M/A/C: Layer #4

Τις προάλλες, οδηγούσα στην Εθνική. Ως συνήθως, βρέθηκε κάποιος του οποίου η οδηγική συμπεριφορά έβαλε εμένα και άλλους οδηγούς σε κίνδυνο. Το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου, το ομολογώ, ήταν να πατούσα ένα μικρό κόκκινο κουμπάκι στο τιμόνι και ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους να έβρισκε, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, το στόχο του. Η σκέψη αυτή με διασκέδασε αρκετά, αλλά η μικρή διάρκεια του υποθετικού αυτού γεγονότος, έκανε το μυαλό μου να πάει αλλού, σε κάτι με λιγότερες εκρήξεις. Φαντάστηκα, λοιπόν, τον ίδιο τύπο, βράδυ, σε γνωστό σημείο της παραλιακής, να κάνει τις στροφές ευθείες, όχι χάρη στα καλά αμορτισέρ του, αλλά χάρη στην ανικανότητά του να πάρει καλά τις στροφές κι εγώ να περνάω με αυτοπεποίθηση, χωρίς να έχει χαλάσει το τόφου στο πίσω κάθισμα.

Αυτό με διασκέδασε περισσότερο και το γυρόφερνα στο μυαλό μου στην υπόλοιπη διαδρομή, με διαφορετικές παραλλαγές κάθε φορά. Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή άρχισα να σκέφτομαι το INITIAL D και προσπαθώντας να θυμηθώ και άλλα παρόμοια anime, συνειδητοποίησα ότι αυτά είναι πολύ λίγα. Είχα βρει το θέμα για την επόμενη στήλη μου.

Σήμερα, λοιπόν, αφού μιλήσαμε για την πειρατεία στα anime, αλλά και την τεράστια πτώση των πωλήσεων των manga στην Αμερική, λέω να ασχοληθούμε με κάτι πιο ανάλαφρο: Anime σχετικά με αυτοκίνητα. Θα σημειώσουμε δυο πράγματα, όμως. Πρώτον, η ύπαρξη ή όχι των αντίστοιχων manga δεν μας απασχολεί και δεύτερον, η λίστα που θα ακολουθήσει είναι αυτά που έχουν πέσει στην αντίληψή μου. Πολύ θα χαρώ εάν είναι κάθε άλλο παρά πλήρης και κάποιοι από εσάς τη συμπληρώσουν στα σχόλια από κάτω. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

  • INITIAL D

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eDnYQWvlzyk[/youtube]

Για τους περισσότερους, το INITIAL D είναι το μοναδικό anime που τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη φράση “anime για αυτοκίνητα”. Όχι αδίκως, καθώς αυτό και άλλο ένα που θα δούμε αμέσως μετά, είναι τα μόνα anime που ασχολούνται με αγώνες δρόμου, το αντίστοιχο, αν θέλετε, του FAST AND FURIOUS. Αυτό μου έχει κάνει αρκετή έκπληξη, καθώς στο σινεμά, το συγκεκριμένο genre είναι πολύ αγαπητό στην Ιαπωνία, όπως άλλωστε και το ίδιο το street racing. Στο INITIAL D, λοιπόν, παρακολουθούμε τις περιπέτειες μιας μικρής τοπικής ομάδας οδηγών, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια σε ολοένα και πιο επιδέξιους αντιπάλους και προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη ομάδα της Ιαπωνίας. Πολύτιμο μέλος της ομάδας αυτής είναι ο Takumi Fujiwara. Ο Takumi αναγκάστηκε να μάθει να οδηγεί από μικρός, προκειμένου να βοηθήσει τον πατέρα του με την επιχείρηση, παραδίδοντας τόφου. Το INITIAL D ξεκίνησε να προβάλλεται το 1998, είχε μεγάλη επιτυχία και σε μερικές μέρες, περιμένουμε να ξεκινήσει η πέμπτη σεζόν του.

  • WANGAN MIDNIGHT

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wwPvvWQJFXQ[/youtube]

Εάν στο INITIAL D έχουμε παράνομους (φυσικά) αγώνες στα βουνά και σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους, δεν θα πρέπει να έχουμε κάτι αντίστοιχο για τα παράλια; Καλώς ήρθατε στο WANGAN MIDNIGHT. Wangan σημαίνει παραλία και αναφέρεται στο Bayshore Route, τον μεγαλύτερο και πιο ευθύ δρόμο της Ιαπωνίας. Φαντάζεστε, λοιπόν, ότι όταν έχεις ένα τέτοιο δρόμο και ένα αυτοκίνητο με επιδόσεις, δεν μπορείς να μην του κάνεις ένα test drive. Πόσο μάλλον, δε, εάν είσαι μαθητής και οδηγείς ένα Nissan Fairlady Z. Επειδή, όμως, χάνεις έναν αγώνα ενάντια σε μια Πόρσε, το παίρνεις πολύ βαριά και (ω, τι έκπληξη) αποφασίζεις να γίνεις ο καλύτερος.

