SNAPSHOT REVIEWS 08-11-12

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

MULTIPLE WARHEADS: ALPHABET TO INFINITY #1 (of 4)
Writer/Artist: Brandon Graham
Image Comics 

Ενώ το όνομα του Brandon Graham ακούγεται πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, οφείλω να ομολογήσω ότι, εκτός απο ένα γρήγορο ξεφύλλισμα της collected έκδοσης του KING CITY (εντυπωσιακό με μια ματιά), δεν είχα καμία επαφή με τον συγκεκριμένο δημιουργό. Η αναβίωση της σειράς PROPHET από την Image, την οποία γράφει ο Brandon Graham και σχεδιάζει ο Γιάννης Μυλωνογιάννης, στάθηκε αφορμή να μάθω το όνομα του.

Το MULTIPLE WARHEADS ήταν ένα one shot του 2007 από την Oni Press. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν είναι απαραίτητο για να διαβάσετε το παρόν mini series. Η κυνηγός οργάνων Sexica, ο λυκάνθρωπος Nikoli, τσιγάρα που τραγουδάνε, καλαμάρια δημόσιοι υπάλληλοι που ελεγχουν τα ποσοστά ραδιενέργειας, πουλιά cyborg και πολλά ακόμα απίστευτα, με φόντο μια φανταστική Ρωσία, συνθέτουν ένα από τα πιο περίεργα και ενδιαφέροντα comics που έχω διαβάσει εδώ και καιρό.

Το σχέδιο του Graham είναι απλά μοναδικό. Μοναδικό, γιατί δεν μοιάζει με κανέναν άλλο σημερινό σχεδιαστή, αν και διακρίνω κάποιες επιρροές απο Moebius. Μοναδικό, γιατί αποτυπώνει όλες τις τρελές ιδέες του με ευκολία στο χαρτί. Μοναδικό, για το μέγεθος της λεπτομέρειας που υπάρχει σε κάθε μικρό πλάνο, που κάνει αδύνατο το αναγνωστικό ξεπέταγμα του τεύχους.

Τολμήστε το! Εν τω μεταξύ, πάω να βρω και τις προηγούμενες δουλειές του και να επανορθώσω. 

AVX: CONSEQUENCES #1-3
Writer: Kieron Gillen
Artists: Tom Raney (#1), Steve Kurth (#2), Scott Eaton (#3)
Marvel Comics 

Δεν νοείται πια event χωρίς να συνοδεύεται απο τo απαραίτητo aftermath mini series. Μετά τα απογοητευτικά BATTLE SCARS και FEARLESS, δεν είχα και πολλές προσδοκίες για τη συγκεκριμένη σειρά. Φαίνεται, όμως, ότι εκεί που απέτυχαν τα προηγούμενα aftermath, το AVX: CONSEQUENCES τα πάει καλύτερα. Δίνει μια σαφή εικόνα των συνεπειών του AVENGERS VS X-MEN και μια πιο αναλυτική ματιά στους χαρακτήρες και τα κίνητρα τους.

Η σειρά περιστρέφεται γύρω απο τον υποκινήτη της τελευταίας σύρραξης των Avengers με τους X-Men, Cyclops. O Kieron Gillen παίρνει ως δεδομένη την (περίεργη) θέση που έχει πια στο Marvel Universe ο Cyclops και από εκεί προσπαθεί να ξεδιαλύνει το επόμενο στάδιο για τον χαρακτήρα. Βάζει ηθικά διλήμματα με πιο γκρι αποχρώσεις και για τις δύο πλευρές και δεν καταδικάζει τον ήρωα σε ένα μέλλον που θα είναι ο de facto φταίχτης για όλα τα δεινά των mutants. Με πινελιές όπως το μπλουζάκι “Cyclops was right!” ή τo τι θα γινόταν, εάν ο Wolverine είχε πετύχει στην απόπειρα δολοφονίας της Hope, δίνει μια δικαιότερη εικόνα των καταστάσεων.

