρίας. Δε νομίζω να αγοράσω ούτε αυτόν τον τίτλο (δεν είμαι καν σίγουρος αν αυτός θα ήταν ο τίτλος που θα άξιζε περισσότερο να δοκιμάσω), αλλά o Fred Van Lente είναι ένας καλός writer και το artwork του Clayton Henry μοιάζει κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Χορταστικό PREVIEWS, έ; Και να σκεφτεί κανείς πως υπήρχαν και άλλα πράγματα που θα ήθελα να σχολιάσω (μεταξύ άλλων το ECONOMIX: HOW & WHY OUR ECONOMY WORKS & DOESNT WORK, το ODYSSEY του Seymour Chwast, το LI’L HOMER, το ROMEO & JULIET: THE WAR, το DISTRICT COMICS: AN UNCONVENTIONAL HISTORY OF WASHINGTON DC, το LITTLE WOLF, το BEATLES GRAPHIC, τις εκδόσεις της Sea Lion), αλλά πλέον έχω ξεμείνει από ενέργεια… Δίνω τη σκυτάλη στα manga, για κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες αυτού του μήνα…

MANGA (Μυρτώ Τσελέντη)

Έχουν πιάσει και οι σιχαμερές ζέστες, οι διακοπές δεν είναι ακόμα αρκετά κοντά και το μέλλον δε μας δίνει καμιά ένδειξη βελτίωσης σε σχέση με το παρόν, οπότε παίζει μια γενική γκρίνια που αδικαιολόγητη δεν την λες, καθώς ένα ζόρι όλοι το έχουν φάει. Οι σελίδες του PREVIEWS αποτελούν πάντα (καλά, λέμε τώρα) ανάσα ελπίδας και δροσιάς, καθώς ένα βάρος φεύγει από το πορτοφόλι σας και σας χαρίζει, ως αντάλλαγμα, μερικές ώρες ξεγνοιασιάς, συγκίνησης, ή νευρών (ανάλογα με το πόσο επιτυχημένες ήταν οι επιλογές σας αυτόν το μήνα).

Το τμήμα των manga αυτού του μήνα δεν αποτελεί εξαίρεση. Και προφανώς, κανέναν πλέον δεν ενδιαφέρουν τα σχολικά ρομάντζα, που έχουμε ξαναδιαβάσει 100άδες φορές, ή οι περιπέτειες του νεαρού/νεαράς, που ξύπνησε μια μέρα με ξεχωριστές δυνάμεις, ή το τελευταίο τον-αγαπώ-μα-δεν-πρέπει-αχ-με-κοίταξε-αχ-τώρα-με-αρπάζει yaoi, ή μια ιστορία εκδίκησης με daddy issues και boxing (WOLF, Gen Manga Entertainment, pg. 307, $12.95), ή κλασσικό “από geeks για geeks”, που χαζοχαίρονται όλοι μαζί με την geekοσύνη τους (μαζί τους και εγώ, αλλά να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, είναι λίγο circle jerk αυτή η φάση) (GENSHIKEN: SECOND SEASON VOL. 1 GN, Kodansha Comics, pg. 310, $10.99).

Τί είναι αυτό, λοιπόν, που με έχει κάνει να αφήσω παράμερα το φαρμάκι για λίγο (το άφησα, είπαμε, το άφησα!) και να κάνω happy little dances; Tezukaφίλοι μου, Tezuka για όλα τα γούστα, με δυο (!!!) κυκλοφορίες αυτό το μήνα. Σηκωθείτε από καναπέδες, σηκωθείτε από ντιβάνια! Δεν ξανάγινε! Ξεθάψτε τις χρυσές λίρες από το στρώμα, δεν είναι comics αυτά, είναι επένδυση για μέλλον τον παιδιών σας!

Αχέμ, ας περιοριστούν οι ενθουσιασμοί και ας σοβαρευτούμε.Το πρώτο, λοιπόν, από τα δύο, με τίτλο BARBARA (DMP, pg. 293, $19.95), είναι η ιστορία ενός Ιάπωνα συγγραφέα και μιας φαινομενικά άστεγης, που απαγγέλει γαλλική ποίηση. Τώρα, να επισημάνω ότι αυτό κυκλοφορεί από την DMP, η οποία είναι γνωστή για τα καταστροφικά μικρά print run της (πόσο βρήκες το πρώτο edition του SWALLOWING THE EARTH είπαμε;;;), οπότε αν είστε Τεζουκικός (τύπου, αν έχετε καλό γούστο… scratch that, αν έχετε γούστο), σας συμβουλεύω να το παραγγείλετε και να μην περιμένετε να το πετύχετε σε κανένα ράφι για να το χαζέψετε, καθώς παίζει να μην γίνει ποτέ αυτό.

