THE DARK KNIGHT RISES

Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Σενάριο: Jonathan & Christopher Nolan, David S. Goyer
Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Gary Oldman, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Joseph Gordon-Levitt, κλπ.

Spoiler warning: Το παρακάτω κείμενο ενδέχεται να περιέχει σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές πληροφορίες για την ταινία. Enter at your own risk!

Μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, για εμάς τους κομιξόφιλους – και όχι μόνο – βγήκε στις αίθουσες φέτος το καλοκαίρι. Φυσικά και θα το ξέρετε ήδη αυτό και πιθανότατα θα έχετε ήδη δει την ταινία, εκτός και αν κατοικείτε σε κάποια σπηλιά ή μόλις γυρίσατε από 2 μήνες ελεύθερο camping στη Δονούσα. In any case, εμείς στο Comicdom (εγώ δηλαδή), νιώθουμε την υποχρέωση να μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις μας για αυτή την ταινία.

Να ξεκινήσω, λέγοντας ότι την ταινία την είδα στις διακοπές μου, σε γνωστό κοσμικό νησί, με καλή διάθεση να περάσω καλά, να πιω την μπίρα μου κλπ. Έχοντας στο μυαλό μου και τις δύο προηγούμενες ταινίες της τριλογίας, περίμενα κάτι αντίστοιχο. Όλα αυτά τα γράφω για να σας εξηγήσω πως δεν είχα εξαρχής καμία αρνητική προδιάθεση – και γιατί να είχα, άλλωστε; Εκ των υστέρων, έχω διαβάσει διάφορες κριτικές για την ταινία, κριτικές που κυμαίνονται απο το ένα άκρο μέχρι το άλλο. Πιθανότατα να έχετε ήδη διαβάσει κάποιες από αυτές. Ε, διαβάστε άλλη μία, δε θα πάθετε και τίποτα.

Λίγα λόγια για την ιστορία, για τους αδιάβαστους. Ο Bruce Wayne, μετά το χαμό της αγαπημένης, του αποτραβιέται από τα εγκόσμια και ζει απομονωμένος στην έπαυλή του. O Batman, έχοντας πάρει το φταίξιμο για το θάνατο του Harvey Dent, έχει και αυτός αποσυρθεί. Όμως, η εγκληματικότητα στη Gotham City έχει εκλείψει, χάρη στη δουλειά του Dent και του επιθεωρητή Gordon. ;Oλα θα αλλάξουν, όταν θα εμφανιστεί στο προσκήνιο ο Bane (Tom Hardy) που μαζί με τη League of Shadows έχουν ξαναβάλει στο μάτι τη Gotham City. Παράλληλα, εμφανίζεται μια ικανότατη κλέφτρα, η Selina Kyle/Catwoman (Anne Hathaway) που καταφέρνει να κλέψει ένα κειμήλιο από τον Bruce Wayne και με αυτόν τον τρόπο τον αναγκάζει να βγει από την απομόνωση.

Οι κινήσεις του Bane οδηγούν τον Wayne στην απόφαση να επανεμφανιστεί ως Batman και να τον αντιμετωπίσει face-to-face. Από ‘κει και πέρα, η ιστορία ξεφεύγει και θα έκανα major spoilers αν συνέχιζα. Κατά τα άλλα, υπάρχει ένα ακόμα πλούσιο cast χαρακτήρων, με τους γνωστούς Lucious Fox (Morgan Freeman), Alfred (Michael Caine) και τον επιθεωρητή Gordon (Gary Oldman). Εμφανίζονται και κάποιοι νέοι και ενδιαφέροντες χαρακτήρες όπως ο νεαρός αστυνομικός John Blake (Joseph Gordon-Levitt).

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι ο Nolan είναι μεγάλος μάστορας. Κατάφερε και με έβαλε να κάτσω σε μία άβολη καρέκλα σκηνοθέτη, σε θερινό σινεμά, με κουνούπια, και παρόλα αυτά δε βαρέθηκα στιγμή! Φυσικά και πιάστηκα, με τσιμπήσανε κουνούπια και κρύωσα από το μελτέμι, αλλά δε βαρέθηκα. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θεωρώ την ταινία “καλή”. Συνεχίστε να διαβάζετε, παρακαλώ!