Τέλος. Αυτά. Αλήθεια.

Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλο anime εκεί έξω που να ασχολείται αποκλειστικά με street racing. Όπως είπα και πριν, πολύ θα ήθελα να μου πει κάποιος από εσάς και κάποιο ακόμη. Από εκεί και πέρα, έχουμε anime τα οποία ασχολούνται με κανονικούς αγώνες αυτοκινήτων.

  • SPEED RACER

Το γνωστότερο όλων, κατά την γνώμη μου, το SPEED RACER, ή MACH GOGOGO όπως είναι το κανονικό του όνομα, δεν θα έπρεπε να θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, δεδομένου ότι η πρώτη σειρά anime (ακολουθώντας το manga) προβλήθηκε το 1967. Έκτοτε, έχει βγει άλλη μία σειρά, τρία videogames και το 2008, βγήκε η ομώνυμη ταινία στους κινηματογράφους, από τους αδερφούς Wachowski. Δεν έχω δει ακόμη την ταινία, ενώ από το anime έχω δει μερικά σκόρπια επεισόδια, οπότε δεν έχω άποψη. Θεωρείται, όμως, κλασικό.

Ακολουθούν μερικά ακόμη, τα οποία μου είναι παντελώς άγνωστα.

  • SHAKOTAN BOOGIE

Shakotan είναι, σε ελεύθερη μετάφραση, τα “κωλοφτιαγμένα” αυτοκίνητα. Αν και, κανονικά, με τον όρο αυτό περιγράφονται τα πολύ χαμηλωμένα αυτοκίνητα, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάποιος απλά θα χαμήλωνε το αμάξι του, χωρίς να του πετάξει ένα μπουρί, ένα φιμέ τζάμι ή τίποτα νέον λάμπες από κάτω. Το manga είναι από τον Michiharu Kusunoki, δημιουργό του WANGAN MIDNIGHT που είδαμε πιο πάνω, ενώ σε anime μορφή κυκλοφόρησε σε τέσσερα OVA, το 1991.

  • EX-DRIVER

Αν και δεν είναι racing, το EX-DRIVER μου τράβηξε το ενδιαφέρον και είπα να το συμπεριλάβω. Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στο μέλλον και κανείς δεν οδηγεί πλέον, καθώς όλα τα οχήματα δρόμου είναι πραγματικά αυτοκίνητα, κινούνται, δηλαδή, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Κάποια στιγμή, όμως, όπως ήταν φυσικό, κάτι γίνεται και τα προγράμματα A.I. που χειρίζονται τα οχήματα, τρελαίνονται με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος. Κάποιος πρέπει να τα σταματήσει και τη δουλειά αυτή αναλαμβάνουν μερικοί επίλεκτοι, που ακόμη θυμούνται τι είναι το τιμόνι. Αυτό λέω να το αναζητήσω.

  • FUTURE GPX CYBER FORMULA
  • MACHINE HAYABUSA

Εδώ έχουμε δυο anime, τα οποία μοιάζουν να αφορούν αγώνες Formula 1, αλλά με σούπερ ντούπερ διαστημο-αυτοκίνητα. Το MACHINE HAYABUSA είναι το παλιότερο εκ των δυο, κάπου στο 1976, ενώ το FUTURE GPX FORMULA βγήκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δεν είναι ακριβώς το στιλ που με ενδιέφερε, αλλά τα βάζω εδώ, σε περίπτωση που θέλει κανείς να τα ψάξει λίγο περισσότερο. Από ότι είδα, όμως, το MACHINE HAYABUSA έκανε τρελό σουξέ στην Ιταλία.

Περίμενα ότι, παρ’ όλο που δεν τα είχα ξανακούσει ποτέ, θα έβρισκα πολύ περισσότερα underground racing anime. Μάλλον πρέπει να το πάρω απόφαση ότι, για κάποιο λόγο, το είδος δεν τραβάει, αν και μου φαίνεται περίεργο γιατί το INITIAL D είχε τόση επιτυχία, που μετά από έξι χρόνια αποφάσισαν να το συνεχίσουν.