Καλή φάση, σύντροφοι, αλλά η μεγάλη κυκλοφορία κρύβεται αλλού. Ω, κοίτα στην σελίδα 344, τι μας προσφέρει η αγαπημένη Vertical; Ω, φίλε μου, κλάψε στο ώμο μου και ας αγκαλιαστούμε συγκινημένοι, η μεγάλη μέρα έφτασε και θα μπορέσουμε να διαβάσουμε και εμείς αυτό που, για πολλούς, είναι το σημαντικότερο έργο του Tezuka. Με τίτλο MESSAGE TO ADOLF, καταπιάνεται με τον Αδόλφο (ξέρεις, αυτόν που παθαίνει εγκεφαλικό κάθε τρεις και λίγο στα βιντεάκια του youtube, όταν μαθαίνει το πιο πρόσφατο pop culture news item), μέσα από την ιστορία δυο Ιαπωνέζων που έχουν το ίδιο όνομα. Και μεταξύ τους και με τον Φύρερ, ναι, αυτό εννοώ.

Υπολογίστε 26.95 δολαριάκια και κάντε και μια πρόβλεψη για το μέλλον, καθώς το αριστούργημα αυτό είναι δίτομο. Τον Αύγουστο, λοιπόν που θα έρθουν αυτά τα διαμαντάκια, τραβάτε εσείς σε παραλίες και νησιά, εγώ θα κλειστώ σε σκοτεινό δωμάτιο με air condition και τα manga μου αγκαλιά. Γιατί καλός και χρυσός ο Tezuka, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι πρόσφατες αμερικανικές εκδόσεις των έργων του δεν είναι καθόλου beach friendly!

MERCHANDISE (Κώστας Λαμπρόπουλος)

Την τελευταία φορά, έκλεισα τη στήλη με τη φράση “εάν υπάρχει χώρα τον επόμενο μήνα, τα ξαναλέμε”. Από εδώ που κάθομαι, δεν βλέπω να έχει αλλάξει απολύτως τίποτα από τότε και πολύ φοβάμαι ότι κάποιος με έχει πετάξει μέσα στη ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΜΟΤΑΣ. Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία, λένε, είναι ύπουλο πράγμα, γιατί δεν ξέρεις πότε μπορεί να χτυπήσει. Είναι τόσο ύπουλη, που μπορεί να έρθει και δεκαετίες ολόκληρες πριν την ώρα της, απλά περιμένοντας να ακούσεις τα αποτελέσματα των εκλογών και να αναρωτιέσαι πόσο νόημα έχει να κοιτάς πράγματα που οι δραχμές σου δεν μπορούν να αγοράσουν. Προς το παρόν, όμως, και χώρα υπάρχει και ευρώ υπάρχει και θα δούμε τι μπορεί να απειλεί να αδειάσει εντελώς το πορτοφόλι μας αυτό το μήνα, ώστε η πιθανή μετάβαση να έρθει πιο ομαλά.

GAME OF THRONES: IRON THRONE REPLICA (Dark Horse Deluxe, pg. 67, $295.00)
Ωραίος τύπος είμαι, έτσι; Η χώρα όπου να ‘ναι πάει να βρει τον DiCaprio στον πάτο του ωκεανού κι εγώ σας λέω να ξοδέψετε σχεδόν 300 δολάρια σε ένα μαραφέτι. Ναι, αλλά όχι οποιοδήποτε μαραφέτι. Εδώ λαοί ολόκληροι στο Westeros σφάζονται, για να μπορεί ένα ζευγάρι κωλομέρια να αναπαύεται σε τούτον εδώ το θρόνο. Και όσοι δεν έχουν σφαχτεί ακόμα, περιμένουν υπομονετικά μέχρι οι τσίλι σαύρες να μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να πάνε κι εκείνοι να σφαχτούν. Σοβαρά τώρα, μπροστά στο θρόνο αυτό, το δαχτυλίδι που κυνηγάει το Σμήγκολ μοιάζει ανέκδοτο. Λάβετε ακόμα υπ’ όψη, ότι αυτό το πανάκριβο paper weight θα κυκλοφορήσει μόνο σε 500 κομμάτια παγκοσμίως. Να εύχεστε μόνο να μην το πάρουν πρέφα οι υποψήφιοι. Είδατε τι κάνουν για μια πρωθυπουργική καρέκλα, φανταστείτε τι έχει να γίνει για ένα θρόνο.

