OUR VALUED CUSTOMERS

Artist/Writer: Tim Chamberlain

http://ourvaluedcustomers.blogspot.gr/

Καιρό είχα να μπω στο blog αυτό μέχρι που ο συνάδελφος Κώστας Λαμπρόπουλος μου το θύμισε. Πρόκειται για ένα στριπάκι για όλους εμάς! Ο καλλιτέχνης δουλεύει σε comic shop και καταγράφει όλες τις τραγελαφικές ατάκες που ακούει να συζητούν οι πελάτες ή που του απευθύνουν. Όλα τα στερεότυπα για dorky nerds στην Αμερική μαζεμένα και πιστά απεικονισμένα σε ένα και μόνο panel με μια και μόνη ξεκαρδιστική ατάκα.

Όσοι πάμε στα κομιξάδικά μας, ξέρουμε καλά ότι για κάποιο λόγο, ίσως επειδή είμαστε εμείς εκεί, μαζεύεται πολύ περίεργος κόσμος. Πολύ περίεργος κόσμος! Αν κάποιος παρατηρητικός άνθρωπος κάτσει για λίγο σε ένα μαγαζί, θα δει να εκτυλίσσονται σκηνές βγαλμένες από ταινία. Εξαιρετικό για έμπνευση. Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκε και ο Tim Chamberlain, ο οποίος έχοντας ολοκληρώσει σπουδές Καλών Τεχνών, έπιασε δουλειά σε comic shop κάπου στις ΗΠΑ. Βάλε με το νου σου τώρα τί είδε και άκουσε στις ΗΠΑ, the world capital of nerds. Έτσι, με το σημειωματάριο στο χέρι κατέγραφε τις πιο αστείες, περίεργες, ανησυχητικές, άρρωστες, weird και nerdy ατάκες.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα blog με τον τίτλο OUR VALUED CUSTOMERS και μια σειρά από καθημερινά strips. Για την ακρίβεια, τα strips αυτά αποτελούνται από ένα και μόνο panel και συχνά από μια και μόνη ατάκα. Ο τίτλος του κάθε post μας δίνει αδρά το περικείμενο και αραιά και πού σχολιάζει και ο ίδιος ο δημιουργός τα λεγόμενα. Η επιτυχία του blog οδήγησε και σε έκδοση που βγήκε στο μεϊντάνι (που έλεγε και η γιαγιά μου) χθες.

Έχει την πλάκα του, ιδιαίτερα αν είσαι και εσύ είτε υπάλληλος – που σε αυτή την περίπτωση συμπάσχεις και συμπληρώνεις – είτε είσαι πελάτης, οπότε και είναι λίγο σα να κοιτάς στον καθρέπτη. Ξεκαρδιστικά είναι τα tags των αναρτήσεων, μιας και ο ίδιος ο δημιουργός χωρίζει τους “εξαιρετικούς” πελάτες του σε creeps, crazies, jerks, dopes, jus’ folks. Και είναι πολύ επιτυχημένα tags, αν μου επιτρέπεται να πω, και ταιριάζουν γάντι στους τύπους αυτούς. Το σχέδιο μπορεί να μη σου γεμίζει το μάτι, ωστόσο, είναι εξαιρετικό για την περίσταση. Στα ασπρόμαυρα panels, οι πελάτες απεικονίζονται με υπερμεγέθη κεφάλια, τεράστια στόματα και πάντα μα πάντα ψιλοφτύνουν ενώ μιλάνε. Κάποιοι είναι παχύσαρκα dorks, κάποιοι αδύνατοι hipsters, κάποιες κοπέλες είναι goth, κάποιες βρέθηκαν εκεί κατά λάθος και τα πιτσιρίκια πάντα απίθανα. Σε κάποιες φάσεις και τα T-shirts παίζουν το ρόλο τους!

Για εμένα που δεν έχω πάει στις ΗΠΑ και ελάχιστους Αμερικάνους γνωρίζω, τα strips με άφησαν ενεή. Ακόμα και εγώ που έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια και έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά τα πιο περίεργα πράγματα σε κομιξάδικο, δεν πίστευα ότι τα άτομα που απεικονίζει ο Chamberlain υπάρχουν. Κάποιοι εντελώς θλιβεροί τύποι, κάποιοι εξοργιστικοί, κάποιοι ανησυχητικά παρεκκλίνουσες προσωπικότητες.

Αξίζει, μιας και είναι ξεκαρδιστικά οικείο, είναι μια άποψη για ένα μερίδιο των ανθρώπων, όχι μόνο της κοινότητας των fanboys, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Εντάξει, ίσως να το παράκανα με το τελευταίο, αλλά δεν είναι και τόσο τραβηγμένο όσο νομίζετε.