Χάος επικρατεί στο αισθητικό κομμάτι της σειράς, με πέντε τεύχη και πέντε διαφορετικούς καλλιτέχνες. Κανένας δε με έχει ικανοποιήσει μέχρι στγμής απο τους τρεις πρώτους σχεδιαστές. Ακολουθούν Mark Brooks και Gabriel Hernandez Walta, για το #4 και #5 αντίστοιχα, αλλά, ό,τι και να κάνουν, η οπτική ασυνέχεια έχει κάνει ήδη τη ζημιά της. 

A-BABIES VS. X-BABIES #1
Writer: Skottie Young
Artist: Gurihiru
Marvel Comics 

Completely spoiled (review, and kids)!

Ο κύκλος του AVENGERS VS X-MEN κλείνει εδώ. Ό,τι διαβάσατε, διαβάσατε. Τελειώστε τα aftermath, κάντε τις κρίσεις σας και κλείστε τα όλα. Έφτασε η ώρα των A-BABIES VS. X-BABIES!!!

Μα καλά, θα μου πείτε, πόσο χρονών είσαι; Οι καλοί μου φίλοι ξέρουν την απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα. Υπάρχει πάντα μια αγάπη μέσα μου για αφέλεια και παιδικότητα και κάθετι που γοητεύει τα παιδιά μού τραβάει κι εμένα το ενδιαφέρον. Όταν αντίκρυσα αυτό το τεύχος, δε μπορούσα να μη μοιραστώ τη χαρά μου, δείχνοντας σε κόσμο τις σελίδες του, μοιράζοντας το awesomeness που περιέχει. Έτσι δεν θα έπρεπε να κάνουμε με όλα μας τα comic ;

Πόλεμος ξεκινάει στην γειτονιά των μωρών Avengers και των μωρών X-Men, όταν ο μικροσκοπικος Cyclops κλέβει το αρκουδάκι Bucky Bear(!), του Captain america (με μικρό άλφα ασφαλώς). Ακολουθεί παιδικό χάος με highlights το μωρό Magneto με την πιπίλα μαγνήτη και τη σαλιάρα, τον Galactus να πίνει το γάλα του με μπουκάλι τη… σελήνη και την αναμενόμενη εμφάνιση της Chicken-Force Jean Grey (ή Hope)!

Πολύ θα ήθελα να είχαμε και άλλα αντίστοιχα τεύχη σε προηγούμενα events. Φανταστείτε World War Hulk Baby και Babies Under Siege. Ideas anyone? 

CYBER FORCE #1
Writer: Marc Silvestri, Matt Hawkings
Artist: Khoi Pham
Top Cow Productions 

Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά αυτή τη φορά. Δεν μου άρεσε το συγκεκριμένο comic. Σχεδόν τίποτα σε αυτό. Η ιστορία είναι μπερδεμένη και ασυνάρτητη, δε σε κάνει να ενδιαφέρεσαι για τους χαρακτήρες – αντιθέτως βγαίνουν λίγο αντιπαθητικοί προς τα έξω – και σε γεμίζει με πολλές σκόρπιες πληροφορίες που δεν βάζεις εύκολα σε μια σειρά… και δε θέλεις κιόλας. Το σχέδιο επαρκές. Αυτό. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι το ψιλοπερίμενα.

Γιατί το πήρα; Γιατί ήταν τζάμπα! Όπως θα είναι και τα πέντε πρώτα τεύχη της σειράς. Απολύτως δωρεάν! Βλέπετε, η Top Cow είπε να δοκιμάσει να αναβιώσει τους χαρακτήρες της CYBER FORCE μέσω του kickstarter. Το pledge έλεγε ότι, εάν βγάλουν τα χρήματα, θα δώσουν τα πρώτα πέντε τεύχη της σειράς δωρεάν, όπως και έγινε. Φυσικά, έχω παραγγείλει και τα επόμενα, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω καν εάν θέλω να τα διαβάσω. Τελικά, πόσο αξίζει το τζάμπα;

Τελευταία, οι προσπάθειες καλλιτεχνών με διάφορα projects μέσω kickstarter ή indiegogo πληθαίνουν αρκετά γύρω μας. Εγώ θα έλεγα, καλύτερα, να ρίξετε μια ματιά σε ελληνικά projects όπως το ELYSIUM ONLINE του Ηλία Κυριαζή, με ευρηματικό concept και, φυσικά, όμορφο σχέδιο και ας αφήσουμε το CYBER FORCE στο παρελθόν.