GHOST RIDER: SPIRIT OF VENGEANCE

Directors: Mark Neveldine, Brian Taylor
Starring: Nicholas Cage, Ciaran Hinds, Ibris Helba
Columbia Pictures, Marvel Entertainment

Πατάτα. Τέρμα. Αδιαπραγμάτευτο.

Τώρα που τελείωσα με το review μου, μπορώ να σας μιλήσω για κάτι πιο ενδιαφέρον, όπως το Cinavia. Το  Cinavia λοιπόν, είναι μια τεχνολογία η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρία Verance με σκοπό να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία μεγάλων κινηματογραφικών studio. Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς δουλεύει, όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει το άρθρο της Wikipedia, είναι κατατοπιστικότατο. Για τους υπόλοιπους, που βαριούνται να διαβάζουν τέτοια πράγματα, να πούμε ότι το Cinavia είναι κάτι σαν watermark, αλλά αντί να μπαίνει πάνω στην εικόνα, μπαίνει στον ήχο. Έτσι, οι συσκευές που είναι συμβατές με αυτή την τεχνολογία καταλαβαίνουν εάν αυτό που παίζει εκείνη τη στιγμή είναι το πρωτότυπο ή αντίγραφο. Από το 2009, τα οικιακά blue-ray players αλλά και το Playstation 3 υποστηρίζουν το Cinavia, ενώ από τον Φεβρουάριο που μας πέρασε αυτό έγινε υποχρεωτικό. Σε όσους σήκωσαν το ένα φρύδι πονηρά όταν είδαν το PS3, θα χαμογελάσω, γιατί, όπως πολύ καλά φαντάστηκαν, η Sony έχει βάλει το χεράκι της και σχεδόν όλες της οι ταινίες που κυκλοφορούν σε Blu-Ray είναι προστατευμένες με Cinavia.

Έχω πει και παλιότερα, ότι το ζήτημα της πειρατείας είναι αρκετά περίπλοκο, τόσο στα comics όσο και σε άλλα μέσα όπως μουσική ή οι ταινίες και πιστεύω ότι δεν μπορεί κανείς (κανείς που δεν είναι ιδιοκτήτης εκδοτικής, δισκογραφικής ή κινηματογραφικού studio εννοείται) να πει ένα ξερό “η πειρατεία είναι κακό πράγμα, τέλος”. Όπως, φυσικά, και το αντίθετο, έτσι; Εδώ όμως έχουμε το εξής: Εάν εγώ αγοράζω Blu-Ray νομιμότατα και θέλω να τα κάνω rip για να τα περάσω στον Media Server, μου ώστε να μπορώ να τα βλέπω σε όλο το σπίτι, σύμφωνα με τη Sony είμαι παράνομος. Μπορεί στην προκειμένη να μην μπορεί να με εμποδίσει το Cinavia (εκτός κι αν επιλέξω να δω το ripαρισμένο Blu-Ray από το PS3 μου) αλλά και πάλι η Sony με θεωρεί παράνομο.

(editor’s note που το έβαλα μόνος μου, γιατί μου λείπουν τα editor’s notes: Θα ήθελες να ασχοληθείς με κάτι που να έχει έστω και ελάχιστη σχέση με αυτό που κάνουμε εδώ;)

Μπορεί αυτή να ήταν μια από τις πιο άσχετες εισαγωγές μου, αν και όχι εντελώς, καθώς η ταινία είναι της Sony και το Blu-Ray είναι προστατευμένο, παράλληλα όμως θεωρώ ότι ήταν και μια από τις πιο χρήσιμες. Καθήκον να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας σφαιρικά και τέτοια, ξέρετε τώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω για την ταινία από την πρώτη πρόταση, αλλά επειδή εδώ μας πληρώνουν με τις λέξεις που γράφουμε, καλό θα ήταν να γεμίσω λιγάκι το post μπας και αυξηθεί λίγο το budget των διακοπών.

Η καλή ταινία από το πρώτο κλισέ φαίνεται

Το πρώτο GHOST RIDER ήταν κακό. Τότε, δεν είχα καταλήξει εάν αυτό οφειλόταν στον Nicholas Cage ή σε άλλους παράγοντες, αλλά επειδή έχει περισσότερη πλάκα να απομονώνεις ένα κακό χαρακτηριστικό και να το κοπανάς συνεχώς, θα πούμε όλοι ότι φταίει ο Cage. Ε; Χωρίς να έχω διαβάσει πολύ GHOST RIDER, πάντα είχα την εντύπωση ότι ο Johnny Blaze ήταν αυτό που λέμε badass ή, τέλος πάντων, όχι αυτό που ένας χοντρουλός και ημιφαλακρός Nicholas Cage μπορεί να παίξει. Παρόλα αυτά, είχα μια κρυφή ελπίδα ότι το sequel θα είναι πιο αξιοπρεπές. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, έχουν βγει εν τω μεταξύ και άλλες ταινίες από ήρωες της Marvel, επομένως υπάρχουν κάποια λίγο πιο υψηλά στάνταρ, ξέρω γω; Δεν θα μπορούσε;

Ο Johnny Blaze, προσπαθώντας να ελέγξει τον Καβαλάρη, έχει εξαφανιστεί από τα εγκόσμια και μένει σχεδόν όλη μέρα κλεισμένος σε μια αποθήκη. Φαντάζομαι ότι όταν πεινάσει βγάζει και τρώει λίγη από τη μιζέρια του γιατί δεν μας λέει κανείς πώς ζει και με τι ασχολείται όταν δεν προσπαθεί να επιβληθεί στον Σκοτεινό Επιβάτη (για να κάνουμε και κανένα crossover με το DEXTER). Φυσικά, όταν λέμε ότι έχει εξαφανιστεί, εννοούμε από όλους τους άλλους εκτός από αυτόν που θα τον αναζητήσει “γιατί η πατρίδα σου σε χρειάζεται John Rambo”. Κι αν όχι η πατρίδα του, ένα μοναστήρι.

