Κολλέγιο Βακαλό Comics Workshop

Το Κολλέγιο Βακαλό μας έστειλε το παρακάτω δελτίο Τύπου, στο οποίο παρουσιάζεται ο σκοπός, το πρόγραμμα και τα μαθήματα των μονοετών εργαστηρίων comics που διοργανώνει για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Ειδικά στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη σταδιοδρομία  δείτε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω ή επισκεφτείτε το κατατοπιστικότατο site του Κολλεγίου για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

ΒΑΚΑΛΟ – COMICS WORKSHOP

Είναι αρκετός καιρός που τα κόμικς, διεθνώς, έχουν πάψει να θεωρούνται ένα αμφιλεγόμενο προϊόν της πολιτιστικής βιομηχανίας και, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό ποσοστό τους, αναγνωρίζονται για την υψηλή εικαστική και λογοτεχνική τους ποιότητα. Στη χώρα μας, παρότι η τέχνη του κόμικς χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και αυξημένο ενδιαφέρον για υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες σπουδές, τα διατιθέμενα ως τώρα προγράμματα υπολείπονται ποιοτικά, αφού επικεντρώνονται κυρίως στην τεχνική κατάρτιση που έρχεται απλώς να υποβοηθήσει όπως και όσο μπορεί ένα “υπάρχον ταλέντο”.

Αυτό το κενό αποφάσισε να καλύψει το Κολλέγιο Βακαλό με την ίδρυση και λειτουργία του Ελεύθερου Εργαστηρίου Κόμικς, το οποίο περιβάλλει με την πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία του, που αποσκοπεί στη σοβαρή καλλιτεχνική και πνευματική πλαισίωση του ταλέντου και των δεξιοτήτων.

Σκοπός

Το Ελεύθερο Εργαστήριο Κόμικς απευθύνεται σε ενήλικα άτομα, τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες του σχεδιασμού κόμικς, παράλληλα με μια ουσιαστική θεωρητική μόρφωση γύρω από αυτή την τέχνη. Το πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (9 μήνες), από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο.

Βασικό σκεπτικό και επιδίωξη του Εργαστηρίου είναι να αποτελέσει ένα χώρο διαπνεόμενο από ελεύθερο, δημιουργικό πνεύμα, ο οποίος παρέχει στους σπουδαστές τις βασικές θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις της τέχνης του κόμικς, καθώς και την ευκαιρία να πειραματιστούν με διάφορους εκφραστικούς τρόπους, στην προοπτική της διαμόρφωσης ενός προσωπικού ύφους έκφρασης.

Πρόγραμμα

Γενικά
Το Ελεύθερο Εργαστήριο Κόμικς του Κολλεγίου Βακαλό παρέχει ένα μονοετές (9μηνο) πρόγραμμα μελέτης και εφαρμοσμένης ενασχόλησης με την τέχνη του κόμικς.

Διάρκεια
Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου αναπτύσσεται σε 30 διδακτικές εβδομάδες και διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο κάθε έτους. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα) και καταλαμβάνουν 10 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας.

Δομή
Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου περιλαμβάνει σειρά ξεχωριστών αλλά συνδεόμενων μεταξύ τους μαθημάτων, τα οποία συγκλίνουν στη συνολική εκπαίδευση και μόρφωση γύρω από το αντικείμενο.

Περιγραφή μαθημάτων

Εισαγωγή: Παρουσίαση του προγράμματος, των στόχων, της γενικής φιλοσοφίας και της εκπαιδευτικής μεθόδου.

Οπτική Επικοινωνία: Στυλιζάρισμα φόρμας και απεικόνιση ρυθμού με στόχο την οπτική επικοινωνία. Μονόλεπτα σχέδια μοντέλου.

Γεωμετρία και “στήσιμο” στο χώρο: Γεωμετρία της εικόνας, αρνητικό και θετικό στο χώρο, εμβαδόν και ισορροπία σχημάτων στο κάδρο (πάνελ).

Προοπτικός χώρος: Σκηνοθεσία, οπτικές γωνίες θέασης, υποκειμενική θέαση, γραμμικό σχέδιο με ένα, δύο ή περισσότερα σημεία φυγής.

Προσχεδιακή μελέτη: Προσχέδια, κατόψεις, χαρτογράφηση του χώρου στον οποίο κινείται ο θεατής. Προγραμματισμός και σχεδιασμός πλάνων.

Συνθετική οργάνωση σελίδας: Η σύνθεση των πάνελ και η σημασία της στη μεταφορά της αίσθησης χώρου, χρόνου και δράσης, με βάση το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση των πάνελ στη σελίδα.

Ανατομία: Ανατομία προσώπου, κορμού και άκρων με τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων/όγκων και την τοποθέτησή τους στον τρισδιάστατο χώρο.

Σενάριο: Βασικές αρχές συγγραφής σεναρίου. Δομή και ιδέες.

Επιχρωμάτιση και αποτύπωση διαλόγων: Χρήση ειδικών λογισμικών (software) και εκπαίδευση σε τεχνικές lettering και coloring.

Ατομικό project (εντός εργαστηρίου): Σχεδιασμός προσωπικού κόμικς.

Βασική επιδίωξη του Ελεύθερου Εργαστηρίου Κόμικς είναι να φέρει τους σπουδαστές σε στενή επαφή με την τέχνη του κόμικς, να τους εισάγει στις επιμέρους τέχνες στις οποίες στηρίζεται και οφείλει την καταγωγή του, να τους εκπαιδεύσει στις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στο σχεδιασμό του, και να τους καθοδηγήσει στην ανάπτυξη των προσωπικών δημιουργικών ικανοτήτων τους. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται αφενός με πρακτική εργαστηριακή εκπαίδευση και αφετέρου με διαλέξεις, σεμινάρια, προβολές και επισκέψεις σε χώρους σχετικούς με την παραγωγή και εκτύπωση ενός κόμικς.

Η πρακτική εκπαίδευση γίνεται με επιβλεπόμενη εργασία στο εργαστήριο, κατά το πρότυπο της άμεσης, πάνω στο δημιουργούμενο εικαστικό έργο, διδασκαλίας (hands-on teaching).

Το πρόγραμμα ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.

Με την ολοκλήρωση της φοίτησης χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν και σε ορισμένες ημέρες και ώρες μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης, Ψηφιακής Σχεδίασης και Αρχιτεκτονικού Σχεδίου από το πρόγραμμα ΒΑ

Design συνολικής διάρκειας 9 ωρών εβδομαδιαίως.

Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου.

Η εγγραφή στο Εργαστήριο γίνεται ύστερα από εξέταση της ουσιαστικής ικανότητας του υποψηφίου για την παρακολούθηση του προγράμματος, η οποία κρίνεται μέσω προσωπικής συνέντευξης που δίνεται στον υπεύθυνο, κ. Νίκο Κούτση.

Τα περισσότερα μαθήματα πραγματοποιούνται στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο Η/Υ του κτιρίου της Λάμπρου Κατσώνη 40, και σε ορισμένες περιπτώσεις στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής, με δεδομένη τη δυνατότητα χρήσης της βιβλιοθήκης του Κολλεγίου. Όλοι οι χώροι είναι άνετοι, πρόσφατα ανακαινισμένοι και με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό.

Φοίτηση 2 φορές την εβδομάδα: Δευτέρα και Τετάρτη ώρες 5-9 μ.μ.
Έναρξη μαθημάτων: Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία.