Comics Kαι Aφήγηση Στις Άλπεις

Μόλις γύρισα από το Festival Internazionale di Storytelling που έγινε στο Bolzano! Και τι σας νοιάζει; Θα έρθω στο θέμα, μη μου βιάζεστε. Δε θα σας πω για την όμορφη πόλη ή το απίθανο μεσαιωνικό κάστρο. Θα σας πω, όμως, ότι πάνω στις Άλπεις απόλαυσα δυο υπέροχες παραστάσεις αφήγησης. Και τις απόλαυσα γιατί συνδύαζαν τις δύο μεγαλύτερες αγάπες μου: την αφήγηση και τα comics. Πρόκειται για τη σύμπραξη μιας αφηγήτριας της Chiarra Visca και του comic artist Armin Barducci.

Και στις δύο παραστάσεις, ο Armin καθόταν πίσω από το κοινό, μπροστά στο φωτεινό ταμπλό του και ό,τι συνέβαινε σε αυτό προβαλλόταν μέσω ενός προτζέκτορα στη σκηνή. Η Chiara, πάνω στη σκηνή, έλεγε τα παραμύθια της την ίδια ώρα που αυτά ζωντάνευαν με τις ζωγραφιές και τις μαύρες φιγούρες του Armin. Κάποιες φορές, η Chiara έμπαινε η ίδια μπροστά στον προτζέκτορα, γινόταν μέρος της εικόνας και μάλιστα ο Armin δε δίστασε και να τη ζωγραφίζει, να την κάνει γριά, να τη δένει πάνω σε εικονικούς βράχους. Η διάδραση μεταξύ των δύο, το ξεκαρδιστικό χιούμορ και οι σουρεαλιστικές καμιά φορά εικόνες ήταν από τα σημεία που έκαναν τις παραστάσεις απολαυστικές. Ίσως και γι’ αυτό μια από αυτές εντάχθηκε στο φετινό πρόγραμμα του Beyond The Borders Festival, ίσως το πιο σημαντικό φεστιβάλ αφήγησης στον κόσμο.

Η παράσταση αυτή ήταν πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε κάνει με το Μιχάλη Διαλυνά με τις περιπέτειες του Σεβάχ και τα παραμύθια με τους καλικάντζαρους. Έτσι, ήταν για μένα μια εξαιρετική ευκαιρία να χαζέψω μια τέτοια παράσταση ως θεατής, μιας και ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τέτοιο πάντρεμα από την άνετη καρέκλα μου. Και για μια ακόμα φορά, εντυπωσιάζομαι με το πόσο πολύ ταιριάζουν οι δύο αυτές Τέχνες και πόσα έχει να μάθει η μία από την άλλη. Και αυτό είναι σημαντικό να το έχουν στο μυαλό τους οι καλλιτέχνες και των δύο αυτών τεχνών. Τα πάντα επιτρέπονται, όταν έχεις να πεις μιαν ιστορία και δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Υπάρχει καλός και κακός.

Τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός μου που αποφάσισα να πάρω μια μίνι συνέντευξη από τον Armin σχετικά με τις παραστάσεις. Χαρείτε τη.

Comics και αφήγηση: ποιά είναι η σχέση μεταξύ των δύο αυτών Τεχνών;
Αυτό που ενώνει τις δύο Τέχνες είναι το γεγονός ότι και οι δύο λένε ιστορίες. Η τέχνη των comics είναι ένα τεράστιο Μέσο που περιλαμβάνει πολλές άλλες Τέχνες. Από το σινεμά στο design, από το να ξέρεις να γράφεις διαλόγους μέχρι την μελέτη της στάσης του σώματος. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο τέχνες στοχεύουν στο να ξυπνήσουν τη φαντασία του κοινού.

Πώς γεννήθηκε η συνεργασία σας με την Chiarra;
Η συνεργασία αυτή γεννήθηκε εντελώς τυχαία. Ήμασταν και οι δύο μέλη ενός προγράμματος που ονομαζόταν “Talent Export, young artists from South Tyrol abroad” και μου ζητήθηκε να συνεργαστώ με την Chiarra. Εκεί γνωριστήκαμε και δημιουργήσαμε την πρώτη μας παράσταση που βασιζόταν στο βιβλίο FANES από την Brunamaria Dal LagoVeneri. Και αυτή την παράσταση την πήγαμε στη Κοπεγχάγη στη Δανία.

Είναι εύκολο για έναν comic artist να δουλεύει μπροστά σε κοινό;
Όχι, τουλάχιστον για έμενα, δεν ήταν εύκολο στην αρχή. Είμαι ντροπαλός και η σκηνή πάντα μου έφερνε τρόμο. Μετά από λίγο καιρό και κάποιες παραστάσεις, τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα είναι εύκολο να είμαι στη σκηνή και η συνεργασία μου με την Chiarra είναι άψογη. Συνεννοούμαστε καλά, συνεργαζόμαστε καλά μαζί και τίποτα από όσα γίνονται επί σκηνής δεν αφήνονται στην τύχη.

Το χιούμορ παίζει μεγάλο ρόλο στην παράσταση. Το διασκεδάζετε τόσο όσο φαίνεται;
Το χιούμορ είναι βασικό στοιχείο των δύο παραστάσεων μας “La magia delle montagne” και “Grimm3”. Για το μέλλον, ωστόσο, σχεδιάζουμε μια παράσταση με πολύ σοβαρά θέματα με την όμορφη και πολύπλοκη περιοχή καταγωγής μας (Alto Adige). Πάντως, το να διασκεδάζουμε το κοινό είναι στο αίμα της Chiarra και το δικό μου. Μας έρχεται φυσικά και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στη σκηνή.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Σύντομα θα εκδοθεί ένα ημερολόγιο σε μορφή comics με το ταξίδι μου στο Kosovo. Μόλις τελειώσει αυτό το κομμάτι, θα αφιερωθώ σε ένα άλλο ταξιδιωτικό ημερολόγιο (αυτή τη φορά και στο σχέδιο και στο σενάριο) που έκανα λίγο καιρό πριν στη Βοσνία. Εκτός από τα ημερολόγια, παρακολουθώ τις εξελίξεις σχετικά με τις παιδικές ζωγραφιές σε σχέση με την ερμηνεία της ψυχολογίας και της χημείας του σώματος. Τα υπόλοιπα projects μου είναι πολλά, αλλά τελευταία αφήνομαι στους ανέμους της δημιουργικότητας.

Δείτε το blog του Armin εδώ!