Ένα μικρό διάλειμμα για να σχολιάσουμε την παραπάνω εικόνα, παρακαλώ. Είναι από την εισαγωγή, όπου ο Johnny Blaze μας εξηγεί ότι ο Ghost Rider είναι ένας δαίμονας που το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να τιμωρεί το κακό, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, όπως ένα αθώο ψέμα ή ένα παράνομο download. Επειδή δεν φαντάζομαι να υπήρχαν παράνομα downloads το 1972 και επειδή δεν πείθομαι ότι απλά μπήκε για να συμβαδίζει και καλά η ταινία με την εποχή μας, θα πω ότι η Marvel δείχνει ξεκάθαρα σε ποιο στρατόπεδο ανήκει. Όχι δηλαδή ότι δεν το ξέραμε, αλλά κουβέντα να γίνεται.

Το download είναι κακό, αλλά το να έχεις ένα μικρό παιδί χωρίς κράνος με τη μηχανή λαμπάδα είναι μια χαρά.

Από ότι φαίνεται, ο Roark (κι εδώ θα ήθελα κάποιον που να έχει διαβάσει GHOST RIDER να μου πει αν ο Mephisto και ο Roark είναι το ίδιο πρόσωπο) που είναι ο Διάβολος και δεν έχει καλύτερη δουλειά να κάνει από το να γυρνάει τη Γη και να κάνει συμφωνίες (βλ. εικόνα #1), έχει βάλει στο μάτι έναν πιτσιρίκο. Όχι έναν οποιονδήποτε πιτσιρίκο, αναμενόμενο άλλωστε, αλλά συγκεκριμένα τον γιο της Nadya (Violante Placido) γιατί είναι αυτός που θα εκπληρώσει την προφητεία. Μην ασχολείστε να μετράτε κλισέ, θα σας πάρει ο ύπνος. Όταν το μοναστήρι, στο οποίο κρύβεται η Nadya και ο μικρός Danny (Johnny, Danny, σε κάποιον αρέσουν τα διπλά n) αποδεικνύεται κακή κρυψώνα, ένας από αυτούς τους ιερείς που διεκδικούν μια θέση στο Hall Of Fame των cool ιερέων, ο Moreau, αποφασίζει ότι μόνο ο Ghost Rider μπορεί να προστατέψει τον μικρό και τη μητέρα του και, φυσικά, δεν αργεί να τον ξετρυπώσει.

My name is 3D. Bad 3D.

Είμαι σίγουρος ότι οποιοσδήποτε από εσάς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την υπόλοιπη ταινία μέχρι το τέλος της. Η μόνη ανατροπή που έχει αυτή η ταινία, δεν είναι καν ανατροπή γιατί ακόμα κι αυτό έχει ξαναγίνει. Μαθαίνουμε ακόμη τι πραγματικά είναι ο Ghost Rider και όταν λέμε πραγματικά, εννοούμε στο universe της ταινίας γιατί στο comic δεν είναι ακριβώς έτσι (μην κάνετε κλικ εδώ αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε spoilers). Ε, και κάπου εκεί, τελειώνει η ταινία με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αφήνοντας Πυθειακά υπονοούμενα ότι μπορεί να έχει και συνέχεια αυτό το αστείο. Από ότι είδα στα ίντερνετς, ο Nicholas Cage πολύ θα ήθελε να γυρίσει και άλλη συνέχεια της ταινίας, ελπίζω, όμως, ότι κανείς παραγωγός δεν θα του δώσει λεφτά.

Δεν είναι υπέροχο Danny; Έχουμε τον ίδιο ουρανό με τους 300!

Σε όλες τις ταινίες της Marvel που βγαίνουν τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονο το στοιχείο του χιούμορ, με αποκορύφωμα τους AVENGERS, που αν είσαι λίγο αφηρημένος νομίζεις ότι βλέπεις stand up comedy με κοστούμια (μην πέσετε να με φάτε παρακαλώ, μου άρεσε η ταινία). Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει από το GHOST RIDER, με τη διαφορά, όμως, ότι εδώ το χιούμορ αναλαμβάνει ο Nicholas Cage. Δεν ξέρω, μπορεί κάποιοι να βρήκαν αστείο το να κατουράει φωτιές ο Ghost Rider. Θα μπορούσαμε επίσης να μαζέψουμε υπογραφές για να κάνει guest star εμφάνιση στο Δελφινάριο, γιατί όχι;

Το μόνο καλό που βρήκα σε αυτή την ταινία είναι ότι ανακάλυψα τους Bass Drum Of Death, οι οποίοι μου φάνηκαν αρκούντως συμπαθητικοί.