NOWHERE MEN #1

Writer: Eric Stephenson
Artist: Nate Beleagarde 
Colorist: Jordie Bellaire
Image Comics

Σπάνια βλέπω στο Comixology εξώφυλλα που να αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον μου και να με κάνουν να αγοράζω αμέσως τα τεύχη για να τα διαβάσω με ανυπομονησία.  Ο νέος τίτλος επιστημονικής φαντασίας, NOWHERE MEN, φαινόταν αρκετά ενδιαφέρων, αν και δεν ήταν αυτός που με έλκυσε, αλλά το υπέροχο artwork του εξωφύλλου. Απλό και μινιμαλιστικό, χωρίς καθόλου πληροφορίες για τα ενδότερα. Απόλυτο μυστήριο.

Δε χρειάζεται πάνω από μισή ώρα – ίσως και λιγότερο – για να ολοκληρώσει κανείς το διάβασμα του πρώτου τεύχους, που κυκλοφόρησε στις 28 Νοεμβρίου. Στις τριάντα δύο σελίδες του, γίνεται η πρώτη γνωριμία με τους χαρακτήρες και δίνονται πληροφορίες για τα αρχικά στάδια της πλοκής, ενώ γεννώνται κι ερωτήματα, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο σε κάθε ξεκίνημα μιας αξιοπρεπούς σειράς.

Η αρχή της ιστορίας είναι βέβαια χιλιοειπωμένη, με ένα μυστηριώδη ιό να κάνει την εμφάνισή του και τους ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν στον κλάδο των θετικών επιστημών, να προσπαθούν να ανακαλύψουν την πιθανή θνησιμότητα, αλλά και το κόστος του φορέα. Από την άλλη, παρακολουθούμε τέσσερις διάνοιες με πολλαπλά πτυχία σε μοριακή και νευροβιολογία, γεωλογία, αρχιτεκτονική, μαθηματικά, οικονομικά, μηχανική, πληροφορική και αστροφυσική, να συγκρούονται σχετικά με την ηθική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κολοσσιαία εταιρεία τους, η World Corp. Αιτία, η δημιουργία ενός τερατώδους κρυσταλλικού πιθήκου, με κλίση στη βία, που οδηγεί στο ερώτημα  για τη δικαιολογημένη ή μη απώλεια της ανθρώπινης ζωής, ως παράπλευρης απώλειας, στο βωμό της επιστήμης, καθώς και τα όρια της δεύτερης, προκειμένου να ικανοποιήσει την ανθρώπινη περιέργεια.

Παρόλο που η πλοκή δεν διακρίνεται για την πρωτοτυπία της, κρατάει το ενδιαφέρον και μας κάνει να περιμένουμε μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, όταν θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τεύχος.

Το story εκτυλίσσεται στο τότε και στο τώρα. Βλέπουμε τους τέσσερις επιστήμονες στο ξεκίνημά τους, λίγο πριν έρθει μια σημαντική ανακοίνωση και, έπειτα, τους παρακολουθούμε ως ώριμους και επιτυχημένους, να αμφιταλαντεύονται και να συγκρούονται. Από την άλλη, παρουσιάζεται σε δεύτερο πλάνο η αγωνία των νοσούντων  επιστημόνων που μεγαλώνει, καθώς η ασθένεια κάνει ορατά τα πρώτα σημάδια στους οργανισμούς τους, σε άλλους λιγότερο, σε άλλους περισσότερο. Έκπληξη φέρνει η τελευταία σελίδα, η οποία αποκαλύπτει την τοποθεσία τους, ενώ αιτιολογεί και τον τίτλο.

Η εικονογράφηση αποτελεί από μόνη της σημαντικό λόγο αγοράς. Η γραμμή, σταθερή και καθαρή, ακολουθεί έναν αρμονικό ρυθμό ρεαλιστικής απεικόνισης, ενώ τα χρώματα έρχονται να ολοκληρώσουν το ντύσιμο της αφήγησης με τον πλέον ταιριαστό τρόπο, περιγράφοντας το ακριβές ύφος της κάθε κατάστασης. Η οικονομία στις περιττές λεπτομέρειες είναι εμφανής, χωρίς ελλείψεις στον άρτιο σχεδιασμό χαρακτήρων και τοπίων.

Οι πρωταγωνιστές είναι καλοσχεδιασμένοι, σχεδιαστικά, από άποψη ανατομίας και ρυθμού. Παράλληλα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός ενισχύονται και διαφαίνονται περισσότερο σε κάθε νέα σελίδα. Επίσης, παρατίθενται τα πρώτα στοιχεία για τις προσωπικές τους προτιμήσεις, τις σπουδές, την καριέρα και την οικογενειακή τους κατάσταση, με τη μορφή αποκόμματος εφημερίδας. Απλός και έξυπνος τρόπος για τις πρώτες συστάσεις, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση και σκιαγράφησή τους.

Το μότο “Science is the new Rock ‘n Roll” είναι εφευρετικό και “πιασάρικο”, με προβλεπόμενη ώθηση στο marketing της σειράς, η οποία είναι καλοδουλεμένη και πολλά υποσχόμενη. Από πού προέρχεται; Από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μεγαλοφυΐες απολαμβάνουν φήμης rock stars, η οποία έχει αποκτηθεί απ’ ότι φαίνεται δικαιολογημένα, θυμίζοντας εμφανώς τους Beatles στην εποχή τους.

Πρόκειται για μια ongoing σειρά και όχι mini, με νέους χαρακτήρες να κάνουν την εμφάνισή τους με την εξέλιξη της πλοκής, με την τετράδα να κρατά πάντα μια πρωταγωνιστική θέση. Παρόλα αυτά, ο σεναριογράφος δεν έδωσε και πολλές λεπτομέρειες στη συνέντευξή του, κρατώντας μας σε αγωνία και δίνοντας έναυσμα για την αγορά του επόμενου τεύχους, όπου μας καλεί να ανακαλύψουμε τις καίριες αλλαγές που έρχονται στον κόσμο του NOWHERE MEN.