SNAPSHOT REVIEWS 29-6-2012

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

AVENGERS ASSEMBLE #4
Writer: Brian Michael Bendis
Penciller: Mark Bagley
Marvel Comics

Από το πρώτο τεύχος, λάθος, από το solicitiation στο PREVIEWS, ήταν ξεκάθαρο ότι το AVENGERS ASSEMBLE απευθυνοταν κυρίως σε μια συγκεκριμένη κατηγορία υποψήφιου αγοραστή. Του ανθρώπου, που αφού είδε την ταινία και γούσταρε, θεώρησε ότι είναι καλή ιδέα να περάσει το κατώφλι ενός comic shop, σκεπτόμενος “gotta get me some more of that!”. Πόσους υποψήφιους αναγνώστες θα καταφέρει να τσακώσει; Ενδεχομένως κάποιους, αλλά σε καμία περίπτωση τόσους, όσους θα ήθελαν οι εκδότες. Τον τίτλο θα τον αγοράσουν, για ακόμη μια φορά, όσοι στηρίζουν τη φάση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η βιομηχανία των comics συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.

Κατά τα άλλα, το AA (Avengers Anonymous;) είναι στον κόσμο του, με έναν ευχάριστο τρόπο. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα διαδραματίζονται  στους υπολοίπους τίτλους της φαμίλιας, ίσως και του Marvel Universe, αν κρίνω από το πώς χειρίζεται ο Bendis τον Hulk. Αλλά και πάλι, ποιός μπορεί, πλέον, να πει με σιγουριά πως ακριβώς είναι ο Hulk αυτές τις μέρες; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αυθεντικός παραμένει πράσινος. Τέλος πάντων, το comic έχει και τον Thanos, επειδή για εντυπωσιακό ξεκίνημα χρειάζεται ένας powerhouse villain, και έχει τον Mark Bagley, που σε σημεία μου θυμίζει Alan Davis, αν και τα μελάνια του Dani Miki δεν του κάθονται και πολύ καλά.

Δεν είναι, δα, και η χειρότερη ιστορία Avengers, σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη, αλλά περνάει ευχάριστα η ώρα.

BATMAN ANNUAL #1
Writers: Scott Snyder & James Tynion IV
Aritst: Jason Fabok
DC Comics

Από παλιά είχα μια αδυναμία στα annuals. Τα έχω συνδέσει, στο μυαλό μου, με εφηβική καλοκαιρινή ρέκλα, που όταν περίσσευε κανένα χαρτζιλίκι, ήταν η πρώτη μου επιλογή για αγορά, ειδικά αυτά της DC. Προσέφεραν αυτοτελείς ιστορίες, δεν ήταν απαραίτητες γενικότερες γνώσεις για το τι συμβαίνει στον κυρίως τίτλο, και, τις περισσότερες φορές, διατηρούσαν ένα αξιοπρεπές επίπεδο στα creative teams.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μου, επέλεξα το BATMAN ANNUAL #1 της Nu DC, μιας και συγγραφέας εδώ είναι ο Scott Snyder, όπως και στον πολύ καλό ongoing τίτλο, και το σχέδιο του Jason Fabok είναι αξιοπρεπές, με κάποιες εντυπωσιακές στιγμές. Έντιμος ο πρότερος βίος, λοιπόν, και εδώ έχουμε το origin του Mr. Freeze. Ξέρετε, αυτού του κακούλη, που μπορούμε να του συχωρήσουμε πέντε, δέκα, τριακοσίους εξήντα οχτώ φόνους, επειδή τα κίνητρα του είναι αγνά, καθώς εγκληματεί για την αγάπη που νιώθει για την άρρωστη γυναίκα του, που την έχει σε μορφή γρανίτας – τη σύζυγο, όχι την αγάπη – μέχρι να βρεθεί κάποια θεραπεία, τουλάχιστον. Ή στο περίπου. Μέχρι τώρα, δηλαδή, γιατί εδώ υπάρχει τρελό retcon! Σας προειδοποίησα!

Η ιστορία και οι αποκαλύψεις ξετυλίγονται με χάρη, σε ένα δροσερό (κακό λογοπαίγνιο, μηδενική αυτοσυγκράτηση) τεύχος, που έκατσε μια χαρά τώρα με τις ζέστες.

