M/A/C: Layer #1

Ο λόγος που αποφάσισα να ξεκινήσω αυτήν εδώ τη στήλη (σας παρακαλώ δικηγόροι της ξέρετε ποιας, είναι απλά ένα ακρωνύμιο, μην μας κάνετε μήνυση) ήταν μια κουβέντα που είχα κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι με έναν καλό φίλο.

“Δεν γράφεις πια για manga;”, μου είπε.

Πάγωσα. Πήγα να δικαιολογηθώ, να του πω ότι δεν είναι έτσι και ότι μπορεί να μην γράφω πια τόσο συχνά, αλλά είναι υπερβολικός και συνειδητοποίησα ότι το τελευταίο manga review που έχω γράψει ήταν το BLOODY MONDAY, τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτό κάποιος θα το έλεγε ντροπή, κάποιος άλλος ζωή, κάποιος άλλος θα φώναζε “πού είναι το κράτος”, εγώ μια φορά προβληματίστηκα. Εξαιρουμένων των PREVIEWS PICKS, τα οποία φροντίζουμε να διαβάζετε ανελλιπώς κάθε μήνα, το τελευταίο post αμιγώς σχετικό με manga/anime ήταν το review που είχα κάνει στο 5 CENTIMETRES PER SECOND, τρεις μήνες πριν.

Εάν ήμαστε κάποιο άλλο site, στο εξωτερικό, το οποίο οι εκδοτικοί οίκοι γνώριζαν και ενδιαφέρονταν να παρουσιάζει τις εκδόσεις τους, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο. Το έχω ξαναπεί νομίζω αυτό, αλλά είναι σημαντικό να ξέρετε ότι, στην πλειονότητά τους, τα comics τα οποία παρουσιάζονται εδώ πέρα έχουν αγοραστεί από τους συντάκτες του Comicdom. Εκτός αυτού, οι ίδιοι συντάκτες οφείλουν να αφιερώνουν χρόνο και στις “κανονικές” εργασίες τους (βλ. αυτές από τις οποίες πληρώνονται, ώστε να τροφοδοτούν τις -συνήθως- αχόρταγες βιβλιοθήκες τους). Ο τομέας που πλήγηκε περισσότερο ήταν, δυστυχώς, αυτός των manga και anime.

Εδώ, λοιπόν, ερχόμαστε να καλύψουμε αυτό το κενό. Πιο σωστά, να πω ελπίζουμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Ακόμα πιο σωστά, ελπίζουμε να υπάρχει κενό και να είμαστε σε θέση να το καλύψουμε.

“Μα τι είναι αυτά που λες; Ελπίζετε να υπάρχει κενό στην ύλη σας; Τι είστε; Εκείνο το περιοδικό που ζούσε τις αδυναμίες του και μετά τις έγραφε;”

Ναι, ας το εξηγήσω λίγο καλύτερα αυτό, γιατί όντως ακούγεται παράδοξο. Είναι γεγονός ότι η σχετική ύλη έχει μειωθεί. Επομένως, δεν μένει παρά να σκεφτούμε αν αυτό θεωρείται κενό ή όχι. Εάν όχι, σημαίνει ότι είτε εμείς είτε οι αναγνώστες μας δεν ενδιαφέρονται πλέον για αυτού του είδους τα comics (και τα συμπαρομαρτούντα τους), άρα και δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάμε χώρο εδώ για να τα καλύπτουμε. Αν εμείς είχαμε χάσει εντελώς το ενδιαφέρον μας, φαντάζομαι ότι αφενώς αυτή η στήλη δεν θα υπήρχε, αφετέρου θα σας το είχαμε ανακοινώσει. Είναι κι αυτό που δεν μας αρέσει να κρατάμε μυστικά από σας. Εάν εσείς πάλι είχατε χάσει το ενδιαφέρον σας, αυτό θα ήταν πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα.

Καταρχάς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι παραπάνω 408 λέξεις, αλλά και όσες ακολουθούν θα είχαν γραφτεί τσάμπα. Το ίδιο φυσικά θα ίσχυε και για τα προηγούμενα posts. Για το manga section του PREVIEWS PICKS επίσης. Μεταφράζοντας αυτά, θα καταλαβαίναμε ότι ενώ δεν σας ενδιαφέρουν κάποια από αυτά που γράφουμε, δεν μας το λέτε. Ξέρετε, δεν είναι ανάγκη να αφήσετε κάποιο σχόλιο. Εάν θέλετε να πείτε κάτι σε κάποιον από τους συντάκτες, πηγαίνοντας στην σελίδα του καθενός θα δείτε ένα ωραίο link με τίτλο “email the author”. Μιλώντας για τον εαυτό μου, θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν λάμβανα κάποια κριτική για αυτά που γράφω, για τον τρόπο που τα γράφω ή ακόμα και για αυτά που δεν γράφω και θα θέλατε να γράφω.