DOCTOR WHO: “SILENCE MARKS” BLACK T-SHIRT (pg. 389, $18.99)
Καμιά φορά, το να φέρεις με περηφάνια το logo του αγαπημένου σου [insert favorite thing here] δεν είναι αρκετό. Πρέπει, με κάποιον τρόπο, να ξεχωρίσεις από την fan-πλέμπα, από εκείνον τον τυπάκο που φοράει μπλουζάκι Mayhem, γιατί κατά βάση ακούει Evanescence και “εντάξει μωρέ, metal το ένα, metal το άλλο”. Δεν γίνεται να σε θεωρούν το ίδιο με εκείνη την τυπισσούλα που φοράει t-shirt που γράφει Bazinga, μόνο και μόνο γιατί ταυτίζεται με την Penny. Ε, λοιπόν, αυτό εδώ το t-shirt είναι για σένα. Οι ανάξιοι fans του DOCTOR WHO δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβουν τι είναι όλες αυτές οι γραμμούλες. Μη σου πω δεν θα πιάσουν καν το logo.

AVENGERS: IRON MAN MK VII MUSCLE COSTUME (pg. 393, $74.00)
Οι επόμενες απόκριες μπορεί να είναι μακριά, αλλά ο σωστός ο άντρας δεν περιμένει τελευταία στιγμή. Eίναι έτοιμος καιρό πριν. Επίσης, ο σωστός ο άντρας δεν πάει ποτέ σε ένα μασκέ πάρτι χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα κάνει εντύπωση. Οι άντρες και τα αγοράκια κάπως πρέπει να ξεχωρίζουν και αφού φροντίζεις να το κάνει αυτό όλο τον υπόλοιπο χρόνο, ε, δεν μπορεί να το αμελήσεις τις απόκριες, σωστά;

Αν έχεις ακόμη πιο μεγάλες φιλοδοξίες από το να βάλεις λάμπες νέον κάτω από το αμάξι σου και να εντυπωσιάσεις όλα τα γκομενάκια που έχουν ντυθεί διαβολάκια, στο εθνικάδικο που σκοπεύεις να πας, σκέψου ότι αυτό το κοστούμι εξασφαλίζει την πρώτη θέση στον επόμενο διαγωνισμό Cosplay του Comicdom αυτόματα! Ναι, καλά άκουσες, αυτόματα παίρνεις την πρώτη θέση. Στο κάτω-κάτω, που να συνεφέρουμε τους κριτές από το κώμα για να βαθμολογήσουν σωστά; Μην το σκέφτεσαι καν.

UNKL PRESENTS: SPONGEBOB & FRIENDS FIGURES (Unkl, pg. 414, $24.99)
Όχι, παρατηρητικέ φίλε μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις. Δεν τρελάθηκα ακόμα (αλλά αν τον έκανες τον συνειρμό σε παραδέχομαι). Επίσης, όχι, φίλε μου με την καλή τη μνήμη, δεν έχω ξεχάσει ότι κάποτε έλεγα πως δεν πρόκειται ποτέ να βάλω εδώ designer toys. Βλέπετε, όμως, οι καιροί είναι δύσκολοι πλέον και ακόμη και η δουλειά του βουλευτή δε μου φαίνεται πια ντροπή. Προκειμένου να μπορώ να βάλω υποψηφιότητα, όμως, πρέπει να αποδείξω ότι κατέχω την τέχνη της κωλοτούμπας. Τί κι αν τους είπα ότι μικρός είχα δουλέψει στο Cirque Du Soleil, τί κι αν τους έστειλα video με επίδειξη παρκούρ, εκείνοι επέμεναν να το κάνω δημόσια με δηλώσεις. Ε, λοιπόν, πάρτε αυτά τα γλυκούλικα πώς-τα-λένε Μπομπ Σφουγγαράκης, από την Unkl.


MARVEL X BISHOUJO: MYSTIQUE STATUE (Kotobukiya, pg. 448, $59.99)
Θα μπορούσα να γράψω μια παράγραφο Lorem Ipsum και να σας αφήσω να κοιτάτε απλά τις φωτογραφίες; Ναι. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum sagittis tortor ut diam pulvinar facilisis. Nam posuere, est non lobortis pulvinar, dui velit imperdiet ligula, in dictum dolor metus eu elit. Praesent elementum interdum ligula, eget condimentum eros pulvinar at. Nam nec ante a dolor pulvinar mattis eget pulvinar massa. Sed sagittis leo sed libero sagittis lacinia. Pellentesque magna nibh, cursus sit amet mollis non, lobortis et justo. Aliquam nec lacus id ante molestie egestas. Κι όμως, το έκανα.

<dejavu>Αν, λοιπόν, υπάρχει χώρα τον άλλο μήνα, θα τα ξαναπούμε.</dejavu>