BEFORE WATCHMEN: MINUTEMEN #1 (of 6)
Writer/Artist: Darwyn Cooke
DC Comics

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν η ύπαρξη των prequels του WATCHMEN (θέλετε και link; Ένα σκασμό φορές έχουμε γράψει για αυτό!) είναι true ή false, για να χρησιμοποιήσω Manowar-άδικη ορολογία, επειδή δεν εμπλέκονται οι Alan Moore και Dave Gibbons. Λες και αν γράψει κάποιος άλλος, θα αλλοιώσει το αυθεντικό έργο. Την τελευταία φορά που τσέκαρα, το trade paperback του WATCHMEN ήταν ακόμη στο ράφι, και είμαι σίγουρος ότι το περιεχόμενο του παραμένει το ίδιο. Όσο για την ηθική του θέματος, πάλι την τελευταία φορά που τσέκαρα, η DC παραμένει εταιρία, και οι εταιρίες έχουν στόχο το κέρδος. Και στον άκαρδο καπιταλιστικό κόσμο που ζούμε, κέρδος και ηθική δεν συμβαδίζουν. Απορώ πως δεν το έκαναν νωρίτερα, να πω την αλήθεια.

Ο Darwyn Cooke, πάντως, το ζει! Φανερώνει την αγάπη που έχει για την εποχή που λαμβάνει χώρα η ιστορία (το 1939, δηλαδή, για τους αμύητους), ξετυλίγοντας το κουβάρι της σύναξης της πρώτης κουστομαρισμένης ομάδα ς ηρώων, των Minutemen. Το ότι πατάει γερά στα όσα ξέρουμε ήδη για αυτούς, είναι αυτονόητο, αλλά δεν μένει μόνο εκεί, προσθέτοντας τις δικές του πινελιές. Ο Cooke διατηρεί την αισθητική του, δεν αντιγράφει το ύφος του WATCHMEN, και το comic έχει τον αέρα μιας εποχής, που είναι φαινομενικά αθώα, αλλά έχει κρύψει επιμελώς την σαπίλα κάτω από το χαλί, Μπορώ να πω ότι είναι ένα ιδανικό πρώτο τεύχος, με τις παρουσιάσεις όλων των χαρακτήρων να γίνονται στον επιθυμητό βαθμό, και κατάφερε να μου βγάλει την διάθεση να ανυπομονώ για το επόμενο.

ULTIMATE COMICS ULTIMATES #11
Writers: Sam Humphries with Jonathan Hickman
Artists: Luke Ross, Butch Guice, Leonard Kirk & Patrick Zircher
Marvel Comics

Για τη συμμετρία του θέματος, το τέταρτο και τελευταίο snapshot είναι πάλι Marvel, και μάλιστα η εναλλακτική εκδοχή των Avengers, οι Ultimates. Σχεδόν διπλή η επιτυχία!

Αυτό που μου αρέσει σε αυτή την ενσάρκωση του τίτλου, είναι η διάθεση να πάνε κάποια πράγματα στα άκρα. Θέλετε ότι villain είναι ο Reed Richards, που έχτισε μια φουτουριστική πόλη στη μέση της Ευρώπης, καταστρέφοντας τη Γερμανία (κάντε χαρές!); Σίγουρα βοηθάει. Θέλετε ότι διέλυσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ισοπεδώνοντας την Washington; Επίσης βοηθάει. Και ούτε καν ανέφερα το τι γίνεται στην Ασία.

Ένας superhero τίτλος με πολιτικό/πολεμικό κλίμα, όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού στο επόμενο τεύχος ίσως εξαφανιστεί μια ήπειρος ολόκληρη, το λιγότερο. Πάντως, ο πήχης της καταστροφής έχει ανέβει αρκετά υψηλά, και καιρός να αρχίζουν να τα μαζεύουν λίγο, κλείνοντας το storyline, δίχως να το κουράζουν άλλο. Η ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών σχεδιαστών σε ένα μόνο τεύχος, σίγουρα δεν βοηθάει την αρμονία του συνόλου.

Και επιτέλους, αλλάξτε το όνομα του τίτλου! Είναι γελοίο!