NEW YORK DRAWINGS

Writer/Artist: Adrian Tomine
Drawn & Quarterly

Η σχέση του Adrian Tomine με το THE NEW YORKER τελικά δεν ήταν κάτι εφήμερο. Προς τέρψη των θαυμαστών του, ο Tomine φιλοτέχνησε έναν σημαντικό αριθμό εξώφυλλων, comics και εικονογραφήσεων που οδήγησαν στην έκδοση του NEW YORK DRAWINGS. Μέσα σε αυτό, δε βρίσκουμε μόνο έργα που δημοσιεύτηκαν στο θρυλικό περιοδικό, αλλά μία ολόκληρη δεκαετία από τις δημιουργίες και τη ζωή του στη Νέα Υόρκη. Ξεκινώντας από το 2004, τη χρονιά που μετακόμισε εκεί από την Καλιφόρνια, περιπλανιόμαστε ανάμεσα σε σκίτσα, εικονογραφήσεις που συνόδεψαν άρθρα, αλλά και ορισμένα comic strips. Υπάρχουν επίσης album covers, “rare, never-before-seen sketchbook drawings”, αλλά και συνοδευτικές σημειώσεις του Tomine για όλες τις εικόνες.

Το πρώτο επιφώνημα ενθουσιασμού έρχεται για το εξώφυλλο. Δημοσιευμένο το 2004, αποτελεί το πρώτο εξώφυλλό του καλλιτέχνη για το περιοδικό. Ονομάζεται “Missed Connection” και αναπαριστά δύο νέους που συναντιούνται στο τρένο και διαβάζουν το ίδιο βιβλίο. Για την ακρίβεια, βρίσκονται σε διαφορετικά βαγόνια δύο τρένων που προσπερνούν το ένα το άλλο. Το σημείο που τους παρατηρούμε είναι όταν τα βλέμματα τους έχουν σηκωθεί και διασταυρώνονται μέσα από το τζάμι. Τόσο απλό, όσο και εξαιρετικό. Μέσα από μία εικόνα δημιουργούνται άπειρες διαφορετικές ιστορίες και, προσωπικά, δεν μπόρεσα παρά να αναρωτηθώ αρκετές φορές για την συνέχεια του στιγμιότυπου. Σίγουρα μου μετέφερε κάτι ερωτικό. Χωρίς να το βλέπω. Δύο ξένοι προορισμένοι να ακολουθήσουν αντίθετες διαδρομές. Ποιητικό.

Η μοναξιά και η αίσθηση μιας ευκαιρίας που πηγαίνει χαμένη μπορεί να σε κρατήσει για ώρες. Αλλά το βιβλίο είναι πολύ καλό για να περιμένει. Το ανοίγω και διαβάζω μία ασπρόμαυρη ιστορία για την πρώτη επίσκεψη του Tomine σε ένα από τα party του NEW YORKER. Έρχεται το τελευταίο panel, όπου ο ίδιος κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο τη Νέα Υόρκη. Γυρνάω την σελίδα και η πόλη είναι στα πόδια μου. Επιφώνημα. Ξανά.

Για μένα αποτελεί ένα είδος εναλλακτικού τουριστικού οδηγού. Κάθε εικόνα είναι από μόνη της μία ιστορία της πόλης. Από ταινίες μέχρι δημοσιογραφικά άρθρα και από συναυλίες μέχρι απλές απεικονίσεις περαστικών στο μετρό, ο αναγνώστης εξοικειώνεται με το Μεγάλο Μήλο και την κουλτούρα του. Κάποιες στιγμές παρουσιάζεται ο Orson Welles, η Kate Beckinsale, η Julia Roberts, η Audrey Tautou, αλλά και ο Batman(!). Εξίσου αναγνωρίσιμο είναι και το σχέδιό του, το οποίο δεν παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές και οι περισσότερες δημιουργίες του κινούνται σε παρόμοιο μοτίβο. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό.

Το NEW YORK DRAWINGS έχει λάβει ήδη διθυραμβικές κριτικές από τους Νεοϋορκέζους, συνεπώς δε θα αφήσει ασυγκίνητους όσους θέλουν να ταξιδέψουν, έστω και νοητά μέχρι εκεί. Αποτελεί έναν πανέμορφο φόρο τιμής του δημιουργού στην πόλη που τα τελευταία οκτώ χρόνια αποκαλεί σπίτι του. Ένας τόμος γεμάτος artwork, τον οποίο, ακόμη και αν δεν σας εντυπωσιάσει, μπορείτε να βάλετε στο coffee table για να τον ξεφυλλίζουν οι φίλοι σας. Αν, από την άλλη, είστε fans των SHORTCOMINGS και SUMMER BLONDE, just go for it!