Η ταινία, στα 165 (!) λεπτά της διάρκειάς της τα έχει όλα: δράμα, ανάλυση χαρακτήρων, απύθμενη δράση, υπερβολές, ποζεριές και βαθιά (;) νοήματα. Με εκτενείς διαλόγους (ατάκα που ακούστηκε από πίσω μου: “πολύ κουβεντιάζουν αυτοί ρε…”), προσπαθεί να παρουσιάσει όσο πιο αναλυτικά μπορεί την ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταφέρνει, σε κάποιες άλλες, όχι. Γενικά, δεν κατάφερα να ταυτιστώ με κανέναν χαρακτήρα! Ίσως έφταιγε η πληθώρα χαρακτήρων, η πληθώρα ανατροπών, η πληθώρα sub-plots ή και όλα αυτά μαζί. Και έρχομαι στα sub-plots. Christopher, το παράκανες. Το ξέρουμε ότι το έχεις το άθλημα γενικότερα (βλέπε MEMENTO, INCEPTION κλπ.), αλλά εδώ έχεις να κάνεις με μια ταινία BATMAN, γαμώτο. Και εδώ είναι που τα έκανες σκατά. Ο απλός θεατής που πήγε απλά να δει μια ταινία δράσης, με ξύλο, εκρήξεις, στολές κλπ., είμαι σίγουρος πως ζορίστηκε να παρακολουθήσει αυτό το χάος. Και όλα αυτά με ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ σεναριακά κενά (πώς, βγαίνοντας από τη φυλακή στη μέση της ερήμου, πήγε μέχρι το Gotham; ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ;)! Ο κομιξόφιλος που πήγε να δει μια ταινία BATMAN έπρεπε να περιμένει γύρω στη μία ώρα μέχρι να κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Σκοτεινός Ιππότης. Και πάλι, μετά από αυτή την πρώτη εμφάνιση και το χοντρό ξύλο που τρώει από τον Bane, ακολουθεί κάτι που θυμίζει συνεδρία ψυχολόγου που μας παρουσιάζονται τα ψυχολογικά προβλήματα του Bruce Wayne/Batman. Μέχρι να αναλάβει δράση ξανά, έχει περάσει άλλη μία ώρα (και δυο διαλέμματα στο θερινό) για να ξαναδούμε τον Batman σε δράση. Αν στο THE DARK KNIGHT πολλοί είχαν ενστάσεις πως δεν ήταν ταινία BATMAN, μπορώ να φανταστώ τι θα λένε για το THE DARK KNIGHT RISES.

 Πολλά, επίσης, γράφτηκαν για τις πολιτικές προεκτάσεις της ταινίας. Δε θα κάνω καμία αναφορά σε αυτές σε αυτό εδώ το review. Αν θέλετε να διαβάσετε περί τούτου, επιλέξτε μία από τις δεκάδες κριτικές που υπάρχουν στα internets. Υπάρχουν άνθρωποι που αχολήθηκαν τόσο πολύ με τα βαθύτερα νοήματα, που νομίζω πως είχαν ξεχάσει ότι βλέπουν BATMAN και όχι τη ΘΥΣΙΑ του Ταρκόφσκι…

Εν κατακλείδι, έχουμε το εξής παράδοξο: μία ταινία, τεράστια σε διάρκεια, με πολλά προβλήματα, σεναριακά κυρίως, με πολύ μπέρδεμα λόγω της δομής της και πολλούς χαρακτήρες, από τους οποίους δε σε τραβάει κανένας, όμως. Αυτή ακριβώς η ταινία, ωστόσο, σε κρατάει καθηλωμένο στην καρέκλα σου και, εάν την είχα δει σε αίθουσα δίχως διάλειμμα, είμαι σίγουρος πως δε θα είχα καταλάβει πότε πέρασαν 165 λεπτά! Τελικό συμπέρασμα: καλή, αλλά δύσκολη ταινία δράσης, κακή ταινία BATMAN. Και για να κάνω και έναν mini απολογισμό της τριλογίας, η προσωπική μου σειρά προτίμησης, είναι αυτή με την οποία κυκλοφόρησαν: BATMAN BEGINS, THE DARK KNIGHT, THE DARK KNIGHT RISES.

Και για να “ευθυμήσουμε” λίγο, δείτε τα παρακάτω βιντεάκια που τα βρήκα ιδιαιτέρως διασκεδαστικά.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fLyoog562x4&feature=player_embedded#![/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1-GkQihKYvM[/youtube]

Υ.Γ.: Απορία: Ο Bane πώς τρώει με αυτό το πράγμα στο πρόσωπό του;;

Υ.Γ.2: Φήμες λένε πως ο Bale θα τραγουδήσει σε γνωστό death metal συγκρότημα…