Είναι γεγονός ότι οι πωλήσεις των manga πέφτουν συνεχώς. Όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στην Ιαπωνία. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτό, καθώς αυτό ακριβώς θα είναι το θέμα του επόμενου installment της στήλης, αλλά θέλω να πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει κόσμος που διαβάζει manga, βλέπει anime και (άσχετα με το αν κάνει ο ίδιος ή όχι) του αρέσει το cosplay. Εν ολίγοις, θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα έχει λόγο ύπαρξης και, μεταξύ μας, αυτή τη στιγμή που γράφω είμαι πολύ excited, που θα έλεγε και ο αγγλομαθής George.

Το σημερινό μας θέμα, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το φετινό Dragon Con, το οποίο διεξήχθη στην Altanta της Georgia από τις 31 Αυγούστου εώς τις 3 Σεπτεμβρίου.

Το Dragon Con είναι ένα πολυθεματικό συνέδριο γύρω από αυτό που ονομάζουμε popular culture, ενώ, όπως διαβάζουμε στο about τους, εστιάζει σε επιστημονική φαντασία, comics, gaming, fantasy γενικότερα και, ούτε λίγο ούτε πολύ, στα πάντα που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν μία πάρα πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου. Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι είναι το ιδανικό geek-party, κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, γιατί εκτός από panels και workshops έχει και συναυλίες και πάρτι και, όπως υποψιάζομαι, πολύ λίγες ώρες ύπνου. Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι φέτος ήταν η 26η χρονιά του Dragon Con θα έπρεπε να εξαλείψει κάθε κακεντρέχεια και, αν αυτό δεν είναι αρκετό, να πούμε ότι πέρυσι συγκέντρωσε περί τις 46.000 κόσμο. Υπολογίστε πόσες Ελληνοαμερικάνικες Ενώσεις είναι αυτό…

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πολλοί cosplayers μαζεύτηκαν εκεί και παρακάτω θα δούμε μερικά από τα cosplays αυτά. Στο τέλος, θα σας δώσω και links για τις galleries, από τις οποίες πήρα τις φωτογραφίες. Σημειώστε ότι στην πλειοψηφία τους οι στολές δεν ήταν από χαρακτήρες manga ή anime, αλλά από δυτικά comics και video games. Λόγω δε της πρόσφατης ταινίας THE DARK KNIGHT RISES, φαντάζεστε ότι ο Batman είχε την τιμητική του. Παρόλα αυτά, έπαιξε cosplay TONARI NO TOTORO και είναι απίθανο.

Από το Geeks Of Doom

Το γεγονός ότι το Dragon Con έχει διαγωνισμό cosplay ειδικά για το STAR WARS δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι θα δείτε πολλές μα πολλές στολές.

Από το Bleeding Cool

Ομολογουμένως, θηλυκό Wookiee δεν είχα ξαναδεί. Η slave Leia, αν και πολυφορεμένη, δεν παύει να είναι μια στολή που συγκεντρώνει τα βλέμματα.

Από το Geeks Are Sexy

Δεν ξέρω τι κανόνες έχουν για τις στολές, αλλά αν αυτή δεν είναι αγοραστή πρόκειται για πολύ καλή δουλειά. Μιλώντας όμως για κανόνες, για δείτε τι λένε σχετικά με τα όπλα:

Please abide by our weapons policy: All weapons must be non-working and peace bonded. No functioning projectile weapons includes water pistols, silly-string guns, and ping-pong pistols. Bladed weapons must be cased or sheathed at all times. No clowning around or showing off in the common areas. Any weapon used in an offensive manner will be confiscated and rule #7 enforced. We expect you to use good judgment; with your help, we can continue to allow peace-bonded weapons – thanks!

Ο κανονισμός #7 αναφέρει ότι οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να σε πετάξουν έξω από το συνέδριο, χωρίς να σου επιστρέψουν το αντίτιμο του εισιτηρίου σου, το οποίο ανέρχεται στα 120 δολάρια για το 4ήμερο (εκτός αν το είχες προμηθευτεί μήνες νωρίτερα, οπότε έκανε $90).

Αυτό για τα όπλα το είπα για να δείτε ότι δεν είμαστε εμείς παράλογοι που θέσαμε τέτοιον κανονισμό στον δικό μας διαγωνισμό cosplay. Προσωπικά, διαφωνώ και με αυτό που λένε για τα bladed weapons, γι’ αυτό άλλωστε κι εμείς δεν το επιτρέψαμε.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, χαζέψτε ωραία cosplays (εντάξει όχι όλα, εμείς είχαμε πολύ καλύτερα από κάποια!) :

Image Galleries